Soliny i Libera - technika, eksploatacja, opinie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

kozioł

Post autor: kozioł » 28 lut 2008, 22:07

Premo pisze:
ZaciszaniN pisze:A Ty umiesz jeździć lewarami :?:
Zmieniania biegów chyba uczą na kursie
Różnie bywa z tymi kursami.... :grin:

blinski

Post autor: blinski » 29 lut 2008, 0:09

brak wydzielonej kabiny, lewar, siedzenie pasażera obok kierowcy - oldskul, klimat jak w ogórach:)
Premo pisze:
Porazka w kazdym calu ](*,)
Zarówno brak kabiny, jak i automatycznej skrzyni, jak i specjalne miejsce u boku drivera
Co wyście się przyczepili do braku automata? Pasażera raczej nie interesuje jaką skrzynię biegów ma autobus.
A jak jakiś miłośnik będzie się chciał autosanem przejechać z kierowcą to doceni wartość tego miejsca
mnie jako pasażera intersuje, czy to lewar, czy automat - autobus inaczej się przecież zachowuje na drodze, jazda jest mniej 'płynna'. takie są moje odczucia przynajmniej.

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 29 lut 2008, 15:00

A przy ilu km/h Soliny i Libera mają pozakładane "kagańce"?

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 29 lut 2008, 18:23

brak wydzielonej kabiny, lewar, siedzenie pasażera obok kierowcy - oldskul, klimat jak w ogórach:)
Autosan napisał w ofercie że Soliny służą do ruchu lokalnego. Czyli z założenia miały być produkowane dla PKSów. A tam kierowca musi sprawdzić i sprzedać bilet.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 lut 2008, 19:07

Premo pisze:Autosan napisał w ofercie że Soliny służą do ruchu lokalnego. Czyli z założenia miały być produkowane dla PKSów. A tam kierowca musi sprawdzić i sprzedać bilet.
:arrow: Ale każdy szanujący się producent powinien dopuszczać pewne zmiany wyposażenia na indywidualne życzenia zamawiającego. Drzwi do kabiny to chyba nie problem.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 29 lut 2008, 20:28

MZ pisze::arrow: Ale każdy szanujący się producent powinien dopuszczać pewne zmiany wyposażenia na indywidualne życzenia zamawiającego. Drzwi do kabiny to chyba nie problem.
A czy zamawiający informował o konieczności wydzielenia kabiny?

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 lut 2008, 23:49

Premo pisze:A czy zamawiający informował o konieczności wydzielenia kabiny?
:arrow: Jeśli nie, to oznacza, że nie zależało mu na bezpieczeństwie swoich pracowników.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 29 lut 2008, 23:51

MZ pisze: :arrow: Jeśli nie, to oznacza, że nie zależało mu na bezpieczeństwie swoich pracowników.
Przecież to Mobilis.

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 01 mar 2008, 1:15

Proboszcz pisze:A przy ilu km/h Soliny i Libera mają pozakładane "kagańce"?
Solina ma przy 100km/h Libero nie wiem bo go nie ma na zajezdni testowy też szedł 100

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 01 mar 2008, 10:20

No to poszły konie po betonie, nic szczególnego w nich faktycznie niema.
Dosyć zwrotne, zobaczymy jak sie bedą sprawować po kilku miesiącach eksploatacji, bo tu moze byc czarny scenariusz :-k

5280

Post autor: 5280 » 01 mar 2008, 12:34

5280

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 01 mar 2008, 14:20

Moje pierwsze wrażenia po jeździe Soliną. Autobus na pewno NIE TRZESZCZY!!!!. W środku autobusu jest bardzo miło. Solinka jedzie bardzo szybko i ma dobre przyśpieszenie. Powiem szczerze że autobus zrobił na mnie dość duże wrażenie i jestem z niego zadowolony. Wykorzystanie linii 204 nawet dość ciekawe. 202 - około 5 osób stało w moim kursie.

Jeszcze raz powtarzam - duży plus za zakup tych autobusów.

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 01 mar 2008, 14:31

Misiek997 pisze:Solina ma przy 100km/h Libero nie wiem bo go nie ma na zajezdni testowy też szedł 100
Dzięki :) Myślałem, że może tak jak SU12 Mobilisu mają "kagańce" pozakładane na 65 km/h...

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 01 mar 2008, 15:08

Właśnie wróciłem z 204 (bo 202 n.zal. w końcu). Tomasz Knapik jak należy. Wóz A 364 nieźle pachnie. Wrażenie ciekawe, ale dziwne ... Nie wgrano za to przystanków na Os. Derby. Dzielnica wyraźnie w ostatniej chwili położyła na zawrotce na Derbach bele jakie płyty. Kierowca jeździł z chyba nie patronem, ale po prostu jak to pierwszego dnia- z ,,kimś'' znającym trasę etc. Kasowniki jak w SKM, nad kabiną komputer pokładowy vel GPS- pokazuje w formie schematu kolejne przystanki i odległości między nimi, ale nie jest pikselowy i nie jest chyba R&G. Inny rodzaj monetela. Siedzenia jak w A599, natomiast na tylnym ,,zniżeniu'' śmieszne trójkątne ,,pudełko'' koloru niebieskiego z napisem ,,Informacja ZTM'', oczywiście na ulotki. Kiedy naciśnie się ,,stop'', oczywiście klasycznie na żądanie, rozlega się jednak niezły hałas. ,,Na Derbach'' samochody zabierają miejsce dla Solin i jest jego mało w zatokach na wjazd/wyjazd. Wogóle prawie nie trzeszczy, a przyśpieszenie jest genialne. :smile: Frekwencja na 204- do Grodziska 6, z powrotem 4 osoby około. Raczej na Bródnie w drugą stronę z dwie osoby najwyżej podjeżdżały. A miny na Derbach ludzi widzących Solinę jadącą bezcenne! :D Przystanki, oprócz tych na Derbach, okej. Na Pożarowej za to nie ma pętelki, a obszerny dość parking, choć kierowca manewrował. 2 zwykłe i jeden technik. No cóż, za kilka lat to będą chyba jedyne lewary w Warszawie... :-"
Wrażenie z A 364 dobre, ale jest trochę do poprawy, zwłaszcza, że nie są wgrane całe Derby. Nie wiem jak w innych wozach.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 01 mar 2008, 15:49

ziomal pisze:Dzielnica wyraźnie w ostatniej chwili położyła na zawrotce na Derbach bele jakie płyty
Developer nie dzielnica.

ziomal pisze:śmieszne trójkątne ,,pudełko'' koloru niebieskiego z napisem ,,Informacja ZTM''
Kilka dni i ta biurowa szufladka się połamie lub zostanie połamana (przykład patrz Veolia).
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

ODPOWIEDZ