Autosan Sancity - nastÄpca Jelcza
Moderator: JacekM
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Po wyglądzie to ciężko oceniać, brzydki nie jest, ale z drugiej strony Libero też były ładne jak wyjeżdżały z fabryki.
Ja już gdzieś tą "mordę" widziałem.... chyba na DTP!
Jak dla mnie ten autobus ma okropny przód, tyłek też ma nie najlepszy. Jak go ogólnie zobaczyłem pomyślałem: "O matko!, aby nie trafił do nas (w sensie Warszawa)". Ogólna bryła jest ciekawa, nadkola przykuwają uwagę i ta górna linia okienek dodaje uroku.... ale przód i tył wymagają poprawy... hmm... Może by tak zawarli w nich nieco kobiecości?
Jak dla mnie ten autobus ma okropny przód, tyłek też ma nie najlepszy. Jak go ogólnie zobaczyłem pomyślałem: "O matko!, aby nie trafił do nas (w sensie Warszawa)". Ogólna bryła jest ciekawa, nadkola przykuwają uwagę i ta górna linia okienek dodaje uroku.... ale przód i tył wymagają poprawy... hmm... Może by tak zawarli w nich nieco kobiecości?
Według tego artykułu po uzyskaniu homologacji ma się w Warszawie pojawić na testach:
http://infobus.pl/text.php?id=35702&from=tag
http://infobus.pl/text.php?id=35702&from=tag
- Drivter1234
Bez przesady. Osobiście nie widzę tego autobusu w Warszawie na sieci ZTM w postaci innej niż tester. I przypuszczam, że sami szefowie Autosanu - choćby nie wiem jak byli rozmarzeni - to jednak są pragmatykami w postępowaniu na tym trudnym rynku. Myślę, że docelowym odbiorcą ich autobusów w Polsce są przedsiębiorstwa prywatne, obsługujące komunikację miejską (np. w KZK) jak i mniejsze przedsiębiorstwa miejskie. Chodzi o to, żeby Autosan był alternatywą dla ściągania używanego taboru z Europy Zachodniej jak i dla zakupów autobusów zza wschodniej granicy (zarówno naszej jak i zza Uralu).Drivter1234 pisze:Jeżeli staną w szranki do przetargu to nie wiadomo czym to się może skończyć bo raczej będzie tańszy od Solarisa
15/12/2005-12/7/2019
- Drivter1234
Być może i masz racjęTLG pisze:Bez przesady. Osobiście nie widzę tego autobusu w Warszawie na sieci ZTM w postaci innej niż tester. I przypuszczam, że sami szefowie Autosanu - choćby nie wiem jak byli rozmarzeni - to jednak są pragmatykami w postępowaniu na tym trudnym rynku. Myślę, że docelowym odbiorcą ich autobusów w Polsce są przedsiębiorstwa prywatne, obsługujące komunikację miejską (np. w KZK) jak i mniejsze przedsiębiorstwa miejskie. Chodzi o to, żeby Autosan był alternatywą dla ściągania używanego taboru z Europy Zachodniej jak i dla zakupów autobusów zza wschodniej granicy (zarówno naszej jak i zza Uralu).Drivter1234 pisze:Jeżeli staną w szranki do przetargu to nie wiadomo czym to się może skończyć bo raczej będzie tańszy od Solarisa
Moje klątwy zazwyczaj się sprawdzająDrivter1234 pisze:obyś się nie pomylił
Solaris wyrósł właśnie na tym, że był elastyczny w czasach, gdy europejscy producenci (MAN, Evobus) kompletnie nie byli zainteresowani na dopasowywaniu się do rynku środkowoeuropejskiego. To się zmieniło, ale dopiero wtedy, gdy Solaris zaczął doganiać wielkich konkurentów. Myślę, że ten schemat się nie powtórzy.Drivter1234 pisze:kiedyś usłyszałem opinię od Solarisa... " jak by klient chciał to i fontannę możemy w środku zamontować "
Przede wszystkim -abstrahując od ambicji - nie jestem pewien, czy w tej chwili Autosan ma możliwości produkcyjne do realizowania tak dużych zamówień. A bata związanego z ewentualnymi karami umownymi raczej kręcić na siebie nie będą. Poza tym: bo w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało na raz. Dlatego chińczycy nie mogą wejść masowo na nasz rynek (tak, jak dzieje się to np. na Węgrzech). Jak ktoś nie chce kupić to nie kupi i tak skonstruuje SIWZ. Wydaje się, że chińczycy dobrze to wiedzą więc nawet nie próbują.Drivter1234 pisze:o są pierwsze sztuki, więc zawsze coś mogą pozmieniać żeby jednak wejść na taki duży rynek jakim jest Warszawa
15/12/2005-12/7/2019
- gregory5576
- Kontakt:
A pokaż mi rzecz, człowieka, który nie posiadają wad? Czy aby nie za duże wymagania, wszystko jest dobre i sprawne jak się o to dba. Nawet takie solarisy to w gruncie rzeczy nie są złe wozy, tylko trzeba mieć odpowiedni serwis, dobrze zaopatrzone magazyny.W"moim" wozie padła przednia nagrzewnica, mechanicy poratowali wóz w następujący sposób, zreanimowali nagrzewnicę od jelcza i wstawili ją na "razie", dopóki nie przyjdzie oryginał z magazynów, diabli wiedzą skąd.Ten stan trwa już trzeci miesiąc.A magazyny w zakładach praktycznie zlikwidowano. PO COvolviak pisze: mogą okazać się równie wadliwe,
[ Dodano: |14 Lis 2010|, 2010 18:23 ]
Nie bądź taki hop do przodu, a co to jesteś wróżek, czy "medium"TLG pisze:Drivter1234 napisał/a:
obyś się nie pomylił
Moje klątwy zazwyczaj się sprawdzają
[ Dodano: |14 Lis 2010|, 2010 18:25 ]
Pagan pisze: Może by tak zawarli w nich nieco kobiecości?
- gregory5576
- Kontakt:
Ups to sory nie miałem zamiaru Cię urazićTLG pisze:W kwestii zamówień publicznych z sektora komunikacji jak najbardziej