Konkurs na projekt nowych przystankĂłw dla Warszawy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 cze 2006, 0:03

MZ pisze:
TGM pisze:W adpolu bardzo wkurzające jest to, ze bardzo często za blisko ulicy wiaty stoją.
:arrow: To jest podstawowy mankament, bo często trudno jest się nawet przecisnąć przez ten wąski skrawek chodnika. Poza tym nowe wiaty nie powinny mieć takich daszków jak większość obecnych, gdzie wychylenie głowy poza obręb wiaty jest równoznaczne z jej wystawieniem na deszcz (gdy zacina, to już w ogóle jest problem). Zadaszenia powinny być z przodu wysunięte, podobnie jak jest w wiatach typu Ł.
I nieprzezroczyste... [-o<

Mnie jeszcze jedna ostatnio rzecz wkurza: odsuwanie rozkładów na słupkach "niewiadomogdzie". Zauważyłem to w wielu miejscach, a najgorszą stronę takiego rozwiązania widziałem na przystanku SGGW w stronę północną. Otóż gdy pada solidny deszcz, tłum stojący pod wiatą nie ma dostępu do rozkładów! Lata całe rozkład wisiał na przystanku i z pewnością było to mniej uciążliwe dla siedzących (szczególnie, że w wiatach tego typu ławka często zajmuje tylko 3/4 długości wiaty), niż obecnie dla wszystkich czekających bieganie sprintem tam i z powrotem w celu zajrzenia do rozkładu...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2006, 0:04

Bastian pisze:tłum stojący pod wiatą
jeżeli pod wiatą stoi tłum, to i tak nikt by się nie dopchał do rozkładu... :mrgreen:
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 cze 2006, 0:08

Bastian pisze:Mnie jeszcze jedna ostatnio rzecz wkurza: odsuwanie rozkładów na słupkach "niewiadomogdzie". Zauważyłem to w wielu miejscach, a najgorszą stronę takiego rozwiązania widziałem na przystanku SGGW w stronę północną. Otóż gdy pada solidny deszcz, tłum stojący pod wiatą nie ma dostępu do rozkładów! Lata całe rozkład wisiał na przystanku i z pewnością było to mniej uciążliwe dla siedzących (szczególnie, że w wiatach tego typu ławka często zajmuje tylko 3/4 długości wiaty), niż obecnie dla wszystkich czekających bieganie sprintem tam i z powrotem w celu zajrzenia do rozkładu...
:arrow: Na przystanku BITWY WARSZAWSKIEJ 1920 w kierunku centrum słupek z rozkładami stoi prawie na samym końcu długiego peronu przystankowego, jakieś 20-30 metrów za wiatą. Chcąc tylko zobaczyć rozkład, trzeba iść od przejścia kawał drogi i potem tyle samo się wracać (MeWa stwierdził, że przecież można szybciej zadzwonić na infolinię :-$ ).

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2006, 0:11

przede wszystkim nie rozumiem tego "chcieć tylko zobaczyć rozkład"...

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 cze 2006, 0:18

MeWa pisze:przede wszystkim nie rozumiem tego "chcieć tylko zobaczyć rozkład"...
:arrow: No normalnie. Jesteś na skrzyżowaniu, nie zamierzasz teraz jechać, ale chcesz sobie sprawdzić, o której będziesz miał tramwaj na przykład wieczorem. Nie każdy musi po to od razu dzwonić na infolinię. Skoro wszyscy i tak idą od przejścia, to rozkłady nie powinny być na samym końcu chodnika. Nawet jeśli ktoś chce usiąść na ławce pod wiatą, to żeby najpierw sprawdzić rozkład, musi biec do końca peronu i potem wracać do wiaty.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2006, 0:23

rozkład powinien być tam, gdzie tramwaje się zatrzymują (podam analogiczną sytuację: raz na stacjach metra przy zmianie rozkładów zdjęto rozkłady na peronie, a pozostawiono tylko w halach odpraw - i tak były skargi, mimo iż, kontynuująć tę ideologię, i tak wszyscy pasażerowie wchodzą na stacje przez hale odpraw). Nie chcę też rozpatrywać hipotetycznych sytuacji, bo to jest właśnie stwarzanie takich sytuacji.
Na Banacha nie ma problemu z częstotliwościami kursowania tramwaju, odjazdy sprawdzić można w internecie, przez infolinię, a spacer nikomu nie zaszkodzi. Natomiast ja jakoś nie zauważyłem sytuacji, żeby tutaj ktoś szedł tylko po to, by spisać rozkład.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 cze 2006, 0:26

MeWa pisze:rozkład powinien być tam, gdzie tramwaje się zatrzymują
Zgoda. I tam także powinna być wiata!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 cze 2006, 0:32

MeWa pisze:Na Banacha
:arrow: Na Grójeckiej. Przystanek BITWY WARSZAWSKIEJ :P.
MeWa pisze:nie ma problemu z częstotliwościami kursowania tramwaju
A mimo wszystko ludzie sprawdzają, o której będą mieli najbliższy kurs.
MeWa pisze:odjazdy sprawdzić można w internecie, przez infolinię
Jak jesteś 30 metrów od słupka z rozkładami, to idziesz, czy dzwonisz na infolinię?
MeWa pisze:a spacer nikomu nie zaszkodzi.
Zwłaszcza, jeśli pada deszcz lub problem dotyczy osoby starszej.
MeWa pisze:Natomiast ja jakoś nie zauważyłem sytuacji, żeby tutaj ktoś szedł tylko po to, by spisać rozkład.
Nie mówiłem o spisywaniu. Mówię o typowym sprawdzaniu godziny odjazdu. Jeśli nikt by tego nie sprawdzał, to po co wiszą rozkłady?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2006, 0:37

Szukasz dziury w całym, tyle Ci powiem.
Jakoś rzadko kiedy spotykam się z sytuacjami tylko i wyłącznie sprawdzania jednego kursu. Ludzie starsi i tak najczęściej mają spisane rozkłady interesujących ich linii.
A ludzie sprawdzają za ile przyjedzie tramwaj, bo chcą wiedzieć ile muszą czekać.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 cze 2006, 0:42

MeWa pisze:Szukasz dziury w całym, tyle Ci powiem.
:arrow: A nie odwrotnie? Ja zwracam uwagę, że można coś poprawić, a Ty upierasz się, że powinno zostać tak jak jest.
MeWa pisze:A ludzie sprawdzają za ile przyjedzie tramwaj, bo chcą wiedzieć ile muszą czekać.
A widzisz, sam przyznajesz, że jednak ktoś patrzy na rozkłady i że nie jest to tylko zbędny gadżet.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2006, 0:45

to nie jest usprawnienie - opisałem analogiczną sytuację ze stacjami metra i jakoś do niej się nie odniosłeś. Zresztą rozkład na początku byłby utrudnieniem dla osób przesiadających się z tramwajów jadących z Okęcia

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 07 cze 2006, 0:48

Co do przystanku na Bitwy...słupek stoi dobrze, wiata źle! Jak ktoś czeka pod wiatą na tramwaj to czeka go po przyjeździe trama sprint w stronę składu który nigdy nie zatrzymuje się naprzeciw wiaty tylko dokładnie przy słupku.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2006, 0:52

trzeba liczyć na to, że jak będą stawiać nową wiatę, to ustawią ją bliżej miejsca zatrzymywania się tramwajów...

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 cze 2006, 0:52

MeWa pisze:to nie jest usprawnienie - opisałem analogiczną sytuację ze stacjami metra i jakoś do niej się nie odniosłeś. Zresztą rozkład na początku byłby utrudnieniem dla osób przesiadających się z tramwajów jadących z Okęcia
:arrow: A gdzie napisałem, że ma być na początku? Powinien być w gablocie pod wiatą, czyli mniej więcej pośrodku peronu i tam, gdzie skupia się najwięcej oczekujących. Ludzie często z nudów czytają sobie rozkłady, więc opisana sytuacja z metrem wydaje mi się jak najbardziej normalna. Ludzie chcieli mieć rozkłady tam, gdzie stoją, a nie gdzieś w oddali.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2006, 0:55

no dobra, ale akurat na Bitwy nie czeka aż tak dużo osób pod wiatą, zwłaszcza, że tramwaje podjeżdżają do przodu peronu, więc problemem jest raczej to, co Karol opisał.

ODPOWIEDZ