RozwĂłj sieci linii SKM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 29 lis 2010, 18:52

kebe pisze:Jeżeli już S3 to do Lotniska Modlin.
Też o tym myślałem, ale tam mają jeździć Koleje Mazowieckie.
kebe pisze:Jeżeli Wołomin to do Wileńskiej
Też tak pomyślałem, ale to 100% pokrywania się z Kolejami Mazowieckimi, a pasażrowi z WKM zwisa czy to KM czy SKM. I pozosaje jeszcze problem przepustowości, nie wiem czy Wileński byłby w stanie przyjąć jeszcze tą nową SKM.
kebe pisze:Stockholmare napisał/a:
Stockholmare pisze: I ten S4 to może jednak S8 (od linii Warszawa - Kraków), tak jak ZTM zrobił z S9.
nic nie rozumiem.
S9 zostało nadane w oparciu o numer linii kolejowej jaką jedzie- w tym przypadku linii nr 9 Warszawa - Gdańsk.

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 29 lis 2010, 19:01

Stockholmare pisze:
kebe pisze:Jeżeli Wołomin to do Wileńskiej
Też tak pomyślałem, ale to 100% pokrywania się z Kolejami Mazowieckimi, a pasażrowi z WKM zwisa czy to KM czy SKM. I pozosaje jeszcze problem przepustowości, nie wiem czy Wileński byłby w stanie przyjąć jeszcze tą nową SKM.
A śródmieście dałoby radę?

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 29 lis 2010, 19:07

marcin89 pisze:
Stockholmare pisze: Też tak pomyślałem, ale to 100% pokrywania się z Kolejami Mazowieckimi, a pasażrowi z WKM zwisa czy to KM czy SKM. I pozosaje jeszcze problem przepustowości, nie wiem czy Wileński byłby w stanie przyjąć jeszcze tą nową SKM.
Też dobre pytanie. Uważam, że Koleje Mazowieckie powinny wraz ze zwiększaniem linii i częstotliwości SMK zmienjszać swój udział w tunelu średnicowym. Część kursów KM albo przez Centralny, albo wykrócone do Wsch. albo Zach.

kebe

Post autor: kebe » 29 lis 2010, 19:09

marcin89 pisze:
Stockholmare pisze: Też tak pomyślałem, ale to 100% pokrywania się z Kolejami Mazowieckimi, a pasażrowi z WKM zwisa czy to KM czy SKM. I pozosaje jeszcze problem przepustowości, nie wiem czy Wileński byłby w stanie przyjąć jeszcze tą nową SKM.
Obawiam się, że przepustowość Rembertowa i samej średnicy raczej by nie pomogła w tym.
Stockholmare pisze:Też o tym myślałem, ale tam mają jeździć Koleje Mazowieckie.
Wedle najnowszych medialnych zapowiedzi ZTM już za kilka dni S1 pojedzie Otwock-Pruszków, a S2 Sulejówek-Miłosna - Warszawa Zachodnia. A za rok S2/? pojedzie jeszcze dalej bo MPL Okęcie - Sulejówek Miłosna oraz MPL Okęcie - Lotnisko Modlin (Modlin tymczasowo).

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 29 lis 2010, 19:20

kebe pisze: A za rok S2/? pojedzie jeszcze dalej bo MPL Okęcie - Sulejówek Miłosna oraz MPL Okęcie - Lotnisko Modlin (Modlin tymczasowo).
A Modlin to w której strefie, trzeciej :D

kebe

Post autor: kebe » 29 lis 2010, 19:33

Stockholmare pisze:
kebe pisze: A za rok S2/? pojedzie jeszcze dalej bo MPL Okęcie - Sulejówek Miłosna oraz MPL Okęcie - Lotnisko Modlin (Modlin tymczasowo).
A Modlin to w której strefie, trzeciej :D
Dobra zapędziłęm się. Fakt. Legionowo miało być :) Ale ale... Ruta zapowiadał, że rozważają docelowo wprowadzenie 3 strefy biletowej. Rozszerzanie oferty autobusowej poprzez L-ki na peryferia, może być zaczątkiem takiego procesu. Co więcej miasto Nowy Dwór Mazowiecki (którego os. Modlin jest częścią) deklarowało chęć udziału w kosztach. Ale na razie to wszystko rozbija się przez remont na odcinku Legionowo - Modlin (i sama modernizacja bocznicy). Ale to temat na inny wątek.

Awatar użytkownika
laczor
Kontakt:

Post autor: laczor » 29 lis 2010, 19:45

Stockholmare pisze: S9: NIEPORĘT - W-wa Gdańska - PŁOCHOCIN
Jeśli już to z Radzymina.
Stockholmare pisze:Ewntualnie jeszcze W-wa Mokry Ług (przy pętli autobusowej)
Hmm....dosyć blisko (ok. 1,5km) leży przystanek Zielonka Bankowa. Tańszym rozwiązaniem byłoby wybudowanie dojścia (chodnika wzdłuż torów?) do peronu tego przystanku.
www.linia29.cal.pl Linia 29 Tłuszcz-Ostrołęka

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 29 lis 2010, 19:57

Czy linia Warszawa Zachodnia - Warszawa Gołąbki (z użyciem bocznicy w Ożarowie) nie byłaby jakimś wyjściem dla dzielnic Ursus i Włochy, w porannym szczycie?

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 29 lis 2010, 19:59

zofey pisze:Czy linia Warszawa Zachodnia - Warszawa Gołąbki (z użyciem bocznicy w Ożarowie) nie byłaby jakimś wyjściem dla dzielnic Ursus i Włochy, w porannym szczycie?
A gdzie wyślesz ludzi z Zachodniej, skoro większość i tak do Śródmieścia?

[ Dodano: |29 Lis 2010|, 2010 20:01 ]
Zari pisze:S4: WOŁOMIN - W-wa Śródmieście - PIASESZCZNO
Są już kursy przez Wołomin i średnicę z zapełnieniem po ok 50 osób w dwu kiblu...
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 29 lis 2010, 20:08

m72 pisze:
A gdzie wyślesz ludzi z Zachodniej, skoro większość i tak do Śródmieścia?
W przyszłym rozkładzie będą pociągi Zachodnia-Miłosna i Zachodnia-Siedlce, to już 3 na godzinę. Poza tym nawet w takim ze Skierniewic czy Łowicza się trochę zwolni miejsc. Pamiętaj że mówimy tu o sytuacjach kiedy w Ursusie i Włochach nie da się wejść do pociągu, więc przesiadka jest mniejszym złem.

[ Dodano: |29 Lis 2010|, 2010 20:12 ]
Odjazdy z Zachodniej w kierunku Śródmieścia: 7:07, 7:37, 7:59, 8:07, 8:37. Każdy z nich można zagospodarować. A na razie nie ma czym teleportować się na odcinku Ursus - Zachodnia.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 29 lis 2010, 23:07

kebe pisze: Nieporęt nie przejdzie... Co było niedawno dyskutowane w innym wątku. Płochocin to samo... A wogolę to tylko 1 przystanek do Błonia.
W cywilizowanych krajach, a nawet województwach, przechodzi bez problemu.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 30 lis 2010, 19:40

Bastian pisze: I co jest w Płochocinie? :>
Wytwórnia wódek w Józefowie. Myślę, że to absurdalne wytłumaczenie wniesie coś do dyskusji.

A przypadkiem nie będzie tak że wybrane kursy S2 dojada do Pruszkowa?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 30 lis 2010, 19:54

humptyangel pisze:
Bastian pisze: I co jest w Płochocinie? :>
Wytwórnia wódek w Józefowie. Myślę, że to absurdalne wytłumaczenie wniesie coś do dyskusji.

A przypadkiem nie będzie tak że wybrane kursy S2 dojada do Pruszkowa?
Według tego co jest dostępne w necie to ani jedna nie dojedzie.

fidzio

Post autor: fidzio » 30 lis 2010, 19:59

Stockholmare pisze: Też dobre pytanie. Uważam, że Koleje Mazowieckie powinny wraz ze zwiększaniem linii i częstotliwości SMK zmienjszać swój udział w tunelu średnicowym. Część kursów KM albo przez Centralny, albo wykrócone do Wsch. albo Zach.
To bezdomni pożyczą coś jescze z SKM3Miasto? bo skąd wezmą tabor i kto bedzie im to serwisował? a tak wogóle to średnica daleka jest z gumy? nie zauważyłem...

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 14 gru 2010, 21:35

ZTM pisze:ABC nowego rozkładu kolejowego
Wszystko bardzo ładnie, tylko czy ZTM planuje poprzestać na 4 linkach? Mam nadzieje, że nie. Bo TO nie jest sieć SKM jaka powinna pokryć Warszawę.

Wiem, że porównywanie Warszawy do zachodnich metropolii jest nie zbyt na miejscu i już za to oberwałem, ale sieć S-bahn Berlnia (chodź go nie lubię) jest dużo większa. Tak, tak, wiem: Berlin jest większy i ma więcej linii kolejowych. No to może Monachium: Mniejszy od Warszawy i z mniejszą liczbą mieszkańców. Lini S-bahn posiada... 10.

Warszawie przydałaby się jeszcze przynajmniej linia; z Piaseczna. I patrząc na rozkład linii 709 nie mam do tego żadnych wątpliwości.

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 18 Gru, 2010 ]
Skoro powszechnie funkcjonuje polski odpowiednik obcojęzycznej nazwy, to nie ma powodu, by używać nazwy w oryginalnym brzmieniu. MeWa

ODPOWIEDZ