Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Operator szybkiego internetu

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

fraktal

Post autor: fraktal » 03 sty 2011, 14:59

hafilip84 pisze:i nawet w warunkach urywanego zasięgu dało się prawie normalnie z sieci korzystać
Dobrze, że dodałeś prawie normalnie. ;-) Ja tak zrobiłem w wakacje i było tak sobie, bo połączenie się często zrywało. Poza tym musiałem powyłączać wszystkie aktualizacje, a i tak część pakietu w tajemniczy sposób mi zniknęła (liczba ściągniętych danych mi rosła, podczas przeglądania strony).

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 03 sty 2011, 15:17

Prawie normalnie, hehe :) Jak my wyjechalismy na działkę, gdzie gawrony zawracają, to mimo dobrego zasięgu na telefonie, internetu nie było tam prawie żadnego. Mieliśmy rózne karty sim, ale coś złapało tylko u jednego operatora (nie pamiętam juz którego). Dobrym sposobem jest też wyłączyć obrazki, żeby nie marnować szybkości i pakietu.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 sty 2011, 16:37

Ktoś ma jakieś doświadczenia z Netią? Bo mi właśnie wciskają 20 mbit z telefonem za 89 PLN, więc się bym chciał dowiedzieć.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 sty 2011, 18:11

Namolni są :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 03 sty 2011, 18:33

A moją osobę kusi oferta Aster - Internet 60MB/s za jedyne 79 złotych.

radeom

Post autor: radeom » 03 sty 2011, 20:10

Bastian pisze:Namolni są :roll:
Kiedyś u mnie na osiedlu się mówiło, że po domach chodzą Świadkowie Jehowy i Świadkowie Netii. :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 sty 2011, 20:16

Ja miałem problem z pozbyciem się Netii, wydzwaniali co dwa dni.

Ale póki miałem u nich połączenia telefoniczne, nie miałem powodu narzekać.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 03 sty 2011, 22:18

radeom pisze:
Bastian pisze:Namolni są :roll:
Kiedyś u mnie na osiedlu się mówiło, że po domach chodzą Świadkowie Jehowy i Świadkowie Netii. :D
Cóż, po tej stronie osiedla też :D
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Piotrekbe

Post autor: Piotrekbe » 03 sty 2011, 22:44

Pawel_ pisze:A moją osobę kusi oferta Aster - Internet 60MB/s za jedyne 79 złotych.
Jakiś czas temu było porównanie prędkości internetu w Aster i UPC. Okazało się, że Aster w dużym stopniu nie osiąga takich prędkości jak podaje. UPC wygląda dużo lepiej. Porównanie robił Komputer Świat.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 04 sty 2011, 9:57

Piotrekbe pisze:
Pawel_ pisze:A moją osobę kusi oferta Aster - Internet 60MB/s za jedyne 79 złotych.
Jakiś czas temu było porównanie prędkości internetu w Aster i UPC. Okazało się, że Aster w dużym stopniu nie osiąga takich prędkości jak podaje. UPC wygląda dużo lepiej. Porównanie robił Komputer Świat.
To się skuszę chyba na UPC - rozwiązać tylko umowę z Neostradą trzeba. :dance:

Piotrekbe

Post autor: Piotrekbe » 04 sty 2011, 12:33

Pawel_ pisze:
Piotrekbe pisze: Jakiś czas temu było porównanie prędkości internetu w Aster i UPC. Okazało się, że Aster w dużym stopniu nie osiąga takich prędkości jak podaje. UPC wygląda dużo lepiej. Porównanie robił Komputer Świat.
To się skuszę chyba na UPC - rozwiązać tylko umowę z Neostradą trzeba. :dance:
Z tego co pamiętam to przy porównaniu prędkości 120 Mbitów Aster osiągnął 96 Mbit, a UPC 116 Mbit. Reszty testów nie pamiętam. Posiadam obecnie UPC 25 Mbitów i osiągam prędokość w testach 24,5 Mbita. Ja polecam UPC.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 04 sty 2011, 13:03

Z tego co pisali UPC wykupil Aster, wiec to juz znaczenia nie ma.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 04 sty 2011, 13:30

Ale infrastruktura zostanie pewnie stara, więc jak ktoś miał Astera to nie sądzę aby parametry się nagle zmieniły.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 sty 2011, 14:45

Już to pisałem. UPC nie ma jeszcze zgody UOKiK-u na transakcję, a wątpię, by w Warszawie była zgoda na fuzję z powodu znacznej koncentracji rynku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Teokryt

Post autor: Teokryt » 04 sty 2011, 15:55

fik,

Miałem doświadczenia z Netia , negatywne, nie daj sie zrobić na szaro, obiecają 20Mbit, miesiac potrzymają na głodzie i zaoferują 2 Mbit z braku możliwości technicznych. Wróciłem do TP gdzie mam 10Mbit.

I tak na marginesie. Operatorzy prześcigają sie w dziesiątkach Mbit - pytanie - PO CO! Czy zdajecie sobie sprawę że:
1. nie wpływa to już własciwie na prędkość przeglądania stron, miedzy 4Mbit a 10Mbit nie ma juz jakiejkolwiek różnicy - ponieważ wczytywanie stron zależy dużo od pingu.
2. Dla maniaków ścigania - 100MBit to ~12MB/s - w tym tempie dziennie możecie pobierać 1TB! (cena dysku to 200zł a rzadko kto może podłączyć więcej niż 7 dodatkowych dysków) I co z tymi danymi zrobicie, większości człowiek nie jest już w stanie wykorzystać.
3. Streaming - taki szybki internet to dobra wymówka że mozna korzystać z mediów strumieniowych - obecnie media strumieniowe sana łącza 1Mbit albo w porywach do 4Mbit a pamiętacie ze 4Mbit po kompresji to juz naprawdę przyzwoita jakość.
Przykładowa jakość Blue Ray na 1080p to 60-80Mbit przesył. Konia z rzędem temu kto znajdzie mi serwis obsługujący VOD w jakości Blueray.
4. P2P, obowiązuje tu prawo popytu i podaży. Na materiał wysokiej jakości jest niewielu chętnych przez co są mniej rozpowszechnione a sumaryczna predkosc pobierania jest niska. Materiały gorszej jakości sa powszechne ale za razem mniejsze i łatwiej je pobrać. Co z tego że oglądanie trwa ponad 200x dłużej niż pobranie? Większość zadowoli się i tak niska jakością by obejrzeć więc nasze łącze nawet do tgo celu jest nieprzydatne.
5.Materiały online - i tu łacze mogło by pokazać swoje możliwości ale niestety - problem ezy po stronie dostawców usług - sa zbyt wolne. Sam zestawiłem sobie wirtualny dysk z kontem FTP - działa przyzwoicie.

Jak ktoś che to proszę bardzo, tylko płacił będzie za coś z czego i tak nie skorzysta ;)Obecnie w domu ma internet tak samo szybki jak na uczelni i uwierzcie przez cały miesiąc pobrałem raptem 60GB (głownie serwisy mapowe i synchronizacja danych z FTP) mimo możliwości na 2,5TB.

hafilip - własnie dlatego korzystam z tego pakietu za 15zł i 500MB - przestałem juz korzystac z WiFi w telefonie bo sie nie opłaca ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ