Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach
Moderator: Wiliam
- Patryk2222
No dobra a co z Jabłonną tylko 723 i 731 czy może zamiana 806 na jakiegoś 7XX? Bo chyba te dwie linie nie wystarczą w Jabłonnie? Jednak byłbym za tym żeby 731 pojechało do starostwa.Dęboszczak pisze:To ja mam taki plan:Patryk2222 pisze:
Skoro już jesteśmy przy zmianie układu linii w Legionowie to ja mam taki mały projekt:
723 PKP LEGIONOWO PRZYSTANEK- Krakowska- Sobieskiego- Krasińskiego- Sowińskiego- Piłsudskiego- Kościuszki- Warszawska (...) ŻERAŃ FSO
731 BEZ ZMIAN
736 BEZ ZMIAN
7XX CHOTOMÓW-(...)JABŁONNA: Zegrzyńska- OBWODNICA- os. Przylesie (...) ŻERAŃ FSO
801 i 806 Kasacja
1. Linia 723 pełniła by rolę dojazdu Przystanku, os. Jagiellońska do stacji PKP( nie wszystkie kursy muszą jeździć do Warszawy )
2. Kasacja 806 tak jak to napisał MisiekK i 801 przyczynia się do powstania cało tygodniowej linii. Trasa linii z Chotomowa biegła by praktycznie tak samo jak 806 z małym wyjątkiem koło u. gminy skręcał by na obwodnicę, a od granicy z Warszawą jak 801.
I mam jedno pytanie jak już zostaną pocięte linie legionowskie to czy 508 albo E4 też zostanie pocięte?
Do adminów można by było kilka postów przenieść do odpowiedniego tematu.
723 731 Mickiewicza - Sowińskiego - Warszawska /1 przez przylesie druga przez Modlińską/ - Żerań FSO 15/30/30
Linia dowozowa:
L1
PKP Przystanek - Krakowska-Sobieskiego - Piłsudskiego - PKP Legionowo 10/15/15
L2
Os. Młodych/Starostwo - trasa 731 - Warszawska- Jagiellońska- Słowackiego - PKP Legionowo - Pisłudskiego - Sowińskiego - Mickiewicza 15/30/30
736 od Zegrzyńska/Strużańska jak L2
odzysk 10 brygad przegubowych DP i 2 DS.
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 >>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
Po godzinie 7 ciężko się wbić do E-4 już na ratuszu. Gdy podjadą na raz dwie z trzech linii legionowskich E-4 potrafi być niezabieralny. Na szczęście do następnego nie ma już problemu z wejściem. Gdy podjedzie np. samo 723 to spokojnie można wsiąść. Na Ekspresowej dopychają się kolejni ludzie i jakoś się jedzie. Komfortowy przejazd to to nie jest z reguły wszyscy jadą na tzw. glonojada. Złapać miejscówkę w E-4 owszem można ale dopiero po ósmej lub w momencie gdy podjadą dwie sztuki w krótkim odstępie czasu.kebe pisze:Ehh a ja ostatnio wspominałem czasy jak to w E4 było ścisk... Teraz przynajmniej z mojego doświadczenia nie jest tragicznie. Miejscami to nawet można na Ratuszu usiąść.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
-
w Jabłonnie zostaje 8 z obecnych dzisiaj 15 kurśów na godz. i to powinno wystarczyć. Żeby Legionowo pojechało do pociągu oferta autobusowa dowożąca do kolei musi być lepsza niż bezpośrednio do Warszawy.Nie wiem czy jest konieczne połączenie Mickiewicza do PKP skoro z pętli Mickiewicza będzie dowozówka. chyba, że chodziłoby Ci o przystanek Os. Jagiellońska ale on jest już w pieszej strefie dojścia do stacji.Patryk2222 pisze:No dobra a co z Jabłonną tylko 723 i 731 czy może zamiana 806 na jakiegoś 7XX? Bo chyba te dwie linie nie wystarczą w Jabłonnie? Jednak byłbym za tym żeby 731 pojechało do starostwa.Dęboszczak pisze: To ja mam taki plan:
723 731 Mickiewicza - Sowińskiego - Warszawska /1 przez przylesie druga przez Modlińską/ - Żerań FSO 15/30/30
Linia dowozowa:
L1
PKP Przystanek - Krakowska-Sobieskiego - Piłsudskiego - PKP Legionowo 10/15/15
L2
Os. Młodych/Starostwo - trasa 731 - Warszawska- Jagiellońska- Słowackiego - PKP Legionowo - Pisłudskiego - Sowińskiego - Mickiewicza 15/30/30
736 od Zegrzyńska/Strużańska jak L2
odzysk 10 brygad przegubowych DP i 2 DS.
Tak, chodziło mi o os. Jagiellońska... Ile wynosi strefa dojścia wg. Ciebie ? Należy pamiętać, że przy tym przystanku powstają kolejne dwa bloki, dojście z tamtego miejsca do stacji zajmuje ok 10min. piechotą, a 10 min to nie jest coś co by zachęciło ludzi jeżeli teraz mają 3-4 min...Nie wiem czy jest konieczne połączenie Mickiewicza do PKP skoro z pętli Mickiewicza będzie dowozówka. chyba, że chodziłoby Ci o przystanek Os. Jagiellońska ale on jest już w pieszej strefie dojścia do stacji.
- tarantula01
- Kontakt:
W jakim przedziale czasu planowany jest ten szczyt?person pisze:Pociągi z Legionowa mają kursować co 15 minut w szczycieMisiekK pisze:Gdyby to miał być pociąg co 5 minut, to pewnie plany by były. Gdy jest to połączenie co 30 w szczycie, to mozna sobie to darować.
Pamiętasz co ile kursowało 198 w swoim pierwszym wcieleniu? Z drugiej strony nie jestem przekonany co do uruchomienia takiej linii ...
W grudniu do Echa napisałem taki oto tekst, ale nie opublikowali:
"Wyczekiwana SKM
Teoria
Już w marcu ma zacząć kursować linia S-9. Takie oznaczenie liniowe przewidziane jest dla SKM do Legionowa. Zostanie zwiększona obecna częstotliwość kursowania pociągów, co zmniejszy tłok w pociągach. Jeśli dodać do tego czas przejazdu pociągu do Dw. Gdańskiego - 15 minut - będzie wspaniale.
Praktyka
Wspaniale będzie dla sasiadów stacji Płudy lub Choszczówka, czyli dla mieszkańców którzy mają stację w zasięgu spaceru. Tych jest garstka. A pozostali mieszkańcy? Będą musieli dojechać. Samochodem lub autobusem. W każdym przypadku drogi dojazdowe to ulice Klasyków-Bohaterów lub ul. Mehoffera. Obie z przejazdami kolejowymi, które podczas (częstszego) przejazdu pociągów będą częściej zamykane. Zamknięty przejazd kolejowy już teraz wydłuża dojazd do stacji, a gdy będzie zamknięty częściej? Podróż do stacji potrwa... dłużej. Na szczęście wiosną 2010 r. PKP ma zacząć budowę wiaduktów nad torami kolejowymi. Planowany koniec prac to przełom 2010 i 2011 r. A w trakcie budowy? Kolejne utrudnienia - konieczne, aby było wspaniale. Bo dopiero po zbudowaniu wiaduktów nad torami, dojazd do stacji i przez tory ulegnie wyraźnej poprawie. wówczas (co zostało zauważone w artykule o SKM w Echu z 4 grudnia 2009 r.) będzie można sensownie zaplanować autobus do stacji kolejowych i z Nowodworów i z Zielonej Białołęki.
Dojazd do stacji
Dojazd autobusem do stacji wymaga tylko przystanku przy stacji (im bliżej, tym lepiej) - wzorowo skomunikowana jest stacja Płudy, Choszczówka już o wiele gorzej. Dojazd samochodem do stacji wymaga pozostawienia samochodu. Gdzie? Najlepiej na parkingu przy stacji. Niestety parking P&R przy stacji Płudy przez ZTM planowany jest w III etapie rozwoju parkingów przesiadkowych. Po 2013 r. - tak wynika z pisma, którym dysponuję (interwencja nr 69 na stronie www.radny.com.pl) i mimo starań dzielnicy termin ten nie ulega zmianie. Główną przeszkodą jest brak gruntów pod parking, których mniejsza część jest we władaniu miasta, a większa w rękach prywatnych właścicieli. Jednocześnie ta większa część gruntów jest wywłaszczona przez ... PKP-PLK pod budowę wiaduktu. Może po uruchomieniu SKM ktoś pójdzie po rozum do głowy i miasto porozumie się z PKP-PLK w sprawie urządzenia parkingu P&R przy stacji Płudy tam gdzie nie będzie wiaduktu? Wówczas będzie wspaniale do kwadratu."
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Jak zostanie oddany Most Północny to te linie z Modlińskiej znikną, a jak pojawi się na Nowodworach tramwaj, to odejdą do Krainy Wiecznych Objazdów.Patryk2222 pisze:niby czemu E4 zatrzymuje się na Modlińskiej? Jak tramwaj dojedzie to zlikwidują 508, E4 i parę innych.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Ja zapewne skorzystam z tramwaju, jak będe miał taką potrzebę...
PS. Dowozówka z Nowodworów na Tarchomin miałaby 2 przystanki pośrednie, jeśli dobrze liczę... Bez sensu by raczej była, bo tyle, to się dojdzie piechotą szybiej (pomijam osoby mieszkające obok przystanku)...
PS. Dowozówka z Nowodworów na Tarchomin miałaby 2 przystanki pośrednie, jeśli dobrze liczę... Bez sensu by raczej była, bo tyle, to się dojdzie piechotą szybiej (pomijam osoby mieszkające obok przystanku)...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
- tarantula01
- Kontakt:
Załóżmy, że będzie ta dowozówka do tramwaju przy Mehoffera, czyli trasa: Światowida - Dzierzgońska - Odkryta - Nowodworska - Mehoffera - Światowida. Mieszkańcy będą zachwyceni jazdą 2 - 5 przystanków, aby przesiąść się w tramwaj, co zabierze im ok. 3 min (jazda) + 3 min (przesiadka), a potem jazdą tramwajem do metra, gdzie będą się znów przesiadać wykorzystując do tego perony tramwajowe o szerokości maks. 1,5 m, chodnik położony zygzaczkiem (architekt by się obraził, gdyby chodnik miał 4 m i był poprowadzony prosto) o szerokości maks. 2 m i w końcu szerokie (ok. 5 m) schody na perony stacji, które nagle na peronie mają rzeczywistą szerokość ok. 2 m (resztę z 5 m zjada szyb windy i skraj peronu metra). To ja wolę E-8 do metra i po drodze tylko te schody na peron metra.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
A ostatnio na TVN Warszawa było o petli przy CH Marywilska i nic tutaj na ten temat nie ma? Pętla podobno juz gotowa tylko budowa centrum nieskończona, jakies linie z centrum mają byc tam dociągnięte. Tylko jakie?
Ja bym był ciekaw czy tam pjadą 101 z Placu Hallera i 157 od pl.Wilsona.
Do Modlińskiej i Płochocińską do Marcelina.
Ja bym był ciekaw czy tam pjadą 101 z Placu Hallera i 157 od pl.Wilsona.
Do Modlińskiej i Płochocińską do Marcelina.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Niektórym to od tego dobrobytu się już w dupach poprzewracało.tarantula01 pisze:To ja wolę E-8 do metra i po drodze tylko te schody na peron metra.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.