[Kraków] Tramwajowe nowości

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 25 paź 2006, 22:05

Kraków rozszalał się na dobre w tramwajach. Na gwałt pozbywają się 105-tek. Dzięki temu GOP wzbogaca się o prawie nowe tramwaje. ;-)
Pokrótce: Oprócz dwóch wagonów wymienionych za 111N do GOPu trafi (część już trafiła) jeszcze 12 wagonów. Są one systematycznie wywożone z grodu Kraka. Trafaiją one niemal natychmiat do eksploatacji. Na śląsku dostają zakres numeryczny od 250 wzwyż.
Wszystko to jest następstwem decyzji, że MPK będzie użytkowało docelowo jedynie zachodnie używki i nowe niskopodłogowce (w domyśle NGT6).

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 25 paź 2006, 22:07

A w jaki sposób GOP płaci z te stopiątki co dostaje? W naturze czy pieniądzach?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 25 paź 2006, 22:10

Kraków miał do wyboru. Złomować albo sprzedać za grosze. Znalazł się chętny, niezbyt bogaty. I tak doszło do transakcji.
Acha i prawdopodobnie 111N już zostanie w Krakowie na stałe.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 paź 2006, 22:13

Ciekawe, czy TŚ wzięliby nasze 10xx albo trzynastki...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 25 paź 2006, 22:15

Rozumiem. Nieźli samarytanie z nich :> A planowany jest zakup dalszych N8S-NF? IMHO na razie nie ma zapotrzebowania na nie, w ogóle ta "30" jest trochę groteskowa - frekwencji ze świecą można szukać.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 25 paź 2006, 22:15

Nie porównuj naszych 10xx z krakowskimi wozami. ;-)
Ale na trzynastki za rozsądną cene to kto wie.

[ Dodano: 2006-10-25, 22:17 ]
jacek2357 pisze:A planowany jest zakup dalszych N8S-NF?
Tak i jest mowa nawet o kilkunastu.
jacek2357 pisze:IMHO na razie nie ma zapotrzebowania na nie, w ogóle ta "30" jest trochę groteskowa - frekwencji ze świecą można szukać.
To jest na pokaż, docelowo ma być tak jak w Poznaniu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 paź 2006, 22:31

Plesim pisze:Nie porównuj naszych 10xx z krakowskimi wozami. ;-)
Ja ich z warszawskimi nie bardzo chcę porównywać ;). Natomiast pytanie, czy jednak nie są w lepszym stanie niż śląskie - jednak NG im czasem się robi...
Z pewnością ich cenić firma wysoko nie będzie, podobnie jak śląscy pasażerowie...
[ Dodano: 2006-10-25, 22:17 ]
jacek2357 pisze:A planowany jest zakup dalszych N8S-NF?
Wow. Wszystkie dwukierunkowe?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 25 paź 2006, 22:35

inż. Glonojad pisze:Ciekawe, czy TŚ wzięliby nasze 10xx albo trzynastki...
Jednak krakowskie "stopiątki" są nieco lepsze niż nasze.
Plesim pisze:Ale na trzynastki za rozsądną cene to kto wie.
No tu uważaj, bo był moment podczas poznańskiego "głodu taborowego", że interesowali się także naszymi parówami.
15/12/2005-12/7/2019

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 25 paź 2006, 22:36

No i słusznie. Ciekawe też czy będą wtedy wycinać* zachodnie używańce, czy stopiątki.

* - do GOPu ;)
inż. Glonojad pisze:Wow. Wszystkie dwukierunkowe?
Hmm... Ja wiem, czy dwukierunkowość będzie praktyczna w Krakowie (bez zmian w układzie torowym)

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 26 paź 2006, 16:03

inż. Glonojad pisze:Wow. Wszystkie dwukierunkowe?
Tylko o takich była mowa.
jacek2357 pisze:Ciekawe też czy będą wtedy wycinać* zachodnie używańce, czy stopiątki.

* - do GOPu ;)
Zachodnie używańce są zbyt nowoczesne dla TŚ. Tak powiedział ktoś ze Śląska.
jacek2357 pisze:Hmm... Ja wiem, czy dwukierunkowość będzie praktyczna w Krakowie (bez zmian w układzie torowym)
A w Poznaniu jaką masz praktyczność. Chodzi głównie o to, aby podczas remontów i wyłączeń w ruchu nadal można było obsługiwać część tras. Ostatni przypadek to połącenie Płaszowa z Kurdwanowem i Bieżanowem Nowym z powodu remontu Wielickiej. Gdyby były dwukierunki tramwaje mogłby kursować częściej. A tak był sardynki.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 26 paź 2006, 21:02

Z pewnością ich cenić firma wysoko nie będzie, podobnie jak śląscy pasażerowie...

Nie bój. Parę lat temu też miały byc sprzedawane, ale TW zażyczyło sobie za nie horrendalne sumy, jakieś kilkadziesiąt tys. za sztukę...

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 26 paź 2006, 21:04

Plesim pisze:Zachodnie używańce są zbyt nowoczesne dla TŚ. Tak powiedział ktoś ze Śląska.
Hmm... Niedługo pewnie zaczną wozić ludzi furmankami #-o Ale coś mi tu śmierdzi, skoro poradzili sobie z Citadisami...
Plesim pisze:A w Poznaniu jaką masz praktyczność. Chodzi głównie o to, aby podczas remontów i wyłączeń w ruchu nadal można było obsługiwać część tras. Ostatni przypadek to połącenie Płaszowa z Kurdwanowem i Bieżanowem Nowym z powodu remontu Wielickiej. Gdyby były dwukierunki tramwaje mogłby kursować częściej. A tak był sardynki.
Racja. Jednak nadal jestem sceptyczny - nie co do sensu, lecz ilości.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 26 paź 2006, 21:29

jacek2357 pisze:Ale coś mi tu śmierdzi, skoro poradzili sobie z Citadisami...
Powiedzmy, że sobie poradzili. ;-) Bardziej chodzi o stan torowisk i obawy, że te wozy mogą się na nich nie utrzymać.
jacek2357 pisze:Jednak nadal jestem sceptyczny - nie co do sensu, lecz ilości.
Pamiętaj, że Kraków ostro ostatnio stawia na tramwaje. Po zakończeniu budowy obecnego odcinka tunelu pod dworcem mają ruszyć kolejne inwestycje. Zamierzenia są o wiele bardziej ambitne niż te poznańskie.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 paź 2006, 21:46

Zamierzenia mają faktycznie ciekawe i to nie tylko pod względem sieci tramwajowej. Ale ja ta im żle nie życzę :smile:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 26 paź 2006, 21:47

Plesim pisze:Powiedzmy, że sobie poradzili. ;-) Bardziej chodzi o stan torowisk i obawy, że te wozy mogą się na nich nie utrzymać.
Sądzisz, że te zachodnie używki są aż tak delikatne?
Plesim pisze:Po zakończeniu budowy obecnego odcinka tunelu pod dworcem mają ruszyć kolejne inwestycje. Zamierzenia są o wiele bardziej ambitne niż te poznańskie.
Hmmm... A można gdzieś się dowiedzieć o tych zamierzeniach?

ODPOWIEDZ