fik pisze:Łukasz pisze: 40 minut zamiast 20? Wsdz se.
Co najwyżej 35 zamiast 30. I mowa była o jeździe z Targówka, nie z Wileniaka; z Wileniaka to naprawdę trzeba być rozsądnym inaczej, żeby jechać inaczej niż przez Kercelak.
Dw.Wileński - Pl.Narutowicza
Czas przejazdu 517 w DP 24, w DS: 21 minut.
Przez kupę lat jeździłem 517, które do Narutowicza miało 20 minut i się wyrabiało (trochę przy tym szybkości na moście i Zielenieckiej bywało, nie powiem, ale po to dołożyli te 4 minuty, zresztą i buspas teraz jest). W DS 21 minut to normalny czas.
Zakładając, że sprawdzę sobie, co ile jeździ 517 (20 minut) a do przystanku idę 7, będąc 2-3 minuty wcześniej, podróż zajmie mi 30 minut w DS, a, powiedzmy, 35 minut w DP (dodałem Ci 2 minuty na spóźnienie).
Tymczasem wybieram piętnastkę. Patrzymy od końca: z MRA na Pl.Narutowicza jedzie 22 minuty. Kursuje co 10/15/20. Łącznie z przesiadką, na MRA wypada być co najmniej 5 minut wcześniej, a biorąc pod uwagę również to, że nie od razu pojawi się losowy pojazd przy Wileńskim (do 3 minut) i że do MRA trzeba dojechać (7 minut) i dalej dojść do przystanku (7 minut), jest to już 45 minut. O 50% więcej w DS. Bardzo bardzo bardzo dużo.
Z Targówka to jeszcze dojdzie kwestia przyśpieszenia na odc.Piotra Skargi-Dw.Wileński (spokojnie 2 minuty), ale jak już się jedzie, to może tak tego nie być widać - ale nie przeskoczy się możliwości dojechania idealnym 160 na idealną piętnastkę (wątpię w koordynację, a przesiadka przy DWC jest KOSZMARNA).
Kercelak... Wybacz, ale ja nie mam czasu na czterominutowe przesiadki na Kercelaku, a nie będę przebiegać między samochodami. Tam fazy są tak ułożone, że przejście trwa 2 cykle. Oczywiście, zapomniałeś też, że jedynka nie będzie już siekierą.