Peryferie Warszawy - historia i relikty

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Zebra

Post autor: Zebra » 18 lis 2011, 14:14

Bastian pisze:Może jednak przyjrzyj się tej mapie jeszcze raz... :roll: Nie mówimy o nazwie, mówimy o połączeniu Puławskiej ze starą Bokserską - to jak najbardziej jest obecna al. Wyścigowa...
Może jednak poznaj najpierw specyfikę starej kartografii:
http://www.trasbus.com/planywarszawy/1947/8.jpg
http://www.trasbus.com/planywarszawy/1946/448.jpg

Jeśli nadal nie widzisz o co mi chodzi, to porównaj kierunek przebiegu ulicy łączącej Służewiec ze współczesną Puławską w stosunku do aktualnych warunków. Al. Wyścigowa nijak nie jest tym połączeniem, jeśli by nim była, na mapie wklejonej przez MichalaJ wychodziłaby ona mniej więcej na ówczesny przystanek WKD Służewiec (charakterystyczny łuk Puławskiej, który powtarza się na wszystkich mapach i istnieje do dziś). Owo połączenie wychodzi jednak bardziej na północ, gdzieś w okolicy przecięcia Puławskiej przez Potok Służewiecki a więc pi razy oko na miejscu współczesnej pętli tramwajowej (przy czym na przytoczony planie z 1970 jest ona w innym miejscu).

Al. Wyścigowa na mapie Michala w ogóle nie występuje, w przytoczonych przeze mnie jest to wjazd na teren PTWK czy jak to się teraz nazywa.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 lis 2011, 14:38

Tak, nadal nie widzę, o co ci chodzi, a ja "swoje" wyraźnie widzę także i na twoich mapach. Stara Bokserska odbijała od muru Wyścigów nieco na północ i po kolejnym załamaniu przebiegu biegła znów równolegle do tegoż muru - i obecnie jest to al. Wyścigowa. Nie rozumiem, co tu ma do rzeczy inne niż onegdaj miejsce skrzyżowania z Puławską - stary Służewiec był położony wzdłuż starej Bokserskiej / obecnej al. Wyścigowej znacznie na zachód od Puławskiej.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 18 lis 2011, 14:43

O Jezu.
Jeszcze raz, na czerwono zaznaczono przebieg cały czas tej samej ulicy:
1932, główna os wsi Służewiec:
Obrazek
1970, 'stara' Bokserska:
Obrazek
2011, al. Wyścigowa (od zachodu nieco skrócona):
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 lis 2011, 14:46

No właśnie :)

Notabene Bartłomiej lekko się przeniósł w porównaniu z 1970 rokiem ;) Obecny przecinałby stary Służewiec w połowie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Zebra

Post autor: Zebra » 18 lis 2011, 14:58

OK, wiem o czym piszecie. Powiem tak: kłóciłem się, ponieważ byłem święcie przekonany że odcinek ulicy pomiędzy Bartłomieja - i łącznikiem al. Wyścigowa-Rzymowskiego nazywa się Bokserska. W tym wypadku w rzeczy samej, obecna al. Wyścigowa na tym odcinku to oś dawnego Służewca. Sądziłem że Bastian próbuje dopasować jej przebieg koło Puławskiej do dawnego wylotu drogi ze Służewca.

Acha, już widzę - moja wiedza o nazwach zatrzymała się gdzieś w l. 70-tych kiedy to faktycznie była Bokserska :-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 lis 2011, 15:24

Bo też i te nazwy nieźle tam fruwały - dawna al. Wyścigowa szła, jak z tych planów wynika, śladem Świeradowskiej i Modzelewskiego, a więc prostopadle do obecnej, która "zjadła" starą Bokserską.

I wszystko jasne :dance: A więc Służewiec jako wieś rozpościerał się mniej więcej od obecnego skrzyżowania Modzelewskiego z al. Wyścigową do obecnego skweru osiedlowego między Bokserską, Bartłomieja, Jadźwingów i Gruszczyńskiego. A potem powstała kolonia po stronie wschodniej, bliżej pętli tramwajowej.

ja0306

Post autor: ja0306 » 18 lis 2011, 22:34

Ciekawa historia, a no ta Modra i Zagościniec są też ciekawe, szkoda że przy rozwoju miasta nie zachowuje się pierwotnego ciągu wszystkich ulic.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

MichalJ

Post autor: MichalJ » 18 lis 2011, 22:53

Zaraz tam ulic... To raczej były polne drogi. I jest z tym bardzo różnie - część starych traktów przekształciła się w duże ulice, część jest bardzo niepozornych albo poszatkowanych na kawałki dla niewtajemniczonych niezależne (np pozostałością jednego takiego traktu są ulice Kaliska, Pasteura, Sanocka, Iłżecka i Wirażowa), po niektórych nie zostało nic lub prawie nic (Pęcherska, Kłopot)...

ja0306

Post autor: ja0306 » 19 lis 2011, 21:27

Co do poszerzenia to jeszcze byłoby ok ale niszczenie styczności ulic zamiast obwodnic wtedy to takie beznadziejne, ten pierwszy ciąg gdyby odpowiednio sie potoczyła historia ulic mógłby zastepywac raszyńską i Żwirki i Wigury a taka Pecherska zamiast Modzelewskiego. A i więcej miejsca miałyby budynki i zieleńce miejskie wtedy.

Temat od odnośników do Map i zapytania o odnośniki może być juz nowym tematem na Infrastrukturę.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

MC

Post autor: MC » 19 lis 2011, 21:31

Proszę i błagam, zróbcie jakiś dział varsaviana... :-"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lis 2011, 9:28

Albo wpiszcie przyzwolenie na varsavianistyczne offtopy w Regulamin :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 lis 2011, 11:00

Zróbcie, bo ja bardzo takie tematy lubię. :)
Jeszcze wam powiem, że w 1875 w zachodnim końcu wsi (lewy koniec czerwonej kreski na pierwszym z moich szkiców), na rozstajach dróg postawiono kapliczkę.
I stoi ona do dziś:
http://warszawa.wikia.com/wiki/Plik:Bok ... zka%29.JPG

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 21 lis 2011, 22:50

W ogóle, jak się przyjrzeć czasem nieco spokojniej po okolicy, to takich rozstajnych krzyży, czy kapliczek jest zaskakująco sporo.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 lis 2011, 22:53

MichalJ pisze:Zróbcie, bo ja bardzo takie tematy lubię. :)
"+1".
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 21 lis 2011, 23:42

MichalJ pisze:albo poszatkowanych na kawałki dla niewtajemniczonych niezależne (np pozostałością jednego takiego traktu są ulice Kaliska, Pasteura, Sanocka, Iłżecka i Wirażowa)
Łoł, znasz jeszcze inne takie poszatkowane? :)

ODPOWIEDZ