Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 10 lis 2007, 10:26

geograf pisze:
TGM pisze:A do tego linie coraz krótsze (bo dublują). Przesiadki coraz częściej wymagane. Po prostu super
Dlatego nareszcie chcą wprowadzić bilety czasowe. Może będą w rozsądnej cenie.
Mam rodzinę w Gdańsku. Wszyscy zgodnie twierdzą że na czasówkach jest drożej. A Gdańsk jest mimo wszystko mniejszy od Warszawy , więc i czasy przejazdu krótsze.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 10 lis 2007, 11:00

Cóż, przy biletach jednorazowych jako jedynych w ofercie na pewno nie można się spodziewać, że przesiadki będą popularne.
Ja mam rodzinę w Łodzi i oni czasowe bilety uważają za wygodne (ja zresztą też, wszystko jest kwestią przyzwyczajenia). Co innego, że łódzkie MPK robi wszystko aby do siebie zniechęcić pasażerów ;-)
Bilety czasowe są też bardziej sprawiedliwe, bo obecnie płacisz tyle samo za podjechanie dwóch-trzech przystanków co za przejechanie całego miasta jednym autobusem...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 10 lis 2007, 11:35

geograf pisze:Dlatego nareszcie chcą wprowadzić bilety czasowe. Może będą w rozsądnej cenie.
Czasówki w Warszawie to średni pomysł, nie mniej nie burzyłbym się tak tymi podwyżkami - mamy i tak jedną z najtańszych komunikacji w Polsce.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 lis 2007, 11:44

Zamiast miasto dopłacać, to wyciąga kasę z pasażerów ](*,) Przecież wiadomo, że KM będzie się rozwijało i będzie trzeba dopłacać, no ale cóż będzie więcej dla pensji i premiii dla urzędasów...

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 10 lis 2007, 12:08

solaris8315 pisze:Zamiast miasto dopłacać, to wyciąga kasę z pasażerów
Nie dociera, że w porównaniu do innych miast mamy relatywnie niskie ceny biletów. Kiedyś je musiano podnieść, bo Warszawa się powiększa i komunikacja droższa. Skąd miasto ma na to wziąć kasę i po co ta płytka demagogia. Tutaj i tak nikt się na nią nie nabierze.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lis 2007, 14:01

TGM pisze:
I Hanna Gronkiewicz-Waltz po raz pierwszy oficjalnie potwierdziła, że szykowana jest zmiana cen biletów. - Nie chcę jednak mówić o podwyżce. Być może będzie ona dla tych, którzy przyjeżdżają do Warszawy i kupują bilety jednorazowe.
](*,) Bo oczywiście warszawiaków jeżdżących sporadycznie nie ma. A do tego linie coraz krótsze (bo dublują). Przesiadki coraz częściej wymagane. Po prostu super ](*,) .
Oczywiście, że są. Ale organizatorowi powinno zależeć na stałych pasażerach, więc podwyżka cen biletów okresowych powinna być procentowo mniejsza... I to co, mówi HGW, nie jest pozbawione sensu.

Piotrek pisze:Czasówki w Warszawie to średni pomysł, nie mniej nie burzyłbym się tak tymi podwyżkami - mamy i tak jedną z najtańszych komunikacji w Polsce.
też tak uważam - w Gdańsku jak byłem, to kierowca nie wiedział nam jakie bilety sprzedać, innym, razem bardzo zawężyło nam to wybór, bo druga linia jechała na około, dłużej.
Poza tym przy sytuacji w Warszawie i tylu różnych czasach przejazdu nie wiem, czy można było wprowadzić czasowe wg przejazdu rozkładowego, a jak wprowadzimy wg faktycznego czasu przejazdu, to znowu będą poszkodowani z uwagi na korki...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 25 lis 2007, 19:05

Od dawna kontrolerzy w dzień jeżdzą z ochroną :?: #-o

Adam G.

Post autor: Adam G. » 25 lis 2007, 19:10

Santos pisze:Od dawna kontrolerzy w dzień jeżdzą z ochroną :?: #-o
Miesiąc przynajmniej. Śmiesznie wygląda ekipa 3 kanarów + 3 ochroniarzy, którzy wsiadają do tramwaju, którym jadą 3 osoby :D
noidea

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 25 lis 2007, 19:15

Adam G. pisze:
Miesiąc przynajmniej. Śmiesznie wygląda ekipa 3 kanarów + 3 ochroniarzy, którzy wsiadają do tramwaju, którym jadą 3 osoby :D
no właśnie,wygląda to trochę śmiechowo :D dziś jadąc ze znajomymi 16 na Starzyniaku wbiło 2 kanarów z 2 typami z security :D w wagonie byliśmy my,w postaci 5 osób + jakieś 2 babcie :D Chyba trochę przesadzają z tą ochroną w dzień...Choć w sumie większość kanarów to stare dziady(dziś przynajmniej takich spotkałem),którzy zapewne jakoś groźnie nie działają na pasażerów :D

dzidek

Post autor: dzidek » 25 lis 2007, 19:22

No ja ze znajomymi troszkę pod wpływem %% trafiliśmy na kanara + ochroniarza kilka dni temu o 22 w tramwaju w centrum :P Nawet kolega chciał zrobić zdjęcie panu z ochrony ale ten się nie zgodził ;)

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 25 lis 2007, 19:26

Przeginają, niedługo żandarmeria wojskowa zacznie ochraniać kanarów...

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 25 lis 2007, 19:29

Desert pisze:Przeginają, niedługo żandarmeria wojskowa zacznie ochraniać kanarów...
ZTM powinien bardziej zainwestować w młodych ludzi do kontrolowania,niż dawać pracę emerytom :lol:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lis 2007, 20:11

Pytanie, czy ci młodzi nie wolą zarobić lepiej np. w knajpie :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 25 lis 2007, 20:43

inż. Glonojad pisze:Pytanie, czy ci młodzi nie wolą zarobić lepiej np. w knajpie :p
To chyba nie chodzi tylko o zarabianie. Wogóle chyba praca "kanara" nie jest ciekawa więc nie każdy młody człowiek będzie chciał się takim czymś zajmować. Praca nie jest ciekawa ani również bezpieczna więc zatrudniają się takie "dziadki" których już nigdzie indziej nie przyjmują. I ochrona jest potrzebna ale wydaje mi się że wystarczy jeden ochroniarz na jedną "grupę kanarów" a nie dwóch czy trzech. Niedługo antyterroryści będą bilety sprawdzać a kierowca będzie snajperem :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lis 2007, 20:48

Przez "lepiej" miałem na myśli nie tylko gotówkę, ale i warunki czy ciekawość pracy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Zablokowany