Linie 189 i 401

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 lis 2014, 23:27

Do tego zamiast 7 na Pralkę posłać 25 (zamiana krańcami). Do Al. Jerozolimskich z Ursusa jest 187, a do Zachodniego pociągi. Linia zapewniałaby najkrótszy dojazd do tramwajów (wraz z wygodną przesiadką Hynka 02 => Hynka 03 (powrót: Hynka 04 => Hynka 06). Przez to 517 nie trzeba by było pchać aż do Centrum, tylko brygady wykorzystać na krótszym odcinku, zwiększając częstotliwość.
Mieszanie z tramwajami też jest jakoś wyjątkowo nietrafne. 7 powinna przejść fuzję z 9 (Kawęczyńska >> 22), wymiana na 25 to uniemożliwi.
Celem nie jest dowiezienie do tramwajów, przynajmniej nie samo w sobie. Popatrz, o ile wydłużyłby się czas przejazdu (btw, podaj w wątku liczbę minut). Poza tym tramwaje na Grójeckiej nie przyjmą takiego potoku bez wzmocnienia, a to nie byłoby darmo.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Georg

Post autor: Georg » 16 lis 2014, 23:28

KwZ pisze:Z Łopuszańskiej skręcić w prawo? Eee??
Tak, bo chodzi o dowóz do wspomnianej przeze mnie linii 25. Dalej nie potrzeba już ciągnąć. A właśnie ten przystanek jest najbliżej tramwajowego. Można też oczywiście zrobić dotychczasowy Hynka 05, ale nie wiem, czy jest sposób, aby w miarę bezkorkowo przedostać się do Hynka 06. Tak czy siak autobus czekałaby wtedy czasochłonna zawrotka na skrzyżowaniu ze Żwirkami.

Georg

Post autor: Georg » 16 lis 2014, 23:34

KwZ pisze:
Do tego zamiast 7 na Pralkę posłać 25 (zamiana krańcami). Do Al. Jerozolimskich z Ursusa jest 187, a do Zachodniego pociągi. Linia zapewniałaby najkrótszy dojazd do tramwajów (wraz z wygodną przesiadką Hynka 02 => Hynka 03 (powrót: Hynka 04 => Hynka 06). Przez to 517 nie trzeba by było pchać aż do Centrum, tylko brygady wykorzystać na krótszym odcinku, zwiększając częstotliwość.
Mieszanie z tramwajami też jest jakoś wyjątkowo nietrafne. 7 powinna przejść fuzję z 9 (Kawęczyńska >> 22), wymiana na 25 to uniemożliwi.
Celem nie jest dowiezienie do tramwajów, przynajmniej nie samo w sobie. Popatrz, o ile wydłużyłby się czas przejazdu (btw, podaj w wątku liczbę minut). Poza tym tramwaje na Grójeckiej nie przyjmą takiego potoku bez wzmocnienia, a to nie byłoby darmo.
22 ma zastąpić 8 bo ludzie KONIECZNIE chcą mieć BEZPOŚREDNIE połączenie z ciągu Grochowska-Zamoyskiego z Centrum. O to rozbija się cały układ tramwajowy. Zamiast wielu bezprzesiadkowych relacji warto dać więcej mocnych linii, z których można przesiąść się w inne równie mocne linie. W zamierzeniu myślałem o wzmocnieniu 25 do linii mocnej, skierowaniu na Pralkę, kosztem likwidacji 3. Al. Krakowska już od dawna na 4 slotach ledwo dyszy. Potrzeba piątego, ale musi być to wzmocnienie częstotliwości jednej z jadących tam linii, bo kraniec przyjmie tylko 3 linie.

Dojazd w godzinach porannego szczytu (przyjąłem kursy po 7:30, bo one mają najdłuższe czasy przejazdu:
517 45 minut
A+S1/KM1 6+20+15 (10 minut na dojście do peronu i poczekanie na pociąg, 5 na wyjście z peronu) = 41
A+T 24+3 (na przesiadkę) + 23 = 50 minut
Czas przejazdu wypada porównywalnie. Raptem 5 minut różnicy.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 17 lis 2014, 0:32

11% to imo dużo. O tramwajach odpowiem w wątku o po M2C. [co na to moderator?]
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

reserved

Post autor: reserved » 18 lis 2014, 15:34

Uwaga, będę pisał teraz całkiem poważnie. :>

W III niedzielę miesiąca w kościele oo. Dominikanów na Służewie przy przystanku Wałbrzyska-Cmentarz o godz. 14:00 jest msza z modlitwą o uzdrowienie, na którą zjeżdżają ludzie z całego miasta. Przed tą mszą między 13:15 a 14:00 linia 189 od metra jeździ Wałbrzyską kompletnie niezabieralna, ludzie nie mogą się wcisnąć. Na autobus często się czeka po 15 min, a potem przyjeżdża kompletnie zapchany i spóźniony z powodu dużych wymian na każdym przystanku.

Ja wiem, że mówię teraz o baaaardzo małym mikroszczycie i w ogóle to się wydaje zabawne o czym mówię, ale takiego tłoku dawno nie widziałem. A w autobusie jedzie wtedy dużo osób starszych, schorowanych. Jeśli nie ma środków na całościowe zwiększenie częstotliwości, to chociaż przydałyby się jakieś "f-ki", jeżdżące szczególnie w tych "najgorętszych" godzinach.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 18 lis 2014, 15:39

reserved pisze:Uwaga, będę pisał teraz całkiem poważnie. :>

W III niedzielę miesiąca w kościele oo. Dominikanów na Służewie przy przystanku Wałbrzyska-Cmentarz o godz. 14:00 jest msza z modlitwą o uzdrowienie, na którą zjeżdżają ludzie z całego miasta. Przed tą mszą między 13:15 a 14:00 linia 189 od metra jeździ Wałbrzyską kompletnie niezabieralna, ludzie nie mogą się wcisnąć. Na autobus często się czeka po 15 min, a potem przyjeżdża kompletnie zapchany i spóźniony z powodu dużych wymian na każdym przystanku.

Ja wiem, że mówię teraz o baaaardzo małym mikroszczycie i w ogóle to się wydaje zabawne o czym mówię, ale takiego tłoku dawno nie widziałem. A w autobusie jedzie wtedy dużo osób starszych, schorowanych. Jeśli nie ma środków na całościowe zwiększenie częstotliwości, to chociaż przydałyby się jakieś "f-ki", jeżdżące szczególnie w tych "najgorętszych" godzinach.
Przede wszystkim to ktoś musi to zgłosić do ZTM-u, bo instytucja ta nie jest od domyślania się kiedy, w jakim kościele i ile jest osób.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 18 lis 2014, 16:11

reserved pisze:Uwaga, będę pisał teraz całkiem poważnie. :>

Tam bez modlitwy jest ciasno. Było kiedyś jeszcze 117 teraz w DŚ zostało 189, 193...

193 powinno kursować co 10 minut w DŚ.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 18 lis 2014, 16:13

Georg pisze:Zanim podam swoją propozycję, potrzebuję odpowiedzi na pytanie: mieszkańcy Ursusa chcą podbić 401 w godzinach szczytu. Do jakiej częstotliwości można podbić 504, żeby zadowolić Ursus i nie spowodować za dużego nadmiaru na Ursynowie? Uważam, że jeśli chodzi o porządek z 401 i 189, to warto kosztem uszczytowienia 401, wzmocnić 189, jednocześnie robiąc porządek w Ursusie. Tj. zamiast kilku badziewnych linii dać jedną z porządną częstotliwością dowożącą do przesiadki na Ryżowej w częste 189.
Obecnie rano 504 jeździ co 5 minut i nie narzeka na brak chętnych. Wieczorem widać przy GM że 10 minut to za mało.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2014, 16:20

Domas pisze:]Przede wszystkim to ktoś musi to zgłosić do ZTM-u, bo instytucja ta nie jest od domyślania się kiedy, w jakim kościele i ile jest osób.
Dokładnie. Niestety, z tego, co mówili mi kiedyś koledzy z ZTM, proboszczowie nawet odpytywani niechętnie udzielają info o chociażby trasach procesji, a co dopiero z własnej inicjatywy zgłaszać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 18 lis 2014, 23:23

Glonojad pisze:Niestety, z tego, co mówili mi kiedyś koledzy z ZTM, proboszczowie nawet odpytywani niechętnie udzielają info o chociażby trasach procesji.
:arrow: Potwierdzam, tak jest wszędzie. Po prostu wielu starszym księżom wszelkie instytucje "państwowe" chyba nadal kojarzą się z inwigilacją, więc wolą od nich stronić.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lis 2014, 8:29

Wierni, jak się pogniotą, to się uzdrowią :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 19 lis 2014, 20:32

MZ pisze:
Glonojad pisze:Niestety, z tego, co mówili mi kiedyś koledzy z ZTM, proboszczowie nawet odpytywani niechętnie udzielają info o chociażby trasach procesji.
:arrow: Potwierdzam, tak jest wszędzie. Po prostu wielu starszym księżom wszelkie instytucje "państwowe" chyba nadal kojarzą się z inwigilacją, więc wolą od nich stronić.
Kto kogo inwigiluje ?????
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lis 2014, 21:20

Sindbad pisze:
MZ pisze: :arrow: Potwierdzam, tak jest wszędzie. Po prostu wielu starszym księżom wszelkie instytucje "państwowe" chyba nadal kojarzą się z inwigilacją, więc wolą od nich stronić.
Kto kogo inwigiluje ?????
Nieważne, czy ktoś kogoś rzeczywiście inwigiluje, ważne, czy się tak komuś wydaje.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 14 sty 2015, 22:10

Heh, to pewnie jest tak zawsze. 17:20, okolice GalMoku --> Ursus. Jedzie zawalone 401, 2 minuty później kolejne. Za kolejne 2 minuty - kolejne 401. Za minutę WTYCZKA, kurs skrócony, totalnie puste. 2 minuty później - kolejne 401. I ja nawet rozumiem, że to 401 to tak właśnie jeździ (aczkolwiek 4 kolejne brygady w ciągu 10 minut sugerują 40-minutową przerwę). Ale czy naprawdę ta wtyczka nie mogłaby jeździć z bardziej dynamicznym rozkładem? Czy w XXI wieku nie ma technologii sterowania takim ruchem? Przecież jak w ciągu 40 minut teraz nie będzie 401, to wtyczka po 20 minutach by była jak znalazł!
ŁK

reserved

Post autor: reserved » 14 sty 2015, 22:50

A czy to nie jest tak, że te odstępy się dzieją już na trasie? Tzn. ciężko zatrzymać wtyczkę, żeby sobie poczekała np. 15 min na przystanku. W końcu pasażerowie chcą dotrzeć na czas.

ODPOWIEDZ