Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

TLG

Post autor: TLG » 14 lut 2011, 20:02

W kwestii zabrania 507 z odcinka bemowskiego to ta zmiana na początku także wydawała mi się nie do przyjęcia. W końcu na co mi 109? Ale później wraz z kumplem doszliśmy do wniosku, że jak nie od tej strony, to może od drugiej i wymyśliliśmy modyfikację 122, polegającą na wycofaniu z Kochanowskiego i Rudnickiego, poprowadzenie od Powstańców przez Maczka (infrastruktura przystankowa jest i od paru lat sobie gnije niewykorzystana) wraz z poprawą częstotliwości (co 8 w szycie, co 12 poza i co 15 w weekend). Teraz zastanawiam się jak to zawnioskować, żeby w ogóle ktoś na ten pomysł zwrócił uwagę.
15/12/2005-12/7/2019

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 14 lut 2011, 20:59

W sumie Kochanowskiego ma już do metra 103 i wokół tego się można oprzeć...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 14 lut 2011, 22:38

TLG pisze:Teraz zastanawiam się jak to zawnioskować, żeby w ogóle ktoś na ten pomysł zwrócił uwagę.
Napisz pismo. Wrzuć jakś mapke, oszacuja czas przeajzdu. Wyślij do ZTM. Jestem pewien, że ten pomysł nie utonie w morzu skarg i wniosków.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lut 2011, 22:38

Mógłby dorzucić wizualizację autobusu na nowej trasie ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 14 lut 2011, 22:55

Glonojad pisze:Mógłby dorzucić wizualizację autobusu na nowej trasie
A ja dorzucę prognozę w Visum. ;-)

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 14 lut 2011, 22:59

Jarek pisze:
Glonojad pisze:Mógłby dorzucić wizualizację autobusu na nowej trasie
A ja dorzucę prognozę w Visum. ;-)
A jaką prognozę podaje visum dla 107 od Stegien do Chełmskiej :> ?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 lut 2011, 23:00

TGM pisze: A jaką prognozę podaje visum dla 107 od Stegien do Chełmskiej :> ?
Ale przed, czy po skanibalizowaniu przezeń 187? :>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 14 lut 2011, 23:01

TGM pisze:A jaką prognozę podaje visum dla 107 od Stegien do Chełmskiej ?
Nie mam pojęcia. Nie mam od dawna dostepu do Visum. Ale dla Tramloga zgobęde program. ;-)

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 15 lut 2011, 3:08

Bastian pisze:
por.Arek pisze:Takie osoby jak jadą z jednego krańca na drugi, doskonale wiedzą o której mają autobus, przyjdą 5 minut przed.
A autobus przyjedzie 20 minut po.
Albo gorzej, jak na kolei...

Obrazek
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

por.Arek

Post autor: por.Arek » 15 lut 2011, 9:02

MisiekK pisze:
por.Arek pisze:Ale warto przy planowanych zmianach "palcem na schemacie" uwzględnić interesy każdej grupy,
Autobusy niskopodłogowe się na tych liniach na 100% pojawią.

No to świetnie. Na ZTM można jednak liczyć ;)
por.Arek pisze:a nie na zasadzie "ja się przesiadam i nie narzekam, to i oni się przesiądą".
"Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził"

Skoro się taki nie urodził, to może pozostańmy przy dotychczasowej trasie 501 i 507. Nie jest doskonała, ale ludzie się do niej przyzwyczaili i ma sporo plusów ;)
por.Arek pisze:Komunikacja m. jest dla ludzi, a nie ludzie dla komunikacji.
Demagogia. Tak się tłumaczy niezadowolenie z każdej zmiany.
Demagogia? Na razie widzę argument (silne krótsze linie=krótsze czekanie)przeciw argumentowi(dłuższe linie=brak przesiadek). Czy zostały zrobione wyliczenia, że wariant dojazdu na Gocław, Mokotów 109 z przesiadką na Centralny będzie szybszy niż to co planuje się skasować? Jakoś nikt o tym nie pisze.

Poza tym, co jest złego w trwałości schematu tras? Ledwie parę lat temu skasowali 109, teraz ma być przywrócone i to jako wiodące, jak ruszy budowa metra w stronę Bemowa (wyłączone Kasprzaka, Płocka, Górczewska) znowu trzeba będzie je skasować, jak znam życie. I tak w koło Macieju

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 lut 2011, 9:06

por.Arek pisze:Poza tym, co jest złego w trwałości schematu tras?
Póki się buduje metro i trasy tramwajowe, póty o żadnej trwałości mowy być nie może. Za to potem będzie jak najbardziej wskazana.
por.Arek pisze:Czy zostały zrobione wyliczenia, że wariant dojazdu na Gocław, Mokotów 109 z przesiadką na Centralny będzie szybszy niż to co planuje się skasować? Jakoś nikt o tym nie pisze.
A policz. Do czasu przejazdu - załóżmy, że identycznego - należy dodać połowę odstępu wszystkich linii, którymi jedziesz. Bezpośrednio - połowę obecnego taktu 507, z przesiadką - połowę taktu linii Gocław - DWC plus 2 minuty jako połowę taktu nowego 109.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

por.Arek

Post autor: por.Arek » 15 lut 2011, 9:33

Bastian pisze:Póki się buduje metro i trasy tramwajowe, póty o żadnej trwałości mowy być nie może. Za to potem będzie jak najbardziej wskazana.
sęk w tym, że niektóre zmiany są tylko "przy okazji"budowy. Takie 501 przecież Prostą, Świętokrzyska ani Tamką nie jeździ ;)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 lut 2011, 9:38

por.Arek pisze:Takie 501 przecież Prostą (...) nie jeździ ;)
Taaak...? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 15 lut 2011, 9:51

No przecież właśnie omija :D

Ale 501 i tak poutyka w Śródmieściu w korkach. To nie jest tak, że tak poważne utrudnienia będą punktowe. Przeciwnie, rozległoobszarowe.

Jest jeszcze jeden argument za krótkimi liniami przesiadkowymi: długie linie = większy potencjał opóźnień i nieregularności, również dla ludzi daleko od utrudnień.
Wielokrotnie spotkałem się na tym forum z liczeniem czasu wg średniego czasu przejazdu. Tymczasem zazwyczaj chce się zdążyć na konkretną godzinę, więc trzeba doliczyć pewien margines. Dlaczego zatem nie doliczać (zazwyczaj) np. dwukrotnego odchylenia standardowego? To i tak by oznaczało spóźnienie raz w miesiącu przy codziennej jeździe. Do pracy - to i tak sporo.

Rosa

Post autor: Rosa » 15 lut 2011, 12:35

Bastian pisze: A policz. Do czasu przejazdu - załóżmy, że identycznego - należy dodać połowę odstępu wszystkich linii, którymi jedziesz. Bezpośrednio - połowę obecnego taktu 507, z przesiadką - połowę taktu linii Gocław - DWC plus 2 minuty jako połowę taktu nowego 109.
Plus bardzo czesto czas potrzebny na przejscie z jednego przystanku na drugi co skutecznie likwiduje wszelkie zyski ktore powstają z krótszego czasu oczekiwania (a dochodzi niewygoda)

ODPOWIEDZ