Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Co w dzielnicy Ursynów piszczy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 25 sie 2011, 20:24

Jeszcze przyszło mi do głowy że nowe 192 powinno mieć przystanki w zespole Natolin Płn:
W kierunku Kabat - tam gdzie 136 jako NŻ
W Kierunku Metra - tam gdzie kiedyś miało pętle 306 jako NŻ oraz za rondem i też nie wiem czy jako NŻ.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 26 sie 2011, 23:42

Za rondem jako stałe. Przed - jako nż - przynajmniej na początek.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 27 sie 2011, 11:20

Ogólnie na Ursynowie sporo przystanków przydałoby się przeklasyfikować ze stałych na warunkowe.

Mówię tu o przystankach, które w szczycie są wykorzystywane w 75% zatrzymań, jednak poza szczytem wygląda to zupełnie inaczej...

Przykłady to:
- Kiepury (od dawna nie uświadczyłem tam kursu 192 lub 166 poza szczytem z jakąkolwiek wymianą pasażerską),
- Zaruby (j/w, choć trochę lepiej),
- Małej Łąki (w szczycie prawie zawsze ktoś się znajdzie, ale to też tylko w potoku, bo w przeciwpotoku bywa różnie),
- Makolągwy (tak jak Zaruby),
- Polinezyjska (j/w),
- Cynamonowa (ewenement, ani razu nie spotkałem się jakąkolwiek wymianą pasażerską na tym przystanku),
- Migdałowa (poza szczytem często niewykorzystywany),
- Lanciego (j/w),
- Ursynów Płd. (j/w),
- Grzegorzewskiej (j/w),
- Płaskowickiej (j/w),
- Szolc Rogozińskiego (j/w).

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 27 sie 2011, 13:24

Dosyć subiektywna lista. Poza tym zważ, że prócz szczytów masz jeszcze rożne wykorzystanie w dni wolne, dni nauki szkolnej... No i na koniec - podajesz całe zespoły przystankowe, a często jest w nich przystanek dla nikogo w jedna oraz tłumy w druga strone.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 27 sie 2011, 14:56

chester pisze:No i na koniec - podajesz całe zespoły przystankowe, a często jest w nich przystanek dla nikogo w jedna oraz tłumy w druga strone.
Hm, ciekawe - jakiś przykład?
chester pisze:Poza tym zważ, że prócz szczytów masz jeszcze rożne wykorzystanie w dni wolne, dni nauki szkolnej...
Ursynów w DS jest zdecydowanie bardziej wymarły w kwestii komunikacji niż w DP. Moim zdaniem, jeśli przystanek sensowne wykorzystanie ma tylko w szczycie, to powinien być warunkowy. Przecież nie likwiduje się możliwości wejścia do autobusu ;)

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 27 sie 2011, 16:01

BJ pisze:
chester pisze:No i na koniec - podajesz całe zespoły przystankowe, a często jest w nich przystanek dla nikogo w jedna oraz tłumy w druga strone.
Hm, ciekawe - jakiś przykład?
Plenty! Weźmy i pod domem - Lanciego. W kierunku metra mały ma sens (bo szybciej dojść piechotą), a z kolei w kierunku do ul. Rosoła - dużo większy. Ale znów i na tym mało sensownym przystanku młodzież szkolna, dojeżdżająca w kier. Kabat potrafi go zapełnić.
Polinezyjska - na ul. Gandhi w kier. ul. Rosoła to murowany stały. Te na Cynamonowej niekoniecznie. No i sama Cynamonowa - wykorzystanie przystanku na Cynamonowej jest niewspółmiernie większe od tego na Płaskowickiej.

bepe

Post autor: bepe » 27 sie 2011, 21:04

BJ pisze: - Ursynów Płd. (j/w),
Na marginesie: skąd się wzięła nazwa tego przystanku? Przecież na południu Ursynowa to są Kabaty. Zresztą na wiacie w stronę Centrum Onkologii można ujrzeć fajną sytuację, kiedy na przystanku napisane jest "Ursynów Płd.", a tuż obok na tabliczce MSI jak wół stoi "Ursynów Północny"...

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 27 sie 2011, 22:37

Bo Ursynow jako osiedle to tylko polnocna czesc, razem z Natolinem i Kabatami tworzacymi dzisiejsza dzielnice/gmine. Stad masz Ursynow Polnocny i Poludniowy, a ze MSI inaczej to juz inna sprawa. Ale cala dzielnica wziela nazwe z pierwszego osiedla.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 28 sie 2011, 11:10

ZTM pisze:Zmiana trasy linii 192
od 01.09.2011 (czwartek)
W celu poprawy obsługi osiedli zlokalizowanych w rejonie ul. Lanciego ww. linia zostaje skierowana na trasę:

OS. KABATY - … - al. KEN – Belgradzka – F. Lanciego – F. Płaskowickiej – Dereniowa - … - METRO WILANOWSKA
Myślę, że 192 na tym zyska, bo dzięki temu ludziom z Lanciego jeżdżącym po Ursynowie (np. do Leclerca, Tesco) będzie się opłacało iść na 192 niż do metra. A bardziej jednostkowy przykład - ojciec wybierze 192 w drodze do pracy (ZP al. Lotników). ;)
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 28 sie 2011, 13:41

Natomiast po dłuższym namyśle (bo jednak zmiana in plus) widzę jedno "ale" - otóż z M. Natolin, aby pojechać na Dereniową, będzie trzeba zgadywać, co będzie pierwsze...

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 28 sie 2011, 15:33

E tam, stanie się przy postoju taksówkowym i z dala widać, co jedzie - najwyżej zaliczymy przejście na czerwonym ;)

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 30 sie 2011, 9:38

A teraz wieści z okolic Reala. Dzisiaj dostałem informacje jak niżej:
W czwartek 25 sierpnia spotkałem się z zastępcą burmistrza Ursynowa panem Andrzejem Bittelem. W trakcie spotkania uzyskałem następujące informacje dotyczące planów budowy infrastruktur drogowej w najbliższym otoczenia osiedla Nowy Imielin:
1. budowa wjazdu i chodnika w rejonie przejścia dla pieszych - w terminie do 14 września Burmistrz przekaże informacje o planowanej dacie rozpoczęcia zadania. Obawiam się, ze zadanie przejdzie na 2012 tak zreszta jak przewidywałem wczesniej.
2. budowa ulicy Gandhi - dokumentacji projektowa ulicy oraz fragmentu przedłużenia drugiej nitki Pileckiego od Centrum Onkologii do Gandhi została przekazana do Urzędu Miasta. Obecnie inwestycja jest rozpatrywana przez Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych. W tym roku nalezy spodziewać sie decyzji o terminie rozpoczęcia inwestycji.
3. budowa ulicy Płaskowickiej - trwają negocjacje Urzędu Miasta z włascicielem centrum handlowego w zakresie współfinansowania inwestycji a także rozwiązań komunikacyjnych skrzyżowania z ul. Puławską oraz wjazdów do centrum. Rozpoczęcie najwcześniej chyba ok. 2014-2015.
4. budowa trasy S2 - wydana została decyzja środowiskowa, która została oprotestowana. S2 to trasa szybkiego Ruchu, która będzie przebiegać w tunelu za Realem. Przewidywany termin rozpoczecia budowy za ok 7 lat.

Takie mamy informacje na dzisiaj. ZTM umieścił uruchomienie przystanku na liście inwestycji priorytetowych, nadal czeka na opinię Inzyniera Ruchu w tej sprawie.
Za braki polskich znaków autora wiadomości nie odpowiadam
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

drapka

Post autor: drapka » 30 sie 2011, 9:56

Lukasz436 pisze:A co kolega drapka wykombinował przy 192.
Gdzieżbym śmiał. To linia kompletnie "obok mnie" i niespecjalnie nawet jestem w stanie dostrzec jej mankamenty czy zalety :)

[ Dodano: |30 Sie 2011|, 2011 10:00 ]
chester pisze:Za rondem jako stałe. Przed - jako nż - przynajmniej na początek.
Mnie to się wydaje, że za rondem wszystkie powinny mieć stały albo wszystkie nż. Bo w tym miejscu te linie się mieszają i zainteresowanie nimi nie zalezy za bardzo od tego, czy wyjechał z pętli, czy nie. Najlepszy dowód - że powstała kontrowersja: czy 192 na nowej trasie powinien tam stawać na stałe, czy nż ;)

[ Dodano: |30 Sie 2011|, 2011 10:04 ]
BJ pisze:- Cynamonowa (ewenement, ani razu nie spotkałem się jakąkolwiek wymianą pasażerską na tym przystanku),
Ja tam wsiadałem. W 2002 r. w 513 :)

[ Dodano: |30 Sie 2011|, 2011 10:17 ]
geograf_OSU pisze:Bo Ursynow jako osiedle to tylko polnocna czesc, razem z Natolinem i Kabatami tworzacymi dzisiejsza dzielnice/gmine. Stad masz Ursynow Polnocny i Poludniowy, a ze MSI inaczej to juz inna sprawa. Ale cala dzielnica wziela nazwe z pierwszego osiedla.
Nie bawiąc sie w rozróżnienia osiedli biorących nazwę od nazwy spółdzielni, to najtradycyjniejszy podział był chyba na Ursynów-(z Imielinem) i Natolin (z Kabatemi/Moczydłem - jeden diabeł, bo i tak kapusta mieszała się tam z cebulą i ziemniakami). W dawnych czasach na Ursynowie generalnie funkcjonowały pętle przy Jastrzębowskiego (dla A, 492), Ciszewskiego (m.in. U, 185, 195, 495, 136) i Płaskowickiej (bodaj 483, 486, U itp.). No i że dwie były na Ursynowie, a jedna na Natolinie, to te dwie trzeba było rozróżnić. Potem dopiero przybyły różne Natoliny-Wolice, Wyżyny, Natoliny Południowe, Ursynów Zachodni, a wreszcie metro Natolin, więc stary Natolin przemianowano na Natolin Płn. i tak to jest do dziś
Popatrz, jaka franca!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 30 sie 2011, 11:10

drapka pisze:Mnie to się wydaje, że za rondem wszystkie powinny mieć stały albo wszystkie nż. Bo w tym miejscu te linie się mieszają i zainteresowanie nimi nie zalezy za bardzo od tego, czy wyjechał z pętli, czy nie. Najlepszy dowód - że powstała kontrowersja: czy 192 na nowej trasie powinien tam stawać na stałe, czy nż
IMHO cały ZP Natolin Płn. nadaje się do rychłego przekwalifikowania na warunkowy ;)
Domino2001 pisze:3. budowa ulicy Płaskowickiej - trwają negocjacje Urzędu Miasta z włascicielem centrum handlowego w zakresie współfinansowania inwestycji a także rozwiązań komunikacyjnych skrzyżowania z ul. Puławską oraz wjazdów do centrum. Rozpoczęcie najwcześniej chyba ok. 2014-2015.
Tj. poszerzenie wąskiego gardła między Roentgena a Puławską, tak?
Oczywiście to zacna idea, ale przydałoby się również trochę ambitniejsze rozwiązanie sprawy skrzyżowania Puławska/Płaskowickiej.
No, ale chyba na żadną estakadę w relacji Płaskowickiej -> Puławska w kier. Piaseczna nie ma co liczyć, bo a) drogo, b) chyba by mogły być problemy z miejscem (szczególnie od kiedy wybudowano ten biurowiec, w którym znajduje się m. in. Enel Med).
Domino2001 pisze:4. budowa trasy S2 - wydana została decyzja środowiskowa, która została oprotestowana. S2 to trasa szybkiego Ruchu, która będzie przebiegać w tunelu za Realem. Przewidywany termin rozpoczecia budowy za ok 7 lat.
Nie śledzę aż tak inwestycji GDDKiA, więc oto me pytanie: to, coś, co powstaje teraz przy Żołny, to jest południowa obwodnica Warszawy czy jakaś trasa ekspresowa/autostrada?
I co by to nie było - skoro dopiero za 7 lat ma być przebijany tunel pod Realem, to teraz ta droga będzie się urywać przy Puławskiej obok Żołny?
Proszę mnie oświecić, jeśli coś pomieszałem - niby tu mieszkam, ale jakoś nigdy się tym nie interesowałem ponad to kiedy i ile pasów Puławskiej zamkną.

drapka

Post autor: drapka » 30 sie 2011, 11:17

BJ pisze:Przewidywany termin rozpoczecia budowy za ok 7 lat.
A w którym kwartale? :p
Popatrz, jaka franca!

ODPOWIEDZ