Ktoś wie coś o tych 5-ciu nowych składach? Bo OIDP, to planowano zakupić jedynie dwuczłonowe składy dla mniej obciążonych linii...TV Dami pisze:W Radomiu powstanie serwisownia Kolei Mazowieckich.
Koleje Mazowieckie będą w Radomiu naprawiać pociągi. Tym samym możliwe będzie utworzenie kilkudziesięciu nowych miejsc pracy. Aby serwisownia dla szynobusów i tzw. elektrycznych zespołów trakcyjnych mogła powstać potrzebne były grunty. Decyzję w tej sprawie podjęli radni na wczorajszej sesji Rady Miejskiej.
Na tyłach radomskiego dworca kolejowego powstanie serwisownia, czyli między innymi zakład naprawczy dla pociągów Kolei Mazowieckich. - To będzie serwisownia, gdzie będzie można serwisować pociągi, ale także między innymi posprzątać je, umyć – mówi Leszek Ruszczyk, wicemarszałek Mazowsza.
Decyzję w sprawie utworzenia 3. w województwie mazowieckim serwisowni podjęły władze Mazowsza oraz władze Kolei Mazowieckich. Ale żeby zakład mógł powstać, potrzebne były grunty. Radni zgodzili się wydzierżawić miejskie tereny na tyłach dworca.
- Podniosłem rękę “za”, bo podniosę rękę za każdą inwestycją i za każdym działaniem, które tworzy nowe miejsca pracy w Radomiu – mówi radny Prawa i Sprawiedliwości Jakub Kowalski.
W sumie dzięki serwisowni pracę znajdzie kilkadziesiąt osób. - Udało się dopiąć wiele spraw, znaleźć źródła finansowania, w tym źródła unijne – tłumaczy były członek zarządu województwa mazowieckiego Piotr Szprendałowicz. - Mam nadzieję, że za jakieś 2-3 lata wszyscy doświadczymy znaczącej poprawy jakości podróżowania koleją z Radomia i do Radomia – dodaje Piotr Szprendałowicz. - Wracamy do tradycji kolejarskich – uważa Adam Włodarczyk, radny Sojuszu lewicy Demokratycznej. - Teren przy ulicy Domagalskiego zostanie zagospodarowany pod względem technicznym, a to jest taka interesująca perspektywa. Chwała tym, którzy się zdecydowali i chwała tym, którzy do tej inwestycji w Radomiu doprowadzili – twierdzi radny Włodarczyk.
Budowa nowoczesnej serwisowni w Radomiu kosztować ma około 36 milionów złotych. - Sama inwestycja jest planowana w kolejnym budżecie Unii Europejskiej na lata 2014-2016 – informuje radny Platformy Obywatelskiej Jerzy Zawodnik. - Mamy nadzieję, że do 2015 roku ta inwestycja powstanie – dodaje radny.
Wiadomo także, że decyzją władz województwa Koleje Mazowieckie dostaną pięć nowych składów pociągów, które kursować mają na trasie z Radomia do Warszawy.
Źródło
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
O Kolejach Mazowieckich - KM
Moderator: JacekM
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Wyjazd z Marek na ,,Sz'' i jazda z V=20km/h do najbliższego semafora SBL, a ten pewnie znajduje się przed ZaciszemMichalJ pisze:Na czym polega problem, że z Wileńskiej Marki lewym torem się jedzie 20? Ale nie jedzie się tak aż do następnej stacji (Zielonka), tylko zaczyna przyspieszać już przed Zaciszem...
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
W zasadzie mówili o tym i o tym... Ale informacja o skierowaniu do Radomia to dla mnie nowość. To jakaś potwierdzona informacja? Wydaje mi się ona po prostu nielogiczna, bo na te okazje Radom ma przecież push-pulle.Wolfchen pisze:Ktoś wie coś o tych 5-ciu nowych składach? Bo OIDP, to planowano zakupić jedynie dwuczłonowe składy dla mniej obciążonych linii...
EDIT: Znowu błędy MySQL! Tego posta forum "nie widzi" - tzn. w widoku subforum go nie ma i temat nie został zbumpowany.
EDIT2: A jednak już widzi - po edicie chyba...
Push-pulle to jeżdżą po całym województwie na przyśpieszonych. Szynobusy miały iść na linie mniej obciążone, a dzisiaj czytam, że mają jeździć do Drzewicy, Dęblina i... Warszawy. Chyba komuś się ze Skarżyskiem pomyliło 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
No...już jeżdżą od jakiegoś czasu - Tłuszcz-Gdańska-Sierpc i z powrotem.Wolfchen pisze:Push-pulle to jeżdżą po całym województwie na przyśpieszonych. Szynobusy miały iść na linie mniej obciążone, a dzisiaj czytam, że mają jeździć do Drzewicy, Dęblina i... Warszawy. Chyba komuś się ze Skarżyskiem pomyliło
- marcin3001
W urządzeniach mechanicznych nie każdy przebieg da się dorobić (tzn. wszystko się da, kwestia kosztów...)MichalJ pisze:A co to za cudactwo - szlak z SBL dwukierunkową, a stacja bez przebiegu na tor lewy?
Od zawsze, jeśli wyjazd na Sz jest na szlak z SBL.MichalJ pisze:I od kiedy na Sz się jedzie 20?
Fizycznie przebieg jest, ale nie jest ujęty w zależnościach.MichalJ pisze:A co to za cudactwo - szlak z SBL dwukierunkową, a stacja bez przebiegu na tor lewy?rufio198 pisze: Wyjazd z Marek na ,,Sz'' i jazda z V=20km/h do najbliższego semafora SBL, a ten pewnie znajduje się przed Zaciszem
IE-1 strona 24 i 25MichalJ pisze:I od kiedy na Sz się jedzie 20?
- Warszawa Okęcie - północna część peronu, pod wiatą;przewoz pisze:Wypisujcie lokalizacje (dokładne, na przystankach/peronach) automatów biletowych KM.
- Warka - na peronie 1, w pewnej odległości od budynku;
- Dobieszyn - "przyklejony" do budynku, obok okna dyżurnego;
- Radom - w tunelu, przy południowym wyjściu na peron 1.
KM w miniony i przyszły weekend przejmują awaryjnie rolę SKM na S2 od Miłosnej do Rembertowa.
To widać. Wzrosła liczba gapowiczów przyzwyczajonych do braku kontroli w SKM. Kilka osób w jednym z pociągów którym jechałem - jakoś zwiało. Ledwo dwie dostały kwity.
Przy okazji widać problem: długo te kwity wypisują.
Wniosek racjonalizatorski: wypisywanie na terminalu z dołączonym płaskim skanerem, który by mógł skanować dowody osobiste, prawa jazdy. Dane tam umieszczone się przecież przepisuje, a umieszczone są czytelnym drukiem. Kondi by potwierdzał dane, wpisywał relację (automatyczne wyliczenie kwoty do zapłaty), dopisywał uwagi i drukował kwit do zapłaty i kopię. Co tam trzeba. 1-2 minuty i wezwanie zapłacone, a nie prawie 10 jak teraz.
Czemu nikt o tym nie pomyślał?
To widać. Wzrosła liczba gapowiczów przyzwyczajonych do braku kontroli w SKM. Kilka osób w jednym z pociągów którym jechałem - jakoś zwiało. Ledwo dwie dostały kwity.
Przy okazji widać problem: długo te kwity wypisują.
Wniosek racjonalizatorski: wypisywanie na terminalu z dołączonym płaskim skanerem, który by mógł skanować dowody osobiste, prawa jazdy. Dane tam umieszczone się przecież przepisuje, a umieszczone są czytelnym drukiem. Kondi by potwierdzał dane, wpisywał relację (automatyczne wyliczenie kwoty do zapłaty), dopisywał uwagi i drukował kwit do zapłaty i kopię. Co tam trzeba. 1-2 minuty i wezwanie zapłacone, a nie prawie 10 jak teraz.
Czemu nikt o tym nie pomyślał?
-
Stary Pingwin