Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
zxcvbnm

Post autor: zxcvbnm » 30 lis 2014, 18:19

EN71KM nie posiadają rozruchu impulsowego. Jednak EN71KM to ciekawy tabor przez swoją długość :)
michciu22 pisze:Do Siedlec kible jeżdżą tylko w przypadku awarii Flirtów, wtedy KM obrywają karę, na Mińsk jest obowiązek wysyłania AL/AKM, jeśli pojedzie stary klop to jest kara. Obiegi są ściśle określone na których musi być skład na 120 czy na 130 a na których na 110.
Ile w tym prawdy ?
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2

ashir

Post autor: ashir » 30 lis 2014, 18:40

A tę karę to od kogo dostają? Od Urzędu Marszałkowskiego? :razz:

AAdamq

Post autor: AAdamq » 30 lis 2014, 19:23

tomstak pisze:Chyba nie jeździł, na stanie MNT znajdują się co prawda EN71KM, ale chyba nie posiadają rozruchu impulsowego.
EN71 z MNT posiadają rozruch oporowy...
:-D " Nigdy się nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą " - Mark Twain

przewoz

Post autor: przewoz » 30 lis 2014, 19:27

michciu22 pisze:Do Siedlec kible jeżdżą tylko w przypadku awarii Flirtów, wtedy KM obrywają karę, na Mińsk jest obowiązek wysyłania AL/AKM, jeśli pojedzie stary klop to jest kara. Obiegi są ściśle określone na których musi być skład na 120 czy na 130 a na których na 110.
Ile w tym prawdy ?[/quote][/quote]

Kary są, przewoźnik może dopłacić za zmianę taboru w RJ ;) no i za opóźnienia. Obiegi są podzielone na poszczególne szopy, ale również na Elfy, Flirty, piętrusy, szynobusy, kible stare i modernizacje, więc ot tak nie można wysłać EN57 zamiast EN57AKM. Jak się posypie dany typ taboru, to wtedy wysyła się co się ma pod ręką, możliwie najbliższego parametrycznie do taboru, który miał wyjechać.

abubu

Post autor: abubu » 30 lis 2014, 19:49

Autobus Czerwon pisze:Gdzie najczęściej można spotkać klasyczne EN57 (jak rozumiem na KM7, a gdzieś jeszcze? :P)
Najbardziej klasyczne jeżdżą obecnie na Łochów - Małkinia, bo z PR.

Awatar użytkownika
michciu22
Kontakt:

Post autor: michciu22 » 30 lis 2014, 20:58

VLnt7 pisze:Ponieważ widzę (i nie tylko ja), że masz trudności z merytoryczną dyskusją, ułatwię Ci sprawę i podam listę rzeczy, które napisałem wcześniej i się do nich nie odniosłeś:
Jeśli na wszystko masz jedną odpowiedź to po co ja będę Ci dalej się rozpisywał i zaśmiecał ten temat ? Co do KM203 radzę wpierw poczytać sobie obiegi a nie pisać że to bzury. Kolega przewoz tutaj wyjaśnił nie wiedzę z obowiązku wystawiania konkretnego taboru na dany obieg. Jeśli dyskusja się zaczeła od tego że 45WE będą tylko na KM1 to nie widzę jej dalszego sensu pod kątem skoro KM zdecywodowało że akurat składy będą miały takie przeznaczenie... Może porozmawiajmy czemu Flirty nie jeżdzą, załóżmy w relacjach Siedlce - Radom ? To jest taka sama dyskusja... Co do średnicy jeśli będzie jechał pociąg z każdego najdalszego kierunku do WWO raz na godzinę to tragedii nie będzie. Większy sens łączenia mają krótsze relacje np. Grodzisk - Mińsk.
przewoz pisze:Kary są, przewoźnik może dopłacić za zmianę taboru w RJ ;) no i za opóźnienia. Obiegi są podzielone na poszczególne szopy, ale również na Elfy, Flirty, piętrusy, szynobusy, kible stare i modernizacje, więc ot tak nie można wysłać EN57 zamiast EN57AKM. Jak się posypie dany typ taboru, to wtedy wysyła się co się ma pod ręką, możliwie najbliższego parametrycznie do taboru, który miał wyjechać.
Otóż to
KM Pruszków

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 30 lis 2014, 21:26

michciu22 pisze:Jeśli na wszystko masz jedną odpowiedź to po co ja będę Ci dalej się rozpisywał i zaśmiecał ten temat ?
Zdefiniuj "wszystko" i "jedną odpowiedź"... Albo i lepiej nie.
michciu22 pisze:Co do KM203 radzę wpierw poczytać sobie obiegi a nie pisać że to bzury.
Najpierw mówisz po prostu o Siedlcach, a teraz nagle zawężyłeś pole zainteresowania do KM203... Przykro mi, to nie przejdzie. Napisałeś bull****, na co uwagę zwrócił sam administrator.
michciu22 pisze:Kolega przewoz tutaj wyjaśnił nie wiedzę z obowiązku wystawiania konkretnego taboru na dany obieg.
To zdanie nawet nie ma sensu.
michciu22 pisze:Jeśli dyskusja się zaczeła od tego że 45WE będą tylko na KM1 to nie widzę jej dalszego sensu pod kątem skoro KM zdecywodowało że akurat składy będą miały takie przeznaczenie...
A masz źródło, że tak "Koleje Mazowieckie zdecywodowało"? Rozmawiamy o możliwościach...
michciu22 pisze:Może porozmawiajmy czemu Flirty nie jeżdzą, załóżmy w relacjach Siedlce - Radom ? To jest taka sama dyskusja...
Jak chcesz. Proszę bardzo: jest ich za mało, a KM8 póki co jest w zbyt mizernym stanie. Fin~
michciu22 pisze:Co do średnicy jeśli będzie jechał pociąg z każdego najdalszego kierunku do WWO raz na godzinę to tragedii nie będzie. Większy sens łączenia mają krótsze relacje np. Grodzisk - Mińsk.
O! Wreszcie się w czymś zgadzamy. :) Osobiście nie jestem przeciwko wszystkim relacjom kończącym na WZ/WWO (to zwyczajnie niemożliwe przy takich lokalizacjach szop), tylko zwiększaniu ich liczby przez głupawe zastrzeganie dla siebie (czego nie poparłeś żadnym argumentem poza zyskiem wizerunkowym - który również utyka, co już napisałem dwukrotnie).

Z mojej strony to koniec. Prosiłem, żebyś się odniósł do pewnych spraw i poparł swój pomysł zastrzegania racjonalnymi argumentami, ale zwyczajnie nie wyszło. Nie odnosisz się do meritum i unikasz odpowiedzi, więc nie widzę sensu dalszego dywagowania - ponieważ dyskusją raczej nazwać tego nie można.
przewoz pisze:Kary są, przewoźnik może dopłacić za zmianę taboru w RJ ;) no i za opóźnienia. Obiegi są podzielone na poszczególne szopy, ale również na Elfy, Flirty, piętrusy, szynobusy, kible stare i modernizacje, więc ot tak nie można wysłać EN57 zamiast EN57AKM. Jak się posypie dany typ taboru, to wtedy wysyła się co się ma pod ręką, możliwie najbliższego parametrycznie do taboru, który miał wyjechać.
Dziękuję za rozjaśnienie, przewoz. :) Jak zawsze szczegółowo i precyzyjnie.

Awatar użytkownika
michciu22
Kontakt:

Post autor: michciu22 » 30 lis 2014, 22:06

VLnt7 pisze:A masz źródło, że tak "Koleje Mazowieckie zdecywodowało"
cyt. Pierwsze pojazdy wyjadą na tory w II kwartale 2015 r. i zostaną włączone do obsługi pasażerów na jednej z linii, gdzie potoki podróż­nych są największe, tj. linii nr 1.
VLnt7 pisze:Najpierw mówisz po prostu o Siedlcach, a teraz nagle zawężyłeś pole zainteresowania do KM203...
Pisząc Siedlce myślałem że będzie można sie domyślić ze chodzi mi tylko o KM203, ale w tym wypadku mój błąd.
VLnt7 pisze:Jak chcesz. Proszę bardzo: jest ich za mało, a KM8 póki co jest w zbyt mizernym stanie.
To samo tyczy się do 45WE, będzie ich za mało żeby mogły obsługiwać inne relacje.
VLnt7 pisze:Zdefiniuj "wszystko" i "jedną odpowiedź"
Najlepiej napisać o wszystkim bzdura...
KM Pruszków

Awatar użytkownika
Nieciej

Post autor: Nieciej » 30 lis 2014, 22:16

Mają być kupione nowe pięcioczłonowce, które będą przeznaczone do obsługi linii skierniewickiej (czyli KM1) - można było przeczytać na facebookowym profilu Rynku Kolejowego, jak i innych czasopism o tematyce transportu zbiorowego - pierwotne źródło to zapewne komunikat pochodzący od Kolei Mazowieckich.
LINIĘ OBSŁUGUJE
ZAKŁAD "PIASECZNO"
R-12

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 01 gru 2014, 11:51

Do walorów duetu jednostek 1561+1566 można dorzucić źle zamykające się WC w jednym ze składów, wczoraj byłem świadkiem jak najpierw pasażer nie mógł się stamtąd wydostać, a chwilę później kolejny nie mógł się zamknąć. Jak widać nawet w AKM można zakosztować podróży "jak za dawnych lat" :D

przewoz

Post autor: przewoz » 01 gru 2014, 13:03

Częsty widok niestety. Te drzwi są słabe. Nie wytrzymały dwóch lat.

WojtekE65

Post autor: WojtekE65 » 01 gru 2014, 15:10

Jacek Z. pisze:Do walorów duetu jednostek 1561+1566 można dorzucić źle zamykające się WC w jednym ze składów, wczoraj byłem świadkiem jak najpierw pasażer nie mógł się stamtąd wydostać, a chwilę później kolejny nie mógł się zamknąć. Jak widać nawet w AKM można zakosztować podróży "jak za dawnych lat" :D
Kilka dni temu jeden skład został wstrzymany na Zachodniej, właśnie z powodu zatrzaśnięcia się pasażera w WC...

przewoz

Post autor: przewoz » 01 gru 2014, 19:07

Sam kiedyś musiałem użyć siły dużej, żeby najpierw się zamknąć, a potem odemknąć ;) tam nie było elektryki w drzwiach.

Michalk001

Post autor: Michalk001 » 02 gru 2014, 6:31

Nie wiem po co ta dyskusja, jak ładnych kilka lat temu kupowano Flirty to nikt na KM1 nie płakał że "jak Siedlce to oczywiście Flirt". Tak samo o piętrusach mogliśmy sobie tylko pomarzyć, gdyż jeździły tylko na Radom. Teraz wielkie żale że wreszcie nasza linia po latach doczeka się porządnego taboru. Akurat Impuls na tą linię to najlepszy wybór - będą pasować parametrami do tych z SKM. A KM-y mają inwestować nadal w tabor, tak więc zapewne i KM7 doczeka się swoich 5 minut.

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 02 gru 2014, 14:09

Michalk001 pisze:Nie wiem po co ta dyskusja, jak ładnych kilka lat temu kupowano Flirty to nikt na KM1 nie płakał że "jak Siedlce to oczywiście Flirt". Tak samo o piętrusach mogliśmy sobie tylko pomarzyć, gdyż jeździły tylko na Radom. Teraz wielkie żale że wreszcie nasza linia po latach doczeka się porządnego taboru. Akurat Impuls na tą linię to najlepszy wybór - będą pasować parametrami do tych z SKM. A KM-y mają inwestować nadal w tabor, tak więc zapewne i KM7 doczeka się swoich 5 minut.
Czytaj ze zrozumieniem. Nikt Wam nie zabrania. Dyskusja była o tym, w jaki sposób to włączenie powinno nastąpić. Szczerze mam to gdzieś, co Was będzie wozić, bo u nas nikt poza zxcvbnm nie wierzy, że coś się zmieni przez minimum 5 lat. Ale nie będę zadowolony, jeżeli w imię bezsensownego zastrzegania w rozkładzie znowu się pojawi ściana "Warszaw Wschodnich" jedna za drugą. Nie ma na to miejsca.

ODPOWIEDZ