Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 lip 2007, 13:20

chiste pisze:Koleje Mazowieckie dostaja rocznie ok. 140 mln dotacji z samorządu województwa,
Ty byś pewnie lekką ręką wydał te 3mln bez żadnego przetestowania. Lecz potem biadoliłbyś gdyby zakupiony sprzęt okazał się bublem.
chiste pisze:No i jak mi wytłumaczysz, że pieniadze na czytniki dla renomiarzy były od zaraz?
Akurat i te czytniki wprowadzano stopniowo. Najpierw dostały je wybrane grupy renomiarzy. Potem jeden czytnik na dwóch aż wreszcie każdy je dostał.
chiste pisze:Powiedz mi lepiej, jak wyliczysz straty spółki z tytułu odejścia pasażerów zniechęconych takim podejściem do nich przez tzw. profesjonalistę?
Czyli wg.ciebie brak możliwości aktywacji karty zniechęcił pasażerów? Lepiej policz sobie ilu dodatkowych pasażerów zyskało KM dzięki wspólnemu biletowi

chiste

Post autor: chiste » 26 lip 2007, 13:31

Premo pisze:
chiste pisze:Koleje Mazowieckie dostaja rocznie ok. 140 mln dotacji z samorządu województwa,
Ty byś pewnie lekką ręką wydał te 3mln bez żadnego przetestowania. Lecz potem biadoliłbyś gdyby zakupiony sprzęt okazał się bublem.
Okazał się bublem?
Premo pisze:
chiste pisze:No i jak mi wytłumaczysz, że pieniadze na czytniki dla renomiarzy były od zaraz?
Akurat i te czytniki wprowadzano stopniowo. Najpierw dostały je wybrane grupy renomiarzy. Potem jeden czytnik na dwóch aż wreszcie każdy je dostał.
Co nie zmienia faktu, że najpierw pomyślano o tym, jak zrobić koło pióra pasażerowi, a dopiero potem, jak umożliwić mu skasowanie biletu. Czyli logika "pod siebie".
Premo pisze:
chiste pisze:Powiedz mi lepiej, jak wyliczysz straty spółki z tytułu odejścia pasażerów zniechęconych takim podejściem do nich przez tzw. profesjonalistę?
Czyli wg.ciebie brak możliwości aktywacji karty zniechęcił pasażerów? Lepiej policz sobie ilu dodatkowych pasażerów zyskało KM dzięki wspólnemu biletowi
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiele osób po wprowadzeniu WKM do kolejki zaczęło z niej korzystać (chwała m.st. Warszawie i KM za to). Ale wiem też, że sporo osób miało opory i musiało ponosić dodatkowe koszty (zakup jednorazowego do centrum, albo gorzej - opłata dodatkowa za przejazd bez waznego biletu) własnie przez to, że nie było możliwosci skasowania karty na stacji czy w pociągu. Takie postawienie sprawy chyba nie zachęca do korzystania z usługi...
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 lip 2007, 13:55

chiste pisze:Co nie zmienia faktu, że najpierw pomyślano o tym, jak zrobić koło pióra pasażerowi, a dopiero potem, jak umożliwić mu skasowanie biletu. Czyli logika "pod siebie".
chiste pisze:nie było możliwosci skasowania karty na stacji
Już pierwszego dnia funkcjonowania w kasach biletowych pojawiły się terminale do ładowania i aktywacji WKM
chiste pisze:Ale wiem też, że sporo osób miało opory i musiało ponosić dodatkowe koszty
Przecież gdzieś musieli tę kartę naładować. Nie mieli oporów by pojechać do centrum w celu jej naładowania a mają opory by pójść do miejsca zakupu by ją aktywować?

chiste

Post autor: chiste » 26 lip 2007, 14:01

Premo pisze:Już pierwszego dnia funkcjonowania w kasach biletowych pojawiły się terminale do ładowania i aktywacji WKM
Na wybranych stacjach; to wybranych robi wielką różnicę.
Wskaż mi, moj miły, gdzie w instrukcji uzytkowania WKM jest punkt o aktywowaniu karty w kasie KM. No... Może lepiej nie wskazuj, bo trzeba będzie w tym watku kasowac powtórzenia.
Premo pisze:Przecież gdzieś musieli tę kartę naładować. Nie mieli oporów by pojechać do centrum w celu jej naładowania a mają opory by pójść do miejsca zakupu by ją aktywować?
Nie wiem, ile razy w swoim zyciu miałeś okazję korzystać z WKM, ale zasada jej uzytkowania jest prosta - tam, gdzie ją kupujesz, nie możesz jej aktywować.
Wyjątkiem, nieuwzględnionym zresztą w instrukcji użytkowania WKM, jest własnie tych kilka kas KM.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 lip 2007, 15:37

Teraz się przyczep do braku kasowników w pociągach. Bo wprowadzenie do Wspólnego Biletu biletów dobowych ZTM to działanie przeciwko pasażerom bo KM nie umożliwia ich skasowania w każdym pociągu lecz tylko na niektórych stacjach

mariow

Post autor: mariow » 26 lip 2007, 15:57

chiste pisze:Nie wiem, ile razy w swoim zyciu miałeś okazję korzystać z WKM, ale zasada jej uzytkowania jest prosta - tam, gdzie ją kupujesz, nie możesz jej aktywować.
Wyjątkiem, nieuwzględnionym zresztą w instrukcji użytkowania WKM, jest własnie tych kilka kas KM.
=D>
PURA VIDA!

rafalzag
Zbanowany

Post autor: rafalzag » 04 sie 2007, 23:06

Dzisiaj jechałem KM od śródmieścia do Wwa Wesoła (koło 22:30) i kontrolował jakiś pan z KM (chyba kierownik) czyli nie RENOMA. Miałem bilet dobowy za 3.70 i gdy mu pokazałem ten bilet on popatrzył i powiedział do mnie "jest pan pewien, że może pan na nim jechać?" Ja odpowiedziałem, że tak, bo jestem przekonany, że na dobowych można, a on podszedł do naklejki, gdzie było napisane, że można tylko na okresowych 30 i 90-dniowych, a ja mu mówię, że chyba jest niedoinformowany, bo są nowe przepisy, a w zasadzie to po co na stacjach stoją te kasowniki?! On nadal upierał się przy swoim, jednak przyszło dwóch moich kolegów, już wjeżdzaliśmy na stację, więc powoli zaczął odpuszczać, jednak widziałem jak wyciąga karteczkę na wypisanie mandaciku. Naszczęscie szybko biegam, koleś starszy, w tej sytuacji nie miał nic do gadania. A w żadne rozmowy mi się dalej nie chciało bawić, bo się spieszyłem do domu i nie chciałem sobie oszczędzić jakieś chodzenie po tych instytucjach i odwoływanie się.

Więc mam pytanie, kto miał rację?

Tm

Post autor: Tm » 04 sie 2007, 23:07

dobowe są ważne
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 04 sie 2007, 23:09

Oczywiście Ty miałeś rację.

Ze strony Kolei Mazowieckich: http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5 ... 4/355.html
Wspólny bilet ZTM - KM

(oferta wg stanu na 16 czerwca 2007 r.)
Informujemy, że na mocy umowy zawartej pomiędzy Spółką "Koleje Mazowieckie-KM" (KM) a Zarządem Transportu Miejskiego (ZTM):
1) podróżni
a) posiadający ważny bilet okresowy ZTM (miejski lub sieciowy, imienny lub na okaziciela, normalny lub ulgowy):
- 30-dniowy albo 90-dniowy, z wyjątkiem biletów na jedną linię, zakodowany na:
Ø Warszawskiej Karcie Miejskiej albo
Ø Elektronicznej Legitymacji Studenckiej,
- dobowy,
b) uprawnieni do bezpłatnych przejazdów środkami komunikacji miejskiej,
Wspólny bilet na stronie ZTM: http://www.ztm.waw.pl/wspolnybilet-ztm-km-wkd.php

rafalzag
Zbanowany

Post autor: rafalzag » 04 sie 2007, 23:13

Oj mogłem się zapytać o numery służbowe człowieka, a znając mnie i moją zawziętość, to mógłby mieć problemy.....oczywiście ze strony KM.

Jak człowiek nie ma pojęcia, to czemu bierze się za takie rzeczy?

mariow

Post autor: mariow » 05 sie 2007, 10:57

rafalzag pisze:Więc mam pytanie, kto miał rację?
taki sytuacje są niestety najgorsze. tym badziej jak sie spieszysz, a ktos jest niedoinformowany.
PURA VIDA!

rafalzag
Zbanowany

Post autor: rafalzag » 05 sie 2007, 11:15

Jestem ciekawy, kiedy nalepią nowe, prawidłowe naklejki z obowiązującą taryfą, bo inaczej to się nie dogadam z takim kolejnym naprawdę niezdrowo myślącym jegomościem.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sie 2007, 11:44

rafalzag pisze:Jestem ciekawy, kiedy nalepią nowe, prawidłowe naklejki z obowiązującą taryfą, bo inaczej to się nie dogadam z takim kolejnym naprawdę niezdrowo myślącym jegomościem.
Noś przy sobie ulotkę z informacjami o objazdach Alej Jerozolimskich. tam jest to napisane... Chociaż moga posądzać Cię wtedy o to, że sobie sam wydrukowałeś...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

przewoz

Post autor: przewoz » 06 sie 2007, 11:56

rafalzag pisze:Jestem ciekawy, kiedy nalepią nowe, prawidłowe naklejki z obowiązującą taryfą, bo inaczej to się nie dogadam z takim kolejnym naprawdę niezdrowo myślącym jegomościem.
Powoli się pojawiają, ale to nie nalepki powinny być źródłem informacji dla kontrolera!
Nie dostali nowych przepisów? Żadnych fragmentów? Nie wierzę.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 06 sie 2007, 19:38

To jeszcze nic. W piątek widziałem jak KierPoć kasuje datownikiem (z numerem pociągu) bilet dobowy ZTM! :rotfl2:
Polityka złym doradcą w pracy!

ODPOWIEDZ