Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Rosa

Post autor: Rosa » 03 sie 2010, 14:20

tarantula01 pisze:E tam niebezpieczne. Nie umiemy jeździć na rondach. Weźmy Ursynów. Zginął ktoś? Został ranny jakiś pieszy?
Nie znam statystyk ale własnie dla pieszych sa niebezpieczne. Gdy musimy zwracać uwage na to co sie dzieje na rondzie, czy uda nam sie zmienić bezproblemowo pas i zjachać to siłą rzeczy mniejhsza uwage możemy poswiecac pieszym.
Ronda na Ursynowie to najgłupszy wynalazek w Warszawie na których nawet tamtejsi mieszkańcy nie bardzo wiedza jak jeździć. Mamy "bezpiecznych" ktorzy stoja w kolejce na prawym pasie i zewnetrznym pasem objeżdżają rondo i "ryzykantów" którzy wiedza że da się pojechac pasem lewym, będzie szybciej ale bardziej ryzykownie bo trzeba wtedy zjeżdżac z pasa wewnętrznego.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 sie 2010, 14:29

tarantula01 pisze:E tam niebezpieczne.
Z argumentem klasy "e tam" ciężko dyskutować. Popytaj zatem o opinię kolegów z SISKOM, którzy sa inżynierami i na bieżąco śledzą czasopisma branżowe.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 03 sie 2010, 15:12

Wiedziałem, ze do sformułowania e tam się ktoś doczepi. Moim zdaniem nie są niebezpieczne dopóki liczba kolizji na rok jest niska.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 sie 2010, 15:20

Doświadczenia wykazują, ze na tych rondach liczba kolizji jest wysoka.

I to nie jest kwestia nieumiejętności, chyba, że projektantów, którzy dowalają średnice malutkie bez widoczności w lusterkach. To się musi źle kończyć i tak się dzieje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

zzz

Post autor: zzz » 03 sie 2010, 20:49

Glonojad pisze:Doświadczenia wykazują, ze na tych rondach liczba kolizji jest wysoka.
Chcialbym zobaczyc jakies statystyki na poparcie tej tezy. Jako mieszkaniec ursynowa z chorobliwa iloscia malych rond, obserwuje cos innego. Najwiecej wypadkow i kolizji zaobserwowalem na skrzyzowaniach z sygnalizacja swietlna :
-ciszewskiego/pileckiego srednio raz na dwa tygodnie widze kolizje lub wypadek
-ciszewskiego/KEN i ciszewskiego rosola na obu raz na miesiac widze kolizje lub wypadek
-przy bazantarni/Ken raz na 2 miesiace widze wypadki z reguly powazne

Natomiast jeszcze nie trafila mi sie kolizja na zaobserwowana na rondach ursynowskich.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 sie 2010, 20:52

Sio na KEN!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 wrz 2010, 21:39

Czy ktoś był na spotkaniu na Leśnej Polanki? Było więcej o TnT, czy o obecnej komunikacji na Zachodniej Białołęce? ;)

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 22 wrz 2010, 21:52

102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2010, 23:07

Było o "wariancie społecznym" i o niczym więcej (-(

A nie, były jeszcze dwa pytania o to, czy ZTM zlikwiduje autobusy po puszczeniu tramwaju.

Przez 2,5 godziny wynudziłem się okrutnie, a i parę razy zirytowałem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

marko80

Post autor: marko80 » 22 wrz 2010, 23:25

Bastian pisze:Było o "wariancie społecznym" i o niczym więcej (-(

A nie, były jeszcze dwa pytania o to, czy ZTM zlikwiduje autobusy po puszczeniu tramwaju.

Przez 2,5 godziny wynudziłem się okrutnie, a i parę razy zirytowałem.
O likwidacji autobusów to sam troche temat podsyciłem na lokalnych forach mimo iz dzis na spotkanie z pracownikami ZTM w sprawie tramwaju nie byłem w stanie dotrzeć. Co do wariantu społecznego przebiegu linii tramwajowej mysle ze nikt go na poważnie w ZTM nie analizował tylko stwierdzono od razu ze jest zły a linia tramwajowa ma biegnąc tak i tak jak juz wczesniej trasa została wytyczona, to niedobrze ze do wariantu społecznego nie chce sie poważnie podejść i jeszcze raz tego rozważyc oczywiscie ja nie protestuje. Do samego przebiegu linii tramwajowej nic nie mam.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 22 wrz 2010, 23:36

Obrazek

Kampanie patykiem na wodzie pisane

„Tramwajem na Tarchomin – szybko, wygodnie, nowocześnie” – zachęca ZTM. Problem w tym, że tramwaje na Tarchomin nie jeżdżą.

Plakaty w autobusach, tramwajach i metrze pojawiły się tydzień temu. Na kartce formatu A3 zobaczyć można zdjęcie tramwaju, logo akcji „Tramwajem na Tarchomin”, hasło „Szybko, wygodnie, nowocześnie” i adres internetowy Zarządu Transportu Miejskiego.

Pasażerowie są zdezorientowani. – W pierwszej chwili myślałam, że wreszcie mamy dobry dojazd na Białołękę – mówi pani Agnieszka z Żoliborza. – Ucieszyłam się, bo mieszka tam moja siostra, a jazda tam to koszmar.

Jej radość była przedwczesna, bo na budowę linii tramwajowej na Tarchomin ZTM... nie ma nawet pozwolenia. Organizatorzy kampanii tłumaczą, że wie o tym każdy, kto czyta gazety lub ogląda telewizję.

– Za pośrednictwem plakatów chcemy poinformować mieszkańców, że planujemy taką inwestycję, i pokazać korzyści z niej płynące – mówi rzecznik ZTM Igor Krajnow.

A co z przyjezdnymi? Przecież na Śląsku czy w Białymstoku o linii na Tarchomin się nie pisze. – Szczegóły są też w ulotkach albo na stronie internetowej, której adres podany jest na plakacie – tłumaczą urzędnicy.

– Wystarczyłoby dodać jedno słowo – „będzie” szybko, wygodnie i nowocześnie – mówi Kamil Ciepieńko z firmy marketingowej Net One. – Zastanawiam się, czy jest to świadome działanie ZTM. Pasażer czyta i główkuje: czy te tramwaje jeżdżą już na Tarchomin, czy nie. I nie nudzi się podczas podróży.

ZTM uruchomił też ostatnio stronę internetową na temat budowy drugiej linii metra. – Są tam m.in. aktualne mapy, objazdy i utrudnienia, których mogą spodziewać się warszawiacy – tłumaczy Igor Krajnow.

Dotyczą jednak tylko aktualnie prowadzonych robót. – Kiedy będzie zamknięte rondo ONZ albo co się będzie działo z ul. Świętokrzyską – nie wiadomo – skarży się Jan Zawada z Woli.

Urzędnicy tłumaczą, że najważniejsze są bieżące utrudnienia. Informacje o kolejnych będą dodawane po zatwierdzeniu projektów organizacji ruchu.

– W gazetach są różne daty, spekulacje np. dotyczące stacji metra na Dw. Wileńskim – mówi Kamil Ciepieńko. – Przydałaby się choćby szczątkowa informacja o planach. Chyba że ZTM jeszcze jej nie ma, ale po co stronę nazywać szumnie „serwisem budowy drugiej linii metra”?
http://www.zw.com.pl/artykul/10,516788_ ... isane.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2010, 23:38

Rany, ależ dzielenie włosa na czworo.

A wracając do dzisiejszego, pierwszego z cyklu, spotkania: na pewno, ale to na pewno nie było na nim Andrzeja Skwarka (-(

[ Dodano: |22 Wrz 2010|, 2010 23:42 ]
marko80 pisze:Co do wariantu społecznego przebiegu linii tramwajowej mysle ze nikt go na poważnie w ZTM nie analizował tylko stwierdzono od razu ze jest zły
Zdaje się tryb rozumowania był taki: "wariantu społecznego nie da się zbudować z tymi dokumentami w ręku, które mamy (MPZP i inne takie), więc nie będziemy go niepotrzebnie analizować, bo i po co".

Moim zdaniem są pewne zalety tego wariantu (ale nie znaczy to, że jest ich więcej, niż wariantu inwestorskiego), ale czas na ich forsowanie dawno już minął.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 22 wrz 2010, 23:45

Andrzej Skwarek by na tym spotkaniu. Przez caly czas.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 wrz 2010, 23:49

Uzgodnijcie coś może...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2010, 23:50

E, zaraz, faktycznie machnąłem się. Nie powiedział niczego z tego, co mu tam przypisano (ani niczego innego) :P

PS Nie spodziewałem się po tobie takiej demagogii (-(

ODPOWIEDZ