Dawaj!TLG pisze:A zasadzić Ci kopa?Jelcz_M11 pisze:Nie pierdol
Autobusy San i inne pojazdy historyczne
- 29 Ikarusów
Świetny pomysł, jako Poznaniak w wyboru (przez 17 lat) mogę tylko przyklasnąć.
W Poznaniu zemuny (zwane też czasem "challengery") zapisały się w pamięci przez cudownie głośny, ryczący silnik. Nie były to wozy lubiane przez MPK - najczęściej kursowały na liniach z dala od centrum, na rezerwach lub zastępując planowe wyłączenia ruchu tramwajowego (w Poznaniu "ZA TRAMWAJe") Kiedy już były mocno leciwe i dysponowano je na nocki, ryk silnika potrafił obudzić w nocy największego śpiocha.
Były też zaskakująco szybkie. Dlatego jeździły w PKS - osiągały lekkim dydem osiemdziesiątki na liczniku.
W Poznaniu zemuny (zwane też czasem "challengery") zapisały się w pamięci przez cudownie głośny, ryczący silnik. Nie były to wozy lubiane przez MPK - najczęściej kursowały na liniach z dala od centrum, na rezerwach lub zastępując planowe wyłączenia ruchu tramwajowego (w Poznaniu "ZA TRAMWAJe") Kiedy już były mocno leciwe i dysponowano je na nocki, ryk silnika potrafił obudzić w nocy największego śpiocha.
Były też zaskakująco szybkie. Dlatego jeździły w PKS - osiągały lekkim dydem osiemdziesiątki na liczniku.
W Warszawie nie ma. W Krakowie był taki ogórek ale poszedł z dymem. MPK Kraków miało go odbudować a na razie cisza o tym...fluger pisze:Czy są (w Warszawie) przegubowe "ogórki"?
http://www.kmk.krakow.pl/jelcz_ap02.html
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Czy miałem zwidy czy dzisiaj Zemun jechal al. KEN? Jeśli tak, to z jakiej okazji?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Kierowcy nowego ajenta (PKS Przasnysz) poznawali miastoDaniel_FCB pisze:Czy miałem zwidy czy dzisiaj Zemun jechal al. KEN? Jeśli tak, to z jakiej okazji?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
A szlajał się po mieście.PePe pisze:no ja go przed chwilą namierzyłem szalejąego na Czerniakowskiej (znaczy o 13:00)
Ależ nie ma sprawy - kilka sztuk sprzedają firmy z innych miast. Kup, wyremontuj - chętnie zobaczymy taki pojazd ponownie w stolicy:-)alojzy pisze:Zemun ok., ale jednak bliższym warszawskiej komunikacji byłby zakup PR110 (w zeszłym roku kilka zadbanych sprzedawało KMŁ), których przez MZK przez 11 lat przewinęło się kilkaset sztuk. Bardzo ładnie wyglądałby np. ostrobramski 4616 z filmem mojej ulubionej wówczas linii 168...
-
Michalk001
Wyrażam tylko swoją opinię, że KMKM mógł zrobić lepszy użytek z pieniędzy wydanych na Zemuna.MisiekK pisze:Ależ nie ma sprawy - kilka sztuk sprzedają firmy z innych miast. Kup, wyremontuj - chętnie zobaczymy taki pojazd ponownie w stolicy:-)alojzy pisze:Zemun ok., ale jednak bliższym warszawskiej komunikacji byłby zakup PR110 (w zeszłym roku kilka zadbanych sprzedawało KMŁ), których przez MZK przez 11 lat przewinęło się kilkaset sztuk. Bardzo ładnie wyglądałby np. ostrobramski 4616 z filmem mojej ulubionej wówczas linii 168...
A na PR 110 chętnie się złożę (choć z tego co wiem, wpłaciłem jedną z większych kwot na 289, a nawet nie zostałem zaproszony na imprezę inauguracyjną tym wozem. Ale najważniejsze, że cieszy oko swym pięknym wyglądem).