Bezpieczeństwo w pojazdach komunikacji

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 09 lis 2009, 21:35

Jakaś plaga, dzisiaj, ok. godz. 16:55, 525 oberwał kamieniem na TŁ.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 12 lis 2009, 23:07

Ochrona tylko w nocy

12 listopada Zarząd Transportu Miejskiego ogłosił przetarg na ochronę osób oraz mienia. Termin składania ofert upływa 1 grudnia 2009 roku.

W specyfikacji istotnych warunków zamówienia ujęto pracę patroli pieszych tylko w godzinach 18 - 6 rano. W tym czasie codziennie w każdym z siedmiu rejonów miasta będzie pracować po 2 pracowników ochrony, dodatkowo wspierał ich będzie „lotny” patrol dwuosobowy. Po dwa patrole składające się z 2 ochroniarzy będą wspierać pracę kontrolerów biletów.

Całodobowo będzie działała ochrona na obiektach Parkuj i Jedź (oprócz P+R w Aninie), na pętlach autobusowych Metro Marymont, Metro Wilanowska, Esperanto oraz na Węźle komunikacyjnym Młociny.

Działania ochrony mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów i przeciwdziałać wandalizmowi, chuligaństwu oraz nielegalnemu naklejaniu ogłoszeń.

Sama naprawa zniszczeń wyrządzanych na przystankach należących do ZTM to koszt rzędu 3 milionów złotych rocznie. Wandale wybijają szyby, niszczą ławki i tablice z rozkładami jazdy.

Ochrona interweniowała w tym roku 7 tys. razy. Pracownicy ochrony reagowali min. na piciem alkoholu w komunikacji miejskiej, palenie papierosów, dewastacje mienia czy też pobicie kontrolera biletów.
http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=89&c=98&l=1

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 lis 2009, 23:08

Po ki ... ma być ochrona na krańcu Esperanto? ](*,) Trzy genialne kamery, każda patrząca w tą samą stronę nie rozwiązują problemu bezpieczeństwa?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 12 lis 2009, 23:10

ZTM pisze:Całodobowo będzie działała ochrona na obiektach Parkuj i Jedź (oprócz P+R w Aninie)
A firmy ochroniarskie zacierają łapki, będą dostawały piniążki za obijanie się na parkingu Połczyńska ;]

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 13 lis 2009, 1:19

SławekM pisze:Pracownicy ochrony reagowali min. (...) piciem alkoholu w komunikacji miejskiej
](*,) ](*,) ](*,) Brawo poeci ZTM-u :!:

drapka

Post autor: drapka » 13 lis 2009, 9:14

SławekM pisze:Całodobowo będzie działała ochrona na obiektach Parkuj i Jedź (oprócz P+R w Aninie), na pętlach autobusowych Metro Marymont, Metro Wilanowska, Esperanto oraz na Węźle komunikacyjnym Młociny.
Czy np. na P+R Metro Stokłosy całodobowa ochrona jest bardziej potrzebna niż np. na pętli Natolin Płn? Mam wątpliwości. A po cóż na pętli Esperanto całodobowa ochrona? Ze na Dzielną stamtąd blisko? Nie rozumiem.
SławekM pisze:Działania ochrony mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów i przeciwdziałać wandalizmowi, chuligaństwu oraz nielegalnemu naklejaniu ogłoszeń.
No tak, pochwaliłem za znośny styl ten stek bzdur o 13. i okazało się, że cała para poszła własnie w tamten gwizdek, bo tu juz jest tradycyjna tragedia. "Działania mają na celu zapewnienie i przeciwdziałać". Genialne! Czy ktoś w ogóle to czyta przed wypuszczeniem na stronę? Może zamiast wypisywać głupoty o zgubionych torebkach trzeba było zerknąć wprawnym okiem na te upiorne wypociny?
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 13 lis 2009, 11:14

A na Żeraniu FSO ochrony brak. Pewnie, jeszcze by się okazało, że ochrona faktycznie musi coś robić i byłby kłopot.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 13 lis 2009, 11:23

drapka pisze:Czy ktoś w ogóle to czyta przed wypuszczeniem na stronę? Może zamiast wypisywać głupoty o zgubionych torebkach trzeba było zerknąć wprawnym okiem na te upiorne wypociny?
Słuchaj, no nie ma się co dziwić. Jeżeli trzeba pisać na siłę i a przy okazji ściemniać i uśmiechać się, że jest dobrze ... to takie kwiatki wychodzą. Myślę, że autor artykułu wyraża podobną opinię co my, ale musiał wszystko ładnie ubrać w słowa. Nie wyszło.
--
Oko za oko, kwit za dowód.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 13 lis 2009, 11:26

Szeregowy_Równoległy pisze:A na Żeraniu FSO ochrony brak. Pewnie, jeszcze by się okazało, że ochrona faktycznie musi coś robić i byłby kłopot.
Przecież to ekspedycja MZA więc o co Tobie chodzi?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lis 2009, 12:09

O pasażerów?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 13 lis 2009, 12:23

drapka pisze:Czy np. na P+R Metro Stokłosy całodobowa ochrona jest bardziej potrzebna niż np. na pętli Natolin Płn?
Szeregowy_Równoległy pisze:A na Żeraniu FSO ochrony brak.
Zarówno Natolin jak i Żerań to "własność" MZA. Wszystkie P+R należą do ZTM, tak samo jak pętla Esperanto. Docelowo wszystkie pętle z ekspedycją obsługiwaną przez ZTM będą miały ochronę.
JKTpl pisze:A firmy ochroniarskie zacierają łapki, będą dostawały piniążki za obijanie się na parkingu Połczyńska
Głównym zadaniem ochrony jest właśnie "obijanie się" czyli pokazanie się, że ktoś nad tym czuwa. Samo działanie to sprawa na szczęście rzadka. Mogę Ciebie zapewnić, że i tam zdarzają się interwencję. Czasami cały dzień nic się nie dziej, a innym razem są 4 interwencje w przeciągu 3 minut.
Swoją drogą tak samo działa n.p. Straż Pożarna czyli według Ciebie się oni obijają?

drapka

Post autor: drapka » 13 lis 2009, 12:29

Plesim pisze:drapka napisał/a:
Czy np. na P+R Metro Stokłosy całodobowa ochrona jest bardziej potrzebna niż np. na pętli Natolin Płn?
Szeregowy_Równoległy napisał/a:
A na Żeraniu FSO ochrony brak.

Zarówno Natolin jak i Żerań to "własność" MZA. Wszystkie P+R należą do ZTM, tak samo jak pętla Esperanto. Docelowo wszystkie pętle z ekspedycją obsługiwaną przez ZTM będą miały ochronę.
A czy docelowo wszystkie pętle z ekspedycją będą "własnością" ZTM? Nie zebym miał za złe, że ochrona jest wszędzie, ale jak nie może być wszędzie, niech będzie tam, gdzie faktyczne zagrożenie jest wieksze.
Popatrz, jaka franca!

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 13 lis 2009, 14:42

Glonojad pisze:O pasażerów?
Wielka szkoda, że w ramach dbałości o pasażerów, niewykonalnym jest oświetlenie przystanków tramwajowych pod Trasą Toruńską.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lis 2009, 14:43

Nie wiem, czy jest niewykonalne. Nie próbowałem, a Ty?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 13 lis 2009, 15:19

Glonojad pisze:Nie wiem, czy jest niewykonalne. Nie próbowałem, a Ty?
Tu chodzi o przeciągnięcie kabla i powieszenie 2-3 opraw. Kwestia decyzji i niedużych funduszy. Chyba od tego (wystąpienie do ZDM) jest odpowiednia komórka w ZTM-ie? Jak uruchamiano przystanki dla 116 pod Słomińskiego zrobiono to, więc jak się chce to można. Tutaj jest ZTM, TW, MZA, chyba te firmy powinny o to zadbać. Jeden już kierowca dostał nożem. Możliwe, że po wyburzeniu wiaduktu trochę się tam rozjaśni.

ODPOWIEDZ