Bezpieczeństwo w pojazdach komunikacji
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=89&c=98&l=1Ochrona tylko w nocy
12 listopada Zarząd Transportu Miejskiego ogłosił przetarg na ochronę osób oraz mienia. Termin składania ofert upływa 1 grudnia 2009 roku.
W specyfikacji istotnych warunków zamówienia ujęto pracę patroli pieszych tylko w godzinach 18 - 6 rano. W tym czasie codziennie w każdym z siedmiu rejonów miasta będzie pracować po 2 pracowników ochrony, dodatkowo wspierał ich będzie „lotny” patrol dwuosobowy. Po dwa patrole składające się z 2 ochroniarzy będą wspierać pracę kontrolerów biletów.
Całodobowo będzie działała ochrona na obiektach Parkuj i Jedź (oprócz P+R w Aninie), na pętlach autobusowych Metro Marymont, Metro Wilanowska, Esperanto oraz na Węźle komunikacyjnym Młociny.
Działania ochrony mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów i przeciwdziałać wandalizmowi, chuligaństwu oraz nielegalnemu naklejaniu ogłoszeń.
Sama naprawa zniszczeń wyrządzanych na przystankach należących do ZTM to koszt rzędu 3 milionów złotych rocznie. Wandale wybijają szyby, niszczą ławki i tablice z rozkładami jazdy.
Ochrona interweniowała w tym roku 7 tys. razy. Pracownicy ochrony reagowali min. na piciem alkoholu w komunikacji miejskiej, palenie papierosów, dewastacje mienia czy też pobicie kontrolera biletów.
Czy np. na P+R Metro Stokłosy całodobowa ochrona jest bardziej potrzebna niż np. na pętli Natolin Płn? Mam wątpliwości. A po cóż na pętli Esperanto całodobowa ochrona? Ze na Dzielną stamtąd blisko? Nie rozumiem.SławekM pisze:Całodobowo będzie działała ochrona na obiektach Parkuj i Jedź (oprócz P+R w Aninie), na pętlach autobusowych Metro Marymont, Metro Wilanowska, Esperanto oraz na Węźle komunikacyjnym Młociny.
No tak, pochwaliłem za znośny styl ten stek bzdur o 13. i okazało się, że cała para poszła własnie w tamten gwizdek, bo tu juz jest tradycyjna tragedia. "Działania mają na celu zapewnienie i przeciwdziałać". Genialne! Czy ktoś w ogóle to czyta przed wypuszczeniem na stronę? Może zamiast wypisywać głupoty o zgubionych torebkach trzeba było zerknąć wprawnym okiem na te upiorne wypociny?SławekM pisze:Działania ochrony mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów i przeciwdziałać wandalizmowi, chuligaństwu oraz nielegalnemu naklejaniu ogłoszeń.
Popatrz, jaka franca!
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A na Żeraniu FSO ochrony brak. Pewnie, jeszcze by się okazało, że ochrona faktycznie musi coś robić i byłby kłopot.
Słuchaj, no nie ma się co dziwić. Jeżeli trzeba pisać na siłę i a przy okazji ściemniać i uśmiechać się, że jest dobrze ... to takie kwiatki wychodzą. Myślę, że autor artykułu wyraża podobną opinię co my, ale musiał wszystko ładnie ubrać w słowa. Nie wyszło.drapka pisze:Czy ktoś w ogóle to czyta przed wypuszczeniem na stronę? Może zamiast wypisywać głupoty o zgubionych torebkach trzeba było zerknąć wprawnym okiem na te upiorne wypociny?
--
Oko za oko, kwit za dowód.
Oko za oko, kwit za dowód.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O pasażerów?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
drapka pisze:Czy np. na P+R Metro Stokłosy całodobowa ochrona jest bardziej potrzebna niż np. na pętli Natolin Płn?
Zarówno Natolin jak i Żerań to "własność" MZA. Wszystkie P+R należą do ZTM, tak samo jak pętla Esperanto. Docelowo wszystkie pętle z ekspedycją obsługiwaną przez ZTM będą miały ochronę.Szeregowy_Równoległy pisze:A na Żeraniu FSO ochrony brak.
Głównym zadaniem ochrony jest właśnie "obijanie się" czyli pokazanie się, że ktoś nad tym czuwa. Samo działanie to sprawa na szczęście rzadka. Mogę Ciebie zapewnić, że i tam zdarzają się interwencję. Czasami cały dzień nic się nie dziej, a innym razem są 4 interwencje w przeciągu 3 minut.JKTpl pisze:A firmy ochroniarskie zacierają łapki, będą dostawały piniążki za obijanie się na parkingu Połczyńska
Swoją drogą tak samo działa n.p. Straż Pożarna czyli według Ciebie się oni obijają?
A czy docelowo wszystkie pętle z ekspedycją będą "własnością" ZTM? Nie zebym miał za złe, że ochrona jest wszędzie, ale jak nie może być wszędzie, niech będzie tam, gdzie faktyczne zagrożenie jest wieksze.Plesim pisze:drapka napisał/a:
Czy np. na P+R Metro Stokłosy całodobowa ochrona jest bardziej potrzebna niż np. na pętli Natolin Płn?
Szeregowy_Równoległy napisał/a:
A na Żeraniu FSO ochrony brak.
Zarówno Natolin jak i Żerań to "własność" MZA. Wszystkie P+R należą do ZTM, tak samo jak pętla Esperanto. Docelowo wszystkie pętle z ekspedycją obsługiwaną przez ZTM będą miały ochronę.
Popatrz, jaka franca!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, czy jest niewykonalne. Nie próbowałem, a Ty?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tu chodzi o przeciągnięcie kabla i powieszenie 2-3 opraw. Kwestia decyzji i niedużych funduszy. Chyba od tego (wystąpienie do ZDM) jest odpowiednia komórka w ZTM-ie? Jak uruchamiano przystanki dla 116 pod Słomińskiego zrobiono to, więc jak się chce to można. Tutaj jest ZTM, TW, MZA, chyba te firmy powinny o to zadbać. Jeden już kierowca dostał nożem. Możliwe, że po wyburzeniu wiaduktu trochę się tam rozjaśni.Glonojad pisze:Nie wiem, czy jest niewykonalne. Nie próbowałem, a Ty?