Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To nie wiedziałeś, że Tarchomin jest wyjątkowy i o ile w całym mieście podróże generują się przez cały dzień, z czego kilkanaście procent w szczycie, to Tarchominowi należy zapewnić podaż na wyjazd wszystkich z tej dziury w godzinę? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... wajow.html![]()
Na Tarchominie kładą tory dla tramwajów
![]()
Pojawił się pierwszy odcinek torów, po których tramwaje pojadą przez most Północny do stacji metra Młociny
To na razie tylko 30-metrowy fragment niedaleko skrzyżowania Myśliborskiej ze Świderską. Powstaje tam dojazd do mostu. - Tu tramwaje będą zjeżdżać z nasypu. Wykonawca ułożył tory i zbudował już docelowy układ drogowy, bo za niecałe dwa tygodnie kierowcy przestaną korzystać z dwóch tymczasowych rond w okolicy - zapowiada Agata Choińska, rzeczniczka Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych.
Niestety, wciąż istnieje groźba, że tory tramwajowe będą bezużyteczne. Niepewna jest bowiem budowa dalszego odcinka linii wzdłuż ul. Światowida. Dopiero pod koniec roku Samorządowe Kolegium Odwoławcze ma się zająć skargą w sprawie decyzji środowiskowej dla inwestycji. Ratusz szykuje wprawdzie zastępczy dokument, ale są nikłe szanse na to, że budowa torów zacznie się wiosną przyszłego roku, jak zapowiadają urzędnicy. Dość ciepła jesień pozwala za to nadganiać opóźnienia na budowie samego mostu spowodowane powodziami. Przed końcem roku ma być zmontowana pierwsza z trzech równoległych przepraw (dwie mają służyć kierowcom i autobusom, a jedna tramwajom). Czy uda się dotrzymać wyznaczonego na grudzień przyszłego roku terminu zakończenia prac, zależy od tego, jak długa i surowa będzie zima.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- tarantula01
- Kontakt:
Dopóki nie powstaną siedziby firm blisko Tarchomina (a jest to możliwe), to tak niestety będzie.Glonojad pisze:To nie wiedziałeś, że Tarchomin jest wyjątkowy i o ile w całym mieście podróże generują się przez cały dzień, z czego kilkanaście procent w szczycie, to Tarchominowi należy zapewnić podaż na wyjazd wszystkich z tej dziury w godzinę?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Znaczy dopóki firmy nie przeniosą się bliżej Białołęki, dopóty ma tam być Bardzo Dużo Wozów z Bardzo Dużą Częstotliwością, bo tak?tarantula01 pisze:Dopóki nie powstaną siedziby firm blisko Tarchomina (a jest to możliwe), to tak niestety będzie.Glonojad pisze:To nie wiedziałeś, że Tarchomin jest wyjątkowy i o ile w całym mieście podróże generują się przez cały dzień, z czego kilkanaście procent w szczycie, to Tarchominowi należy zapewnić podaż na wyjazd wszystkich z tej dziury w godzinę?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, chodzi o bardzo silnie jednokierunkowy ruch skupiony w bardzo stromym szczycie. Chociaż wolałbym jakieś bardziej fachowe opracowanie na ten temat przeczytać, niż wydajemisię kolegi Radnego (btw, gratulujemy drugiej kadencji
), który najchętniej by zaprojektował układ komunikacyjny Tarchomina na ewakuację wszystkich mieszkańców w ciągu godziny. Przy tym założeniu Ursynów powinien mieć ze trzy-cztery linie metra, a Mokotów - trzy dodatkowe własne 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A co będzie jak późniejsza inwestycja 'nie trafi' w te tory?Bernard pisze:Na Tarchominie kładą tory dla tramwajów
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Robi to ten sam wykonawca który wygra przetarg na budowę reszty? Czy może Pol-Aqua zleciła ten fragment torowiska TW do zrobienia?Bastian pisze:A czemu ma nie trafić?
Jak żaden z powyższych to istnieje ryzyko konieczności wymiany tego fragmentu podczas budowy pozostałej części.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja chyba cię nie rozumiem. Którego fragmentu?
Przecież wykonawca części tarchomińskiej będzie się dowiązywał do części mostowej. Przecież najpierw się robi pomiary geodezyjne w celu ewentualnych korekt dowiązań. Przecież tory tam będą leżeć, więc nikt normalny nie zacznie kłaść swoich tak, by się nie zetknęły. Przecież to normalne, że większe inwestycje robione są przez wielu wykonawców, których "odcinki" jakoś się spotykają. Przecież... żartujesz, prawda?
Przecież wykonawca części tarchomińskiej będzie się dowiązywał do części mostowej. Przecież najpierw się robi pomiary geodezyjne w celu ewentualnych korekt dowiązań. Przecież tory tam będą leżeć, więc nikt normalny nie zacznie kłaść swoich tak, by się nie zetknęły. Przecież to normalne, że większe inwestycje robione są przez wielu wykonawców, których "odcinki" jakoś się spotykają. Przecież... żartujesz, prawda?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oj MisiekK czasem wpada w filizoficzny nastrój.
To tak jak radzieckimi drogami. Jak się spotkają, będzie droga. Jak się miną, będzie autostrada.Bastian pisze:Przecież... żartujesz, prawda?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- tarantula01
- Kontakt:
W chwili obecnej miasto jest zmuszone podstawiać maksimum brygad autobusowych w minimalnym okresie czasu - na Tarchominie nie ma miejsc pracy dla tych powiedzmy 35.000 ludzi (oficjalne dane mówią o 46.000 dorosłych, zameldowanych mieszkańcach), którzy muszą jechać na południe. IMHO ilość miejsc pracy na Ursynowie / Mokotowie w stosunku do ilości mieszkańców Ursynowa / Mokotowa jest o wiele korzystniejsza dla tych dzielnic i te dodatkowe linie metra nie są tam tak bardzo potrzebne, aby wyjechać z dzielnic. Mokotów ma 3 ciągi szynowe na północ. Wracając do Tarchomina, to tramwaj też będzie musiał kursować b.często przez ok. 1,5 godziny w szczycie porannym, a potem będzie mógł już mieć niższą częstotliwość (bo i pasażerów brak).Glonojad pisze:Nie, chodzi o bardzo silnie jednokierunkowy ruch skupiony w bardzo stromym szczycie. Chociaż wolałbym jakieś bardziej fachowe opracowanie na ten temat przeczytać, niż wydajemisię kolegi Radnego (btw, gratulujemy drugiej kadencji), który najchętniej by zaprojektował układ komunikacyjny Tarchomina na ewakuację wszystkich mieszkańców w ciągu godziny. Przy tym założeniu Ursynów powinien mieć ze trzy-cztery linie metra, a Mokotów - trzy dodatkowe własne
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Powtarzasz w kółko to samo. Źródło proszę.
Owszem - to było trochę prowokacyjne.Glonojad pisze:Oj MisiekK czasem wpada w filizoficzny nastrój.
- tarantula01
- Kontakt:
Źródło zameldowanych? Proszę: wyniki PKW o liczbie uprawnionych do głosowania (okręgi nr 1, 2 i 3).
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl