Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Źródło szacunku udziału szczytu przewozowego w dobie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... pewna.htmlTramwaj na Tarchomin utknął w papierach. Budowa niepewna
Krzysztof Śmietana, 2011-01-08, ostatnia aktualizacja 2011-01-07 22:37
Oddala się budowa linii tramwajowej na Tarchomin. Wbrew obietnicom urzędnicy nie mają pozwolenia na prace. Wciąż jest niepewny los zaskarżonej decyzji środowiskowej.
To jedna z kluczowych inwestycji dla Tarchomina i Nowodworów. Tramwaj pozwoli szybko dostać się do metra. Inwestycja nadal jest jednak niepewna. Urzędnikom nie udaje się dotrzymać harmonogramu przygotowań. W lipcu Zarząd Transportu Miejskiego zapewniał na stronie internetowie, że do końca 2010 r. będzie zezwolenie na realizację inwestycji. W połowie grudnia projektant zdołał złożyć jedynie wniosek o jego wydanie. Urzędnicy mają na to 90 dni. - W dalszym ciągu nie znamy jednak stanowiska Samorządowego Kolegium Odwoławczego w sprawie protestu wobec decyzji środowiskowej - przypomina Igor Krajnow, rzecznik ZTM.
Ta decyzja to kluczowy dokument potrzebny do rozpoczęcia prac. W połowie zeszłego roku zaskarżyli go mieszkańcy północnej części Białołęki. Nie chcą pod oknami nie tylko nowej linii tramwajowej do osiedla Winnica, ale też szerokiej, dwujezdniowej ul. Światowida. Jeszcze w październiku Samorządowe Kolegium zapowiadało, że protesty rozpatrzy do końca 2010 r. Musiało jednak poczekać, aż ratusz dośle potrzebne dokumenty, o który został poproszony. Pewne zastrzeżenia wywołał też raport środowiskowy. - Ostrożnie można szacować, że sprawę rozpatrzymy do końca lutego - przewiduje Tomasz Podlejski, wiceprezes Kolegium.
Na razie nie wiadomo, kiedy będzie ogłoszony przetarg na inwestycję. Białołęcki radny Wojciech Tumasz (komitet Gospodarność) ocenia, że nie ma już szans, by linia była gotowa pod koniec tego roku, jak zakładał ZTM. Wygląda na to, że oprócz torów opóźni się też budowa mostu Północnego i dojazdów do niego. To właśnie nową przeprawą tramwaje mają jeździć do metra Młociny. Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych twierdzi wprawdzie, że wciąż są szanse, że most będzie gotowy pod koniec roku, ale ten termin staje się coraz mniej realny.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
- MeWa
- Cukiereczek
czy ktoś może przystępnie wyjaśnić: opóźnia się cała inwestycja, drugi jej odcinek czy też opóźniają się oba odcinki, ale oba w innym tempie?
Wniosek o pozwolenie na budowę dotyczy pierwszego odcinka?
Stanowisko SKO odnośnie decyzji środowiskowej dotyczy którego odcinka?
Wniosek o pozwolenie na budowę dotyczy pierwszego odcinka?
Stanowisko SKO odnośnie decyzji środowiskowej dotyczy którego odcinka?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- humptyangel
- Kontakt:
Postaram sięczy ktoś może przystępnie wyjaśnić:
Decyzja środowiskowa jest na dwa odcinki. ZTM złożył papiery na pierwszy odcinek, ale nie wiem czy BOŚ zaczęło już rozpatrywać sprawę.opóźnia się cała inwestycja, drugi jej odcinek czy też opóźniają się oba odcinki, ale oba w innym tempie?
Zapewne pierwszego, ale co z tego skoro i tak nie ma DŚU ani dla całości ani dla piweszego odcinka.Wniosek o pozwolenie na budowę dotyczy pierwszego odcinka?
Dotyczy DŚU na całość inwestycjiStanowisko SKO odnośnie decyzji środowiskowej dotyczy którego odcinka?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- tarantula01
- Kontakt:
DŚU dla całej trasy jest. Tylko ta decyzja nie jest ostateczna. Ma jednak rygor natychmiastowej wykonalności, co umożliwia dalsze postępowania administracyjne (wydanie ZRIDu).humptyangel pisze:Zapewne pierwszego, ale co z tego skoro i tak nie ma DŚU ani dla całości ani dla piweszego odcinka.Wniosek o pozwolenie na budowę dotyczy pierwszego odcinka?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
VIDEOTVN Warszawa pisze:Tramwaj na Tarchomin wciąż bez pozwolenia
Jeszcze go nie ma, a już się spóźnia. Chodzi o tramwaj na Tarchomin. Plan zakładał, że nowa trasa będzie gotowa w momencie ukończenia budowy mostu Północnego. Tymczasem wciąż nie ma odpowiednich pozwoleń.
Most Północny - to dzięki niemu mieszkańcy będą mogli szybciej i sprawniej dostać się do centrum. I to nie tylko samochodem, ale również tramwajem
Co z wnioskiem?
Ale z szynowym środkiem transportu jest na razie problem. Wciąż nie ma pozwolenia na budowę jego trasy. Zdaniem radnego Białołęki - Wojciecha Tumasza, ciągle wniosek w tej sprawie nie jest gotowy.
W przeciwnym razie, wydział architektury urzędu miasta wydałby już pozwolenie budowlane inwestorowi linii tramwajowej, czyli Zarządowi Transportu Miejskiego. A terminy gonią.
- Będzie też coraz mniej czasu na pozyskanie terenu pod budowę tramwaju, bo dopiero te grunty będzie można pozyskiwać po wydaniu decyzji pozwalającej na realizację inwestycji - wyjaśnia Tumasz.
Ptasi problem
Oczywiście po drodze do budowy potrzebne będzie też ogłoszeniu przetargu na wykonawcę linii tramwajowej i ewentualne protesty. Tymczasem ze skutkami braku pozwolenia na budowę mamy do czynienia już dzisiaj.
Pierwszego marca rozpoczął się okres ochronny ptaków, a drzewa i krzaki przy budowie mogą być idealnym miejscem lęgowym. A to oznacza mniej więcej tyle, że żadnej gałązki nie można ściąć. Drzewa byłyby juz ścięte, gdyby pozwolenie zostałoby wydane zgodnie z obietnicą urzędników z lipca zeszłego roku. To wtedy pierwszy raz mówiliśmy o opóźnieniu projektowania linii tramwajowej.
"To trudna inwestycja"
Dopiero 15 grudnia złożono niezbędną dokumentacje, zresztą i tak niekompletną. Tak jest do dzisiaj. Teraz nikt nie ma pojęcia, kiedy skończą się uzgodnienia projektowe w urzędzie miasta. To ogromna inwestycja wymagająca koordynacji prac, do tego urzędnicy nie byli chyba przygotowani.
- Jest to trudna inwestycja, zakładająca wiele kolizji, przebudowę mediów itp. – tłumaczy Igor Krajnow, rzecznik ZTM.
Filip Chajzer
ran/par
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- tarantula01
- Kontakt:
Ponieważ na wielu spotkaniach informacyjnych w sprawie TMP i tramwaju na Tarchomin zapewniano, że na poszczególnych skrzyżowaniach czas oczekiwania tramwaju na przejazd i czas oczekiwania samochodów na przejazd będzie w miarę możliwości minimalny, wystąpiłem do ZMID o programy sygnalizacji na skrzyżowaniu m.in.: TMP/Myśliborskiej
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... y-zmid.pdf
ZMID nic nie odpowiedział i po miesiącu dostał kolejny wniosek o udostępnienie informacji publicznej:
tym razem ZMID przesłał odpowiedź:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... _zmid-.jpg
wraz z zatwierdzonymi projektami sygnalizacji dla skrzyżowań Modlińska/TMP, TMP/Myśliborska (to najistotniejsze skrzyżowanie) oraz Marymonckiej z TMP:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... id-zal.rar (plik ok. 183 MB).
Pobieżnie popatrzyłem na programy i na Myśliborskiej może być bardzo źle dla tramwaju (np. nie ma możliwości, aby program sygnalizacji przełączył się z fazy 5 od razu do fazy 4 programu, tylko musi to zrobić przez fazę nr 1 - str. 58).
ZMID nic nie odpowiedział i po miesiącu dostał kolejny wniosek o udostępnienie informacji publicznej:
tym razem ZMID przesłał odpowiedź:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... _zmid-.jpg
wraz z zatwierdzonymi projektami sygnalizacji dla skrzyżowań Modlińska/TMP, TMP/Myśliborska (to najistotniejsze skrzyżowanie) oraz Marymonckiej z TMP:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... id-zal.rar (plik ok. 183 MB).
Pobieżnie popatrzyłem na programy i na Myśliborskiej może być bardzo źle dla tramwaju (np. nie ma możliwości, aby program sygnalizacji przełączył się z fazy 5 od razu do fazy 4 programu, tylko musi to zrobić przez fazę nr 1 - str. 58).
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bez rozpakowania tego wielkiego pliku mówi to niewieletarantula01 pisze:Pobieżnie popatrzyłem na programy i na Myśliborskiej może być bardzo źle dla tramwaju (np. nie ma możliwości, aby program sygnalizacji przełączył się z fazy 5 od razu do fazy 4 programu, tylko musi to zrobić przez fazę nr 1 - str. 58).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Poprawka: Nie "może" tylko będzie bardzo źle. Średnia strata czasu to minuta na skład (losowy dopływ z obu stron pozwala zastosować wzór, który nawet mnie jest znany, choć nie spartoliłem kilkuset skrzyżowań w życiu), do tego źle dobrane pętle na przejściu dla pieszych - podwójne zatrzymanie, strata czasu i energii.tarantula01 pisze: Pobieżnie popatrzyłem na programy i na Myśliborskiej może być bardzo źle dla tramwaju (np. nie ma możliwości, aby program sygnalizacji przełączył się z fazy 5 od razu do fazy 4 programu, tylko musi to zrobić przez fazę nr 1 - str. 58).
Jak widać nasi wspaniali projektanci potrafią spieprzyć nawet tak flagową sprawę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Przeanalizowałem wstępnie Myśliborska jak na razie rano. Autor (nie znam) jednak przekombinował.
Rano znaczący ruch to 1K (1120E/h), reszta nieistotna (z 15K jedynie 260). I nawet jak puścimy razem 15K, 19K, 21K (21Kto włąściwie strzałka i nie potrzeba dla niej fazy) i wpuścimy je na środek z zatrzymaniem (choć niekoniecznie - np. łączymy z 1K 15K, 12K - rano 260E/h,a potem reszta).
Tak naprawdę rano program powinien składaćsię z grupy 1K i 10T (po południu 15K razem z 12K i 10T). Reszta jest wynikowa. Zapomnijmy o koordynowaniu 6 pojazdów na cykl. Można je wpuszczać na środek i wypuszczać w trakcie trwania np. 1K, która jest kolizyjna z 10T. 11K włąściwie w czasie trwania 10T, ale ten ruch jest nieistotny (rano ok. 50E/h). Po południu dominujący ruch (dziwne, że identyczny jak rano) to relacja 15K-12K. I jest nawet lepiej niż rano bo druga relacja 260E/h to 1K i to może chodzić razem z 15K-12K. Reszta jest mniej istotna niż rano (ok. 150E/h).
I wtedy prawdopodobnie jest mniej faz i T ma naprawdę dużo bo tak naprawdę dla uproszczenia są dwie fazy 1K i 10T.
Jeszcze jedno, nie rozumiem na czym miałby polegać priorytet dla T. Teraz rozumiem po prostu skraca o 16" max czas np. fazy 1 (i to program 1, ale już 2, 3 to mniej 4"). A dlaczego o 16" to nie wiem? Ten priorytet tylko przyspiesza T , ale nie daje mu podwójnego zielonego a powinien.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 21:53 ]
1K to wjazd na most, 10T to tramwaj, 15K to zjazd z mostu. reszta obsługuje pomniejsze wloty.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:00 ]
Dla pojazdów są to uproszczone obliczenia przepustowości, nawet fakt, że wyjściowa jest równa 1900. To jest bardzo idealistyczne,nie dla warunków Polskich. Nawet nie wiem czy ten program był optymalizowany, podejrzewam, że nie bo załączono by inne obliczenia itd, itp.
Ale się czepiam.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:12 ]
Albo mi się wydaje, ale z fazy 1 jak powinien zrealizować priorytet to mimo wszystko w przypadku zapotrzebowania pierw zrealizuje fazę 2. Dziwne. A w fazie 2 jeżeli jest spełniony warunek L1 lub NOT(L3) ucieknie do 3 (nawet nie sprawdzi warunku na priorytet). Zaczyna być ciekawie.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:34 ]
Przejście też nie tak. O ile mamy 8" w programie dla skrzyżowania to po co tu 20" a ponieważ jest to połowa cyklu dla skrzyzowania to 40". Skrzyżowanie nie odbierze T, które mogą wjechać na przystanek.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:35 ]
Nawet jak będzie priorytet, ale jest warunkowy.
I uzgadniano 1.5 roku.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:42 ]
Niestety, ale dla T nie da się nie powiązać skrzyżowania z przejściem. mimo wszystko to powinny być inne algorytmy sterowania.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:43 ]
W ostateczności można wykorzystać zaproponowane w projekcie detektory.
Rano znaczący ruch to 1K (1120E/h), reszta nieistotna (z 15K jedynie 260). I nawet jak puścimy razem 15K, 19K, 21K (21Kto włąściwie strzałka i nie potrzeba dla niej fazy) i wpuścimy je na środek z zatrzymaniem (choć niekoniecznie - np. łączymy z 1K 15K, 12K - rano 260E/h,a potem reszta).
Tak naprawdę rano program powinien składaćsię z grupy 1K i 10T (po południu 15K razem z 12K i 10T). Reszta jest wynikowa. Zapomnijmy o koordynowaniu 6 pojazdów na cykl. Można je wpuszczać na środek i wypuszczać w trakcie trwania np. 1K, która jest kolizyjna z 10T. 11K włąściwie w czasie trwania 10T, ale ten ruch jest nieistotny (rano ok. 50E/h). Po południu dominujący ruch (dziwne, że identyczny jak rano) to relacja 15K-12K. I jest nawet lepiej niż rano bo druga relacja 260E/h to 1K i to może chodzić razem z 15K-12K. Reszta jest mniej istotna niż rano (ok. 150E/h).
I wtedy prawdopodobnie jest mniej faz i T ma naprawdę dużo bo tak naprawdę dla uproszczenia są dwie fazy 1K i 10T.
Jeszcze jedno, nie rozumiem na czym miałby polegać priorytet dla T. Teraz rozumiem po prostu skraca o 16" max czas np. fazy 1 (i to program 1, ale już 2, 3 to mniej 4"). A dlaczego o 16" to nie wiem? Ten priorytet tylko przyspiesza T , ale nie daje mu podwójnego zielonego a powinien.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 21:53 ]
1K to wjazd na most, 10T to tramwaj, 15K to zjazd z mostu. reszta obsługuje pomniejsze wloty.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:00 ]
Dla pojazdów są to uproszczone obliczenia przepustowości, nawet fakt, że wyjściowa jest równa 1900. To jest bardzo idealistyczne,nie dla warunków Polskich. Nawet nie wiem czy ten program był optymalizowany, podejrzewam, że nie bo załączono by inne obliczenia itd, itp.
Ale się czepiam.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:12 ]
Albo mi się wydaje, ale z fazy 1 jak powinien zrealizować priorytet to mimo wszystko w przypadku zapotrzebowania pierw zrealizuje fazę 2. Dziwne. A w fazie 2 jeżeli jest spełniony warunek L1 lub NOT(L3) ucieknie do 3 (nawet nie sprawdzi warunku na priorytet). Zaczyna być ciekawie.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:34 ]
Przejście też nie tak. O ile mamy 8" w programie dla skrzyżowania to po co tu 20" a ponieważ jest to połowa cyklu dla skrzyzowania to 40". Skrzyżowanie nie odbierze T, które mogą wjechać na przystanek.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:35 ]
Nawet jak będzie priorytet, ale jest warunkowy.
I uzgadniano 1.5 roku.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:42 ]
Niestety, ale dla T nie da się nie powiązać skrzyżowania z przejściem. mimo wszystko to powinny być inne algorytmy sterowania.
[ Dodano: |8 Kwi 2011|, 2011 22:43 ]
W ostateczności można wykorzystać zaproponowane w projekcie detektory.
Czy nie czas więc posypać głowę popiołem? Czytaliśmy tu bowiem, że dłuższa trasa (zamiast od razu z mostu Płn. przez Myśliborską do Światowida) wcale nie musi oznaczać dłuższego przejazdu, bo będzie zielona fala, wzbudzanie sygnalizacji przez tramwaje i inne tego typu wynalazki, które - jak wiemy - są szeroko stosowane w naszym pięknym mieście.
Ciekawe co na to inwestor - ZTM, któremu tak bardzo powinno zależeć na szybkości przewożenia pasażerów (a przy okazji na wypełnieniu obietnic składanych podczas licznych spotkań z mieszkańcami).osa pisze:Czy nie czas więc posypać głowę popiołem? Czytaliśmy tu bowiem, że dłuższa trasa (zamiast od razu z mostu Płn. przez Myśliborską do Światowida) wcale nie musi oznaczać dłuższego przejazdu, bo będzie zielona fala, wzbudzanie sygnalizacji przez tramwaje i inne tego typu wynalazki, które - jak wiemy - są szeroko stosowane w naszym pięknym mieście.
- Bastian
- Sułtan Maroka
To z pośpiechu, by dokończyć i przekazać dokumentację projektową do końca grudnia marca.mkm101 pisze:Ciekawe co na to inwestor - ZTM
O cholera, to już połowa kwietnia...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow