Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Piotr Wi

Post autor: Piotr Wi » 11 paź 2009, 11:25

fidzio pisze:Po prostu przy prądach rzędu prawie kiloampera (przyznam się bez bicia nie wiem na jaki prąd są nastawione WS-y na podstacjach WKD)
info o systemie zasilania ze strony WKD: http://www.wkd.com.pl/Files/File/Dane%2 ... _07_09.doc. Dość istotne są też możliwości wyłączania różnego rodzaju zwarć (głownie chodzi o uszkodzoną sieć) cytat z pow. info : "Nastawy wyzwalaczy w.sz. w podstacjach wynoszą od 1800 do 2000A. Stosowany układ zasilania pozwala identyfikować jedynie zwarcia w przypadku uzależnień pomiędzy w.sz. zasilającymi dwustronnie odcinek pomiędzy podstacjami." Przy wyższym napięciu i mniejszych nastawach WS powinno być pewniej i bezpieczniej.
Glonojad pisze:twierdzę, że nie ma żadnych podstaw do twierdzenia o rzekomej niemożliwości zasilania takiej liczby składów tramwajowych w oparciu o napięcie 600V.
Możliwość jeszcze jest, ale kosztem sporych strat energii.
Glonojad pisze:Poza tym, jeśli zmieniać napięcie i cały system zasilania, to od razu na AC. Potrzebne byłoby jeszcze mniej podstacji i byłyby jeszcze niższe straty energii.
Dlaczego nie WKD już nieraz jeszcze w strukturze PKP była poligonem doświadczalnym, trzeba jednak wymienić układ izolacyjny sieci bo to już zdecydowanie wyższy poziom napięć. Lekkie pojazdy na napięcie przemienne to też już nie nowość choćby dwusystemowe.

Bucefał

Post autor: Bucefał » 25 paź 2009, 12:21

Zaastanawia mnie, czy pech prześladujący WKD to tylko nieudolność ludzka, czy może coś więcej?

VOO-DOO?!
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 lis 2009, 15:25

Rynek Kolejowy pisze:Nowy przetarg na 14 ezetów dla WKD
Warszawska Kolej Dojazdowa ogłosiła przetarg na dostawę 14 elektrycznych zespołów trakcyjnych. Poprzedni został odwołany ze względu na to, że jedyna ważna oferta, złożona przez PESĘ Bydgoszcz, znacznie przekraczała fundusze przeznaczone na zakup tych pociągów.

Przedmiotem zamówienia jest dostawa 14 szt. nowych elektrycznych zespołów trakcyjnych, ze świadczeniem usług serwisowych w okresie 6 miesięcy od daty przekazania każdego ezt oraz przeszkoleniem pracowników wskazanych przez zamawiającego w zakresie obsługi, utrzymania i napraw bieżących taboru. Zamawiający żąda udzielenia gwarancji jakości producenta na okres minimum 48 miesięcy licząc od daty odbioru każdego ezt.

Zamówienie ma zostać wykonane w terminie do 31 grudnia 2012 r.

Chętni do wzięcia udziału w przetargu muszą m.in. udokumentować swe doświadczenie poprzez wykazanie należycie wykonanej dostawy dla zamawiających w ciągu ostatnich 3 lat przed wszczęciem postępowania, a jeżeli okres działalności jest krótszy – w tym okresie, nie mniej niż 6 sztuk nowych ezt realizujących kolejowe przewozy pasażerskie z prędkością eksploatacyjną co najmniej 80 km/h. Wymagane wadium to 2 mln zł.

Kryteria oceny ofert: cena brutto - 60%, zużycie energii elektrycznej przez pojazd ezt na linii WKD dla przejazdu teoretycznego - 25%, masa służbowa ezt - 5%, termin dostawy pierwszej jednostki (sztuki) - 10%.

Termin składania ofert upływa 5 stycznia.

Pierwszy przetarg (z maja tego roku) został unieważniony z powodu braku wystarczającej ilości środków finansowych. W specyfikacji przetargowej znalazł się zapis, że w postępowaniu na zakup ezt mogą wziąć udział tylko te firmy, które wyprodukowały minimum 6 pojazdów tego typu osiągających prędkość co najmniej 80 km/h. Zapis ten oprotestował Newag. KIO protest odrzuciła.

19 sierpnia nastąpiło otwarcie ofert. Okazało się, że najtańszą ofertę złożył nowosądecki Newag (264 435 000,00 zł brutto). Droższa, i to aż o ponad 77 mln zł, wpłynęła od PESY (341 600 000,00 zł brutto). Oferta najtańsza nie była jednak rozpatrywana - Newag złożył ją z nadzieją, że jego protest zostanie uwzględniony przez sąd, do którego się odwołał. Tak jednak się nie stało. Pojawił się problem - na "placu boju" pozostała oferta PESY, ale opiewająca na sumę, na którą nie było stać WKD.

Zamawiający podjął jednak decyzję o unieważnieniu postępowania, gdyż cena najkorzystniejszej oferty znacznie przewyższała kwotę, która została przeznaczona na sfinansowanie zamówienia. Zamawiający na sfinansowanie zamówienia podstawowego zamierzał przeznaczyć kwotę w wysokości 291 441 795,62 zł brutto, natomiast najkorzystniejsza oferta opiewała na 341 600 000,00 zł brutto.

Teraz WKD chce pozyskać ezety charakteryzujące się następującymi danymi technicznymi:

Prędkość eksploatacyjna: 80 km/h
Ilość miejsc siedzących: co najmniej 120
Całkowita ilość miejsc: co najmniej 500 przy zapełnieniu 5 os/m2
Długość pojazdu: 60 m +/- 1%
Przyśpieszenie rozruchu: co najmniej 1,2 m/s2 (w zakresie od 0 do 30 km/h)
Wysokość podłogi w poziomie drzwi wejściowych: od 400 do 500 mm
Nacisk na oś przy obciążeniu maksymalnym: do 120 kN
Źródło: http://www.rynek-kolejowy.pl/13300/Nowy ... %2BWKD.htm

Znowu dwusystemówki ](*,)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Michał J

Post autor: Michał J » 05 lis 2009, 21:27

Pomijając już mocno wątpliwą kwestie dwusystemowości, to ciekawy jest zapis odnośnie układu osi. Wynika z tego jakby nowe pociągi miały byc pięcioczłonowe. Chyba, że ja coś źle sobie wyobrażam.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lis 2009, 22:04

Baaardzo nietypowy ten układ osi... pod kogo?

[ Dodano: |5 Lis 2009|, 2009 22:07 ]
ROTFL! Załącznikiem nr 9 jest... aktualny rozkład jazdy, który pojazd musi móc spełnić (nie ma wymagań co do mocy). Innymi słowy, nawet po wymianie całości floty, czas przejazdu się nie skróci - bo nie ma takiego wymagania.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Michał J

Post autor: Michał J » 05 lis 2009, 22:37

Układ osi jest taki jak przy dwóch zespołach dwuwagonowcych ze wspólnym wózkiem. To by jeszcze miało sens gdyby nie długosć 60 metrów... :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lis 2009, 22:57

Przy takich zespołach jednakże nikt nie robi środkowego, podprzegubowego wózka napędowego (jeśli nie musi).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

podrozny113

Post autor: podrozny113 » 05 lis 2009, 23:14

Czy ktoś rozumie o co chodzi w tym przetargu? Bo ja zaczynam zastanawiać się nad ułomnością umysłową zamawiającego. Po co narzucać taki układ osi, skoro przy dzisiejszych napędach wartość przyspieszenia w takim układzie może dojść do 2,5m/s^2 czyli dwa razy więcej niż chce WKD. Poprzedni przetarg został uwalony z powodu wysokiej ceny a tu ciągle takie zachcianki. Dalej Newag nie może brać udziału w nowym przetargu więc jak zamawiający chce wpłynąć na obniżkę ceny jaką dyktuje Pesa? Ponadto czy jest gdzieś zapis o wymogach procentu niskiej podłogi? Może przeoczyłem ale jeśli nie to brak wymagań w tej sprawie w dzisiejszych czasach można nazwać skandalem. Śledząc stary przetarg odniosłem wrażenie, że na niektóre pytania wykonawcy zamawiający odpowiadał jakby tych pytań nie przeczytał.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lis 2009, 8:22

A mogli kupić tramwaje.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 lis 2009, 14:41

Glonojad pisze:A mogli kupić tramwaje.
To nie wiesz, że u nich jest niedasizm stosowany? :P

BTW. Proponuję zmienić dealera osobom, które uważają, że WKD najlepiej zamienić w linię kolejową... :-$
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Michał J

Post autor: Michał J » 06 lis 2009, 14:43

Wolfchen pisze: BTW. Proponuję zmienić dealera osobom, które uważają, że WKD najlepiej zamienić w linię kolejową... :-$
A czym jest obecnie?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 lis 2009, 14:46

Michał J pisze:A czym jest obecnie?
Ani normalną linią kolejową, ani tramwajową. Bo nie trzyma ani kolejowej skrajni, ani kolejowego zasilania...

Michał J

Post autor: Michał J » 06 lis 2009, 15:01

A czy wznacznikiem kolejowości linii jest napięcie zasilania? Ruch jest prowadzony w sposób kolejowy.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 06 lis 2009, 15:08

Michał J pisze:A czy wznacznikiem kolejowości linii jest napięcie zasilania?
Oczywiście, że nie. Przecież są linie, w których napięcie zasilania wynosi 0V i nadal są kolejami.
Michał J pisze:Ruch jest prowadzony w sposób kolejowy.
WKD to tramwaj podmiejski sterowany w sposób kolejowy.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 06 lis 2009, 15:13

Dawno powtarzałem jak dzieli się typy pojazdów szynowych, kolej, tramwak i WKD.
Może WKD to naziemne premetro?

ODPOWIEDZ