Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory
Moderator: Wiliam
Zgodnie z sugestią p. Dyr. Galasa, żeby w sprawie priorytetów szukać wsparcia merytorycznego w Poznaniu, projekt na skrzyżowanie z Myśliborską prawdopodobnie trafi na audyt na Politechnice Poznańskiej.
Ciekawe, czy poznaniacy przedstawią jakieś konstruktywne pomysły.
Ja przyznaję, że z braku czasu niespecjalnie wnikałem w projekt. Niepokoi mnie tylko arcydługi czas cyklu oraz lokalizacje detektorów, które spowodują, że tramwaj od strony mostu nigdy nie przejedzie bez zatrzymania, chyba że pojawili się wcześniej piesi.
Z wypowiedzi przedmówców wnoszę, że tam jest jeszcze więcej potencjalnych problemów.
Ciekawe, czy poznaniacy przedstawią jakieś konstruktywne pomysły.
Ja przyznaję, że z braku czasu niespecjalnie wnikałem w projekt. Niepokoi mnie tylko arcydługi czas cyklu oraz lokalizacje detektorów, które spowodują, że tramwaj od strony mostu nigdy nie przejedzie bez zatrzymania, chyba że pojawili się wcześniej piesi.
Z wypowiedzi przedmówców wnoszę, że tam jest jeszcze więcej potencjalnych problemów.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Może przed tramwajem powinien biec człowiek z czerwoną chorągiewką i przy okazji naciskać przyciski?Jarek pisze:lokalizacje detektorów, które spowodują, że tramwaj od strony mostu nigdy nie przejedzie bez zatrzymania, chyba że pojawili się wcześniej piesi.
BP, NNMSP
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Detektory jeszcze ujdą. W ostateczności mogą zostać. Potrzebny jest jednak inny algorytm sterowania. Ten tylko skraca fazy kołowe (ale tylko czasy maksymalne i to w niewielkim zakresie), ale w pewnych warunkach (i to przy małych natężeniach ruchu a takie są prognozowane) przejdzie do fazy T zgodnie z sekwencją czyli fazy 1-2-3-dopiero 4.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Podtrzymuję, to co napisałem. Na Myśliborskiej dałoby się spartolić sygnalizację jeszcze bardziej, zwłaszcza biorąc pod uwagę dodatkowe wyłączenie tramwaju z pasa dzielącego na bok w rejonie skrzyżowania. Polecam wizytę na Elekcyjnej albo przy Ciepłowni Wola.osa pisze:Czy nie czas więc posypać głowę popiołem? Czytaliśmy tu bowiem, że dłuższa trasa (zamiast od razu z mostu Płn. przez Myśliborską do Światowida) wcale nie musi oznaczać dłuższego przejazdu, bo będzie zielona fala, wzbudzanie sygnalizacji przez tramwaje i inne tego typu wynalazki, które - jak wiemy - są szeroko stosowane w naszym pięknym mieście.
Dodatkowo przypominam kwestię obsługi planowanej zabudowy wysokiej (strefa "C") w kwartale Projektowana - Światowida - Modlińska - Obrazkowa/TMP. Podchody BARCu, by wieżowce postawić w oddalonej o następne 5 km Winnicy udowadniają, że perspektywa wcale nie jest nierealna.
Tak czy siak, śmieszą mnie geniusze-racjonalizatorzy, którzy na ten genialny pomysł wpadli już w 5 lat od ogłoszenia proponowanego przebiegu oryginalnego.
[ Dodano: |14 Kwi 2011|, 2011 21:12 ]
A ja chcę prywatny helikopter w taryfie ZTM i mam w nosie, że miasto nie ma kasy. Chcę i wymagam!MeWa pisze:a potem się dziwić, że ludzie chcą metra, skoro nowy tramwaj ma pewne wady, których można było uniknąć i dzięki temu przekonać ludzi do tej formy transportu...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- tarantula01
- Kontakt:
Dla równowagi, w tym samym czasie wystąpiłem o sygnalizacje, które są "pod kontrolą" ZTM:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... ty-ztm.pdf
otrzymałem po miesiącu:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... ty_ztm.jpg
Ponowiłem wniosek:
i bodajże we czwartek 31 marca miałem telefon z ZTM, że jeszcze nie mają ostatecznych programów, kłopoty z MP Mosty. W końcu ustaliłem, że do piątku 8 kwietnia mam mieć ostateczną odpowiedź. Do dziś jej nie mam. Czas chyba wykazać ZTMowi, że uchybił art. 13 ustawy i przy okazji wnieść do WSA (SKO?) wniosek o nakazanie ZTMowi udostępnienia dokumentów.
otrzymałem po miesiącu:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... ty_ztm.jpg
Ponowiłem wniosek:
i bodajże we czwartek 31 marca miałem telefon z ZTM, że jeszcze nie mają ostatecznych programów, kłopoty z MP Mosty. W końcu ustaliłem, że do piątku 8 kwietnia mam mieć ostateczną odpowiedź. Do dziś jej nie mam. Czas chyba wykazać ZTMowi, że uchybił art. 13 ustawy i przy okazji wnieść do WSA (SKO?) wniosek o nakazanie ZTMowi udostępnienia dokumentów.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Uważasz, że prawo autorskie nie jest problemem? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czyje? Projektanta, czy już inwestora?Glonojad pisze:Uważasz, że prawo autorskie nie jest problemem?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Czy wyrażenie swojej opinii (w szczególności jednostka samorządowa) jest naruszeniem praw autorskich. może się mylę, ale prawa autorskie chronią projektanta przed wykorzystywaniem w innych opracowaniach lub zmianami w istniejącym. opracowanie to objęte jest chyba zamówieniem publicznym. To dziwię się skąd pojawiają się moje projekty na spotkaniach np. zielonego Mazowsza gdy ja ich nie udostępniam?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Projektanta - projektant odpowiada za uzgadnianie swojej dokumentacji.Bastian pisze:Czyje? Projektanta, czy już inwestora?Glonojad pisze:Uważasz, że prawo autorskie nie jest problemem?
Więc ZTM powinien prośbę Tarantuli zaakceptować i przekazać do projektanta
- Bastian
- Sułtan Maroka
No ale to chyba do chwili przekazania (jak rozumiem, wraz z prawami autorskimi) dokumentacji inwestorowi? Czyli do końca marca...
Ja nie jestem spoecjalistą od prawa, ale wydaje mi się - tak na zdrowy rozsądek - że opiniowanie projektów przez różne firmy miejskie (np. ZTM, dzielnice) jest czymś zupełnie normalnym.
Zachowanie ZTM, który udaje tajność projektu, może świadczyć o:
- chęci jak najszybszego zakończenia prac - im mniej opiniujących, tym mniej uwag i projekt szybciej skończony,
- odpuszczenia tematu,
- świadomości, że projekty są słabe i jeśli zacznie się masowa ich publiczna krytyka, to trzeba będzie dokonać poprawek.
Zachowanie ZTM, który udaje tajność projektu, może świadczyć o:
- chęci jak najszybszego zakończenia prac - im mniej opiniujących, tym mniej uwag i projekt szybciej skończony,
- odpuszczenia tematu,
- świadomości, że projekty są słabe i jeśli zacznie się masowa ich publiczna krytyka, to trzeba będzie dokonać poprawek.