Myślę, że na razie z tym jednak zaczekają... Albo chociaż póki co zostawią przy Wschodnim.Sadek pisze:Po zmianie 144 na 734 i wyciągnięciu linii do Jabłonny ,
Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)
Moderator: Wiliam
- tarantula01
- Kontakt:
Przez ostanie kilka dni poranną jazdę do pracy odbywałem w różnych wariantach:
1. Dojazd do metra pl. Wilsona: E-4 Nowodwory - pl. Wilsona (zejście na peron), odnotowanie kiedy znajdę sią na stacji Dw. Gdański.
2. Dojazd do metra Marymont: E-4 Nowodwory - Ekspresowa, przesiadka w 510 i dojazd do m. Marymont, metrem do pl. Wilsona i przesiadka w metro - odnotowanie kiedy znajdę się w pociągu metra na stacji Dw. Gdański.
3. Dojazd do metra Dw. Gdański: E-4 Nowodwory - Ekspresowa, przesiadka w 101 (pierwsze przyjechało, nie wyprzedził mnie 509, ani 503) i dojazd do Żerania, przesiadka w tramwaj do metra Dw. Gdański (21 - przyjechał jako pierwszy) i na rondzie Starzyńskiego przesiadka w 2 (przyjechał jako pierwszy) do Dw. Gdańskiego - odnotowanie kiedy znajdę się w pociągu metra na stacji Dw. Gdański.
Wyniki?
Opcja 1:
Jazda z Nowodworów do mostu (zjazdu na Wisłostradę) ok. 20 minut, dojazd do pl. Wilsona i przejście na peron (kolejne 10 minut), dojazd na stację Dw. Gdański (2 minuty). Razem - ok. 32 minut
Opcja 2:
Jazda z Nowodworów do mostu (zjazdu na Wisłostradę) ok. 22 minut, dojazd do metra Marymont i przejście na peron (kolejne 5 minut), dojazd na stację Dw. Gdański aż 14 minut !!!. Razem - ok. 41 minut. Ale gdyby metro jeździło do/z Marymontu normalnie, to dojazd z Marymontu do Dw. Gdańskiego zająłby jakieś 3 minuty. Razem - ok. 30 minut
Opcja 3:
Jazda z Nowodworów do Żerania ok. 22 minut, dojazd do metra Dw. Gdański i zejście na peron aż 23 minuty. Razem - ok. 45 minut
Wnioski? Jazda 516 (ponieważ jeszcze nie ma, więc jechałem E-4 i 101) z przesiadką w tramwaj do metra Dw. Gdański nie wytrzyma konkurencji z dojazdem E-4 do metra pl. Wilsona, czy nawet 508/510 do metra Marymont. Po otwarciu metra Marymont i skierowaniu tam E-4 (wg uchwały Rady) będzie to najszybsze połączenie Nowodworów i Tarchomina z metrem.
1. Dojazd do metra pl. Wilsona: E-4 Nowodwory - pl. Wilsona (zejście na peron), odnotowanie kiedy znajdę sią na stacji Dw. Gdański.
2. Dojazd do metra Marymont: E-4 Nowodwory - Ekspresowa, przesiadka w 510 i dojazd do m. Marymont, metrem do pl. Wilsona i przesiadka w metro - odnotowanie kiedy znajdę się w pociągu metra na stacji Dw. Gdański.
3. Dojazd do metra Dw. Gdański: E-4 Nowodwory - Ekspresowa, przesiadka w 101 (pierwsze przyjechało, nie wyprzedził mnie 509, ani 503) i dojazd do Żerania, przesiadka w tramwaj do metra Dw. Gdański (21 - przyjechał jako pierwszy) i na rondzie Starzyńskiego przesiadka w 2 (przyjechał jako pierwszy) do Dw. Gdańskiego - odnotowanie kiedy znajdę się w pociągu metra na stacji Dw. Gdański.
Wyniki?
Opcja 1:
Jazda z Nowodworów do mostu (zjazdu na Wisłostradę) ok. 20 minut, dojazd do pl. Wilsona i przejście na peron (kolejne 10 minut), dojazd na stację Dw. Gdański (2 minuty). Razem - ok. 32 minut
Opcja 2:
Jazda z Nowodworów do mostu (zjazdu na Wisłostradę) ok. 22 minut, dojazd do metra Marymont i przejście na peron (kolejne 5 minut), dojazd na stację Dw. Gdański aż 14 minut !!!. Razem - ok. 41 minut. Ale gdyby metro jeździło do/z Marymontu normalnie, to dojazd z Marymontu do Dw. Gdańskiego zająłby jakieś 3 minuty. Razem - ok. 30 minut
Opcja 3:
Jazda z Nowodworów do Żerania ok. 22 minut, dojazd do metra Dw. Gdański i zejście na peron aż 23 minuty. Razem - ok. 45 minut
Wnioski? Jazda 516 (ponieważ jeszcze nie ma, więc jechałem E-4 i 101) z przesiadką w tramwaj do metra Dw. Gdański nie wytrzyma konkurencji z dojazdem E-4 do metra pl. Wilsona, czy nawet 508/510 do metra Marymont. Po otwarciu metra Marymont i skierowaniu tam E-4 (wg uchwały Rady) będzie to najszybsze połączenie Nowodworów i Tarchomina z metrem.
wówczas dograno do 18Łukasz pisze: E tam, kursy po 21 będą miały dobre wykorzystanie w obie strony, bo ludzie dojadą do 16 i stwierdzą, że nie jeździ ona od 2 godzin. I te trochę wcześniejsze również, bo szybciej będzie się cofnąć do Konwaliowej i wsiąść w coś do Centrum, niż czekać 15 minut na 16.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
@tarantula01: W opcji 3 porównujesz podróż z trzema przesiadkami z podróżą z przesiadką jedną i to skomunikowaną - jak dla mnie nie jest to miarodajne (no, teraz to mi się dostanie...).
[ Dodano: 2007-11-30, 13:46 ]
[ Dodano: 2007-11-30, 13:46 ]
Szkoda, że informacja o tym nie została umieszczona w rozkładach jazdy linii 516? Podobnie, jak informacja o podstawowym skomunikowaniu z 16?Szamot pisze:wówczas dograno do 18Łukasz pisze: E tam, kursy po 21 będą miały dobre wykorzystanie w obie strony, bo ludzie dojadą do 16 i stwierdzą, że nie jeździ ona od 2 godzin. I te trochę wcześniejsze również, bo szybciej będzie się cofnąć do Konwaliowej i wsiąść w coś do Centrum, niż czekać 15 minut na 16.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- tarantula01
- Kontakt:
Ale przy przesiadkach:inż. Glonojad pisze:W opcji 3 porównujesz podróż z trzema przesiadkami z podróżą z przesiadką jedną i to skomunikowaną - jak dla mnie nie jest to miarodajne (no, teraz to mi się dostanie...).
z E-4 w 101 nie czekałem (E-4 wyprzedził 101).
Natomiast na żeraniu i rondzie wsiadałem w pierwszy tramwaj, który przyjechał. Ok. bezpośrednie skomunikowanie pozwoli zaoszczędzić jakieś 2-3 minuty. Ale z drugiej strony 516 na Nowodworach będzie jechał dookoła, podczas gdy E-4 jedzie Światowida prosto.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czemu żeś się uparł cały Tarchomin wsadzać do metra? Część ludzi może na przykład pojechać 16 do Arkadii, na JPII itp. A E-4 do metra przecież nikt nie chce likwidować.tarantula01 pisze:Wnioski? Jazda 516 (ponieważ jeszcze nie ma, więc jechałem E-4 i 101) z przesiadką w tramwaj do metra Dw. Gdański nie wytrzyma konkurencji z dojazdem E-4 do metra pl. Wilsona, czy nawet 508/510 do metra Marymont.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No właśnie, czas podróży drzwi - w - drzwi trzeba policzyć.Fikander pisze:...mając dzięki temu cokolwiek większą dostępność od E-4.tarantula01 pisze:. Ale z drugiej strony 516 na Nowodworach będzie jechał dookoła,
A 516-16 jako konkurencję dla 510 także (a może przede wszystkim) przeanalizować
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Poranne utkniecie w korku na Prymasa i Slowackiego? Nie, dziekuje.tarantula01 pisze: 12. Zmiany na linii E-4 [..]
a) zmiana trasy na: Nowodwory – ... – Modlińska – most Grota – Trasa AK – Słowackiego – metro Marymont – Sło-wackiego – metro pl. Wilsona (przystanek pl. Wilsona01) – Krasińskiego – Wisłostrada – most Grota – ... – No-wodwory.
Myslenie chyba niektorych boli. Ja rozumiem, ze wiekszosc radnych nie zna realiow, ale Ty????
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oj MiśkKu, nie wiem, czy się zaraz zamiast odpowiedzi nie dowiesz, że Twój interlokutor nie bedzie reprezentował Twojego poziomu... 
- tarantula01
- Kontakt:
Korek na Prymasa zaczyna się za Powązkowską, zjazd w Słowackiego jest bez korków. Korek (w sumie niewielki) na Słowackiego zaczyna się za przystankiem metro Marymont.MisiekK pisze:Poranne utkniecie w korku na Prymasa i Slowackiego?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Tak wyszlo, ze znamy sie z Wojtkiem i czasem dyskutujemy o roznych rozwiazaniach komunikacyjnych poza tym forum - wiec tego sie nie obawiam.inż. Glonojad pisze:Oj MiśkKu, nie wiem, czy się zaraz zamiast odpowiedzi nie dowiesz, że Twój interlokutor nie bedzie reprezentował Twojego poziomu...
Zalezy o ktorej. Miedzy 7-8 jest murowane spowolnienie.tarantula01 pisze:Korek na Prymasa zaczyna się za Powązkowską,
'Niewielki' na 5 minut stania. Niestety, ale rano do czas, ktory jest nieakceptowalny.tarantula01 pisze:Korek (w sumie niewielki) na Słowackiego zaczyna się za przystankiem metro Marymont.
Z E-4 poczekalbym na pelne uruchomienie M Marymont i przenioslbym go tam z Wilsona w 100%.
- tarantula01
- Kontakt: