Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 lis 2007, 11:08

Sadek pisze:Po zmianie 144 na 734 i wyciągnięciu linii do Jabłonny ,
Myślę, że na razie z tym jednak zaczekają... Albo chociaż póki co zostawią przy Wschodnim.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 lis 2007, 13:04

Przez ostanie kilka dni poranną jazdę do pracy odbywałem w różnych wariantach:
1. Dojazd do metra pl. Wilsona: E-4 Nowodwory - pl. Wilsona (zejście na peron), odnotowanie kiedy znajdę sią na stacji Dw. Gdański.
2. Dojazd do metra Marymont: E-4 Nowodwory - Ekspresowa, przesiadka w 510 i dojazd do m. Marymont, metrem do pl. Wilsona i przesiadka w metro - odnotowanie kiedy znajdę się w pociągu metra na stacji Dw. Gdański.
3. Dojazd do metra Dw. Gdański: E-4 Nowodwory - Ekspresowa, przesiadka w 101 (pierwsze przyjechało, nie wyprzedził mnie 509, ani 503) i dojazd do Żerania, przesiadka w tramwaj do metra Dw. Gdański (21 - przyjechał jako pierwszy) i na rondzie Starzyńskiego przesiadka w 2 (przyjechał jako pierwszy) do Dw. Gdańskiego - odnotowanie kiedy znajdę się w pociągu metra na stacji Dw. Gdański.

Wyniki?
Opcja 1:
Jazda z Nowodworów do mostu (zjazdu na Wisłostradę) ok. 20 minut, dojazd do pl. Wilsona i przejście na peron (kolejne 10 minut), dojazd na stację Dw. Gdański (2 minuty). Razem - ok. 32 minut
Opcja 2:
Jazda z Nowodworów do mostu (zjazdu na Wisłostradę) ok. 22 minut, dojazd do metra Marymont i przejście na peron (kolejne 5 minut), dojazd na stację Dw. Gdański aż 14 minut !!!. Razem - ok. 41 minut. Ale gdyby metro jeździło do/z Marymontu normalnie, to dojazd z Marymontu do Dw. Gdańskiego zająłby jakieś 3 minuty. Razem - ok. 30 minut
Opcja 3:
Jazda z Nowodworów do Żerania ok. 22 minut, dojazd do metra Dw. Gdański i zejście na peron aż 23 minuty. Razem - ok. 45 minut

Wnioski? Jazda 516 (ponieważ jeszcze nie ma, więc jechałem E-4 i 101) z przesiadką w tramwaj do metra Dw. Gdański nie wytrzyma konkurencji z dojazdem E-4 do metra pl. Wilsona, czy nawet 508/510 do metra Marymont. Po otwarciu metra Marymont i skierowaniu tam E-4 (wg uchwały Rady) będzie to najszybsze połączenie Nowodworów i Tarchomina z metrem.

Szamot

Post autor: Szamot » 30 lis 2007, 13:13

Łukasz pisze: E tam, kursy po 21 będą miały dobre wykorzystanie w obie strony, bo ludzie dojadą do 16 i stwierdzą, że nie jeździ ona od 2 godzin. I te trochę wcześniejsze również, bo szybciej będzie się cofnąć do Konwaliowej i wsiąść w coś do Centrum, niż czekać 15 minut na 16.
wówczas dograno do 18

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2007, 13:44

@tarantula01: W opcji 3 porównujesz podróż z trzema przesiadkami z podróżą z przesiadką jedną i to skomunikowaną - jak dla mnie nie jest to miarodajne (no, teraz to mi się dostanie...).

[ Dodano: 2007-11-30, 13:46 ]
Szamot pisze:
Łukasz pisze: E tam, kursy po 21 będą miały dobre wykorzystanie w obie strony, bo ludzie dojadą do 16 i stwierdzą, że nie jeździ ona od 2 godzin. I te trochę wcześniejsze również, bo szybciej będzie się cofnąć do Konwaliowej i wsiąść w coś do Centrum, niż czekać 15 minut na 16.
wówczas dograno do 18
Szkoda, że informacja o tym nie została umieszczona w rozkładach jazdy linii 516? Podobnie, jak informacja o podstawowym skomunikowaniu z 16?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 lis 2007, 13:54

inż. Glonojad pisze:W opcji 3 porównujesz podróż z trzema przesiadkami z podróżą z przesiadką jedną i to skomunikowaną - jak dla mnie nie jest to miarodajne (no, teraz to mi się dostanie...).
Ale przy przesiadkach:
z E-4 w 101 nie czekałem (E-4 wyprzedził 101).
Natomiast na żeraniu i rondzie wsiadałem w pierwszy tramwaj, który przyjechał. Ok. bezpośrednie skomunikowanie pozwoli zaoszczędzić jakieś 2-3 minuty. Ale z drugiej strony 516 na Nowodworach będzie jechał dookoła, podczas gdy E-4 jedzie Światowida prosto.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 lis 2007, 13:59

Jakby na Jagiellońskiej przystanki dla tramów byłyby NŻ, to może też trochę coś by to przyspieszyło...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 lis 2007, 14:06

tarantula01 pisze:Wnioski? Jazda 516 (ponieważ jeszcze nie ma, więc jechałem E-4 i 101) z przesiadką w tramwaj do metra Dw. Gdański nie wytrzyma konkurencji z dojazdem E-4 do metra pl. Wilsona, czy nawet 508/510 do metra Marymont.
Czemu żeś się uparł cały Tarchomin wsadzać do metra? Część ludzi może na przykład pojechać 16 do Arkadii, na JPII itp. A E-4 do metra przecież nikt nie chce likwidować.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 lis 2007, 14:21

tarantula01 pisze:. Ale z drugiej strony 516 na Nowodworach będzie jechał dookoła,
...mając dzięki temu cokolwiek większą dostępność od E-4.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2007, 14:23

Fikander pisze:
tarantula01 pisze:. Ale z drugiej strony 516 na Nowodworach będzie jechał dookoła,
...mając dzięki temu cokolwiek większą dostępność od E-4.
No właśnie, czas podróży drzwi - w - drzwi trzeba policzyć.
A 516-16 jako konkurencję dla 510 także (a może przede wszystkim) przeanalizować :-k.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 lis 2007, 14:47

tarantula01 pisze: 12. Zmiany na linii E-4 [..]
a) zmiana trasy na: Nowodwory – ... – Modlińska – most Grota – Trasa AK – Słowackiego – metro Marymont – Sło-wackiego – metro pl. Wilsona (przystanek pl. Wilsona01) – Krasińskiego – Wisłostrada – most Grota – ... – No-wodwory.
Poranne utkniecie w korku na Prymasa i Slowackiego? Nie, dziekuje.
Myslenie chyba niektorych boli. Ja rozumiem, ze wiekszosc radnych nie zna realiow, ale Ty????

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2007, 14:50

Oj MiśkKu, nie wiem, czy się zaraz zamiast odpowiedzi nie dowiesz, że Twój interlokutor nie bedzie reprezentował Twojego poziomu... :D

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 lis 2007, 14:55

MisiekK pisze:Poranne utkniecie w korku na Prymasa i Slowackiego?
Korek na Prymasa zaczyna się za Powązkowską, zjazd w Słowackiego jest bez korków. Korek (w sumie niewielki) na Słowackiego zaczyna się za przystankiem metro Marymont.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 lis 2007, 14:58

inż. Glonojad pisze:Oj MiśkKu, nie wiem, czy się zaraz zamiast odpowiedzi nie dowiesz, że Twój interlokutor nie bedzie reprezentował Twojego poziomu... :D
Tak wyszlo, ze znamy sie z Wojtkiem i czasem dyskutujemy o roznych rozwiazaniach komunikacyjnych poza tym forum - wiec tego sie nie obawiam.
tarantula01 pisze:Korek na Prymasa zaczyna się za Powązkowską,
Zalezy o ktorej. Miedzy 7-8 jest murowane spowolnienie.
tarantula01 pisze:Korek (w sumie niewielki) na Słowackiego zaczyna się za przystankiem metro Marymont.
'Niewielki' na 5 minut stania. Niestety, ale rano do czas, ktory jest nieakceptowalny.

Z E-4 poczekalbym na pelne uruchomienie M Marymont i przenioslbym go tam z Wilsona w 100%.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 lis 2007, 15:03

Ale korek na Prymasa wogóle nie ma wpływu na zjazd w Słowackiego, bo w najgorszym razie płynna jazda (80km/h) kończy się na szczycie estakady nad Broniewskiego.
Zanim ZTM przemieli uchwałę, itd, to otworzą metro Marymont do normalnego ruchu.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 lis 2007, 15:05

tarantula01 pisze:Zanim ZTM przemieli uchwałę, itd, to otworzą metro Marymont do normalnego ruchu.
Heheh - to juz uchwala bedzie w tej czesci nieaktualna:) Zawijanie na Wilsona nie bedzie wowczas do niczego potrzebne.

Zablokowany