Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Komunikacja cmentarna

Moderator: Wiliam

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 02 lis 2008, 20:43

Jamnik pisze:W godzinach porannych część pasażerów linii cmentarnych pozbawiona została możliwości kasowania biletów. Z powodu przekazania błędnego kodu linii do sterowników firmy Monetel (00xx), bilety nie były przyjmowane przez kasowniki. Po interwencji kierowców dwóch pierwszych brygad linii C84 (01 - 6977, 02 - 5254), Centrala Ruchu zakomunikowała, iż numer linii należy wprowadzić jako 19xx (xx oznacza oczywiście dwie ostatnie cyfry numeru linii cmentarnej).
To co nikt w MZA nie wiedział jaki jest kod sterowników do kasowników? W mobilisie takie informacje (tj 19XX) wisiało od 31 od ranka....

Na C11 za dużo brygad. Dziś wozy jeździły w zasadzie jeden za drugim mając w środku do max 15 osób....

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 lis 2008, 21:18

Chciałem się dowiedzieć czy to iż wyjechały dziś 071/C25 z R2 i z R5 oraz 072/C24 z R2 i z R5 to wina ZTM :?:
Przecież to on podaje zakres numeracji brygad dla ZE

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lis 2008, 22:20

JacekM pisze:
Bastian pisze:przez większość czasu miałem pusty przystanek (dopiero po południu się to zmieniło)
myślałby kto! Dziwię się, że tego nie wiesz, ale akurat wtedy mógł sobie być pusty przystanek - to z Królewskiej powinno się puścić więcej wozów.
Ale tam też nie było! Toż napisałem, że na Królewskiej też były odjazdy na bieżąco! Wozów było w zasadzie akurat, ale - jak wspominałem - niektórzy utknęli w parkingach na Okopowej, więc kółka się przed południem rwały.

A dziś od początku były dodatkowe 3 brygady zdjęte z C10, C 12 i C42 i wszystko grało (przynajmniej ze strony Powązek). Po południu wręcz był nadmiar, wysyłałem wozy co 8-10 minut, zamiast rozkładowo co 15.

W sumie dziękuję za współpracę wszystkim sympatycznym (jeden tylko przez te dwa dni się trafił jakiś trudny) kierowcom linii C90 :) Przynajmniej jeden z nich to wawkomowicz... :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

dzidek

Post autor: dzidek » 02 lis 2008, 23:20

Wczoraj i dziś frekwencja w C12 widzianych na Powstańców i Wolskiej bardzo marna.

Co do C84 to dziś około 14 autobusy nie zabierały ludzi z pętli na północnym. Pełno chętnych musiało czekać na kolejne autobusy a te co odjeżdżały to z ledwością! W ogóle frekwencja między Jelonkami a cm. Północnym rewelacyjna.
Kierowcy bardzo często krytykowali tego kto wymyślił przystanek Bogusławskiego 01!! Ten przystanek powinien być przeniesiony za skrzyżowanie. W konsekwencji autobusy skręcały z Conrada w Wólczyńską z pasa do jazdy prosto i tylko dzięki policjantom (którzy o dziwo przymykali oczy na łamanie przepisów ruchu przez kierowców) udawało się skręcać w lewo. Ciekawe czy ZTM pokryłby koszty mandatów gdyby wszyscy kierowcy zostali ukarani za nieprzepisową jazdę ? Mam nadzieję, że za rok ktoś poprawi swój błąd i autobusy będą zatrzymywać się na Bogusławskiego 54.

I jeszcze jedno, od czego zależało, który autobus wjeżdża na prawo a który na lewo na Palisadowej? Bo niektóre brygady linii np. C84 były wyprzedzane przez inne w zależności, która strona stała a która szybciej szła. Wyjątkowy bałagan panował dziś na Północnym :-$ Mimo iż pracowników w kamizelkach było bardzo wielu. Za to na Narutowiczu całkiem nieźle sterowano :)

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 02 lis 2008, 23:57

dzidek pisze:Kierowcy bardzo często krytykowali tego kto wymyślił przystanek Bogusławskiego 01!! Ten przystanek powinien być przeniesiony za skrzyżowanie. W konsekwencji autobusy skręcały z Conrada w Wólczyńską z pasa do jazdy prosto i tylko dzięki policjantom (którzy o dziwo przymykali oczy na łamanie przepisów ruchu przez kierowców) udawało się skręcać w lewo. Ciekawe czy ZTM pokryłby koszty mandatów gdyby wszyscy kierowcy zostali ukarani za nieprzepisową jazdę ? Mam nadzieję, że za rok ktoś poprawi swój błąd i autobusy będą zatrzymywać się na Bogusławskiego 54.
Otóż to. Zwracałem uwagę na ten problem kilka postów wcześniej. ;)
dzidek pisze:I jeszcze jedno, od czego zależało, który autobus wjeżdża na prawo a który na lewo na Palisadowej? Bo niektóre brygady linii np. C84 były wyprzedzane przez inne w zależności, która strona stała a która szybciej szła.
Z reguły lewą stroną jechali ci bardziej pracowici kierowcy. :grin:
dzidek pisze:Wyjątkowy bałagan panował dziś na Północnym :-$ Mimo iż pracowników w kamizelkach było bardzo wielu.
No właśnie było ich zbyt wielu. Czasem zdarzało się, że dwóch machało do tego samego kierowcy, wydając sprzeczne polecenia. :D

dzidek

Post autor: dzidek » 03 lis 2008, 0:01

Jamnik pisze:Otóż to. Zwracałem uwagę na ten problem kilka postów wcześniej. ;)
i dobrze radzę by ktoś sobie wziął do serca te słowa :P
Jamnik pisze:Z reguły lewą stroną jechali ci bardziej pracowici kierowcy. :grin:
Ja jak jechałem za pierwszym razem tą lewą stroną to tak średnio szło :P ale na drugim kółku jak stałem w środkowym to lewy szedł aż się kurzyło :P Wszystkich tym lewym ciągneli bez chwili odpoczynku :P
Jamnik pisze:
dzidek pisze:Wyjątkowy bałagan panował dziś na Północnym :-$ Mimo iż pracowników w kamizelkach było bardzo wielu.
No właśnie było ich zbyt wielu. Czasem zdarzało się, że dwóch machało do tego samego kierowcy, wydając sprzeczne polecenia. :D
Potwierdzam ;) Najlepsze było jak wydawali sprzeczne polecenia albo sami kierowcy im podpowiadali, że np. na krańcu już nie ma poprzedniego autobusu i że mogą postawić się :P

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 03 lis 2008, 7:36

SławekM pisze:(...) przystanek DLA WYSIADAJĄCYCH linii 169 był na ulicy Kołowej razem z liniami 211, 213, 225, 227 i 269, po czym podjeżdżał na stanowisko 269. Na latarni było przyczepione 169 -> Dw. Wschodni a pod nim tablica 269, na słupku przystankowym było nalepione 169 i 269, rozkłady też wisiały a przystanek ROGOWSKA 01 był zawieszany
Potwierdzam.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 03 lis 2008, 11:20

SławekM pisze:Jest mały problem. Na Oszmiańskiej przy liceum posadzili próg zwalniający....
Za to na Gościeradowskiej, zarówno prostopadle jak i wzdłuż św. Wincentego chyba progów nie ma, choć co do ich braku na pierwszej części to nie jestem pewien :D Z resztą, jeśli linie cmentarne kursowałyby znowu przez Borzymowską i Gościeradowską, to ruch liniowy (jednokierunkowo) na Kołowej mógłby zostać utrzymany.
SławekM pisze:chociaż na tych żółtych płachtach napisać, iż na przystanku DKS Targówek należy wysiąść by dostać się do Cmentarza Bródnowskiego....
Praktycznie nic na lepsze w porównaniu z latami poprzednimi się nie zmieniło, jesli chodzi o funkcjonowanie linii cmentarnych i całą otoczkę (no może poza zmianą numerków), m.in. umożliwienie rozeznania pasażerom, z jakich przystanków wokół cmentarzy mogą korzystać, i dokąd z nich dojadą. W kolejnych latach wskazane byłoby umieszczanie w punktach widocznych w różnych miejscach wokół cmentarzy map zbiorowych, jakie linie nie-cmentarne wokół niego kursują, gdzie dojeżdżają. Jeśli chodzi o cm. Bródnowski, to mapa powinna zamykać się w kwartale ulic: Odrowąża - Szwedzka - Radzymińska - Młodzieńcza - Kondratowicza - Chodecka - Wyszogrodzka - Bartnicza - Wysockiego wykazywać na tym obszarze wszystkie przystanki i trasy oraz zawierać kierunki kursowania linii poza ten obszar.
2525 pisze:w którym miejscu obserwacje prowadziłeś ?? bo jakoś w tych godzinach jeszcze miejsce mi na wozie zostawało a i brygada za 3 i 5 na frekwencje nie narzekały :)
Przy bramie u zbiegu ulic Budowlana/Odrowąża.
W sobotę też na cm. Północnym był burdel. A to zasługa dziadów z Nadzoru Ruchu, którzy zagapili się, bo już jakieś 10 lat temu powinni oddelegować się na emeryturę. Ale tak to jest, gdy wzrok już nie ten, sprawność ruchowa również, a żądza pieniądza silna :lol:
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 03 lis 2008, 11:25

ZaciszaniN pisze:Za to na Gościeradowskiej, zarówno prostopadle jak i wzdłuż św. Wincentego chyba progów nie ma, choć co do ich braku na pierwszej części to nie jestem pewien :D Z resztą, jeśli linie cmentarne kursowałyby znowu przez Borzymowską i Gościeradowską, to ruch liniowy (jednokierunkowo) na Kołowej mógłby zostać utrzymany.
Prostopadle do Wincentego jest jeden próg zwalniający ;) Jest jeszcze Piotra Skargi, gdzie progów nie ma :D

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 03 lis 2008, 15:59

Bardzo dobra komunikacja na cmentarze z Bemowa/ Bródno - 28 + 40 i Wólka Węglowa - C84/ - bez tłoku i szybko. Warunek podstawowy trzeba zacząć podróż o 16.00.
Idiokracja nas otacza

radeom

Post autor: radeom » 03 lis 2008, 16:01

ZTM pisze: Linia C09 jeździ do piątku!
Przypominamy, że linia C09 (trasa: Metro Młociny - Cm. Północny Brama Główna), jako jedyna spośród linii cmentarnych, będzie kursowała aż do 7 listopada! Zarząd Transportu Miejskiego wydłużył okres funkcjonowania linii przychylając się do próśb pasażerów, którzy dojeżdżają metrem do stacji Młociny i chcą potem dotrzeć do Cmentarza na Wólce Węglowej. Autobus kursuje co 20 min. w godz. 9:00-17:30.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 03 lis 2008, 16:41

Wykorzystanie miało to dziś jakie 5-6 osób na kurs. Ludzie wolą zasilenia na 181.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 03 lis 2008, 17:27

Colony pisze:Wykorzystanie miało to dziś jakie 5-6 osób na kurs. Ludzie wolą zasilenia na 181.
W obydwie strony? Ludzie nie wiedzą o tej linii i dlatego nie jeżdżą z Młocin, ale za to wsiadają na Wólce (tak przynajmniej było w piątek).

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 03 lis 2008, 17:35

W obie. Byłem na jakiś 6 kursach zanim zamarzłem. Oczywiście nie jest to miarodajne, ale wyraźnie widać było, że ludzie wybierają 181.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 lis 2008, 23:35

Colony pisze:W obie. Byłem na jakiś 6 kursach zanim zamarzłem. Oczywiście nie jest to miarodajne, ale wyraźnie widać było, że ludzie wybierają 181.
C09 w dniach 1-2.11 cieszyło się niesamowitą popularnością. Do tego stopnia, że zamiast zaplanowanych (bodajże) 2 czy 3 brygad jeździło ich niemal 10. Autobusy odjeżdżały z Młocin częściej niż co 5min, z zajętymi wszystkimi miejscami siedzącymi + ~20-30 osób stojących. Tych drugich byłoby znacznie więcej, gdyby nie fakt, że sporo osób koniecznie musiało mieć miejsce siedzące i przeczekiwali jedno C09, wsiadając w następne. Z metra wysypywały się niewyobrażalne wprost ilości ludzi, 95% z nich szła właśnie do autobusu, jadącego na Wólkę.

Dość dużo ludzi dopytywało się, czy linia w takiej relacji będzie już na zawsze, wróżę więc sukces - zarówno C09, jak i jej zastępczyni. Nie ma się lecz co dziwić, że w poniedziałek po świętach prawie nikt tym nie jeździ :)
noidea

ODPOWIEDZ