Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Jak tam nasza ukochana Pesa z Push-Pullami ? Pozostało 15 dni.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Tydzień temu wagon środkowy dostał świadectwo dopuszczenia do eksploatacji.
W chwili obecnej PESA deklaruje że wyprodukowała już całość zamówienia i czeka jeszcze na homologację wagonów sterowniczych.
-
marco_wawa
I pochwalili się, że wagony Pesy są kompatybilne z Bombami.
Według SIWZ środkowe miały być kompatybilne to i są.
W poniedziałek skład był widziany na Wschodnim
A dziś w ramach testów Sundecki poszły na linię grodziską.
Edit: Dzisiaj także jeżdżą. W tej chwili są w Skierniewicach i szykują się na powrót do Warszawy.
Edit: Dzisiaj także jeżdżą. W tej chwili są w Skierniewicach i szykują się na powrót do Warszawy.
To znaczy że się PESA wyrobiła. Kiedy zaczną planowy ruch ?
Do ruchu planowego mają wejść po nowym roku. PESA już zakończyła produkcje tego zamówienia, zaś KM obecnie odebrały 9 wagonów środkowych, wagon sterowniczy 316B-002 i Gamę o numerze 001. Wagony sterownicze według mojej wiedzy jeszcze nie mają homologacji. Dzisiaj ogólnie zrobiły dwa kółka Warszawa-Skierniewice-Warszawa. Na testach była Gama 111Eb-001, 5 wagonów środkowych i sterowniczy 316B-002.
Edit: Dzisiaj kolejne piętrusy z PESY przyjechały do KM.
Edit: Dzisiaj kolejne piętrusy z PESY przyjechały do KM.
http://inforail.pl/tylko-jedna-oferta-n ... 80483.html
Tylko jedna oferta na serwisowanie Elfów Kolei Mazowieckich
Tylko jedna oferta wpłynęła w przetargu na wykonywanie usługi utrzymania P1-P3 oraz naprawy P4 16 sztuk elektrycznych zespołów trakcyjnych typu 22WE serii EN76 Elf. Niespodzianek nie było. Tę jedyną ofertę złożył producent jednostek, a więc bydgoska PESA. Usługi zostały wycenione na 100.745.856,00 zł brutto.
(...)
Dalej planowane jest przedłużenie ER75 i 22WE do 5-członowców ?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
ZTCW tak, ale z dofinansowaniem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zawsze mnie te kwoty co do złotówki fascynują przy takich liczbach... Niby projekty tez sie wycenia w godzinach np. 1536, a nie 1500, ale to tez jest z kosmosu...
ŁK
Ostatnio była oferta na budowę metra na 1 066 741 483,79 zł. Ale inna była na 1 302 570 000,00, więc daje się normalnie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak wyjdzie z programu kosztorysowego taka kwota, to niektórzy wprost ja wrzucają. Nieważne, że niektóre wartości wejściowe mają oszacowabe bardzo zgrubnie.
Ciekawostka: jak potem w aukcji elektronicznej da cenę typu 999 999 999,89 zl, a rozliczenie jest kosztorysowe, to musi poprawić szczegółowe kosztorysy ofertowe żeby na taką kwotę wyjść.
Ciekawostka: jak potem w aukcji elektronicznej da cenę typu 999 999 999,89 zl, a rozliczenie jest kosztorysowe, to musi poprawić szczegółowe kosztorysy ofertowe żeby na taką kwotę wyjść.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.