No widzisz... Tylko, że ta linia, o której piszesz "co 20 w weekend" powinna z Ursusa w weekendy kursować minimum co 10 minutreserved pisze:Średnie. Tzn. tłoku nie ma, ale najczęściej chyba widuje wszystkie miejsca siedzące zajęte i pojedyncze stojące. Zauważyłem jednak, że sporo ludzi czeka na ten autobus specjalnie. Właśnie dlatego, że zapewnia unikalną relację bez przesiadki i latania po rondach. Moim zdaniem nie ma co bardzo wzmacniać, ale w weekendy co 20 to by się przydało. Choćby z szacunku dla ludzi, którzy jeżdżą tą linią. A w tygodniu może minimalne wzmocnienie w mikroszczytach.
Komunikacja miejska po M2C
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Nie wiem jakie zapotrzebowanie jest na tę linię w Ursusie i we Włochach. Tam się nie zapuszczam. Oceniam tylko odcinek Berestecka - Uniwersytet. Ja nie jestem przeciwko podziałowi. Ja jestem przeciwko likwidowaniu relacji Al. Jerozolimskie - Al. Prymasa Tysiąclecia - Kasprzaka - Prosta. Niech już sobie będzie do Ronda Daszyńskiego, ale moim zdaniem 178 wcale metra nie dubluje, a wiele osób jedzie nią do Uniwersytetu i to będzie tylko na siłę utrudnianie pasażerom dojazdu na Trakt Królewski. Krótko mówiąc więcej strat niż zysku. A jedna porządna linia nad metrem na Świętokrzyskiej nie jest zła. Zwłaszcza, że obsługuje też przystanek Norblin. Nie mówię, że ma kursować co parę minut, ale to jest dla mnie taka podobna linia do 154 na Grójeckiej - nie za częsta, ale w miarę częsta, niby dublująca szynę, ale obsługująca inne relacje.Kleszczu pisze:No dobrze... A gdyby to 178 jechało Konwiktorska - CH Reduta, a drugie - nazwijmy umownie 278 Ursus - Ochota to by było bardzo źle
![]()
178 mogłaby być linią uzupełniającą metro na Świętokrzyskiej na podobnej zasadzie jak 174 w Al. Niepodległości, ale to po dodaniu przystanku na Placu Powstańców (od dawna powinien tam być) i może jeszcze jednego gdzieś przy Emilii Plater. Wtedy 518 out. Tylko faktycznie szkoda, żeby taką linię narażoną na korki gnać aż na Ursus.
Można 178 wzmocnić poprzez krótszą linię, np. do MRD. Tylko ktoś by musiał pilnować, żeby 378 z MRD nie jechało minutę po opóźnionym 178 - a to wciąż nierealne.
ŁK
Słuchajcie, przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Trochę postanowiłem zrobić rewolucję, ale jak tak sobie myślę, to wydaje mi się, że wszystko układa się w miarę sensowną całość. Oczywiście nie potrafię być obiektywny względem własnego pomysłu. Już przedstawiam wam moją propozycję.
105 OS. GÓRCZEWSKA - [...]Kasprzaka - METRO RONDO DASZYŃSKIEGO
(skracamy do Ronda Daszyńskiego, a pasażerowie się przesiądą do metra, albo do 127, które zastąpiłoby 105 na pozostałym odcinku)
127 NOWE WŁOCHY - [...]Al. Jerozolimskie - Al. Prymasa Tysiąclecia - Kasprzaka - Towarowa - Grzybowska - Królewska - Krakowskie Przedmieście - Kopernika - Tamka - Dobra - BROWARNA
(linia zastąpiłaby 178 w kluczowej relacji, a także 105 na Grzybowskiej i w dojeździe do BUWu, na samej Grzybowskiej byłoby oprócz niej 175, żeby zapewnić dobrą ofertę na tym ciągu)
150 Uruchomienie linii na trasie:
SZCZĘŚLIWICE - trasa dawnego 150 - trasa obecnego 127 - MARIENSZTAT
(trochę powrót do korzeni, jeśli chodzi o relację, zastąpienie 157 na Ochocie i 127 na Powiślu)
157 GWIAŹDZISTA - [...] Al. Jerozolimskie - CH BLUE CITY
(na Ochocie zastąpiona przez 150, natomiast sama zastępowałaby 159, które byłoby skrócone do Pl. Zawiszy, a dzięki temu Berestecka zyska jednoperonową przesiadkę w Al. Jerozolimskich)
158 Wzmocnienie poprzez "f"-ki na odcinku CH REDUTA - PL. TRZECH KRZYŻY
(naturalnie w zamian za 127 w wybranych godzinach, spowoduje to też większą regularność kursowania autobusów na tym ciągu)
159 SIEKIERKI - [...] Koszykowa - PL. ZAWISZY
(patologia przesiadki przy Pl. Zawiszy w kierunku wschodnim sprawia, że wg mnie ta linia jest na Ochocie niepotrzebna, tylko nie bardzo wiem, gdzie ta linia mogłaby stawać, może gdzieś na Lindleya przed Al. Jerozolimskimi w zespole Pl. Starynkiewicza?)
175 LOTNISKO CHOPINA - [...]Żwirki i Wigury - Towarowa - Grzybowska - Królewska - Krakowskie Przedmieście - Miodowa - KONWIKTORSKA
(oj, pewnie kontrowersyjny pomysł, ale spróbuję... dojazd do M2, potem wspomożenie linii 105, wycofanie z Pl. Piłsudskiego, który to kraniec i tak ma być likwidowany (czy tam przenoszony), powrót na Konwiktorską, na której się zwolni miejsce po wycofaniu 178)
178 PKP URSUS - [...] Al. Jerozolimskie - DW. ZACHODNI
(skrócenie mające na celu zrobienie z linii 178 czegoś w stylu 191, co poprawi też regularność kursowania)
105 OS. GÓRCZEWSKA - [...]Kasprzaka - METRO RONDO DASZYŃSKIEGO
(skracamy do Ronda Daszyńskiego, a pasażerowie się przesiądą do metra, albo do 127, które zastąpiłoby 105 na pozostałym odcinku)
127 NOWE WŁOCHY - [...]Al. Jerozolimskie - Al. Prymasa Tysiąclecia - Kasprzaka - Towarowa - Grzybowska - Królewska - Krakowskie Przedmieście - Kopernika - Tamka - Dobra - BROWARNA
(linia zastąpiłaby 178 w kluczowej relacji, a także 105 na Grzybowskiej i w dojeździe do BUWu, na samej Grzybowskiej byłoby oprócz niej 175, żeby zapewnić dobrą ofertę na tym ciągu)
150 Uruchomienie linii na trasie:
SZCZĘŚLIWICE - trasa dawnego 150 - trasa obecnego 127 - MARIENSZTAT
(trochę powrót do korzeni, jeśli chodzi o relację, zastąpienie 157 na Ochocie i 127 na Powiślu)
157 GWIAŹDZISTA - [...] Al. Jerozolimskie - CH BLUE CITY
(na Ochocie zastąpiona przez 150, natomiast sama zastępowałaby 159, które byłoby skrócone do Pl. Zawiszy, a dzięki temu Berestecka zyska jednoperonową przesiadkę w Al. Jerozolimskich)
158 Wzmocnienie poprzez "f"-ki na odcinku CH REDUTA - PL. TRZECH KRZYŻY
(naturalnie w zamian za 127 w wybranych godzinach, spowoduje to też większą regularność kursowania autobusów na tym ciągu)
159 SIEKIERKI - [...] Koszykowa - PL. ZAWISZY
(patologia przesiadki przy Pl. Zawiszy w kierunku wschodnim sprawia, że wg mnie ta linia jest na Ochocie niepotrzebna, tylko nie bardzo wiem, gdzie ta linia mogłaby stawać, może gdzieś na Lindleya przed Al. Jerozolimskimi w zespole Pl. Starynkiewicza?)
175 LOTNISKO CHOPINA - [...]Żwirki i Wigury - Towarowa - Grzybowska - Królewska - Krakowskie Przedmieście - Miodowa - KONWIKTORSKA
(oj, pewnie kontrowersyjny pomysł, ale spróbuję... dojazd do M2, potem wspomożenie linii 105, wycofanie z Pl. Piłsudskiego, który to kraniec i tak ma być likwidowany (czy tam przenoszony), powrót na Konwiktorską, na której się zwolni miejsce po wycofaniu 178)
178 PKP URSUS - [...] Al. Jerozolimskie - DW. ZACHODNI
(skrócenie mające na celu zrobienie z linii 178 czegoś w stylu 191, co poprawi też regularność kursowania)
105 to chyba już ktoś próbował skrócić - tam były jakieś problemy natury ogólnej.
Wątpię żeby Nowe Włochy oddały 127 do Centrum, 150 tego nie zastąpi.
157 akurat bym nie ruszał: zapewnia unikalną relację na Ochocie, dojeżdża do Jerozolimskich, po czym ewakuuje się robić kolejne unikalne relacje - aczkolwiek już chyba jeździło każdym wariantem z Zawiszy na Szczęśliwice - pora więc teraz zacząć szukać innych wariantów wokół Szczęśliwic
158 musiałoby pojechać gdzieś na Popularną (najmarniej, za to 127).
159 OK, bo obecne to jest coś, czego nie zrozumiem jakoś szybko.
175 - o tym dyskusja już była, w zasadzie nie widzę, jak to się ma do całości powyżej.
178 nie wiem, na pewno skrócenie by mu pomogło, ale ta trasa to jest znowu jakiś tam kompromis sprzed lat
Wątpię żeby Nowe Włochy oddały 127 do Centrum, 150 tego nie zastąpi.
157 akurat bym nie ruszał: zapewnia unikalną relację na Ochocie, dojeżdża do Jerozolimskich, po czym ewakuuje się robić kolejne unikalne relacje - aczkolwiek już chyba jeździło każdym wariantem z Zawiszy na Szczęśliwice - pora więc teraz zacząć szukać innych wariantów wokół Szczęśliwic
158 musiałoby pojechać gdzieś na Popularną (najmarniej, za to 127).
159 OK, bo obecne to jest coś, czego nie zrozumiem jakoś szybko.
175 - o tym dyskusja już była, w zasadzie nie widzę, jak to się ma do całości powyżej.
178 nie wiem, na pewno skrócenie by mu pomogło, ale ta trasa to jest znowu jakiś tam kompromis sprzed lat
ŁK
Większość przesiądzie się do metra, a dla reszty będzie dogodna jednoperonowa przesiadka w 127 (rzadsze, ale i mniej ludzi zapewne będzie chciało z tej opcji koniecznie skorzystać).Łukasz pisze:105 to chyba już ktoś próbował skrócić - tam były jakieś problemy natury ogólnej.
Z Włoch jest pociąg do centrum, poza tym przesiadka przy Beresteckiej w dwa razy częstsze 158 (no i w inne linie). Poza tym Świętokrzyska to też w zasadzie centrum.Łukasz pisze:Wątpię żeby Nowe Włochy oddały 127 do Centrum, 150 tego nie zastąpi.
Moim zdaniem to nie ma wielkiego znaczenia. I tak byłaby przy Pl. Starynkiewicza dogodna przesiadka w 150 na Szczęśliwice.Łukasz pisze:157 akurat bym nie ruszał: zapewnia unikalną relację na Ochocie, dojeżdża do Jerozolimskich, po czym ewakuuje się robić kolejne unikalne relacje - aczkolwiek już chyba jeździło każdym wariantem z Zawiszy na Szczęśliwice - pora więc teraz zacząć szukać innych wariantów wokół Szczęśliwic
Generalnie zauważyłem, że 127 jeżdżące co 15 min za 105 jeżdżące co 8 min może i zastąpi dojazd do BUWu, który był tu tak krytykowany, ale pogorszy dwukrotnie komunikację na Grzybowskiej. I skojarzyłem sobie, że przecież linia 175 i tak powinna być z centrum wyrzucona, a w ten sposób załatwimy dojazd do M2, poprawimy komunikację na Grzybowskiej, i jednocześnie zastąpimy 178 w relacji Królewska - Konwiktorska.Łukasz pisze:175 - o tym dyskusja już była, w zasadzie nie widzę, jak to się ma do całości powyżej.
PS
157 na upartego dojechałoby na Szczęśliwice.
Ech, dlaczego Ty nie czytasz tego, co się piszereserved pisze:Większość przesiądzie się do metra, a dla reszty będzie dogodna jednoperonowa przesiadka w 127 (rzadsze, ale i mniej ludzi zapewne będzie chciało z tej opcji koniecznie skorzystać).Łukasz pisze:105 to chyba już ktoś próbował skrócić - tam były jakieś problemy natury ogólnej.
Był już plan skrócenia 105 do MRD, właśnie przy okazji tworzenia komunikacji po M2C - i nie wypalił.
ŁK
Czytam. Wiem, że był taki plan. Wiem, że nie wypalił. Moim zdaniem jednak kiedyś musi wypalić.
Jak się da, to oni to zrobią bez dorabiania większej ideologii. Ot, skrócą - i po wszystkim ![;]](./images/smilies/krzywy.gif)
ŁK
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jedyną wartą merytorycznego odniesienia propozycją jest skrócenie 159 do Placu Zawiszy. Nie wiem co chciał osiągnąć ZTM kierując ją do Blue City. Owszem - zdarza mi się z tego cudu korzystać, nie powiem wygodnie się jedzie pustym autobusem. Tylko sensu się doszukać nie mogę.
Jedyną opcją na pętlę jest postój na przystanku na Raszyńskiej i później objazd ronda. Inne opcje - przejazdy przez Starynkiewicza itp. nie mają większego sensu.
Jedyną opcją na pętlę jest postój na przystanku na Raszyńskiej i później objazd ronda. Inne opcje - przejazdy przez Starynkiewicza itp. nie mają większego sensu.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Dlaczego nie? Właśnie zaliczenie przystanku Plac Zawiszy 03 byłoby korzystne.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Z jednej strony oczywiście tak ale z drugiej strony tracimy przystanek pod Filtrami - tzn. jak ruszy z Pl. Starynkiewicza 01 to następny przystanek byłby dopiero na Koszykowej przed Aleją NiepodległościMichalJ pisze:Dlaczego nie? Właśnie zaliczenie przystanku Plac Zawiszy 03 byłoby korzystne.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
A nie, warunkiem niezbędnym dla takiej trasy jest odwrócenie ruchu na południowym odcinku jezdni pl. Starynkiewicza (kryterium pl. Starynkiewicza-Nowogrodzka-Lindleya jest dla autobusów zbyt ciasne), a wtedy w naturalny sposób obsługujemy Lindleya 01.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie udałoby się zrobić po prostu kontrapasa dla autobusówMichalJ pisze:A nie, warunkiem niezbędnym dla takiej trasy jest odwrócenie ruchu na południowym odcinku jezdni pl. Starynkiewicza (kryterium pl. Starynkiewicza-Nowogrodzka-Lindleya jest dla autobusów zbyt ciasne), a wtedy w naturalny sposób obsługujemy Lindleya 01.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"