[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 paź 2007, 21:15

MZ pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Poniższa informacja zapewne ucieszy MZeta
:arrow: Bardzo dobra informacja :). Ten odcinek to już jedyne brakujące ogniwo między Radomiem i Warszawą.
Też się cieszę (chociaż może nie tak bardzo jak z tunelu na S69 :P ). Już wkrótce S7 na odcinku Grójec - Jedlińsk będzie jednym z najdłuższych odcinków dróg ekspresowych w Polsce.

@Glonojad: nie pamiętam cen z pierwszych przetargów, ale poszukam
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 27 paź 2007, 9:52

Rzepa pisze: Z budową wielu dróg nie zdążymy przed mistrzostwami Europy w piłce nożnej w 2012 r. - uważają politycy PO. Platforma ma już gotowy szczegółowy plan budowy dróg i autostrad do 2020 r. Nie zakłada on zmian w przebiegu głównych tras, które opracowano na podstawie rzeczywistych potrzeb i natężenia ruchu - informuje "Rzeczpospolita".

Analiza planów PO pokazuje jednak ciekawe różnice. Najbardziej chyba radykalna zmiana to rezygnacja z budowy drogi S74 z Piotrkowa Trybunalskiego przez Kielce do Stalowej Woli. - Ta trasa nie ma ekonomicznego uzasadnienia - wyjaśnia Tadeusz Jarmuziewicz, poseł PO, jeden z kandydatów na ministra infrastruktury. W ścisłym gronie eksperckim podejrzewa się, że S74 zaplanowano tylko ze względów politycznych. Miałaby bowiem lepiej skomunikować ze światem tzw. Gosiewo - bo tak złośliwie nazywa się Kielce - miasto, o którego rozwój zacięcie walczył wicepremier Przemysław Gosiewski.

Z Kielcami zresztą łączy się jeszcze jedna zmiana. PiS chciało jeszcze do 2012 r. zbudować trasę ekspresową S7 Kielce - Kraków. PO uznała, że to zadanie może poczekać, i przesuwa projekt na dalsze terminy.

Ciekawy pomysł ma też Platforma na rozwiązanie problemów z obwodnicą Augustowa. Planowane jest wytyczenie nowego szybkiego połączenia między Suwałkami a Warszawą. Miałoby ono biec na linii Warszawa - Ostrów Mazowiecka - Łomża - Ełk - Suwałki - granica państwa z Litwą. - Budowa tej trasy spowodowałaby korzystną zmianę w ruchu tranzytowym. Kilkadziesiąt procent tirów zmierzałoby wprost do stolicy, a tylko ok. 10 proc. przejeżdżałoby w okolicach Augustowa. Obwodnica tego miasta praktycznie byłaby nieszkodliwa dla środowiska - uważa Jan Jakiel ze stowarzyszenia SISKOM.

Połączenie Wrocławia i Łodzi ma za to zyskać status autostrady. Zdaniem PO Wrocław jest bowiem najszybciej rozwijającą się metropolią. PO nie chce też zaniedbać Warszawy. - Budowa południowej obwodnicy Warszawy (S2 na odcinku Puławska - Zakręt) jest jednym z naszych pięciu priorytetów - podkreśla poseł Jarmuziewicz. PiS też chciało budować obwodnicę, ale trzymało to zadanie w rezerwie.

Mimo priorytetowego traktowania warszawski odcinek S2 i tak zdaniem PO nie powstanie przed 2012 r. Taki los czeka też kilka innych dróg ekspresowych (np. S5 na odcinku Bydgoszcz - Poznań, S7 na odcinku Gdańsk - Elbląg). Rząd PiS wpisał je na listę inwestycji o szybkiej ścieżce realizacji, tak by zdążyć przed rozpoczęciem w Polsce piłkarskiego święta - Euro 2012. Ale według PO stan przygotowań do budowy tych tras jest tak mizerny, że na pewno nie pojedziemy nimi w czasie mistrzostw.
Niby dobrze, że urealnili czas wybudowania tych dróg... Jednak nie podoba mi się, że S7 na odcinku Gdańsk - Elbląg ma tak późno powstać. Korki tam się tworzą non stop 8-[ A co sądzicie o S74?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 paź 2007, 11:45

Plan PO ogólnie uważam za całkiem dobry - S8 i S60 to było także moje marzenie. Świetnie, że dzięki tym trasom uda się ocalić Rospudę. Dobrze też, że wreszcie ktoś powiedział, że możemy z drogami nie zdążyć na EURO2012.

Pomysł z rezygnacji budowy S7 to natomiast pomysł bardzo zły. "Siódemka" jest obecnie modernizowana do statutu drogi ekspresowej na kilku odcinkach. Brak odcinka od granicy województwa świętokrzyskiego do Krakowa to zdecydowany samobój ze strony PO - podobnie jak brak S7 z Gdańska do Elbląga. Fakt - "siódemka" tamże po modernizacjach jest bardzo elegancką droga, ale mając w perspektywie EURO trzeba zmodernizować tamten odcinek tej arterii - szczególnie, że przejmie wkrótce także ruch z tzw. Via Hanseatica.

Co do południowego odcinka S7 to przecież to druga pod względem natężenia droga w kraju i potrzebuje jak najszybszej modernizacji. Czyżby zemsta na PiS :-k Lepiej dać pieniądze na S7 i kolej w relacji Kielce - Kraków niż ładować kasę w lotnisko w Kielcach...

S8 -> A8. Powrót do korzeni i dobry chwyt marketingowy, szczególnie z punktu widzenia Łodzi.

S5 - wiadomo było, że będą problemy.

S74 - tu sprawa jest kontrowersyjna. Ja uważam, że trasa powinna powstać. Gadanie o Gosiewie i innych jest w tym momencie - przynajmniej dla mnie - paplaniem bzdur. Po części jest pewnie w tym trochę racji. Droga jest potrzebna (ale która z planowanych dróg A i S nie... - tu pewnie podniesie się krzyk przeciwników budowy S22 i S69 "bo ruch prawie, że zerowy" :-? ) - pozostaje pytanie czy już teraz. Gorzej, że A2 nam się odsuwa. Zemsta Polaczka za przegrane wybory :-?

Notabene czekam, aż PO powie ludziom i zdementuje brednie Polaczka, że A1 cała będzie gotowa do końca 2010 roku :aloha:

Suma summarum wreszcie ktoś rzekł prawdę o stanie budowy i perspektywie budowy dróg w Polsce - także w perspektywie EURO2012.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 27 paź 2007, 12:25

R-11 Kleszczowa pisze:podobnie jak brak S7 z Gdańska do Elbląga. Fakt - "siódemka" tamże po modernizacjach jest bardzo elegancką droga,
Z Gdańska do Elbląga właściwie nic nie jest modernizowane. Dopiero przed Elblągiem, ale to zdecydowanie za mało. Droga nie jest najlepsza, dość wąska i baardzo korkogenna.
R-11 Kleszczowa pisze:Suma summarum wreszcie ktoś rzekł prawdę o stanie budowy
To jest racja, ale niektórzy "mądrzy" już mówią, że PiS był lepszy bo więcej obiecywał :D
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 paź 2007, 12:26

Piotrek pisze:To jest racja, ale niektórzy "mądrzy" już mówią, że PiS był lepszy bo więcej obiecywał :D
Widać są jeszcze tacy, co żyją ułudą, a nie realizmem...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 paź 2007, 13:21

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:podobnie jak brak S7 z Gdańska do Elbląga. Fakt - "siódemka" tamże po modernizacjach jest bardzo elegancką droga,
Z Gdańska do Elbląga właściwie nic nie jest modernizowane. Dopiero przed Elblągiem, ale to zdecydowanie za mało. Droga nie jest najlepsza, dość wąska i baardzo korkogenna.
Korkogenna - zgoda. Reszta - nie. Po pierwsze droga przeszła modernizację od Gdańska w kierunku Nowego Dworu, dwa modernizowana jest do parametrów S7 na obwodnicy Nowego Dworu Gdańskiego, trzy obwodnica Elbląga też została zmodernizowana już.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 27 paź 2007, 13:40

R-11 Kleszczowa pisze:trzy obwodnica Elbląga też została zmodernizowana już.
To na pewno.
R-11 Kleszczowa pisze:Po pierwsze droga przeszła modernizację od Gdańska w kierunku Nowego Dworu,
Kiedy była ta modernizacja? Chyba, że przez to, że stałem ostatnio we wrześniu w korku straasznie długo, jej nie zauważyłem :] Tam od cholery skrzyżowań, świateł (bliżej Gd) etc.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 paź 2007, 13:49

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Po pierwsze droga przeszła modernizację od Gdańska w kierunku Nowego Dworu,
Kiedy była ta modernizacja? Chyba, że przez to, że stałem ostatnio we wrześniu w korku straasznie długo, jej nie zauważyłem :] Tam od cholery skrzyżowań, świateł (bliżej Gd) etc.
Też tam stałem w korku - nie dalej jak w sierpniu, co nie znaczy, że droga nie została zmodernizowana, a została. Przecież to nie była modernizacja do standardów drogi ekspresowej... :roll:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 27 paź 2007, 14:09

R-11 Kleszczowa pisze:Przecież to nie była modernizacja do standardów drogi ekspresowej... :roll:
Nie no ja rozumiem, tylko w takim razie jej nie pamiętam. A jak sprawa ma się z poboczami? Bo tu na Kielce - Kraków na sporym odcinku pobocza zrobili bardzo ładnie - szerokie :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 paź 2007, 17:30

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Przecież to nie była modernizacja do standardów drogi ekspresowej... :roll:
Nie no ja rozumiem, tylko w takim razie jej nie pamiętam. A jak sprawa ma się z poboczami? Bo tu na Kielce - Kraków na sporym odcinku pobocza zrobili bardzo ładnie - szerokie :)
Jest. Bardzo ładne - szerokie ;)
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2007, 9:48

S74 to była droga piramidalnie wręcz bzdurna i czysto polityczna. Ekspres Piotrków - Gosiewo, ROTFL! Bardzo dobrze, że poszła spać, czyżby wreszcie ktoś zaczął brać pod uwagę prognozy ruchu?

Co do szerokich poboczy - są one przyczyną wielu wypadków śmiertelnych, bo nadużywane są jako dodatkowy pas do wolnej jazdy: a gdy "nagle" pojawi się na nim rowerzysta, pieszy czy zepsute auto, nagła ucieczka wolniejszego auta i nieszczęście gotowe. Kraje zachodnie, ktore miały szerokie pobocza - np. Niemcy - teraz się z nich rakiem wycofują, np. na rzecz naprzemiennego pasa do wyprzedzania. I poboczy szerokich, ale nieutwardzonych!

Typowo polskim rozwiązaniem w tym momencie jest modyfikacja na 8 północnej za Wyszkowem, gdzie słupki hektometrowe dostawiono... na środku pobocza (!). W ten sposób lepiej zabezpieczone są co prawda interesy najsłabszych użytkowników dróg, ale już z takim taktorem czy kombajnem będzie problem...

Co do siódemki - sam dojazd z Gdańska, Łodzi, czy Warszawy do Krakowa będzie możliwy ciągiem A1-A4; wielu ludzi z Warszawy już teraz tak jeździ, mimo braku A1. S7 jest ciągiem w pewnym sensie do niego konkurencyjnym, a więc znaczna część ruchu będzie miała alteratywę. Tak więc odcinek Kielce - Kraków zdecydowanie można nazwać niepriorytetowym. A już na pewno związku z Euro wielkiego nie ma.

Co do odcinka północnego - A1 bardzo silnie konkuruje z S7, bo decydujący jest tu ruch z Warszawy. W momencie, gdy powstaje A1 i S10, S7 na północnym odcinku przestaje być priorytetowe, chociaż tak naprawdę, to S7, a nie A1 trzeba było budować (bo to S7 ma bardziej obiecujące potoki).

Co do planów PO - bardzo dobrze, że przeniesiono S8 od Ostrowi, tyczenie jej przez Białystok było decyzją czysto polityczną (pozdrawiamy barona morsa, pardon, Putrę...). Niemniej żeby układ był funkcjonalny, zamiast myśleć o ekspresie Białystok - Ostrów Mazowiecka kiedyś-tam, trzeba Białystok (i Bobrowniki!) podpiąć do S8 najkrótszą możliwą drogą, tj. do Łomży. Odcinek od zambrowskiego dużo krótszy, a więc prawdopodobnie tańszy, a i Łomża większym miastem jest.

Natomiast pomysł, by zrezygnować z ekspresówki z Warszawy (i Poznania z Gdańskiem) na Ukrainę jest dość ryzykowny medialnie - co niekoniecznie znaczy, że zły, bo przecież nie można układu drogowego na wiele lat kształtować na te kilka tygodni, gdy się kibicowstwo będzie przemieszczać - na kilka tygodni, to można organizację ruchu zmieniać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Jacek Pudło
Kontakt:

Post autor: Jacek Pudło » 28 paź 2007, 11:59

inż. Glonojad pisze:Natomiast pomysł, by zrezygnować z ekspresówki z Warszawy (i Poznania z Gdańskiem) na Ukrainę
Ale zaraz, zaraz, gdzie jest mowa o czymś takim?

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 28 paź 2007, 14:14

inż. Glonojad pisze: S74 to była droga piramidalnie wręcz bzdurna i czysto polityczna. Ekspres Piotrków - Gosiewo, ROTFL! Bardzo dobrze, że poszła spać, czyżby wreszcie ktoś zaczął brać pod uwagę prognozy ruchu?
Skoro poruszyłeś tę kwestię (opieram się na SDR 2005, prognoz jakoś nie mogę zlokalizować)
DK74 na całym odcinku ma ruch większy niż DK19 (poza odcinkami Lubartów-Kraśnik i B-k - Zabłudów), większy niż DK5 odc Szubin-Gniezno (a jakoś nikt nie protestuje przeciw S5), porównywalny z odc. Bolków-Jelenia Góra i znacnie większy niż Jawor-Bolków na S3 (a jednak tamte są OK).
Argument o polityczności S74 jest żadnym argumentem, zapominasz natomiast że celem jest równomierny rozwój kraju i w miarę równomierny dostęp do dobrej infrastruktury transportowej dla wszystkich regionów kraju. S74 to nie tylko łatwy dostęp z zachodu (kraju i Europy) do świętokrzyskiego i płn Podkarpacia ale także dobry dostęp z centralnej Polski i oraz Wlkp na Podkarpacie i na zachodnią Ukrainę (znacznie krótszy niż np S5+A4, zwł że płd odc S5 miał powstać w podobnym horyzoncie czasowym co S74).
inż. Glonojad pisze:Co do siódemki - sam dojazd z Gdańska, Łodzi, czy Warszawy do Krakowa będzie możliwy ciągiem A1-A4; wielu ludzi z Warszawy już teraz tak jeździ, mimo braku A1.
Dojazd S8+A1+A4 będzie dłuższy nie tylko odległościowo ale i czasowo niż S7, poza tym w ten sposób chcesz skumulować gigantyczny ruch na tylko jednej trasie A1.
inż. Glonojad pisze:S7 jest ciągiem w pewnym sensie do niego konkurencyjnym, a więc znaczna część ruchu będzie miała alteratywę.
A nie chodzi o to by rozłożyć ruch N-S ? S7 to nie tylko ruch Wwa/Kielce - Kraków ale także doskonała alternatywa dla ruchu Kraków-Łódź (przy załozeniu budowy odc zach S74), czy (na odc. Kielce-Jędrzejów) ruch Lublin - Grn. Śląsk. Wolisz wszystko wpakować na A1 lub na drogi 1x2 wiodące przez środek wielu wsi?
inż. Glonojad pisze:Co do odcinka północnego - A1 bardzo silnie konkuruje z S7, bo decydujący jest tu ruch z Warszawy. W momencie, gdy powstaje A1 i S10, S7 na północnym odcinku przestaje być priorytetowe,
Możesz mi wskazać kiedy powstanie S10 na odc. Płońsk-Toruń?
inż. Glonojad pisze:Co do planów PO - bardzo dobrze, że przeniesiono S8 od Ostrowi,
Dziwne, wg Rzepy zamiast S8 jest S61 Warszawa-Ostrołęka-Łomża-Augustów, nie ma mowy o zachowaniu S8 na odcinku do Ostrowi
inż. Glonojad pisze: tyczenie jej przez Białystok było decyzją czysto polityczną (pozdrawiamy barona morsa, pardon, Putrę...).
SDR kłamie? (porównaj zwłaszcza ruch Wwa-Białystok z ruchem Białystok-Augustów)
inż. Glonojad pisze:Niemniej żeby układ był funkcjonalny, zamiast myśleć o ekspresie Białystok - Ostrów Mazowiecka kiedyś-tam, trzeba Białystok (i Bobrowniki!) podpiąć do S8 najkrótszą możliwą drogą, tj. do Łomży. Odcinek od zambrowskiego dużo krótszy, a więc prawdopodobnie tańszy, a i Łomża większym miastem jest.
Czyli jednak chcesz połączyć eSką Wwę z Białymstokiem?
Rozwiązanie jest wykonalne ale w jakim horyzoncie czasowym? Czy oprócz prac studialnych nad Via Baltica są zrobione jakiekolwiek ruchy pozwalające szybko wybudować S61 ?

Przypomina to pomysły HG-W by zamiast tramwaju na Tarchomin wybudować tam metro. Pomysł z pozoru rewelacyjny ale jakoś wyłożył się na szczegółach. A stracony czas jest niepoliczalny.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 paź 2007, 15:34

inż. Glonojad pisze:

Co do siódemki - sam dojazd z Gdańska, Łodzi, czy Warszawy do Krakowa będzie możliwy ciągiem A1-A4; wielu ludzi z Warszawy już teraz tak jeździ, mimo braku A1. S7 jest ciągiem w pewnym sensie do niego konkurencyjnym, a więc znaczna część ruchu będzie miała alteratywę. Tak więc odcinek Kielce - Kraków zdecydowanie można nazwać niepriorytetowym. A już na pewno związku z Euro wielkiego nie ma.
Czy mam od siebie na Okęcie jeździć przez Żoliborz =;

inż. Glonojad pisze: Co do odcinka północnego - A1 bardzo silnie konkuruje z S7, bo decydujący jest tu ruch z Warszawy. W momencie, gdy powstaje A1 i S10, S7 na północnym odcinku przestaje być priorytetowe, chociaż tak naprawdę, to S7, a nie A1 trzeba było budować (bo to S7 ma bardziej obiecujące potoki).
S10 to pieśń znacznie dalszej przyszłości niż S7. Gdybyśmy tak rozmawiali nad mapą, na która nanosilibyśmy projekty od zera to wtedy przyjąłbym Twój argument.

Notabene sama A1 i ekspresówki będące swoistymi odnogami nie załatwią relacji północ - południe...
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2007, 18:23

mkm101 pisze:
inż. Glonojad pisze: tyczenie jej przez Białystok było decyzją czysto polityczną (pozdrawiamy barona morsa, pardon, Putrę...).
SDR kłamie? (porównaj zwłaszcza ruch Wwa-Białystok z ruchem Białystok-Augustów)
SDR ma niewiele do rzeczy, liczą się modele prognostyczne. A te wyraźnie wskazują na równoważność potoków na obu wariantach, co przy zdecydowanej przewadze ekologicznej S61...
Czy oprócz prac studialnych nad Via Baltica są zrobione jakiekolwiek ruchy pozwalające szybko wybudować S61
A co zostało zrobione dla S8 na odcinku Ostrów - Zambrów?

Generalnie, to chętnie zobaczę nowy plan drogowy by PO, bo tu widzę są niezłe rozbieżności między źródłami prasowymi, a z doświadczenia wiem, że pewnie żadne za wiele wspólnego z prawdą nie ma.

[ Dodano: 2007-10-28, 18:30 ]
mkm101 pisze:[
Dojazd S8+A1+A4 będzie dłuższy nie tylko odległościowo ale i czasowo niż S7, poza tym w ten sposób chcesz skumulować gigantyczny ruch na tylko jednej trasie A1.
Nie stać nas na to, by budować na razdwie równoległe magistrale. Po prostu nie stać. Skończmy chociaż jedną z odnóżkami, potem się uzupełni. Euro2012 to naprawdę nie koniec świata, zwłaszcza, że to nie może być kryterium decydujące do wydawania tak wielkich pieniędzy, których już więcej nie będzie.
Powtórzę, że już obecnie co najmniej połowa kierowców jeździ z Warszawy do Krakowa "na około". Bo jest bezpieczniej.
Nie wiem, czy ten ruch jest aż tak "gigantyczny". Jakoś na odcinku od Łodzi na północ A1 obciąża się bardz, bardzo, bardzo cieniutko...
inż. Glonojad pisze:Co do odcinka północnego - A1 bardzo silnie konkuruje z S7, bo decydujący jest tu ruch z Warszawy. W momencie, gdy powstaje A1 i S10, S7 na północnym odcinku przestaje być priorytetowe,
Możesz mi wskazać kiedy powstanie S10 na odc. Płońsk-Toruń?
O ile się nie mylę, po podjęciu decyzi o A1 (o umiarkowanych prognozach ruchu w porównaniu z S7), podjęta została decyzja o dociągnięciu S10 w tym samym terminie.
inż. Glonojad pisze:Co do planów PO - bardzo dobrze, że przeniesiono S8 od Ostrowi,
Dziwne, wg Rzepy zamiast S8 jest S61 Warszawa-Ostrołęka-Łomża-Augustów, nie ma mowy o zachowaniu S8 na odcinku do Ostrowi
http://grafik.rp.pl/grafika/65385,87456,9.jpg

[ Dodano: 2007-10-28, 18:32 ]
R-11 Kleszczowa pisze:
inż. Glonojad pisze:

Czy mam od siebie na Okęcie jeździć przez Żoliborz =;
Nie bredź, tylko weź linijkę i policz, ile tych kilometrów Gdańsk z Łodzią stracą przez brak S7 Kraków - Kielce. A potem policz, ile to jest %. A potem policz, ile tych % nadłożysz jadąc na Okęcie przez Żoliborz. A potem przeproś panią od matmy, która Cię na kredyt chyba przepuściła.

[ Dodano: 2007-10-28, 18:34 ]
Jacek Pudło pisze:
inż. Glonojad pisze:Natomiast pomysł, by zrezygnować z ekspresówki z Warszawy (i Poznania z Gdańskiem) na Ukrainę
Ale zaraz, zaraz, gdzie jest mowa o czymś takim?
http://grafik.rp.pl/grafika/65385,87456,9.jpg

EDIT: Wygląda na to, że GDDKiA zamówiła ostatnio nową prognozę ruchu na drogach ekspresowych do roku 2025 - zobaczymy, jakie tam będą wyniki.

[ Dodano: 2007-10-28, 18:48 ]
mkm101 pisze: Skoro poruszyłeś tę kwestię (opieram się na SDR 2005, prognoz jakoś nie mogę zlokalizować)
Prognozy są tutaj (http://siskom.waw.pl/nauka-gpr.htm), lecz niestety - bez informacji, na jakiej sieci dróg, co jest parametrem kluczowym.

[ Dodano: 2007-10-28, 19:00 ]
mkm101 pisze:[q
DK74 na całym odcinku ma ruch większy niż DK19 (poza odcinkami Lubartów-Kraśnik i B-k - Zabłudów), większy niż DK5 odc Szubin-Gniezno (a jakoś nikt nie protestuje przeciw S5), porównywalny z odc. Bolków-Jelenia Góra i znacnie większy niż Jawor-Bolków na S3 (a jednak tamte są OK).
Jakoś patrzę na http://siskom.waw.pl/nauka/gpr/potoki-2020.JPG i tego megaruchu na 74ce nie widzę. I nie twierdzę, że S19 jest OK, bo jak widać na załączonym obrazku - nie jest. Natomiast porównać się 74ki z S3 czy S5 za gwizdek nie da.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ