mkm101 pisze:
inż. Glonojad pisze: tyczenie jej przez Białystok było decyzją czysto polityczną (pozdrawiamy barona morsa, pardon, Putrę...).
SDR kłamie? (porównaj zwłaszcza ruch Wwa-Białystok z ruchem Białystok-Augustów)
SDR ma niewiele do rzeczy, liczą się modele prognostyczne. A te wyraźnie wskazują na równoważność potoków na obu wariantach, co przy zdecydowanej przewadze ekologicznej S61...
Czy oprócz prac studialnych nad Via Baltica są zrobione jakiekolwiek ruchy pozwalające szybko wybudować S61
A co zostało zrobione dla S8 na odcinku Ostrów - Zambrów?
Generalnie, to chętnie zobaczę nowy plan drogowy by PO, bo tu widzę są niezłe rozbieżności między źródłami prasowymi, a z doświadczenia wiem, że pewnie żadne za wiele wspólnego z prawdą nie ma.
[ Dodano: 2007-10-28, 18:30 ]
mkm101 pisze:[
Dojazd S8+A1+A4 będzie dłuższy nie tylko odległościowo ale i czasowo niż S7, poza tym w ten sposób chcesz skumulować gigantyczny ruch na tylko jednej trasie A1.
Nie stać nas na to, by budować
na razdwie równoległe magistrale. Po prostu nie stać. Skończmy chociaż jedną z odnóżkami, potem się uzupełni. Euro2012 to naprawdę nie koniec świata, zwłaszcza, że to
nie może być kryterium decydujące do wydawania tak wielkich pieniędzy, których już więcej nie będzie.
Powtórzę, że już obecnie co najmniej połowa kierowców jeździ z Warszawy do Krakowa "na około". Bo jest bezpieczniej.
Nie wiem, czy ten ruch jest aż tak "gigantyczny". Jakoś na odcinku od Łodzi na północ A1 obciąża się bardz, bardzo, bardzo cieniutko...
inż. Glonojad pisze:Co do odcinka północnego - A1 bardzo silnie konkuruje z S7, bo decydujący jest tu ruch z Warszawy. W momencie, gdy powstaje A1 i S10, S7 na północnym odcinku przestaje być priorytetowe,
Możesz mi wskazać kiedy powstanie S10 na odc. Płońsk-Toruń?
O ile się nie mylę, po podjęciu decyzi o A1 (o umiarkowanych prognozach ruchu w porównaniu z S7), podjęta została decyzja o dociągnięciu S10 w tym samym terminie.
inż. Glonojad pisze:Co do planów PO - bardzo dobrze, że przeniesiono S8 od Ostrowi,
Dziwne, wg Rzepy
zamiast S8 jest S61 Warszawa-Ostrołęka-Łomża-Augustów, nie ma mowy o zachowaniu S8 na odcinku do Ostrowi
http://grafik.rp.pl/grafika/65385,87456,9.jpg
[ Dodano: 2007-10-28, 18:32 ]
R-11 Kleszczowa pisze:inż. Glonojad pisze:
Co do siódemki - sam dojazd z Gdańska, Łodzi, czy Warszawy do Krakowa będzie możliwy ciągiem A1-A4; wielu ludzi z Warszawy już teraz tak jeździ, mimo braku A1. S7 jest ciągiem w pewnym sensie do niego konkurencyjnym, a więc znaczna część ruchu będzie miała alteratywę. Tak więc odcinek Kielce - Kraków zdecydowanie można nazwać niepriorytetowym. A już na pewno związku z Euro wielkiego nie ma.
Czy mam od siebie na Okęcie jeździć przez Żoliborz
Nie bredź, tylko weź linijkę i policz, ile tych kilometrów Gdańsk z Łodzią stracą przez brak S7 Kraków - Kielce. A potem policz, ile to jest %. A potem policz, ile tych % nadłożysz jadąc na Okęcie przez Żoliborz. A potem przeproś panią od matmy, która Cię na kredyt chyba przepuściła.
[ Dodano: 2007-10-28, 18:34 ]
Jacek Pudło pisze:inż. Glonojad pisze:Natomiast pomysł, by zrezygnować z ekspresówki z Warszawy (i Poznania z Gdańskiem) na Ukrainę
Ale zaraz, zaraz, gdzie jest mowa o czymś takim?
http://grafik.rp.pl/grafika/65385,87456,9.jpg
EDIT: Wygląda na to, że GDDKiA zamówiła ostatnio nową prognozę ruchu na drogach ekspresowych do roku 2025 - zobaczymy, jakie tam będą wyniki.
[ Dodano: 2007-10-28, 18:48 ]
mkm101 pisze:
Skoro poruszyłeś tę kwestię (opieram się na SDR 2005, prognoz jakoś nie mogę zlokalizować)
Prognozy są tutaj (
http://siskom.waw.pl/nauka-gpr.htm), lecz niestety - bez informacji, na jakiej sieci dróg, co jest parametrem kluczowym.
[ Dodano: 2007-10-28, 19:00 ]
mkm101 pisze:[q
DK74 na całym odcinku ma ruch większy niż DK19 (poza odcinkami Lubartów-Kraśnik i B-k - Zabłudów), większy niż DK5 odc Szubin-Gniezno (a jakoś nikt nie protestuje przeciw S5), porównywalny z odc. Bolków-Jelenia Góra i znacnie większy niż Jawor-Bolków na S3 (a jednak tamte są OK).
Jakoś patrzę na
http://siskom.waw.pl/nauka/gpr/potoki-2020.JPG i tego megaruchu na 74ce nie widzę. I nie twierdzę, że S19 jest OK, bo jak widać na załączonym obrazku - nie jest. Natomiast porównać się 74ki z S3 czy S5 za gwizdek nie da.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.