Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Koleją na warszawskie lotnisko

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 27 kwie 2011, 23:40

Obrazek

Skąd koleją na lotnisko. Czy będzie zamieszanie?

Trwają ostatnie ustalenia w sprawie tras i przewoźników, którzy mają nas wozić na Lotnisko Chopina. Pociągi mają odjeżdżać na przemian z dworców Centralnego i Śródmieście. Czy będą to tylko składy SKM?

Budowa tunelu dla kolei na Okęcie ma się skończyć późną jesienią, a pierwsze pociągi pojechałyby tędy w połowie grudnia. Z centrum to ok. 20 minut. Kursy - co kwadrans.

Jeszcze kilka miesięcy temu Zarząd Transportu Miejskiego zapowiadał, że trasa pociągów rozdzieli się na Dworcu Wschodnim - składy miały stąd jeździć na przemian do Legionowa i do Sulejówka Miłosny.

Według najnowszych planów pociągi rozdzielą się już na Zachodnim. Te do Legionowa pojadą przez Centralny, omijając stacje Ochota, Śródmieście, Powiśle i Stadion. - Podmiejska linia średnicowa jest już maksymalnie wykorzystana- tak tłumaczy tę zmianę Leszek Ruta, szef ZTM.

Ale według Leszka Walczaka, szefa Szybkiej Kolei Miejskich, jest ważniejszy powód. - Z torów podmiejskich na Dworcu Wschodnim bardzo ciężko jest skręcić w stronę Legionowa. Pociągi blokowałyby ruch dalekobieżny - twierdzi. Pociągi między Legionowem a Okęciem będą więc omijać ważne przystanki w centrum, a przecież miały być także wykorzystywane przy codziennych dojazdach do pracy - np. do zagłębia biurowego na Służewcu.

Taki układ tras będzie też niewygodny dla pasażerów chcących dostać się z centrum na lotnisko. Skąd mają wiedzieć, czy najbliższy pociąg odjeżdża z Dworca Śródmieście, czy z Centralnego? - Trzeba będzie pomyśleć o dobrym systemie informacji - odpowiada prezes Walczak. Zaznacza, że na Dworcu Centralnym łatwo będzie można się przesiąść w stronę lotniska ze składów dalekobieżnych.

Zamieszanie może też wprowadzić dodatkowy przewoźnik - na lotnisko chciałyby kursować także Koleje Mazowieckie. Trwają dyskusje, czy nie oddać im do obsługi jednego na godzinę kursu do Legionowa. Wtedy jednak nie wiadomo, czy pociągiem na lotnisko dałoby się jeździć na podstawie biletu komunikacji miejskiej.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... anie_.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

mamadoo

Post autor: mamadoo » 28 kwie 2011, 0:54

Po co eskaemka chce się pchać na dalekobieżne tory? Czy nie mogą dać sobie na razie spokoju z linią Okęcie - Legionowo? Przecież to jest właśnie najlepsza trasa dla linii lotniskowej Kolei Mazowieckich (choć kilka dni temu pisałem, że linia Okęcie - Modlin też powinna przebiegać po średnicy podmiejskiej). Ale jeśli już trzeba wyrzucać jakieś połączenia na tory dalekobieżne to już lepiej zrobić to z Kolejami Mazowieckimi.
A pies pogrzebany i tak leży w zbyt niskiej przepustowości podmiejskiej średnicy. Na razie PLK dała sobie spokój nawet ze studium wykonalności WWK, tak więc nie należy spodziewać się rewolucyjnych zmian choćby na linii średnicowej...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 kwie 2011, 9:19

Tyle, że Koleje Mazowieckie nie uznają pełnej taryfy ZTM. I w tym cały problem - z linią SKM co pół godziny ciężko będzie np. 175 pociąć... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

przewoz

Post autor: przewoz » 28 kwie 2011, 9:46

mamadoo pisze:Czy nie mogą dać sobie na razie spokoju z linią Okęcie - Legionowo?
Myślę, że nie po to kupowali ELFy z dofinansowaniem (szczególnie w takiej ilości), żeby teraz nie jeździć.
W ogóle trochę przesadzili z tymi zakupami pod linie lotniskowe.
16 EZT KM i 13 EZT SKM, a wydaje się że jakby chcieli obsługiwać Modlin - Okęcie, to jedna spółka by to obskoczyła swoim taborem.

mamadoo

Post autor: mamadoo » 28 kwie 2011, 10:00

Koleje Mazowieckie na pewno wydłużą będę kombinowały jak wykorzystać swoje elfy gdzie indziej. Myślę, że wchodzą w grę linie w stronę Działdowa, a być zobaczymy je również na Dworcu Gdańskim.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 kwie 2011, 11:42

przewoz pisze:
mamadoo pisze:Czy nie mogą dać sobie na razie spokoju z linią Okęcie - Legionowo?
Myślę, że nie po to kupowali ELFy z dofinansowaniem (szczególnie w takiej ilości), żeby teraz nie jeździć.
I mają do tego święte prawo. Jeśli złożą wniosek o dostęp do infrastruktury to go dostaną - PLK ma śmierdzący obowiązek podzielić równo wszystkich chętnych, obojętnie co myśli o tym ZTM i SKM. Więc może być tak, że na zmianę będą wjeżdżać KM i SKM.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 28 kwie 2011, 11:46

Czyli te wszystkie ELF'y (16+13) mają też zahaczać o Służewiec?
Chyba wiem gdzie szukać roboty ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 kwie 2011, 11:51

Wolfchen pisze:Tyle, że Koleje Mazowieckie nie uznają pełnej taryfy ZTM. I w tym cały problem
w czym problem? Jak ktoś jedzie raz, to kupi bilet jednorazowy, ale KM. Jak ktoś będzie poruszał się kilka razy, posłużyć się może biletem krótko- albo długookresowym.
I tak będzie to bardzo dobra sytuacja - w wielu miastach za dostanie się na lotnisko często stosowana jest inna tarfya (dodatkowa opłata).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

osa

Post autor: osa » 28 kwie 2011, 12:03

Też mi się zdaje, że SKM-ka powinna się wycofać z kursów Okęcie-Legionowo i będzie po kłopocie. Niech jeździ z lotniska tak, jak było planowane wcześniej - przez średnicę podmiejską do Dw. Wschodniego i stąd na przemian do Sulejówka i Otwocka. A kursy do Legionowa nadal z Dworca Gdańskiego. Ewent. raz na godzinę pociąg Kolei Mazowieckich z linii legionowskiej przez średnicę dalekobieżną na lotnisko, jak już tak bardzo chcą się tam pchać (choć nie wiem do końca, po co).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 kwie 2011, 12:10

osa pisze:Też mi się zdaje, że SKM-ka powinna się wycofać z kursów Okęcie-Legionowo i będzie po kłopocie. Niech jeździ z lotniska tak, jak było planowane wcześniej - przez średnicę podmiejską do Dw. Wschodniego i stąd na przemian do Sulejówka i Otwocka. A kursy do Legionowa nadal z Dworca Gdańskiego.
Oczywiście, że tak. Nie ma sensu rozdzielać ani potoku z lotniska/Służewca ani z Legionowa na dwa dworce.
Ewent. raz na godzinę pociąg Kolei Mazowieckich z linii legionowskiej przez średnicę dalekobieżną na lotnisko, jak już tak bardzo chcą się tam pchać (choć nie wiem do końca, po co).
A to nie jest tak, że "muszą" bo dotacja? Tak jak te Pesy, co "muszą" na dziewiątce i nigdzie indziej?

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 kwie 2011, 16:33

Najsensowniejszym układem jest podział na S2-Okęcie-Miłosna i S9 Gdańska-Legionowo. Pasażerów z lotniska za wielu nie będzie więc jeden pociąg na pół godziny starczy. Pasażerowie z Legionowa będą mieli możliwość jak teraz jazdy pociągami obu przewoźników i nie będą musieli wybierać pomiędzy jazdą SKM z Centralnego i KM z Gdańskiej. No i KM będzie mogło wsadzić swoje pociągi Modlin-Okęcie

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 kwie 2011, 16:53

Premo pisze:Najsensowniejszym układem jest podział na S2-Okęcie-Miłosna i S9 Gdańska-Legionowo. Pasażerów z lotniska za wielu nie będzie więc jeden pociąg na pół godziny starczy.
Ale nie będzie to częstotliwość zachęcająca do skorzystania z kolei - jak ludzie mieliby czekać pół godziny na pociąg, to pójdą na autobus 175.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 28 kwie 2011, 18:12

Premo pisze:Pasażerów z lotniska za wielu nie będzie więc jeden pociąg na pół godziny starczy
Zupelnie nie rozumiem tej pewnosci ze bedzie pusta. Jezeli bedzie co 15 minut to ludzi sie zbierze na tyle zeby bylo blisko wszystkie miejsca siedzace zajete. Trudno sie spodziewac full zapelnienia jak w mediolanie, ale zapelnienie z lotniska bedzie wieksze niz w 175. Z prostej przyczyny, ludzie, szczegolnie innostrancy z zachodu, wola kolej od autobusu. Lepszy image. A tez to ze czas przejazdy bardziej przewidywalny. Napisalbym ze 100% przewidywalny, jednak to PKP i podobne.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 kwie 2011, 18:22

Tylko zwracam uwagę, że pociąg ma pojemność 6 (słownie: sześciu) autobusów.
Oczywiście powinno się jeździć nie rzadziej niż co kwadrans, ale nie dlatego, że tyle ludzi wsiądzie, tylko dlatego, że rzadziej to nie ma sensu. A na nawet pół-pełen pociąg z końcowego przystanku ja bym nie liczył. I bardzo dobrze, będzie miejsce dla pasażerów z Rakowca i Służewca.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 kwie 2011, 19:03

Oczywiście, że z lotniska będzie półpusty, tak, jak półpuste jeżdżą s-bahny z Monachium, CAT z Wiednia, RER z Paryża, metro z lotniska w Madrycie itd. To nie o to chodzi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ