Warszawa ma budżet na 2008 r.
Dominika Olszewska2007-12-20, ostatnia aktualizacja 2007-12-20 22:32
Tak dużo Warszawa jeszcze nie budowała. W zaprojektowanym przez PO budżecie Warszawy na 2008 r. wydatki na inwestycje wzrosną przeszło dwukrotnie. Ale miasto coraz bardziej się zadłuża.
(...)
Wygląda jednak na to, że miasto będzie musiało zaciągać kolejne kredyty. W przyjętym wczoraj budżecie w dochodach założono, że Zarząd Transportu Miejskiego uzyska dodatkowe 100 mln dochodu z podwyżki cen biletów komunikacji miejskiej. Ceny biletów nie zmieniły się od sześciu lat. Wyższe stawki miałyby obowiązywać od kwietnia. Planuje się podwyżkę biletów jednorazowych z 2,4 do 3 zł. Problem jednak w tym, że podwyżkę oddzielnie musi jeszcze zaakceptować rada miasta, a lokalni politycy nie chcą narażać się warszawiakom.
- Władze miasta dużo ryzykują, wpisując w budżet te podwyżki. Mamy poważne wątpliwości i nie wiem, czy poprzemy ten pomysł - mówił Tomasz Sybilski, lider klubu LiD w radzie miasta.
- Warszawiacy jeżdżą rozwalającymi się ikarusami i mają jeszcze za to więcej płacić? My się na to nie godzimy - denerwował się Jarosław Krajewski, radny PiS.
Wątpliwości co do podwyżek ma nawet PO: - Nie wiem, czy się w ogóle na to zgodzimy - powiedział nam wczoraj Paweł Czekalski, lider klubu PO.
Przy podwyżkach nie upiera się nawet sam Leszek Ruta, szef Zarządu Transportu Miejskiego: - Nie będziemy bronić podwyżek jak niepodległości. Podwyżkami radni zajmą się na najbliższej sesji rady miasta.
(...)
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
A moze wreszcie radni zrobia porzadek z taksowkami, co? Kutwy zajmuja sie sprawami drugorzednymi. Przewoz osob powoli przerasta licencjonowanych taksowkarzy Wisi mi cena biletow KM!
Złośliwiec i zadziora - od urodzenia!
ITS, Veolia, PKS, Mobilis - Wszystkim mówie stanowcze NIE!
ZTM =
http://www.youtube.com/watch?v=9BV4OGqnuiQ
Sajlens... Aj kil ju
http://pl.youtube.com/watch?v=McjV6Ynz1Hc
KOZAK
ITS, Veolia, PKS, Mobilis - Wszystkim mówie stanowcze NIE!
ZTM =
http://www.youtube.com/watch?v=9BV4OGqnuiQ
Sajlens... Aj kil ju
http://pl.youtube.com/watch?v=McjV6Ynz1Hc
KOZAK
A mi wisi sprawa taksówek.705 pisze:Wisi mi cena biletow KM!
Licytujemy się dalej na jakże ynteligentne rady dla radnych?
Wg Gazety Ruta nie będzie upierał się przy podwyżkach. To ja już niczego nie rozumiem. W interesie ZTMu nie są podwyżki, więcej pieniędzy na komunikację miejską? To w czyim interesie powinno to w takim razie być?
Boją się ustalenia podwyżki, ale warszawska komunikacja i tak będzie najtańsza z dużych miast. Doprawdy, kiedyś te podwyżki być muszą. Chcą tego dokonać przed wyborami za 3 lata?
A ja mam pytanie co do biletów tych co teraz są. Powiedzmy że jest taka sytuacja. Chcę jechać linią 504 z przystanku SASANKI na Dw. Centralny np. po koleżankę po czym wracam z nią tym samym autobusem, tą samą brygadą spowrotem na Żwirki i Wigury. I czy jeśli jadąc na Dw. Centralny skasowałem bilet jednorazowy to w drodze powrotnej mogę jechać na tym samym bilecie czy muszę kasować po raz drugi w tym samym wozie drugi bilet ? W taryfie ZTM nie ma chyba napisane że tak nie można więc pytam was. Jak jest naprawdę ?
RELOBUS A38 ESTRADY
Pewnie Ci zależy żeby dzisiaj otrzymać odpowiedź.
Taryfa przewozowa na www.ztm.waw.pl pisze:5. Bilety okresowe miejskie imienne:
uprawniające do korzystania ze wszystkich linii miejskich dziennych,
linii podmiejskich w granicach strefy biletowej miejskiej oraz linii nocnych(...)
1. Opłaty za przejazd jednorazowy:
4/ liniami nocnymi NORMALNA: 4,80
Polityka złym doradcą w pracy!
Każde doładowanie aktywnej WKM przedłuża jej ważność o tyle dni, za ile bilet załadujesz... Nie wiem, czy są jakieś ograniczenia, jeśli to będziesz robił sukcesywnie, np. kilka dni pod rząd po razie...Premo pisze:Czy można nakupować sobie kwartalnych na zapas?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na oddzielnych kartach
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.