Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

SG

Post autor: SG » 29 maja 2011, 23:34

Bernard pisze:Ale tutaj nie kontroluje ZTM tylko PKS.
Ale od kiedy do takich autobusów wchodzą kontrolerzy ? Skoro bilet kupuje się przy wejściu u kierowcy.
To przy kupieniu biletu u kierowcy ja okazywałem legitymację że mam zniżkę na bilet.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 maja 2011, 23:37

zdarzają się kontrole lotne w PKS-ie (bo kierowca może też być nieuczciwy)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 29 maja 2011, 23:39

Tahamata pisze:Zaraz, jest coś takiego że jak osoba która dostała mandat bo nie miała dokumentu przedstawiającego że ma prawo do korzystania ze zniżki na bilet - a sam bilet tylko miała a ma zniżkę na bilety ulgowe - uczeń student emeryt itp. To jeżeli zgłosi się do głównej siedziby tzn ZTM z ważnym dokumentem umożliwiającym jazdę na bilecie ulgowym to nie płaci całego mandatu tylko chyba 15 zł.Tak BTW to prawidłowy autobus wybrali sobie do artykułu :D
Nie do siedziby głownej ZTM ino do POP-u ZTM-u - tak na marginesie.
Jeśli pracownicy firmy Elwa mieli prawo do kontroli biletów, to jest to sprawa między pasażerem a Elwą. ZTM-owi nic do tego.

bepe

Post autor: bepe » 30 maja 2011, 0:12

Bernard pisze:Siedemnastoletnia Julita
To też wiele wyjaśnia. O ile w przypadku dziecka 10-letniego z góry wiadomo, ze jest ono uczniem jakiejś szkoły i zniżka mu przysługuje, w związku z czym można przymknąć oko, o tyle siedemnastolatka może wyglądać równie dobrze na 19, co na 16 lat. W związku z czym może zachodzić poważne podejrzenie, że nie ma ona już uprawnień do zniżki. Nic dziwnego, że kontroler był tu nieugięty.

SG

Post autor: SG » 30 maja 2011, 0:18

bepe pisze:
Bernard pisze:Siedemnastoletnia Julita
To też wiele wyjaśnia. O ile w przypadku dziecka 10-letniego z góry wiadomo, ze jest ono uczniem jakiejś szkoły i zniżka mu przysługuje, w związku z czym można przymknąć oko, o tyle siedemnastolatka może wyglądać równie dobrze na 19, co na 16 lat. W związku z czym może zachodzić poważne podejrzenie, że nie ma ona już uprawnień do zniżki. Nic dziwnego, że kontroler był tu nieugięty.
Zależy na jakiego kontrolera trafisz - trafisz na takiego co przed wyjściem z domu założył sobie że nikogo dzisiaj nie puści to nici. Za gapowe się płaci a nieznajomość prawa szkodzi.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 30 maja 2011, 9:13

Tahamata pisze:Ale od kiedy do takich autobusów wchodzą kontrolerzy ? Skoro bilet kupuje się przy wejściu u kierowcy.
Na linii X też wpadali kontrolerzy i łapali... za brak biletu. ;]

Adam G.

Post autor: Adam G. » 30 maja 2011, 12:24

Ja też raz o mało nie dostałem mandatu za brak legitymacji, czyli za własne zapominalstwo. Tak, za to się płaci i nie ma się czemu dziwić. Kontroler nie wie przecież, czy dana osoba chodzi do szkoły, czy może wcale nie ma uprawnień do zniżki...
noidea

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 30 maja 2011, 15:01

Napisze jedno: Gdyby moje 11 letnie dziecko zapomniało biletu a kontroler przetrzymał by je w autotobusie wywozac gdzies w miasto, bo takie ma niby teraz prawo, nie darowalbym tego, nawet jesli mialbym zalatwic taka sprawe niekonwencjonalnymi metodami.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 maja 2011, 15:04

rhemek pisze:Napisze jedno: Gdyby moje 11 letnie dziecko zapomniało biletu a kontroler przetrzymał by je w autotobusie wywozac gdzies w miasto rozliczylbym sie z takim "prywatnie".
Znudziło ci się życie na wolności?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 30 maja 2011, 15:06

fik pisze:
rhemek pisze:Napisze jedno: Gdyby moje 11 letnie dziecko zapomniało biletu a kontroler przetrzymał by je w autotobusie wywozac gdzies w miasto rozliczylbym sie z takim "prywatnie".
Znudziło ci się życie na wolności?
Nie, tylko przepisy pozwalajace wedlug widzimisie kontrolera na cos takiego sa po prostu chore. Pisze to jako rodzic. Moje dziecko nie jezdzi jeszcze samo po miescie, i rozumiem ze taki kontroler , ktory go przetrzyma ewentualnie, bierze wtedy pelna odpowiedzialnosc prawna za niego?

[ Dodano: |30 Maj 2011|, 2011 15:13 ]
Adam G. pisze:Ja też raz o mało nie dostałem mandatu za brak legitymacji, czyli za własne zapominalstwo. Tak, za to się płaci i nie ma się czemu dziwić. Kontroler nie wie przecież, czy dana osoba chodzi do szkoły, czy może wcale nie ma uprawnień do zniżki...
3 lata temu mialem taka sytuacje w pociagu IC. Maly zapomnial legitymacji, a konduktor sie przyczepil, na szczescie odwolanie w centrali uznali.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 maja 2011, 15:29

Mam dla ciebie darmową poradę - kiedyś w pracy jeden z pasażerów również groził, że rozliczy się ze mną prywatnie. Sąd wycenił jego groźby na rok w zawieszeniu na trzy lata.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 maja 2011, 15:31

Rhemek pisze:3 lata temu mialem taka sytuacje w pociagu IC. Maly zapomnial legitymacji, a konduktor sie przyczepil, na szczescie odwolanie w centrali uznali.
jak nie kontrolują - źle, jak kontrolują - źle. Zdecyduj się...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

radeom

Post autor: radeom » 30 maja 2011, 15:40

rhemek pisze:Moje dziecko nie jezdzi jeszcze samo po miescie
Skoro nie jeździ, to co za problem? Przecież byłbyś wtedy obok niego.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 30 maja 2011, 15:46

radeom pisze:
rhemek pisze:Moje dziecko nie jezdzi jeszcze samo po miescie
Skoro nie jeździ, to co za problem? Przecież byłbyś wtedy obok niego.
Jezdzi sam do szkoly.

[ Dodano: |30 Maj 2011|, 2011 15:53 ]
MeWa pisze:
Rhemek pisze:3 lata temu mialem taka sytuacje w pociagu IC. Maly zapomnial legitymacji, a konduktor sie przyczepil, na szczescie odwolanie w centrali uznali.
jak nie kontrolują - źle, jak kontrolują - źle. Zdecyduj się...
To nie chodzilo o kontrole. widzial, ze maly ma te 9 lat, widac bylo ze naprawde zapomnial legitymacji a zrobil afere jak diabli. Rozumiem przepisy, ale szkoda, ze stosuje sie je tak ostro tylko do zwyklych ludzi.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 30 maja 2011, 16:20

A propos doładowania karty (przedłużenia ważności kontraktu) przed podwyżką - czy można przedłużyć dowolną liczbę razy, np. ładując dwa, albo trzy kontrakty 90 dniowe, czy tylko raz można przedłużyć?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

ODPOWIEDZ