Parkingi Park&Ride

Moderator: Wiliam

Teokryt

Post autor: Teokryt » 14 paź 2010, 22:32

Plesim pisze:to wszystko jest jeszcze w proszku.
Widziałem już przewody w części południowej pod oświetlenie - widocznie dopiero zaczynają ale z drugiej strony ile tych instalacji może być i jak bardzo sa skomplikowane? Widziałem PB ale nie porywał.Swoja ścieżka czekam na II etap czyli nadbudowę nad pętlą tramwajowa z punktami usługowymi jak na Młocinach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 15 paź 2010, 12:35

Teokryt pisze:ile tych instalacji może być i jak bardzo sa skomplikowane?
Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo mogą być to skomplikowane instalacje i ile firm specjalistycznych potrzeba do wykonaniatego.
Teokryt pisze:Swoja ścieżka czekam na II etap czyli nadbudowę nad pętlą tramwajowa z punktami usługowymi jak na Młocinach.
Na obecną chwilę nie jest przewidywane.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 15 paź 2010, 17:49

Plesim pisze:jak bardzo mogą być to skomplikowane instalacje i ile firm specjalistycznych potrzeba do wykonaniatego.
Chętnie sie dowiem, serio.
Plesim pisze:Teokryt napisał/a:
Swoja ścieżka czekam na II etap czyli nadbudowę nad pętlą tramwajowa z punktami usługowymi jak na Młocinach.

Na obecną chwilę nie jest przewidywane
A szkoda.
Obrazek

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 paź 2010, 17:53

Teokryt pisze:
Plesim pisze:Teokryt napisał/a:
Swoja ścieżka czekam na II etap czyli nadbudowę nad pętlą tramwajowa z punktami usługowymi jak na Młocinach.

Na obecną chwilę nie jest przewidywane
A szkoda.
Szkoda, że nie będzie wiało pustką jak na Młocinach?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 15 paź 2010, 18:55

person pisze:
Teokryt pisze: A szkoda.
Szkoda, że nie będzie wiało pustką jak na Młocinach?
Odnoszę jednak wrażenie, że Okęcie generuje niebagatelnie większy ruch niż Młociny bez TMP :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Teokryt

Post autor: Teokryt » 15 paź 2010, 19:41

Okęcie ma ta zaletę ze ma linie podmiejskie na które w przypadku Młocin ciężko liczyć. Zresztą Zobaczyłbyś jak wielu chętnych by sie znalazło by poczekać na autobus w ciepłej kawiarni na pętli niż na Młocinach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2010, 9:39

Zwłaszcza, że ani układ linii, ani rozplanowanie przystanków na pętli Okęcie nie zachęca do oczekiwania na "pierwsze co przyjedzie" "byle do przodu", a raczej na upatrzenie sobie konkretnego kursu i oczekiwanie na niego.

A na Młociny, jak to słusznie koledzy zauważyli, nawet eŁce nie chce się zawijać. PKSy chociaż tam się przeniosły?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 16 paź 2010, 9:50

Glonojad pisze:a raczej na upatrzenie sobie konkretnego kursu i oczekiwanie na niego.
Co mógłby częściowo rozwiązać SIP. Jedna Tablica LED na pętli na 8 najbliższych pozycji i kilka mniejszych (nawet 3 wierszowe) w innych miejscach. no ale tego w SIWZ nie było.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2010, 9:56

A co by to było warte w momencie, gdy autobusy nie mają żadnych modułów lokalizujących? Zresztą z odjazdami z pętli to nie taka prosta sprawa w momencie, gdy tyle tam spóźnień i sterowań - musiałby ktoś z ZTM siedzieć i po podjęciu decyzji np. o opóźnieniu odjazdu do następnego kursu wklepywać. A tymczasem SIPu w Alejach od dwóch lat nie byli w stanie przejąć.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 16 paź 2010, 9:59

Glonojad pisze:Zwłaszcza, że ani układ linii, ani rozplanowanie przystanków na pętli Okęcie nie zachęca do oczekiwania na "pierwsze co przyjedzie" "byle do przodu", a raczej na upatrzenie sobie konkretnego kursu i oczekiwanie na niego.
Zniknął wspólny przystanek? :>
Glonojad pisze:A na Młociny, jak to słusznie koledzy zauważyli, nawet eŁce nie chce się zawijać. PKSy chociaż tam się przeniosły?
Z Łką były takie plany, ale z niewiadomych przyczyn utknęły w martwym punkcie. A niektóre kursy dawnego PKS NDM zawijały tam już za czasów pętli Huta.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2010, 10:16

JacekM pisze:
Glonojad pisze:Zwłaszcza, że ani układ linii, ani rozplanowanie przystanków na pętli Okęcie nie zachęca do oczekiwania na "pierwsze co przyjedzie" "byle do przodu", a raczej na upatrzenie sobie konkretnego kursu i oczekiwanie na niego.
Zniknął wspólny przystanek?
A był w ogóle? W każdym razie - w projekcie przebudowy pętli go nie było.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 16 paź 2010, 10:19

Z Łką były takie plany, ale z niewiadomych przyczyn utknęły w martwym punkcie. A niektóre kursy dawnego PKS NDM zawijały tam już za czasów pętli Huta.
Większość jednak dojeżdża do DWG lub dalej do DWC.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 16 paź 2010, 10:25

Glonojad pisze:
JacekM pisze:Zniknął wspólny przystanek?
A był w ogóle? W każdym razie - w projekcie przebudowy pętli go nie było.
A, sorry, nie doczytałem, freudowska pomyłka - myślałem że jak Ty piszesz, to musi być o tramwajach :grin:
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2010, 10:40

No beż żartów, przy częstotliwościach tramwajów to nie kawiarnia, a co najwyżej McDonald's mógłby być rozważany jako poczekalnia :p

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 21 paź 2010, 13:21

Obrazek

Parkingi za blisko centrum

Parkingi Parkuj i Jedź niepotrzebnie powstają wewnątrz miasta alarmują eksperci. Ratusz obiecuje zwrot: kolejne będą budowane przy stacjach PKP. Gminy podwarszawskie przed wyborami też przypomniały sobie o miejscach parkingowych dla dojeżdżających do stolicy.

Parkingi Parkuj i Jedź są zbyt często źle zlokalizowane mówi Robert Chwiałkowski ze Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji. Miasto woli budować tam, gdzie najłatwiej, np. przy Połczyńskiej czy stacji metra Wilanowska.

Sens mają parkingi na Młocinach i Marymoncie. Ten przy Połczyńskiej jest poza strefą korków, a ten na Wilanowskiej zbyt blisko centrum ocenia prof. Wojciech Suchorzewski z Politechniki Warszawskiej. Parkingi Parkuj i Jedź powinny powstawać przy transporcie szynowym, najlepiej poza Warszawą.

Bubel w al. Krakowskiej?

W al. Krakowskiej obok pętli Okęcie widać już betonową bryłę czteropoziomowego parkingu dla 400 aut i 100 rowerów za 18,7 mln zł. Planowane otwarcie w połowie przyszłego roku. Nawet dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego Leszek Ruta przyznał nam, że ten obiekt powinien stać w Jankach albo jeszcze dalej. Dlaczego więc stoi w al. Krakowskiej? Nie można budować poza Warszawą twierdzi rzecznik ZTM Igor Krajnow. Ten parking znajduje się w najdalszym możliwym miejscu z dostępem do infrastruktury, czyli pętli tramwajowej i autobusowej.

Jedno miejsce dla auta w al. Krakowskiej kosztuje prawie 47 tysięcy! Obsłuży jedną osobę dziennie oblicza na naszym blogu internauta. Ten parking to nie jest rozwiązanie docelowe. Tuż przy al. Krakowskiej przed IKEĄ rezerwujemy teren pod inny parking Parkuj i Jedź mówi wójt Raszyna Janusz Rajkowski.

Wójt liczy na przedłużenie w latach 2014 2020 linii WKD od stacji Raków do Janek i Nadarzyna, a także budowę linii tramwajowej między jezdniami al. Krakowskiej aż do Janek. Kto za to zapłaci? Wójt wymienia rząd, województwo i UE. Twierdzi, że gmina sama nie udźwignie nawet budowy parkingu. Eksperci pytają, czy parkingi Parkuj i Jedź muszą być kilkupoziomowe i kosztować po kilkanaście milionów złotych. Według Roberta Chwiałkowskiego z SISKOM, pod względem stosunku nakładów do zysków inwestycja w al. Krakowskiej to bubel. Jego zdaniem, ratusz powinien inwestować w jednopoziomowe parkingi przy stacjach, a koszt jednego miejsca nie powinien przekraczać 3 tys. zł.

"2551 miejsc znajduje się na parkingach Parkuj i Jedź w granicach Warszawy"

Młociny kontra Łomianki

Na blogu komunikacyjnym trwa dyskusja. Czy pełny po brzegi parking na Młocinach na tysiąc miejsc to rzeczywiście sukces, czy też ten obiekt powinien powstać w Łomiankach (wraz z poszerzeniem Pułkowej o buspas)? Czy obiekt przy al. Wilanowskiej to aby nie darmowy parking dla pracowników pobliskiego biurowca? Czy nie lepiej, gdyby został zlokalizowany w Piasecznie np. przy Auchan do którego w 2011 r. ma zostać dociągnięty buspas wzdłuż Puławskiej? W interesie Warszawy i gmin ościennych parkingi powinny powstawać poza miastem – mówi prof. Wojciech Suchorzewski. Problemem jest brak mechanizmu finansowania inwestycji na terenie metropolii, nie tylko w granicach Warszawy tłumaczy.

Po latach zastoju gminy wokół Warszawy też inwestują w Parkuj i Jedź. Burmistrz Piaseczna Józef Zalewski w 2011 r. obiecuje przebudowę ul. Towarowej obok dworca w Piasecznie, dzięki czemu przybędzie 200 miejsc parkingowych. Burmistrz Józefowa Stanisław Kruszewski zbudował parkingi po obu stronach torów PKP. Wybuchł nawet konflikt, bo według Józefowa, zastawiają go mieszkańcy Wiązowny, którzy do inwestycji się nie dokładali. Ideę programu Parkuj i Jedź ośmieszył za to Urząd Marszałkowski, który w 2009 r. hucznie otwierał parking przy stacji w Pruszkowie dla pasażerów Kolei Mazowieckich. Rok później urzędnicy wprowadzili tam opłaty za wjazd i parking stoi pusty.

"500 tys. samochodów średnio wjeżdża codziennie do centrum Warszawy"

Warszawa stawia na kolej

Przykład parkingu z Połczyńskiej się już nie powtórzy. Stawiamy na parkingi Parkuj i Jedź przy stacjach PKP mówi Igor Krajnow z ZTM. W tym miesiącu wykonawcy mają wejść na budowę parkingu za 3,2 mln zł przy stacji PKP Wawer na 150 aut i 100 rowerów. Równolegle mają się toczyć prace przy parkingu na 400 aut i 100 rowerów za 13,8 mln zł przy stacji Ursus-Niedźwiadek, której... nie ma. PKP Polskie Linie Kolejowe obiecują, że powstanie przed Euro 2012, ale szanse maleją.

W 2011 r. ma być gotowy projekt parkingu przy PKP Rembertów. Przy stacji w Falenicy ratusz nie ma decyzji lokalizacyjnej. Budowę w Wesołej blokują PKP, opóźniając przekazanie działki.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,525828_ ... ntrum.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

ODPOWIEDZ