O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 14 maja 2009, 9:00

rufio198 pisze:Proponuje teraz gorąco się modlić o to żeby KM wyszło ze Słonkiem, ewentualnie o tanią benzynę.
Okaże się, że ewentualne 7xpiętrus to za mało jeszcze.... A jak zostaną kibelki no to będzie nie lepiej jak rok temu.
IC chyba też powinno w piętrusy zainwestować.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 maja 2009, 9:00

W zeszłym roku poza sezonem ostatni autobus lub pociąg z Gdyni na Hel odchodził grubo przed 21... oczywiście, w wymienionych przez Ciebie podróżach to nie ma znaczenia, niemniej pewną, istotną w wakacje, część grupy docelowej odcina.

[ Dodano: |14 Maj 2009|, 2009 09:04 ]
przewoz pisze:
rufio198 pisze:Proponuje teraz gorąco się modlić o to żeby KM wyszło ze Słonkiem, ewentualnie o tanią benzynę.
Okaże się, że ewentualne 7xpiętrus to za mało jeszcze.... A jak zostaną kibelki no to będzie nie lepiej jak rok temu.
IC chyba też powinno w piętrusy zainwestować.
Zdecydowanie, na TLK i pospiechy byłyby rozwiązaniem bardzo dobrym, a dobrze zamówionym - nawet wygodniejszym dla pasażera.

No i inaczej nie da rady podpompować podaży na Hel ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 maja 2009, 13:11

Wolfchen pisze:No cóż. Tak to już jest, że monopoliście uderza sodówka do głowy. Bo dziwnym trafem, za czasów PR jeździłem do Gdyni pociągiem, tylko nagle od grudnia "przypadkiem" przesiadłem się do busa/PKSu :P
Nie no, IC o tyle ma (może mieć) rację, że faktycznie może zachodzić tu podejrzenie dumpingu. Acz grożenie, że na złość odmrożą sobie uszy i wytną Zamość z Suwałkami, jest śmieszne.

[ Dodano: Czw 14 Maj, 2009 13:13 ]
Glonojad pisze:Zdecydowanie, na TLK i pospiechy byłyby rozwiązaniem bardzo dobrym, a dobrze zamówionym - nawet wygodniejszym dla pasażera.
Może Arriva wykorzysta swojego wypożyczonego bohuna i pociągnie go w swoim pociągu na Hel...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 maja 2009, 14:48

Pisząc o "zwiększeniu podaży na Hel" nie miałem na myśli jednego wagonu piętrowego ze stonką :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 maja 2009, 20:26

fik pisze: Nie no, IC o tyle ma (może mieć) rację, że faktycznie może zachodzić tu podejrzenie dumpingu.
Nie wydaje mi się, przy taryfie podobnej do pośpiesznej w IR trudno im to będzie udowodnić. No chyba że stwierdzą, że "bez 25-złotowej dopłaty za sieć inter regio nie da się jeździć" :P
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 maja 2009, 21:20

Glonojad pisze:W zeszłym roku poza sezonem ostatni autobus lub pociąg z Gdyni na Hel odchodził grubo przed 21... oczywiście, w wymienionych przez Ciebie podróżach to nie ma znaczenia, niemniej pewną, istotną w wakacje, część grupy docelowej odcina.
pewien PKS ma (miał?) plan uruchomić linię nocną, rozwożącą ludzi po półwyspie - nie pamiętam tylko, czy miała jechać aż do Gdyni :)
Glonojad pisze:No i inaczej nie da rady podpompować podaży na Hel ;)
dobudować drugi tor ;P
noidea

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 maja 2009, 17:12

Adam G. pisze:pewien PKS ma (miał?) plan uruchomić linię nocną, rozwożącą ludzi po półwyspie - nie pamiętam tylko, czy miała jechać aż do Gdyni
PKS Wejherowo. Słynna linia 666 miała dostać kurs nocny, ale z Wejherowa do Władysławowa chyba. Na Hel tylko pt, sb, niedz. Ale kij z plnów wyszedł.
Adam G. pisze:dobudować drugi tor
Znajdź kasę i miejsce :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

przewoz

Post autor: przewoz » 15 maja 2009, 22:19

Póki pamiętam, zacytuję się sam :)
Okaże się, że ewentualne 7xpiętrus to za mało jeszcze
HA! i tu będzie pies pogrzebany. Jak po trasię będziemy mieć perony 200m, to wiecej jak 7 pumeksów i lok nie wejdzie. To oczywiście dużo luda, ale 7 wagonów piętrowych to maksimum. Są nieco dłuższe od pozostałych (ponad 26m), stąd tyle, a nie więcej........ kto by chciał wysiadać tuż przed peronem gdzieś po trasie ;)

Oj, będzie ciasno i w tych siedmiu pumeksach, jak je wypuszczą. Jeszcze weselej będzie w en57*3 po roszadach w IC.
Glonojad pisze:Pisząc o "zwiększeniu podaży na Hel" nie miałem na myśli jednego wagonu piętrowego ze stonką
Jakby KM się zdecydowały pumexy wysytłać na Hel, to prawie na pewno skorzystał bym sam osobuiście na tej trasie praktycznie na samym poczatkun jej istnienia ;) Ale o czym ja marzę... ten pocviąg był by nawalony z dachem włącznie ;) Trza by wyższą taryfę dać sporo ;)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 maja 2009, 20:07

Glonojad pisze:Pisząc o "zwiększeniu podaży na Hel" nie miałem na myśli jednego wagonu piętrowego ze stonką :p
Nie no, 3xMR+Bdhpumn na przykład... :-" Inna rzecz, że tam trzeba zwiększyć przepustowość przez (od)budowę mijanek i/lub udwutorowienie na niektórych odcinkach.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 16 maja 2009, 21:00

fik pisze:
Glonojad pisze:Pisząc o "zwiększeniu podaży na Hel" nie miałem na myśli jednego wagonu piętrowego ze stonką :p
Nie no, 3xMR+Bdhpumn na przykład... :-" Inna rzecz, że tam trzeba zwiększyć przepustowość przez (od)budowę mijanek i/lub udwutorowienie na niektórych odcinkach.
Na podstawie własnych doświadczeń mogę stwierdzić, iż tam by pomógł tylko dwutor na praktycznie całym odcinku. Mijanki i czasami dwutor nie ma sensu, bo tam jeden spóźniony pociąg rozwala cały rozkład.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
slupek

Post autor: slupek » 18 maja 2009, 10:22

Frencher pisze:
fik pisze: Nie no, 3xMR+Bdhpumn na przykład... :-" Inna rzecz, że tam trzeba zwiększyć przepustowość przez (od)budowę mijanek i/lub udwutorowienie na niektórych odcinkach.
Na podstawie własnych doświadczeń mogę stwierdzić, iż tam by pomógł tylko dwutor na praktycznie całym odcinku. Mijanki i czasami dwutor nie ma sensu, bo tam jeden spóźniony pociąg rozwala cały rozkład.
Tam jest raczej taki problem, że ciężko tam z miejscem na dwutor na całym odcinku.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 maja 2009, 11:05

Co to za luźne dywagacje (-X
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 30 maja 2009, 9:16

W Zetce podali właśnie, że wczoraj Husarz rozpędził się na CMK do 235km/h
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

przewoz

Post autor: przewoz » 30 maja 2009, 10:51

mozgow

Post autor: mozgow » 30 maja 2009, 14:56

Wow. Nic tylko pogratulować.
Gdyby nie blokada to pewnie znacznie szybciej by pojechała.
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

ODPOWIEDZ