"Budowa centralnego odcinka II linii metra" na MiKu.Rav5202 pisze:tam gdzie pisałeś 20 marca 2010 roku wyżej?
KM podczas budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
źródło: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... e_W_Z.htmlAutobusy wyniosą się z trambuspasa na Trasie W-Z
Jarosław Osowski
2010-12-30, ostatnia aktualizacja 2010-12-29 18:11
Na czas budowy drugiej linii metra przy Dworcu Wileńskim zniknie popularna linia 26. Od stycznia przemeblowanie czeka autobusy kursujące po torach tramwajowych na Trasie W-Z.
Zarząd Transportu Miejskiego dopina właśnie objazdy dla komunikacji od wiosny 2011 r. Ogromne kłopoty czekają pasażerów po zamknięciu skrzyżowania Targowej z al. "Solidarności". Tutaj zostanie tylko przejazd na wprost dla autobusów między Radzymińską a mostem Śląsko-Dąbrowskim. Poważne cięcia dotkną linie tramwajowe. Z ruchu trzeba wyłączyć kluczowe odcinki torów w okolicach Dworca Wileńskiego. Zniknie np. skręt z al. "Solidarności" w Targową na Grochów, a tędy od lat kursują z Jelonek i Woli tramwaje 26.
Według pierwszych przymiarek ta popularna linia miała być tymczasowo skierowana na Bródno, skąd trzeba z kolei wycofać m.in. trójkę (bo tory na Targowej będą zamknięte między Kijowską a ul. św. Cyryla i Metodego). Pewnym ratunkiem ma być szykowany powoli objazd wokół cerkwi - od al. "Solidarności" przez Jagiellońską, Ratuszową i Targową do ul. 11 Listopada i dalej na Bródno lub do pętli przy Stalowej. ZTM uznał jednak, że na tej okrężnej trasie tramwaje stracą sporo czasu i nie będzie z nich korzystać zbyt wielu pasażerów. Zamiast więc puszczać tędy linię 26, która kursuje co pięć minut, zdaniem urzędnika, z którym rozmawiała "Gazeta", wystarczy skierować np. jeżdżącą rzadziej czwórkę (wcześniej mówiło się, że z Bródna pojedzie raczej mostem Gdańskim). Towarzyszyłaby jej jeszcze jedna linia, np. 23 wycofana ze Stalowej. Tam zawracałaby zaś trzynastka, którą trzeba ewakuować z Targowej i Szmulek. Nasz rozmówca zastrzega, że są to wciąż niezatwierdzone na sto procent plany.
Co jednak po ewentualnym zawieszeniu linii 26 mieliby zrobić pasażerowie, którzy korzystają z niej na Woli? ZTM liczy, że część z nich przesiądzie się do autobusów, które pojadą nowym buspasem na Górczewskiej i Lesznie. Pozostałym - z okolic Wolskiej - zostaną zaś inne tramwaje. Nie można też wykluczyć nowego połączenia tramwajowego między Wolą a Żeraniem FSO przez al. "Solidarności" i Jagiellońską.
Pewne są już za to przetasowania tras autobusów. Bródno z Trasą W-Z połączy linia 500, która będzie wycofana z mostu Gdańskiego. Pod pomnikiem Słowackiego na pl. Bankowym powstanie nowa pętla. Przez most Śląsko-Dąbrowski dojedzie tu też część linii podmiejskich z Marek i autobusy prywatne. Zmieszczą się na Trasie W-Z, bo jezdnia ma tu być zamknięta dla samochodów prywatnych.
Gorzej w okresie przejściowym. Jak pisaliśmy, od 10 stycznia ZTM uruchomi nową linię 360 z Dworca Wileńskiego do stacji metra Ratusz-Arsenał. Znacznie częściej zaczną też kursować autobusy 527 z Zielonej Białołęki do pętli Esperanto. Niektórzy obawiają się, że przez to zablokuje się trambuspas wzdłuż Trasy W-Z. Czy urzędnicy nie zamierzają przypadkiem wycofać stąd część tramwajów już teraz?
- Absolutnie! - zaprzecza wicedyrektor ZTM Andrzej Franków i zapowiada zmiany w organizacji ruchu przed newralgicznym przystankiem między Muzeum Niepodległości a pl. Bankowym. Oprócz tramwajów nadal będą się tu zatrzymywać tylko autobusy 160 i 190. Nowa linia 360, a także 527 zostaną przeniesione na stary przystanek, który znajdował się na chodniku przy restauracji Gruba Kaśka. Oznacza to, że za Muzeum Niepodległości autobusy będą zjeżdżać z torowiska. - Nie przewiduję problemów, bo jezdnia rozszerza się tu z jednego do trzech pasów - mówi wicedyrektor Franków. A co ze wspólnym przystankiem w stronę Pragi? - W tym kierunku zatorów nie obserwujemy. Mieszczą się nawet trzy pojazdy, a kolejne zatrzymuje sygnalizacja świetlna przed skrzyżowaniem al. "Solidarności" z pl. Bankowym. Chodzi o to, by maksymalnie wykorzystać przepustowość trambuspasa na Trasie W-Z, który jest bardzo popularny wśród pasażerów. Stąd dodatkowe autobusy, które po nowym roku planujemy na jego najbardziej obciążonym odcinku.
[ Komentarz dodany przez: Bastian: |30 Gru 2010|, 2010 09:04 ]
Korekta cytatu: tytuł jest integralną częścią artykułu!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bez sensu ta kombinacja tramwajowa. Zamiast silnej linii na Bródno i na Jelonki po dwie słabe, w tym jedna specjalnie uruchomiona?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zaskoczyłaby mnie jakaś rozsądna i wewnętrznie spójna decyzja.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Plus:
Nie można też wykluczyć nowego połączenia tramwajowego między Wolą a Żeraniem FSO przez al. "Solidarności" i Jagiellońską.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wiadomo, ale rzeczy ogłoszone w prasie jednak zmieniają się ciut trudniej, niż te, które nie ujrzały światła dziennego.
I mam nadzieję, że to się zmieni.
I mam nadzieję, że to się zmieni.
Czy to znaczy, że nie będzie żadnego przejazdu Targową? (od południa jedynie do Kijowskiej?)
W takim razie nie widzę nic innego niż:
4 ZOO - W-Z - Wyścigi
13 FSO - W-Z - Koło
23 Czynszowa - W-Z - Nowe Bemowo (często, częstotliwość 24)
26 Jelonki - W-Z - Bródno (superczęsto, częstotliwość 1)
7 Kawęczyńska - Okęcie (często, częstotliwość 24)
25 kasacja.
Wtedy:
-Czynszowa coś ma
-Jelonki nic nie tracą
-Bródno ma rekompensatę za 3 i 25 (opieramy je na superczęstej 1 i 26 oraz normalnej 16)
-FSO nie płacze po 22
-Bemowo ma częste 23
-na Kawęczyńską 7 częściej, żeby Szmulki nie płakały, a i na Jerozolimskich trzeba zastąpić 25*
-3 Szmulki - Gocławek, bo przecież coś Grochowską musi jeździć
-odciążamy Waszyngtona 22
-8 oczywiście zostaje, jak jest (żeby Grochowską cokolwiek jeździło)
-relację Praga - Gdański - Żoliborz utrzymujemy 28 do ZOO**
Przy tym nikt (oprócz Grochowskiej i Czynszowej, ale inaczej się nie da) nie traci, nikt nie zyskuje.
* boję się tylko, czy na Kijowskiej nie będzie nadpodaży. Wtedy trzeba by było zrobić, co istnieje dzisiaj z 7 i 25 - dwie rzadkie zamiast jednej częstej z powodu końcówek, czyli - w tym przypadku - 7 Kawęczyńska - Banacha i 25 Zieleniecka - Okęcie... Ale mi się to zupełnie nie podoba.
** chociaż nie wiem, czy jest sens, bo nie będzie żadnych sensownych przesiadek...
W takim razie nie widzę nic innego niż:
4 ZOO - W-Z - Wyścigi
13 FSO - W-Z - Koło
23 Czynszowa - W-Z - Nowe Bemowo (często, częstotliwość 24)
26 Jelonki - W-Z - Bródno (superczęsto, częstotliwość 1)
7 Kawęczyńska - Okęcie (często, częstotliwość 24)
25 kasacja.
Wtedy:
-Czynszowa coś ma
-Jelonki nic nie tracą
-Bródno ma rekompensatę za 3 i 25 (opieramy je na superczęstej 1 i 26 oraz normalnej 16)
-FSO nie płacze po 22
-Bemowo ma częste 23
-na Kawęczyńską 7 częściej, żeby Szmulki nie płakały, a i na Jerozolimskich trzeba zastąpić 25*
-3 Szmulki - Gocławek, bo przecież coś Grochowską musi jeździć
-odciążamy Waszyngtona 22
-8 oczywiście zostaje, jak jest (żeby Grochowską cokolwiek jeździło)
-relację Praga - Gdański - Żoliborz utrzymujemy 28 do ZOO**
Przy tym nikt (oprócz Grochowskiej i Czynszowej, ale inaczej się nie da) nie traci, nikt nie zyskuje.
* boję się tylko, czy na Kijowskiej nie będzie nadpodaży. Wtedy trzeba by było zrobić, co istnieje dzisiaj z 7 i 25 - dwie rzadkie zamiast jednej częstej z powodu końcówek, czyli - w tym przypadku - 7 Kawęczyńska - Banacha i 25 Zieleniecka - Okęcie... Ale mi się to zupełnie nie podoba.
** chociaż nie wiem, czy jest sens, bo nie będzie żadnych sensownych przesiadek...
wszystkie linie metra na bialoleke!
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
- Bastian
- Sułtan Maroka
Od południa do skrętu w prawo w Ząbkowską lub w lewo w Kłopotowskiego.Dantte pisze:Czy to znaczy, że nie będzie żadnego przejazdu Targową? (od południa jedynie do Kijowskiej?)
Tego to nawet ja nie widzę. Jak zawrócisz na ZOO?Dantte pisze:W takim razie nie widzę nic innego niż:
4 ZOO - W-Z
Tym niemniej - o propozycjach zbliżonych do twoich ZTM mówił wcześniej. A teraz coś mu widocznie zaszkodziło.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chyba zwycięstwo Pani Prezydent w pierwszej turze.Bastian pisze: Tym niemniej - o propozycjach zbliżonych do twoich ZTM mówił wcześniej. A teraz coś mu widocznie zaszkodziło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No to jak niedasie zakrańcować 26 przy ZOO, to niech już jedzie chociaż do FSO lub na Czynszową, Annopol... Wherever, byle zachowało swój takt 5-minutowy i przemierzało całą trasę W-Z.
Jak już ZTM tak nie lubi 26, to poproszę o powrót 125 na starej trasie może...
Jak już ZTM tak nie lubi 26, to poproszę o powrót 125 na starej trasie może...
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11