Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
Dokładnie tak.Rosa pisze:A stawiam że pociąg pojedzie o godzine szybciej za cenę ponad 100 zł czyli sporo wyższą od PB
Zdaje się, że USTRONIE będzie długo jeszcze jeździło przez Bydgoszcz... Istotnie, na nocną podróż, to autobus jest bezkonkurencyjny. Nikt się nie kręci, bezpieczniej. A wg mnie także wygodniej.Rosa pisze:Zreszta gdybym wybierał kurs nocny to pociagu bym nie wybral bez względu na czas przejazdu
[ Dodano: |4 Gru 2011|, 2011 14:54 ]
Dzienny, zatłoczony, "aż" raz na dobę i to w dodatku tylko w sezonie.MeWa pisze:Słoneczny jest "droższy niewiele"
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dobrze, że dodałeś "wg mnie". Natomiast nie jest to kwestia polskiego busa, bo odkąd pamiętam, piszesz na forum że kolej jest be z definicjiWolfchen pisze:. A wg mnie także wygodniej.
Skandal...Dzienny,
co dowodzi zbędnościzatłoczony,
za to w najlepszej porze"aż" raz na dobę
No już bez przesady, KM mają wozić ludzi po województwie, a nie na wczasy, to i tak proteza.i to w dodatku tylko w sezonie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
paolo11051
E, tam, FLIRTem do Siedlec się jedzie całkiem miło (podobnie było z EDytą na trasie Żyrardów - Warszawa)Glonojad pisze:Natomiast nie jest to kwestia polskiego busa, bo odkąd pamiętam, piszesz na forum że kolej jest be z definicji
Raczej atrakcyjności cenowej względem pozostałych składów na tej trasie. No i tabor niezły.Glonojad pisze:co dowodzi zbędności
Jak dla kogo, bo akurat to kwestia bardzo względnaGlonojad pisze:za to w najlepszej porze
A czy ja to neguję? Moim zdaniem KMy nie powinny tego składu uruchamiać, bo robią to kosztem okrojenia składów wagonowych...Glonojad pisze:No już bez przesady, KM mają wozić ludzi po województwie, a nie na wczasy, to i tak proteza.
[ Dodano: |4 Gru 2011|, 2011 16:38 ]
TLK co najmniej 50 złotych z Centralnej do Gdańska o ile mnie pamięć nie zawodzi... Zresztą ja cały czas mówię o podróży nocąBJ pisze:TLK kosztuje jakieś 20 PLN więcej, a będzie jechało po zakończeniu modernizacji pewnie max 3h, więc ponad 2x krócej niż PB.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Skoro przynosi to zyski zarówno pasażerom, jak i KM, to w czym problem?Wolfchen pisze: Moim zdaniem KMy nie powinny tego składu uruchamiać, bo robią to kosztem okrojenia składów wagonowych...
No to nocą tym bardziej wolę pociąg, bo jest wygodniejszy w każdym caluWolfchen pisze:LK co najmniej 50 złotych z Centralnej do Gdańska o ile mnie pamięć nie zawodzi... Zresztą ja cały czas mówię o podróży nocą
W tym problem, że odbywa się to kosztem podstawowej działalności KM.BJ pisze:Skoro przynosi to zyski zarówno pasażerom, jak i KM, to w czym problem?
Mam wprost odwrotne zdanie w każdym calu, ale to rzecz subiektywnaBJ pisze:No to nocą tym bardziej wolę pociąg, bo jest wygodniejszy w każdym calu![]()
Przecież to jeden pociąg. I to w wakacje, gdy rozkłady są pościnane.Wolfchen pisze:W tym problem, że odbywa się to kosztem podstawowej działalności KM.
ZauważyłemWolfchen pisze:Mam wprost odwrotne zdanie w każdym calu, ale to rzecz subiektywna
W mieście jestem raczej entuzjastą autobusów w godzinach poza szczytowych (w szczycie wygrywa zdrowy rozsądek i wybieram tramwaj, jeśli tak jest szybciej), ale na trasach międzymiastowych wolę pociągi
-
Michalk001
Pomijając PB (jeszcze nie korzystałem,ale tam to inna bajka bo są toalety) to dwa razy jechałem autokarem na trasie dalszej niż 300km. Było to 4 lata temu z W-wy do Wyrzyska - po tym powiedziałem nigdy więcej. W jedną stronę wyjazd o 6:15 (autokar niezły Scania Irizar) i pierwszy 15 minutowy postój dopiero w Bydgoszczy, przez co do kibla musiałem lecieć biegiem. Co najlepsze drugi postój zaraz po 30km w Nakle n. Notecią (długi 30 minutowy - przerwa dla kierowcy). Jakby nie mogli pierwszego zrobić np. we Włocławku. Z powrotem jeszcze gorzej - pierwszy autokar też Irizar tyle że z tych wysokich, ale za to ogrzewanie rozkręcone na full i mało tam nie zszedłem do tej Bydgoszczy bo okna otworzyć się nie da. Drugi to starszy Man - dobrze że ogrzewanie miał ustawione idealnie, za to jazda w śnieżycy z poślizgami i opóźnieniem 2h do W-wy. Po tym jednak wolę pociąg - może brudny i czasem śmierdzący, ale kości można rozprostować i kibel mam pod ręką. Co najlepsze pomimo że w tej trasie jechały same dobre autobusy to jednak przebił je poczciwy dwuletni Autosan H10-10 z 1993 roku gdy jechałem nim na wycieczkę szkolną w Bieszczady ponad 400km - cichy silnik Leylanda i muzyka serwa działały kojąco na nerwy - pomimo jednej poważnej awarii spowodowanej brakiem obycia nowego kierowcy (stałemu akurat zmarł ojciec przez co musiał wrócić). Nowy kiero na spadku "przekręcił" silnik do 3300obr/min. (czerwone pole od 2500) i poszedł przewód paliwowy od pompy wtryskowej, dobrze że Sanok był blisko 
Ja mogę o pociągach przytoczyć również sporo róznych relacji z awarii i innych cudów (swoją drogą, był gdzieś temat PKP a PKS
), tak samo jak mogę przytoczyć kilka ciekawostek dotyczących PKSów.
Żeby daleko nie odbiegać w przeszłość, to dam z listopada br:
- wracając rzeźnią z Wrocławia położyłem rękawiczki na półce pod oknem, po czym ta półka została mi w ręku (trzymała się na jednej śrubie, widocznie komuś wypadła i tego nie zgłosił), został sterczący zastrzał, który musiałem urwać, żeby się na niego w nocy nie nadziać. Żeby było śmieszniej, to śpiąc sobie w najlepsze, zostałem obudzony przez jakichś podejrzanych typków otwierających drzwi. No comment na temat ich zamiarów, nie wnikałem. Potem się z konduktorem pociąłem, bo miał pretensje o to, że zamknęliśmy z kolegą przedział.
- tydzień później spóźniłem się na PKS Starachowice, a PKS Ostrowiec z godziny 18:00 został odwołany, w wyniku czego musiałem się tłuc do Radomia trzeszczącym kiblem (w którym na szczęście ogrzewanie działało, ale nawet nie dało się drzemać w takich warunkach).
Mimo wszystko, wolę PKSy. O niebo wygodniejsze (pomijam przypadki podstawiania strupiałego Autosana H9, tam komfort jest iluzją - pozdrawiam PKS Bełchatów i PKS Końskie) i przynajmniej mogę spać bez obawy, że ktoś się zainteresuje moim stanem posiadania.
Żeby daleko nie odbiegać w przeszłość, to dam z listopada br:
- wracając rzeźnią z Wrocławia położyłem rękawiczki na półce pod oknem, po czym ta półka została mi w ręku (trzymała się na jednej śrubie, widocznie komuś wypadła i tego nie zgłosił), został sterczący zastrzał, który musiałem urwać, żeby się na niego w nocy nie nadziać. Żeby było śmieszniej, to śpiąc sobie w najlepsze, zostałem obudzony przez jakichś podejrzanych typków otwierających drzwi. No comment na temat ich zamiarów, nie wnikałem. Potem się z konduktorem pociąłem, bo miał pretensje o to, że zamknęliśmy z kolegą przedział.
- tydzień później spóźniłem się na PKS Starachowice, a PKS Ostrowiec z godziny 18:00 został odwołany, w wyniku czego musiałem się tłuc do Radomia trzeszczącym kiblem (w którym na szczęście ogrzewanie działało, ale nawet nie dało się drzemać w takich warunkach).
Mimo wszystko, wolę PKSy. O niebo wygodniejsze (pomijam przypadki podstawiania strupiałego Autosana H9, tam komfort jest iluzją - pozdrawiam PKS Bełchatów i PKS Końskie) i przynajmniej mogę spać bez obawy, że ktoś się zainteresuje moim stanem posiadania.
Patrząc na nowoczesne pojazdy Polskiego Busa może się tak wydawać, ale jest pewien problem. Żeby się wyspać, potrzeba trochę spokoju. Oczywiście moga zdarzyć się takie rzeczy jak kibole czy dzieci w przedziale obok, pech. Ale generalnie pociąg ma spokojniejszy bieg, nie hamuje i przyspiesza co chwila, nie podskakuje i nie buja, nie ma hałasu z silnika na postoju i wycia mostu w czasie jazdy. Niestety te rzeczy dość mocno przeszkadzają w zaśnięciu w autokarach.Wolfchen pisze: Mimo wszystko, wolę PKSy. O niebo wygodniejsze
Przy 6-ciu osobach w przedziale usnąć ciężko, a przy ośmiu nie ma co z nogami zrobić

I tak jest, wiem z autopsji. Nawet siedzenia są całkie nieźle rozmieszczone.piotram pisze:Patrząc na nowoczesne pojazdy Polskiego Busa może się tak wydawać, ale jest pewien problem.
Jak ktoś się kręci po korytarzu i co chwila zagląda do przedziału, to ciężko o spokój...piotram pisze:Żeby się wyspać, potrzeba trochę spokoju.
To fakt, z nogami w komplecie ciężko, ale jak uśniesz to już nie ma znaczenia. Natomiast nie wiem, jaki problem jest przy 6 osobach, jeśli nie zachowują się jak kibole na stadionie? A jak ci w autobusie ktoś usiądzie obok?Wolfchen pisze:Przy 6-ciu osobach w przedziale usnąć ciężko, a przy ośmiu nie ma co z nogami zrobić
A ja niby z czego piszę, z artykułów w gazetach?I tak jest, wiem z autopsji. Nawet siedzenia są całkie nieźle rozmieszczone.![]()
To mu daj po japie to się nie będzie kręciłJak ktoś się kręci po korytarzu i co chwila zagląda do przedziału, to ciężko o spokój...