Komunikacja miejska po M2C

Moderator: Wiliam

Asesino

Post autor: Asesino » 08 maja 2015, 15:10

Jako studiujący na ILS naprzeciwko BUW potwierdzam, że wielu studentów wcześniej korzystających ze 105 przesiadło się do M2. Więcej, niż bym wcześniej przypuszczał, biorąc pod uwagę odległość do stacji.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 maja 2015, 18:35

Osobiście pomysl z komunikacją na Jana Kazimierza uwazam za poroniony.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

reserved

Post autor: reserved » 08 maja 2015, 18:40

A nieosobiście? :>

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 maja 2015, 18:44

Glonojad pisze:Osobiście pomysl z komunikacją na Jana Kazimierza uwazam za poroniony.

Komunikacja na Jana Kazimierza to chyba obecnie najłatwiejszy sposób na odciążenie E-5/105 :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 maja 2015, 19:55

Rozbijanie obsługi na dwa korytarze? Po co, skoro wystarczy podbić 105, nawet kursami skróconymi do Daszyńskiego? Albo po prostu dołożyć E-5 przystanki tam, gdzie są one najzwyczajniej w świecie potrzebne? Najłatwiejszy sposób na odciążenie linii to jej wzmocnienie, a nie dublowanie!

A potem będziesz miał problem, bo jak wejdzie - a wejdzie - zabudowa Odolan, to trzeba będzie komunikację zrobić na następnej równoległej ulicy - która jest projektowana jako 2x2 z zatokami, choć niestety dzięki Lilpop zablokował jej podpięcie do Prądzyńskiego - i się okaże, że z Jana niedasie zabrać i skończymy jak swego czasu na Kole, tj. każda przecznica z własną, wujową linią.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 maja 2015, 20:21

Glonojad pisze:Rozbijanie obsługi na dwa korytarze? Po co, skoro wystarczy podbić 105, nawet kursami skróconymi do Daszyńskiego? Albo po prostu dołożyć E-5 przystanki tam, gdzie są one najzwyczajniej w świecie potrzebne? Najłatwiejszy sposób na odciążenie linii to jej wzmocnienie, a nie dublowanie!

A potem będziesz miał problem, bo jak wejdzie - a wejdzie - zabudowa Odolan, to trzeba będzie komunikację zrobić na następnej równoległej ulicy - która jest projektowana jako 2x2 z zatokami, choć niestety dzięki Lilpop zablokował jej podpięcie do Prądzyńskiego - i się okaże, że z Jana niedasie zabrać i skończymy jak swego czasu na Kole, tj. każda przecznica z własną, wujową linią.
W sumie racja :-k

Tylko, że za nim to 2x2 powstanie to jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie, a w międzyczasie pewnie ZTM i tak się na linię na Jana Kazimierza zdecyduje.

Oczywiście kursy wariantowe (bo to chyba faktycznie najlepsze rozwiązanie) do Daszyńskiego są wskazane - 105 wyjeżdżające z Jelonek co 3/7,5/3//5 załatwiłoby sprawę (w szczytach i w DS co drugi kurs do Browarnej).
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 maja 2015, 20:36

(Jaka ulica, jaki Lilpop, nic nie rozumiem.)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 maja 2015, 20:37

No więc zamiast rozbijać ofertę, trzeba wzmocnić ciąg Wolska-Kasprzaka i tyle.

Lilpop-Rau-Loewenstein mieli fabrykę. Po tej fabryce zostały zabudowania, adres mają od Bema, choć stoją między torami a Prymasa. I pech chce, że stoją dokładnie w śladzie potencjalnej przebitki Prądzyńskiego na Odolany nad Prymasa - no to Prądzynskiego odchylono na południe, dzięki czemu ominięto zabytkowe budynki, ale rozminięto się z kwartałami na Odolanach...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 maja 2015, 20:39

A gdzie te kwartały na Odolanach, jak ten teren nawet planu zagospodarowania nie ma?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 maja 2015, 22:17

Ma dość zaawansowany projekt. Zresztą Czyste też. Po cichu liczę, że jednak projektanci uciąglą Prądzyńskiego, ale...

osa

Post autor: osa » 09 maja 2015, 0:05

Przejechałem się niedawno przez Jana Kazimierza i też nie jestem przekonany, czy tam powinna jeździć linia autobusowa. Przystanki na Wolskiej w zasięgu dojścia. I też zależy dokąd z Jana Kazimierza. Bo jeśli do metra/ronda ONZ, to tak, ale jakby to miało być 167 na Ochotę, jak się przymierza ZTM, to nie wróżę powodzenia.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 maja 2015, 0:29

osa pisze:Przejechałem się niedawno przez Jana Kazimierza i też nie jestem przekonany, czy tam powinna jeździć linia autobusowa. Przystanki na Wolskiej w zasięgu dojścia. I też zależy dokąd z Jana Kazimierza. Bo jeśli do metra/ronda ONZ, to tak, ale jakby to miało być 167 na Ochotę, jak się przymierza ZTM, to nie wróżę powodzenia.
A moim zdaniem przeciwnie. 167 miałoby słabą konkurencję w postaci 154 tylko na wschodnim odcinku, podczas gdy linia do metra raczej nie wygrałaby z komunikacją na Wolskiej.

Choć co istoty sprawy zgadzam się, że sens autobusu tamże w ogóle jest wątpliwy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

osa

Post autor: osa » 09 maja 2015, 0:38

Myślę raczej o linii do ronda ONZ. Bo dokąd tym 167 można dojechać? Jakie cele załatwia Odolanom albo jakie wygodne przesiadki? Nie za dużo tego widzę.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 maja 2015, 0:56

Ochotę załatwia, tylko i aż. Możliwe, że opłacałoby się tam czekać na autobus na Ochotę. Bardziej, niż na autobus do ONZ (bo 10 i 11).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 maja 2015, 6:26

Co sobotę jeżdżę na bazar na Banacha, więc ten cel mi załatwi - doskonale z przystanków na Wolskiej.

ODPOWIEDZ