Nazwy stacji metra

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sty 2012, 17:49

Tak, bo na Wilanowską tłumy walą, żeby dostać się na Powiśle... Nie ma powodu, żeby wydawać kolejne pieniądze na następną zmianę, która doskonale funkcjonuje i się przyjęła.
BJ pisze:
ness pisze:wilanowska
Tu jeszcze można było kombinować z nazwą "Dworzec Południowy".
Choć mi obecna nazwa się podoba.
Nie ma co wskrzeszać trupa. Dworzec nie istnieje.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 07 sty 2012, 19:44

MeWa pisze:Nie ma co wskrzeszać trupa. Dworzec nie istnieje.
Też tak uważam.
A wielka szkoda, że nie istnieje... Jak o wiele wygodniej i sprawniej można by się poruszać wzdłuż Puławskiej, gdyby kolejka nadal istniała. Szkoda, że nikt nie planuje jej odbudowy lub przedłużenia tramwaju...

Czy jest planowana wymiana lub odświeżenie systemu informacji pasażerskiej w Metrze?
Te wszystkie napisy etc.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 sty 2012, 19:47

BJ pisze:Czy jest planowana wymiana lub odświeżenie systemu informacji pasażerskiej w Metrze?
ZTCP to cały siermiężny system jest na wieki wieków ze względu na to, jak jest skonstruowana umowa z firmą zań odpowiadającą. Niezbyt wiem jak to jest możliwe, ale ponoć tak jest. Zresztą to chyba nie jest temat od tego ;)
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 sty 2012, 20:52

MeWa pisze:Nie ma co wskrzeszać trupa. Dworzec nie istnieje.
Może de iure, bo de facto ma się całkiem nieźle.

[ Dodano: |7 Sty 2012|, 2012 20:57 ]
ZEA_R-0 pisze:
BJ pisze: Tu jeszcze można było kombinować z nazwą "Dworzec Południowy".
Choć mi obecna nazwa się podoba.
Ja bym jeszcze pokombinował z al. Wilanowską ;)

Wg. mnie ta stacja powinna mieć taką nazwę, nawet jeśli ludzie i tak będą mówić Wilanowska. A dlaczego? Żeby był zwyczajny porządek, bo ulica Wilanowska jest na Powiślu :!:
Ale przede wszystkim to stacja się nazywa Wilanowska, a nie ulica w tym miejscu. Jakkolwiek nie jestem entuzjastą tej nazwy, to moim zdaniem nie do końca słusznie zakładacie, że pochodzi ona od ulicy. W Rosji nazwy stacji są bytami niezależnymi. Mogła by być stacja Południowa albo Lema, może być i Wilanowska - jako ta, z której się jedzie do Wilanowa.

A dlaczego nie jestem entuzjastą? Bo byłby to jedyny przypadek nadania nazwy na tej zasadzie. Ale ja tylko zgaduję... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 07 sty 2012, 21:33

Bastian pisze:Bo byłby to jedyny przypadek nadania nazwy na tej zasadzie. Ale ja tylko zgaduję...
Nie sądzę, aby ktoś był aż tak przebiegły ;)

Nazwa istotnie nie jest może idealna pod względem formalnym, ale od kilku lat zaczęła żyć własnym życiem, a sama Wilanowska stała się ważnym meeting pointem dla Ursynowa, Mokotowa, Piaseczna, Konstancina, a także Wilanowa.
Z kolei nazwa Dw. Południowy powoli umiera śmiercią naturalną. Powoli, bo wbrew pozorom sporo osób poniżej 30tki używa jej jeszcze.

Mnie to fascynuje, że ktoś bez większego zastanowienia nadał nazwę stacji Ursynów taką, jaką mamy obecnie.
Bardziej nieprecyzyjnej nazwy nie ma chyba na całej linii i gdyby nie to, że funkcjonuje od wielu lat i każdy już wie, o co chodzi, to postulowałbym zmianę na Ursynów Północny. Powstaje wtedy co prawda mały zgrzyt z pętlą o tej samej nazwie, ale jakoś by się to dało rozwiązać.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 07 sty 2012, 21:50

Bastian pisze:W Rosji
Bastian, ale tu jest Polska :D

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 sty 2012, 22:30

Bastian pisze:Może de iure, bo de facto ma się całkiem nieźle.
Szkoda, że de facto jest taki dziadowski :/ Zresztą mam wrażenie, że obecna nazwa stacji metra przyjęła się także jako punkt orientacyjny dla tej okolicy i pętli.
MZ pisze:
ZEA_R-0 pisze:A pewnie i tak nigdzie tego nie przekazali.
:arrow: Bo chyba nawet tego nie zrozumieli, skoro napisałeś o istniejącej stacji WILANOWSKA, a oni z szablonu odpisali Ci o "nazwie stacji budowanej II linii metra" :-s.
Zresztą wyzywa odpowiadających mu na pytania, a sam nawet nie wie, do kogo skierować pytanie...
Notabene, nawet jeśli przekazali "propozycję" dalej, to Zespół Nazewnictwa Miejskiego, ani Podkomisja Nazewnictwa nie musiały nawet kiwnąć palcem. Teraz każda propozycja z nazwą musi być podparta odpowiednią liczbą podpisów. I bardzo dobrze - nie muszą się zajmować wszystkimi bzdurnymi propozycjami.
Bastian pisze:Ale przede wszystkim to stacja się nazywa Wilanowska, a nie ulica w tym miejscu. Jakkolwiek nie jestem entuzjastą tej nazwy, to moim zdaniem nie do końca słusznie zakładacie, że pochodzi ona od ulicy. W Rosji nazwy stacji są bytami niezależnymi. Mogła by być stacja Południowa albo Lema, może być i Wilanowska - jako ta, z której się jedzie do Wilanowa.
W Pradze podobnie - i tam wiele nazw jest przymiotnikowych.
Zresztą jak się prześledzi historie nazw stacji metra w kilku innych systemach metra, np. w Londynie, można dojść do podobnych wniosków. Wiele nazw zaczyna funkcjonować jako niezależne byty.

Awatar użytkownika
Wasyl
Kontakt:

Post autor: Wasyl » 07 lut 2012, 14:24

Była propozycja zmiany C11, C12, przyszła pora na C13.
link
TVN Warszawa pisze:Następna stacja Centrum Nauki Kopernik?

Budowana na Powiślu stacja II linii metra mogłaby nosić nazwę Centrum Nauki Kopernik – przekonują władze CNK. Na wsparcie ekspertów od nazewnictwa jednak nie mają co liczyć. Mimo to ich wnioskiem zajmą się w środę miejscy radni.

- Chodzi o nadanie nazwy stacji metra, ale też pobliskim przystankom autobusowym w tunelu Wisłostrady - tłumaczy Katarzyna Nowicka, rzecznik CNK. Jak przekonuje, Centrum Nauki Kopernik zyskało już rangę miejsca popularnego i rozpoznawanego, a taka nazwa pomogłyby do niego dotrzeć chociażby turystom.
- Nazywanie przystanków komunikacji nazwami instytucji kultury jest dość powszechne tak w Warszawie, jak i innych miastach europejskich. Nie szukając daleko, mamy przystanek Muzeum Narodowe, Muzeum Powstania Warszawskiego, Ratusz-Arsenał - wylicza Nowicka.

Eksperci sceptyczni...

Ekspertów to nie przekonuje. Zespół Nazewnictwa Miejskiego, pod przewodnictwem prof. Kwiryny Handke, mówi pomysłowi CNK "nie". "Zespół uważa nazwę Powiśle za nazwę najlepszą dla usytuowanej w tym miejscu stacji metra. Stacja ta będzie ważnym punktem orientacyjnym i przesiadkowym dla węzła komunikacji miejskiej tego rejonu miasta" - czytamy w uzasadnieniu.
Nie poparli też wniosku o zmianę nazw okolicznych przystanków autobusowych, bo - jak przekonują - prawdopodobnie będą odnosiły się właśnie do nazwy stacji metra Powiśle.

... ale zdecydują radni

Opinia ta nie jest wiążąca. W środę, na posiedzeniu komisji nazewnictwa, wnioskiem zajmą się miejscy samorządowcy. Ostateczną decyzję w sprawie nazw wszystkich sześciu stacji centralnego odcinka II linii metra podejmie cała Rada Warszawy.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 lut 2012, 14:26

Ojej, to PKP Powiśle i Metro Powiśle będą się mylić jeszcze bardziej niż Okęcie z Okęciem. :)

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 08 lut 2012, 0:33

MichalJ pisze:Ojej, to PKP Powiśle i Metro Powiśle będą się mylić jeszcze bardziej niż Okęcie z Okęciem. :)
A dziś w metrze wyświetlali, że PRAlKa ma zmienić się w coś, co będzie Okęciem.
ŁK

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 lut 2012, 0:42

O nazwach przystanków komunikacji naziemnej dyskutujemy gdzie indziej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 lut 2012, 20:39

Jak donosi GW, podkomisja nazewnictwa podtrzymała nazwy Nowy Świat i Powiśle.

osa

Post autor: osa » 09 lut 2012, 0:19

Ale ze Świętokrzyską będzie jeszcze wesoło... #-o

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 lut 2012, 0:37

Nadal myślą nad Pastą? 8-( Mam nadzieję, że wreszcie ktoś ukatrupi ten niedorzeczny pomysł...

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 09 lut 2012, 1:23

:idea: Świętokrzyska A i B.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

ODPOWIEDZ