Objazdy tramwajowe 2009
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chcesz rozbijać dogmaty, czy dogmatyków? Bo "30" na Moście Poniatowskiego udało się rozbić bez wiedzy, kto je forsował... (dokładniej: nikt się nie przyznał przed szerszym gremium...) 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Byłoby fajnie.MeWa pisze:mam nadzieję, że ze skutkiem także dla W-ZGlonojad pisze:Bo "30" na Moście Poniatowskiego udało się rozbić bez wiedzy, kto je forsował...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zobaczymy jak wyląduje linia 4. Znów będzie przekonywanie, ze skret na Bankowym to taaaaaki problem, że gdyby nie on, to tramwaje w mieście jeździłyby bez problemu co 5 minut...?MeWa pisze:mam nadzieję, że ze skutkiem także dla W-ZGlonojad pisze:Bo "30" na Moście Poniatowskiego udało się rozbić bez wiedzy, kto je forsował...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bo skręt na Bankowym to jest problem, czego dowodzą stwierdzone tam kolejki po 6 tramwajów.MisiekK pisze:
Zobaczymy jak wyląduje linia 4. Znów będzie przekonywanie, ze skret na Bankowym to taaaaaki problem, że gdyby nie on, to tramwaje w mieście jeździłyby bez problemu co 5 minut...?
Kolejki tramwajów dowodzą, że umiejętność programowania sygnalizacji świetlnej w naszym mieście leży i kwiczy. Włączenie wzbudzania fazy przez tramwaj szykujący sie do skrętu jest niemożliwe, bo.... niemożliwe i koniec.Glonojad pisze:Bo skręt na Bankowym to jest problem, czego dowodzą stwierdzone tam kolejki po 6 tramwajów.
Najciekawsze, że ci sami koordynatorzy, którzy 1,5 roku temu 4 przywracali (imprezka '4 - wracam na Pragę', prasa, orkiestra, strzelające korki szampanów etc) dziś jęczą, że 4 nie może tam być. Grunt, to zrobić z gęby cholewę.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Biorąc pod uwagę, że ta faza trwa ze 30 sekund z ewakuacją a sterownik nawet nie ma "pewności", czy rzeczywiście stoi 4, czy też jeszcze sobie motorowy nie zdążył zwrotki przestawić... zresztą zaraz się okaże, że skrzyżowanie pracuje w dwóch ciągach skoordynowanych i o żadnym przestawianiu kolejności faz nie może być mowy.
Żaden ciąg skoordynowany. Od czasu zmiany programu na Bankowym (wydzielone lewoskręty) nie ma nawet koordynacji ze światłami na środku placu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, nie ma to jak pieprznąć komunałem i zignorować aspekty techniczne.
Zresztą ze stawianiem komunikacji tramwajowej we Wrocku za wzór to byłbym ostrożny.
@Pawcio: co nie znaczy, że taki warunek nie został projektantowi postawiony teraz.
Zresztą ze stawianiem komunikacji tramwajowej we Wrocku za wzór to byłbym ostrożny.
@Pawcio: co nie znaczy, że taki warunek nie został projektantowi postawiony teraz.
Ha! widzisz moze ja ignoruje deko aspekty techniczne ale z drugiej strony mam wrazenie ze inni ignorują inne aspekty np popyt i elementy zarządzania gdyż patrzą tylko od strony technicznej - a najprosciej dla nich jest rzec "nie da sie". A to co nazwałeś komunałem powinno byc podstawą. Gdyby nie dostosowywac techniki do potrzeb tylko na odwrót to pewnie bysmy wciaz w jaskiniach zyli 
a co do wrocka - podałem przykład - wydaje mi sie że siec tramwajowa dobrze tam funkcjonuje
a co do wrocka - podałem przykład - wydaje mi sie że siec tramwajowa dobrze tam funkcjonuje
PURA VIDA!
mariow pisze:W wielu miastach relacje skretne są normą i jakoś sobie radzą - vide Wrocław. nikt nie kaze tramwajom jezdzic na wprost zeby było prosciej - ustala sie cel i sie do niego dostosowuje srodki - w tym przypadku sygnalizacje
właśnie wróciłem z Wrocławia i odpowiem - na każdych światłach się długo stoi, jest dużo gorzej niż w Warszawieperson pisze:Czemu?Glonojad pisze:Zresztą ze stawianiem komunikacji tramwajowej we Wrocku za wzór to byłbym ostrożny.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Słabe częstotliwości, mnogość relacji ze słabymi węzłami, torowiska w jezdni, dziwna polityka taborowa (205WrAs Ok, ale czemu zamawiać 204WrAs? No i 16T - wagon o wadach pięcioczłonowca bez jego największej zalety). Tramwaj plus jednak może zmienić moje zdanie (chociaż nie wiem, dlaczego jego założeń nie stosować powszechnie).
@mariow: popyt? Ha! Na tą relację skrętną akurat popytu nie ma.
@mariow: popyt? Ha! Na tą relację skrętną akurat popytu nie ma.