Korekta taryfy - 2011

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 cze 2011, 8:25

Arnise pisze:Nazwisko jak nazwisko, ale miejsce zamieszkania, pesel itp.
Ten pesel sobie sam nadałeś, jak rozumiem? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 02 cze 2011, 8:27

px33 pisze:
MeWa pisze:Co w tym złego, że ludzie zamiast jeździć autobusem będą jeździć na rowerze bądź iść piechotą?
Dla nich nic złego, ale z punktu widzenia KM im więcej pasażerów tym większe wpływy i tym atrakcyjniejszą ofertę można zaoferować (co z kolei przyciągnie jeszcze więcej pasażerów - autobus co godzinę jest nieatrakcyjny, ale co kwadrans przy rozsądnej trasie, dobrych rozkładach, uprzywilejowaniu i przesiadkach drzwi w drzwi jest już alternatywą dla samochodu). To jest takie błędne koło - pogarszając ofertę zniechęcamy pasażerów przez co mamy mniejsze zyski i musimy dalej ciąć itd.
A jeśli w miejsce tych, którzy przesiedli się na rower lub własne buty do autobusów wsiądą nowi pasażerowie?
Czy w interesie miasta nie powinna być po prostu redukcja ruchu samochodów indywidualnych?

[ Dodano: |2 Cze 2011|, 2011 08:30 ]
ness pisze:Najgorsze jest to ze dlugookresowo wyglada to tak jakby nikt nie mial planu jak ta taryfe ksztaltowac.
W wersji zmian przedstawionej przez Ciebie widzę pewien trend - zachęcanie/zmuszenie do zakupu biletu 30- lub 90-dniowego. Ot, bilet długookresowy dla wszystkich ;)

[ Dodano: |2 Cze 2011|, 2011 08:31 ]
Bastian pisze:
Arnise pisze:Nazwisko jak nazwisko, ale miejsce zamieszkania, pesel itp.
Ten pesel sobie sam nadałeś, jak rozumiem? :>
Zapewne te same - obawiające się o własne dane - osoby nie korzystają z kart płatniczych, ani nie mają telefonów na abonament. Tylko ten zły ZTM pobiera ich dane i robi z nimi nie wiadomo co...

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 02 cze 2011, 10:44

MeWa pisze:o matko, ale pewnie chcesz jechać nowym autobusem po buspasie, żeby Twoja linia częściej kursowała. To wszystko kosztuje.
Wiaderko i farbka?:)

przepraszam, jestem złym człowiekiem :)

Arnise

Post autor: Arnise » 02 cze 2011, 13:37

person pisze: [ Dodano: |2 Cze 2011|, 2011 08:31 ]
Bastian pisze: Ten pesel sobie sam nadałeś, jak rozumiem? :>
Zapewne te same - obawiające się o własne dane - osoby nie korzystają z kart płatniczych, ani nie mają telefonów na abonament. Tylko ten zły ZTM pobiera ich dane i robi z nimi nie wiadomo co...
Jak mi podasz racjonalny dla mnie powód, dla którego ZTM koniecznie musi posiadać moje dane to możemy porozmawiać.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 cze 2011, 14:37

Arnise pisze:Jak mi podasz racjonalny dla mnie powód, dla którego ZTM koniecznie musi posiadać moje dane to możemy porozmawiać.
A ileż tych danych posiada? PESEL? Są bilety na okaziciela i jak ktoś nie ma ochoty podawać danych niech z nich korzysta.

Wszyscy robią łomot o ZTM, a jak cielęta zgadzają się na posiadanie ogromnego ich ich przez banki, które potem w ramach 'działań marketingowych' nimi handlują, czy podają je w supermarketach w ramach 'przedłużania gwarancji' (tu nawet obywatel nie wie do kogo tak naprawdę one trafiają).

Nie mówię już o tym, że wszystkie dane właścicieli można sobie z ksiąg wieczystych wyciągnąć.

Do tego jeszcze debilny wydumany przez gazety problem 'śledzenia pasażerów'
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Arnise

Post autor: Arnise » 02 cze 2011, 14:54

MisiekK pisze:Są bilety na okaziciela i jak ktoś nie ma ochoty podawać danych niech z nich korzysta.
Z okresowych się nie da. Trzeba mieć imienną kartę (kolejny absurd)

A co do banków i KW - to jest akurat kryminał, niemniej nie życzę sobie by jakaś kolejna niepaństwowa instytucja wiedziała kim jestem i gdzie się przemieszczam.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 cze 2011, 14:57

Arnise pisze:Z okresowych się nie da.
Na 14-dniowe też??? Nieznajomość taryfy się kłania.
Arnise pisze:Trzeba mieć imienną kartę (kolejny absurd)
Nie trzeba.
Arnise pisze:nie życzę sobie by jakaś kolejna niepaństwowa instytucja wiedziała kim jestem i gdzie się przemieszczam.
Przykłady poproszę. Sieci komórkowe są bardzo niepaństwowe.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 cze 2011, 15:06

ale zdaje się, że jego ma nie być w nowej taryfie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 cze 2011, 15:09

Temat o personalizacji jest innym tematem niż ten.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 cze 2011, 15:09

MeWa pisze:
ale zdaje się, że jego ma nie być w nowej taryfie.
Fakt, z nowej zniknęły, ale w obecnej są.
Nadal pozostają 30 i 90-dniowe bilety na okaziciela, które można zakodować na karcie bez danych.

EOT o personalizacji.

Arnise

Post autor: Arnise » 02 cze 2011, 15:27

MisiekK pisze:
MeWa pisze:ale zdaje się, że jego ma nie być w nowej taryfie.
Fakt, z nowej zniknęły, ale w obecnej są.
Nadal pozostają 30 i 90-dniowe bilety na okaziciela, które można zakodować na karcie bez danych.

EOT o personalizacji.
Ile mają kosztować 30-dniowe na Okaziciela od sierpnia? Mam płacić tylko dlatego 200% (docelowo) więcej, bo nie jestem lemingiem szastającym wszem i wobec swoimi danymi osobowymi? Zwykły szantaż.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 cze 2011, 15:28

nikt Cię nie zmusza w ogóle do korzystania z komunikacji publicznej - jeśli to stanowi taki problem dla Ciebie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Arnise

Post autor: Arnise » 02 cze 2011, 15:32

MeWa pisze:nikt Cię nie zmusza w ogóle do korzystania z komunikacji publicznej - jeśli to stanowi taki problem dla Ciebie.
Od sierpnia nikt mnie nie będzie w ogóle musiał do niczego zmuszać. Nie stać mnie będzie na komunikację publiczną. Niezłe kuriozum wyszło - KM, które chyba z zasady powinno być dostępne dla gorzej sytuowanych mieszkańców miasta, staje się powoli niedostępne dla nich, bo jest za drogie...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 cze 2011, 15:34

Temat o lemingach i inne przyrodnicze z kolei na KH powinny się znaleźć.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 02 cze 2011, 23:43

person pisze:Jezusmaria.
Nie, dość.
Naprawdę, NAPRAWDĘ są pewne granice absurdu.
Widzę, że zabrakło adrenaliny pod wieczór, to wybrałeś pierwszy lepszy sposób na rozemocjonowanie się do granic możliwości.
person pisze:W takich przypadkach pisanie, iż "tak gdzieś czytałem" dyskredytuje osobę w całości.
Świetnie, wybacz, że swoją wiedzę na temat nowej taryfy oparłem na artykule w Stołecznej czy gdzieś tam, bo mam ciekawsze zajęcia niż czytanie bądź przeglądnie 28-stronicowego dokumentu, który podlinkowałeś.
Takie śmieszne emocjonowanie się drobnostkami nie czyni cię poważniejszym, naprawdę...
reserved pisze:Bo jeżeli moje pieniądze mają iść na kolejną linię na Tarchomin to ja dziękuję bardzo.
Sorry, ale nawet jeśli to był "żart", to twoje ogólne podejście do tematu jakichkolwiek podwyżek jest ignoranckie i do granic możliwości populistyczne.

[ Dodano: |2 Cze 2011|, 2011 23:45 ]
yavorius pisze:Wiaderko i farbka?:)

przepraszam, jestem złym człowiekiem
Nie wiem, czy złym, ale z pewnością poczucie humoru masz bardzo, bardzo siermiężne.

ODPOWIEDZ