Informacja pasażerska
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jeśli problem dotyczy(ł) pojedynczych egzemplarzy, to problem był w wozach, z jakiegoś powodu nie zaktualizował się Macrosystem. Aż jutro sprawdzę co w tej szatańskiej machinie siedzi i czy znowu spieprzyli, czy to jednak wina wozów.
Szczególnie informacje o Strefie Kibica ?emyl pisze:No i sądzę, że angielskie wersje niektórych komunikatów spokojnie mogłyby zostać na zawsze.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Zapewne "old town" też byś zostawił ? 
Linia 155: 1966-2011
A propo tłumaczeń - dzisiaj jak co dzień jechałem 24, ale tym razem jakoś tak stanąłem, że w oko wpadła mi po raz pierwszy informacja o skróceniu trasy do placu Starynkiewicza w godz. 21.45-1.00. Pod spodem był dopisek, że trasa obowiązuje także w przypadku wcześniejszego zamknięcia Al. Jerozolimskich i mostu Poniatowskiego, a jeszcze bardziej pod spodem wersja angielska tegoż dopisku.
Bardzo chwalę pomysł ZTMu, żeby pisać takie informacje także to po angielsku, ale na Boga tłumaczenie na inny język powinno oddawać sens, a nie być tłumaczeniem 1 do 1 urzędniczego slangu - a tam było coś w rodzaju "Above route is also valid if Al. Jerozolimskie and Poniatowskiego bridge closure occured earlier". Na Boga, mosty i ulice się po prostu zamyka - "Above route is also valid when Al. Jerozolimskie and Poniatowskiego bridge are closed earlier." W przypadku wątpliwości polecam zrobić sobie z tego formę podstawową w obcym języku np. "occurence of a road closure". Prawda, że brzmi idiotycznie? Podobny dziwoląg jest też na tymczasowym przystanku przy placu Starynkiewicza.
Bardzo chwalę pomysł ZTMu, żeby pisać takie informacje także to po angielsku, ale na Boga tłumaczenie na inny język powinno oddawać sens, a nie być tłumaczeniem 1 do 1 urzędniczego slangu - a tam było coś w rodzaju "Above route is also valid if Al. Jerozolimskie and Poniatowskiego bridge closure occured earlier". Na Boga, mosty i ulice się po prostu zamyka - "Above route is also valid when Al. Jerozolimskie and Poniatowskiego bridge are closed earlier." W przypadku wątpliwości polecam zrobić sobie z tego formę podstawową w obcym języku np. "occurence of a road closure". Prawda, że brzmi idiotycznie? Podobny dziwoląg jest też na tymczasowym przystanku przy placu Starynkiewicza.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- MeWa
- Cukiereczek
Zresztą komunikat po angielsku też powinien być przede wszystkim prosty, a nie być jakąś próbą popisu erudycji piszącego. Przecież komunikat kierowany jest do większości zagranicznych turystów, którzy niekoniecznie władają jezykiem angielskim w stopniu proficiency.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
A ten przystanek nie był okryty płachtą "przystanek skasowany"?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ale rozkładu nie maashir pisze:Według naklejek na krańcu Targówek 07 406 nadal tu normalnie zagląda.
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Przy okazji wczorajszego zamętu na Centralnym odniosłem wrażenie, że TW coraz lepiej sobie radzi z informacją o awariach. Jechałem 17 od Pola i już przy GUSie poszła informacja (swing, więc głośnikami) o awarii, jak będzie toto jechać oraz że będzie zetka, ale będzie na nią trzeba chwilę poczekać. Na NOWOWIEJSKIEJ jeszcze do tego wszedł pan Nadzor, więc ci co chcieli ewakuowali się w ciągu minuty. Na naruciaku przesiadłem się w 15 (via Towarowa), w której też już byli ludzie uświadomieni, nie tylko klasowo
Chaos na pl. Zawiszy też jakby mniejszy niż być mógł; Nadzorów wszędzie pełno. Słowem - jest coraz lepiej.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Bo przyjezdni wyjechali do domów, zostali tylko rodowici, którzy znajo miasto. BPANMSP.Daniel_FCB pisze:Przy okazji wczorajszego zamętu na Centralnym odniosłem wrażenie, że TW coraz lepiej sobie radzi z informacją o awariach. Jechałem 17 od Pola i już przy GUSie poszła informacja (swing, więc głośnikami) o awarii, jak będzie toto jechać oraz że będzie zetka, ale będzie na nią trzeba chwilę poczekać. Na NOWOWIEJSKIEJ jeszcze do tego wszedł pan Nadzor, więc ci co chcieli ewakuowali się w ciągu minuty. Na naruciaku przesiadłem się w 15 (via Towarowa), w której też już byli ludzie uświadomieni, nie tylko klasowoChaos na pl. Zawiszy też jakby mniejszy niż być mógł; Nadzorów wszędzie pełno. Słowem - jest coraz lepiej.
ŁK