Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Od początku kursowania linii dziennych, tzn. od momentu, kiedy pierwsze dzienne wyjadą na miasto. Ja to bardziej interpretowałbym tak, że po prostu na wszystkich liniach dziennych komunikacja jest darmowa, a w nocnych jeszcze nie. I myślę, że przeciętni pasażerowie tak to odczytują i do nocnego nie wsiadają bez biletu (przynajmniej ci uczciwi).
Rozumiem argumenty posiadaczy biletów 30- lub 90-dniowych, ale nie dlatego, że tracą jakieś wielkie pieniądze (bo nie tracą, to "groszowa" sprawa), tylko dlatego, że oni poprzez zakup i korzystanie z biletów okresowych już wybrali komunikację miejską, a więc nie przyczyniają się do zatruwania powietrza spalinami z własnych samochodów. Krótko mówiąc, wyszli naprzeciw władzom Warszawy bez specjalnych apeli i akcji. Przedłużenie ważności ich biletów o jeden dzień byłoby ładnym gestem podziękowania. Skoro miasto stać na "udarmowienie" komunikacji na jeden dzień, to taki gest też raczej nie wstrząsnąłby budżetem Warszawy.
Wstrząsnąłby bo implementacja takiego systemu kosztowałaby tyle, ze każdemu odechciałoby się darmowych minut.
ŁK
Nie rozumiem przesłanek do takiej interpretacji.Emyl pisze:W dniu 15 grudnia, tak samo jak w każdym innym, linie dzienne kursują od godz. 00:00 do 23:59. Tak należy interpretować moim zdaniem omawiany zapis.
22 września wiele osób też miało ból dupy o ten jeden dzień. Idąc tym myśleniem osoba która korzysta z komunikacji miejskiej jedynie w dni robocze mogłaby się domagać zwrotu kosztów za weekendy. A osoby którym bilet skończył się 14 grudnia powinni dopłacić za ten jeden gratisowy dzień.
Podoba mi się logika tego sformułowaniaPremo pisze:dopłacić za ten jeden gratisowy dzień.
Wszystko dziś ładnie i pięknie a ja sobie teraz jadę A750 na 186 i kasowniki normalnie działajalą, bo nikt w Mobilisie nie pomyślał, żeby je zakleić.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
O której godzinie najwcześniej w dowolnym dniu można wsiąść do pojazdu linii dziennej?MichalJ pisze:Nie rozumiem przesłanek do takiej interpretacji.Emyl pisze:W dniu 15 grudnia, tak samo jak w każdym innym, linie dzienne kursują od godz. 00:00 do 23:59. Tak należy interpretować moim zdaniem omawiany zapis.
O 3:20, jak już ktoś wspomniał. Dzienne autobusy po północy kursują jeszcze poprzedniego dnia. I nawet jeśli ta interpretacja jest do końca słuszna, to nie sądzę, żeby ZTM kierował się Twoją, bardziej absurdalną.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Po północy nie jest poprzedni dzień. Twierdzenie, że początek kursowania linii dziennych jest o 3:20 jest kłamstwem, co mogę udowodnić w taki sposób, że jechałem dziś linią dzienną o godzinie 0:00.
W XXI wieku też nie przyszło by mi przez myśl, żeby zaklejać kasowniki, zamiast je wyłączyć.Walas pisze:Wszystko dziś ładnie i pięknie a ja sobie teraz jadę A750 na 186 i kasowniki normalnie działajalą, bo nikt w Mobilisie nie pomyślał, żeby je zakleić.
O której godzinie zmieniamy datę?reserved pisze:O 3:20, jak już ktoś wspomniał. Dzienne autobusy po północy kursują jeszcze poprzedniego dnia. I nawet jeśli ta interpretacja jest do końca słuszna, to nie sądzę, żeby ZTM kierował się Twoją, bardziej absurdalną.

- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W Mobilisie kasowniki są powiązane z SIP. Prowadzący ustawia linię i brygadę, a system sam programuje kasowniki a na liniach podmiejskich zmienia strefy. Nie za bardzo jest jak wyłączyć kasowniki. Można najwyżej zakleić.
Na jednym z kleszczowych Solarisów też widziałem dziś działające kasowniki (na 523).

O północy. Ale ZTM napisał, że nie od północy, nie od zmiany daty, a od początku kursowania linii dziennych. Czyli od chwili, gdy pierwsze dzienne wyjeżdżają na ulice danego dnia. Idąc waszym tropem można powiedzieć, że kierowca, który zjeżdża z dziennej linii po północy, kursuje dwa dni z rzędu non stop, co jest niezgodne w takim razie chyba z prawem.Wiliam pisze: O której godzinie zmieniamy datę?