Warszawskie dworce i przystanki kolejowe

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 wrz 2008, 22:24

Amen
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 wrz 2008, 22:25

IMO łatwiej zbudować rozjazd. Szczególnie, że wówczas na peron możesz wejść bez latania po podziemiach - już widzę dziesiątki chętnych spieszących się z kas na pociąg i przełażących w niedozwolonym miejscu przez tory. Akurat peron I na PKP Włochy jest umiejscowiony bardzo propasażersko w moim przekonaniu.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 wrz 2008, 22:31

R-11 Kleszczowa pisze:IMO łatwiej zbudować rozjazd.
A gdzie masz na to miejsce? Niweleta pozwala? Bo wątpię...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 wrz 2008, 22:33

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:IMO łatwiej zbudować rozjazd.
A gdzie masz na to miejsce? Niweleta pozwala? Bo wątpię...
Na pewno mam więcej miejsca niż na przesuwanie peronu :roll: Do szczegółów technicznych wykonania rozjazdu nie wnikam - jednak właśnie budowa owego rozjazdu może realnie poprawić sytuację nie powodując dodatkowego niebezpieczeństwa.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 wrz 2008, 22:36

Akurat problemy z niweletą są bardziej istotne przy rozjeździe, niż przy peronie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 wrz 2008, 22:38

Ale peron przesuwałbyś na boki, zaś rozjazd w osi wzdłużnej. Musiałbyś mieć odpowiednią ilość płaskiego miejsca przed stacją, bo przecież nie skrzyżujesz toru schodzącego z nasypu z leżącym w poziomie terenu, nawet gdyby różnica wysokości miałaby być minimalna. Aby się zmieścić z tym całym rozjazdem po zachodniej stronie stacji tego miejsca trzeba by dość dużo, stąd moje pytanie: czy tory z nasypu schodzą na poziom 0 odpowiednio wcześnie?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 wrz 2008, 22:40

Nie schodzą jednak jest miejsce gdzie zjeżdżają w dół przez pewien okres prostej (dość łagodny spadek) - gdyby tor z Piastowa ułożyć w ten sam sposób budowa rozjazdu byłaby możliwa :?:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 wrz 2008, 22:42

W sensie, że podnieść tor z Piastowa i robić rozjazd na spadku? Nie bardzo to widzę, nie wiem wręcz, czy to byłoby dopuszczalne... :-k

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 wrz 2008, 22:44

Dokładnie tak! Zaznaczając, że spadek jest minimalny (ostatnia jego faza) :idea:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 wrz 2008, 22:45

I tak mam wrażenie, że w każdym przypadku przesunięcie toru (i peronu) na boki będzie prostsze, niż jego podnoszenie.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 wrz 2008, 22:46

Ale nie będzie tak bardzo propasażerskie. Niejednokrotnie rozwiązanie droższe i trudniejsze są bardzie praktyczne.
Albert Camus-"Dżuma"

Tm

Post autor: Tm » 20 wrz 2008, 20:00

ATSD to rzeczywiście powinno być na MiKu w kwestii Włoch - czym jest spowodowany taki układ jak obecnie, a nie odwrotny - wydawałoby sie logiczniejszy - rozdzielone tory do Grodziska i Łowicza, wspólny w kierunku Zachodniej?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Emisja
Kontakt:

Post autor: Emisja » 26 wrz 2008, 17:01

Prawie miesiąc minął od otwarcia.
Windy jeszcze działają i nie śmierdzi w środku. Aż dziwne, jak to możliwe?
Nazw nowych przystanków na schematach KM jeszcze nie ma.
Jeszcze nie raczono nawet uzupełnić schematu KM na www:
http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/147.html

Kolej jest fajna.
:P

ZTM też jest fajny: http://ztm.waw.pl/schematy.php
"Zakres obowiązywania wspólnego biletu ZTM-KM-WKD"

Na Żwirki i Wigury statystyczny warszawiak (laik) nie wie który przstanek autobusowy wybrać. Baleya czy Novotel? Oba za daleko od wiaduktu, żeby się na czas zorientować, czy to tu trzeba wysiadać czy tam. Przystanku na wiadukcie nie będzie bo nie?
Bo przepisy już nie pozwalają?

Rosa

Post autor: Rosa » 26 wrz 2008, 21:27

Emisja pisze: Na Żwirki i Wigury statystyczny warszawiak (laik) nie wie który przstanek autobusowy wybrać. Baleya czy Novotel? Oba za daleko od wiaduktu, żeby się na czas zorientować, czy to tu trzeba wysiadać czy tam. Przystanku na wiadukcie nie będzie bo nie?
Bo przepisy już nie pozwalają?
Na Gocławku przystanek jest na wiadukcie to stacja daleeeko, tutaj widać starali się zrobic odwrotnie. :D
Aż dziwne że kiedyś, widac całkiem przypadkiem udało im się zrobic PKP Służewiec gdzie stacja jest dokladnie pod przystankiem.

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 26 wrz 2008, 22:05

=D> =D> =D> Raków też :idea: :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

ODPOWIEDZ