Vide: kurs 14:50 z Pl. Wilsona.ashir pisze:W obydwie strony była "LINIA ZASTĘPCZA".
Informacja pasażerska
O 18:25 miał.Szeregowy_Równoległy pisze:Tu nie trzeba nagrywać, tu trzeba chlastać z dwóch innych zapowiedzi. Lepsze to, nawet tymczasowo, niż milczenie. A czy Redut jeździł z plakatami? Bo ja i A714 dostaliśmy plakaty informujące o nowej trasie, więc nie wiem, czy te plakaty to nie był substytut braku "nowej trasy".ashir pisze:Nie została też nagrana zapowiedź przystanku Kanał Bródnowski.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Na Solbusy 10-metrowe szkolenia były i to chyba także z obsługi sterowników, bo kierowcy niektórzy wiedzą, że w Novamedii trzeba zatwierdzać przesunięcie przystanku. Tyle że potem i tak nikt nie patrzył, czy kierowca przeszedł już szkolenie, czy nie, jak przydzielano wóz. Ale najfajniejsze jest, jak w jedną stronę sterownik tej firmy potrafi wyłączyć tablice i monitory i zostawić samego Knapika, a w drugą stronę jest wszystko normalnie. I tak potrafi być cały czas - w kier. M. Wilanowska z wygaszonymi tablicami, w kier. Natolina - z włączonymi. Podobne problemy mogły być z Z-1 z tego, co rzuciłem okiem.Patryk2222 pisze:Przypuszczam że nocny kierowca jechał, więc kiedy on te szkolenie miał przejść? Zwłaszcza że szkolenia na początku z obsługi nowych wozów z reguły przechodzą kierowcy wytypowani jako opiekunowie wozów (tak było w przypadku nowych manów na R-13).
...parę dni temu w 503 (MAN) jakiś pan na ich podstawie próbował przez telefon zreferować komuś aktualne położenie autobusu. Wyszło, mu, że wg dechy Dolna to pl.Wilsona, a jedzie na Nowodwory (chociaż jechał akurat na Natolin)ashir pisze:Nowe elektrodechy są tak przydatne, że...
Nie wiem ile mozna zaoszczędzić zamawiając tabor bez tego wynalazku, ale jeśli uratuje to choć jeden półkurs jakiejś zagrożonej linii, to należy to zrobić.
Popatrz, jaka franca!
W tym starym dobrym narzędziu można było chyba wszystko wpisać, bo się edytowało pod dosem gotowe plansze.pawcio pisze:To nie BuszMen. To stare dobre narzędzie do generowania informacji przystankowej. BuszMen by sobie z obecnymi częstotliwościami w Warszawie nie poradził. W końcu to program pisany pod Gdynię i dalej tylko nieco modyfikowany.Łukasz pisze:Wygląda, że się po prostu nie da w buszmenie wpisać własnego nagłówka, tylko wybrać dzień tygodnia.
[ Dodano: |9 Sty 2013|, 2013 20:28 ]
Pomijając, że jest to kompletnie nieczytelne i jeszcze trzeba czytać w poziomie, a kreski są pionowe - to pewnie masz rację.MZ pisze:Dzięki za ten załącznik (nawet u góry kawałek mojej mapki się załapał
) - właśnie o taki przykład mi chodziło (pomijam tu akurat drobny błąd, bo powinno być na przykład "1 listopada" a nie "1 listopad"). Przy takiej formie wydruku nie marnuje się niepotrzebnie miejsca, bo długość rozkładu jazdy jest uzależniona od liczby kursów. Na kartce formatu A3 udawało się w tym roku zmieścić trzy osobne tabelki - na 31 października i 2 listopada, na 1 listopada i na 3-4 listopada (tak było na linii 13, przy maksymalnej częstotliwości co 5 minut). Problem głównie w tym, że Warszawa ma gabloty przystankowe z ramkami na A5 i - niestety - ciężko wyjść poza ten rozmiar.
ŁK
Nie znam na tyle ani starego dobrego narzędzia, ani DOS-a. Wiem, że rozkłady przystankowe są robione w starym dobrym narzędziuŁukasz pisze:W tym starym dobrym narzędziu można było chyba wszystko wpisać, bo się edytowało pod dosem gotowe plansze.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Ciąg dalszy ciekawych przygód w Scaniach - dziś na którymś 127 Scania z pierwszej dostawy prezentowała taką oto trasę przejazdu:
"KS. CHROŚCICKIEGO - KS.CHROŚCICKIEGO - SYMPATYCZNA - TECHNIKÓW - POPULARNA - AL.JEROZLIMSKIE - AL.JEROZOLIMSKIE - AL.JEROZLIMSKIE - NIEMCEWICZA - AL. JEROZOLIMSKIE - AL.JEROZOLIMSKIE - PL.TRZECH KRZYŻY"
Kto to taki mądry, ZTM czy PKS? Od tych wszystkich wersji JEROZOLIMSKICH niedobrze się robiło
"KS. CHROŚCICKIEGO - KS.CHROŚCICKIEGO - SYMPATYCZNA - TECHNIKÓW - POPULARNA - AL.JEROZLIMSKIE - AL.JEROZOLIMSKIE - AL.JEROZLIMSKIE - NIEMCEWICZA - AL. JEROZOLIMSKIE - AL.JEROZOLIMSKIE - PL.TRZECH KRZYŻY"
Kto to taki mądry, ZTM czy PKS? Od tych wszystkich wersji JEROZOLIMSKICH niedobrze się robiło
Co w tym nadzwyczajnego ? Takie błędy się od paru lat zdarzają....Zarówno u ajentów jak i w MZA.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
No tak, ale chyba jedną z zalet elektroniki w służbie informacji pasażerskiej jest jej elastyczność - czyli to, że można ją dowolnie programować w zależności od potrzeb - czyli np. korygować błędy. A jeżeli pewniejszym i bardziej niezawodnym źródłem informacji są dechy tradycyjne, to coś tu ewidentnie nie gra. Do dziś np. niektóre elektrodechy wyświetlają stary numer infolinii ZTM (a przynajmniej do niedawna wyświetlały)mobil one pisze:Co w tym nadzwyczajnego ? Takie błędy się od paru lat zdarzają....Zarówno u ajentów jak i w MZA.
Popatrz, jaka franca!