Paweł D. pisze:To ja dołożę z dziś w A108 - przystanek: "HUTA".
Informacja pasażerska
- R-9 Chełmska
To ja dorzucę kamyczek do nowych bajerkowych wyświetlaczy zastępujących dechy: otóż próbowałem wydostać się z Białołęki, na przystanek podjechał nowy MAN na 509, kierunek "zjazd do zajezdni". No i wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, iż nie wiadomo, do którego przystanku realizowany jest ten zjazd. Informacji na zewnątrz o ostatnim przystanku - brak. Jedynie cokolwiek mógłby powiedzieć spis ulic poniżej kierunku, ale zanim on "dojechał" do ostatniej ulicy, to autobus zamknął już drzwi... Przy klasycznych dechach ostatni przystanek zaznaczony jest na czerwono, łatwo zauważyć, podjąć szybką decyzję, czy autobus nam odpowiada... A tak to jest widmo. Wiedziałem, że to nowy MAN, więc zjeżdża na Stalową i nie wiedziałem, czy jedzie do Starzyńskiego, czy do Wileniaka, ale pasażerowie nie znający się na przynależności do zajezdni?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Każde mobilisowe SU12-1 ma wgrane "Huta" zamiast "Metro Młociny"maciej180 pisze:Paweł D. pisze:To ja dołożę z dziś w A108 - przystanek: "HUTA".Myślałem, że po "Księcia Trojdena", jakie w mobilisowym SU12-1 widziałem ok. rok temu już nic mnie nie zdziwi...
noidea
To akurat standard od jakiegoś czasu, że zjazdy są opisywane bez zajezdni. Docelowo miało być wyświetlane "Rondo Starzyńskiego Kurs skrócony" ale jak widać system stanął wpół drogi.R-9 Chełmska pisze:To ja dorzucę kamyczek do nowych bajerkowych wyświetlaczy zastępujących dechy: otóż próbowałem wydostać się z Białołęki, na przystanek podjechał nowy MAN na 509, kierunek "zjazd do zajezdni". No i wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, iż nie wiadomo, do którego przystanku realizowany jest ten zjazd. Informacji na zewnątrz o ostatnim przystanku - brak. Jedynie cokolwiek mógłby powiedzieć spis ulic poniżej kierunku, ale zanim on "dojechał" do ostatniej ulicy, to autobus zamknął już drzwi... Przy klasycznych dechach ostatni przystanek zaznaczony jest na czerwono, łatwo zauważyć, podjąć szybką decyzję, czy autobus nam odpowiada... A tak to jest widmo. Wiedziałem, że to nowy MAN, więc zjeżdża na Stalową i nie wiedziałem, czy jedzie do Starzyńskiego, czy do Wileniaka, ale pasażerowie nie znający się na przynależności do zajezdni?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A111 jeżdżąc na 712, po wyjeździe z petli Metro Młociny, wg wyświetlacza wewnętrznego zwiedza dodatkowo ulice Akacjową. (Daleka to trasa - ul. Akacjowa znajduje się na Mokotowie przy petli Rakowiecka-Sanktuarium).Paweł D. pisze:To ja dołożę z dziś w A108 - przystanek: "HUTA".
Od 5.2008 tylko autobusy
Galeria sław: http://omni-bus.eu/warsztat/profile.php?uid=108
http://omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=34
Galeria sław: http://omni-bus.eu/warsztat/profile.php?uid=108
http://omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=34
Dokonały. W nowych SU18. Kurs skrócony na wyświetlaczu, lektor co przystanek informuje: "Uwaga, kurs skrócony. Ostatni przystanek..."drapka pisze:No niech mnie kto teraz przekona, że od czasów żóltych dech zjazdowych dokonały się w informacji pasażerskiej zmiany na lepsze.
Co do żółtych dech i zjazdów do zajezdni. Nie działa to. Dla pasażera liczy się numerek, a to, gdzie to coś jedzie, już nie. Wczoraj zagubiło mi się na bramie parę osób.
- MeWa
- Cukiereczek
Ale gdyby wyświetlać ostatni przystanek na trasie to to ma sens.
Tylko w Swingach np. jeśli jedynka ma kurs skrócony do pl. Starynkiewicza, a nie Banacha, to wyświetlacze pokazują "Pl. Zawiszy", a potem od placu Zawiszy "przejazd techniczny"...
Tylko w Swingach np. jeśli jedynka ma kurs skrócony do pl. Starynkiewicza, a nie Banacha, to wyświetlacze pokazują "Pl. Zawiszy", a potem od placu Zawiszy "przejazd techniczny"...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- R-9 Chełmska
No, to jest oczywiste. Jednak w starych wozach po prostu można spojrzeć na dechę i od razu wiadoomo, dokąd autobus jedzie. Nowy system nie daje takiej informacji.pawcio pisze:To akurat standard od jakiegoś czasu, że zjazdy są opisywane bez zajezdni
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
A tak na poziomie bardziej ogólnym, w ZTMie jest jakaś komórka od SIPu? Mam na myśli ten elektroniczny w autobusach, tramwajach i skmkach, bo im dokładniej się temu przyjrzeć to rozbieżności są ogromne: elektrodechy z Macrosystemu i Novamedii, wyświetlacze podsufitowe pokazujące trasę (w autobusach) lub przystanki (opisane jako trasa) w tramwajach. W ogóle można odnieść wrażenie, że nikt nad tym nie panuje i choć są wyznaczone miejsca na jakieś komunikaty to trzeba przyklejać kartki A3...