KM po uruchomieniu tramwaju na Powstańców Śląskich
Moderator: Wiliam
Samorząd studentów WAT-u trzeba by zapytać.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Samo 122 nie wyrobi odcinka Radiowa-SB. Tam i 523 bywa niezabieralne rano.
No tak, ale teraz sesja is coming, więc nikt nie będzie się zajmował autobusami. A po się okaże, że zmiany już przyszły i następne nie są przewidywane (chyba że zmiany nie nadejdą tak szybko). Myślisz pawcio że bez samorządu by się nie obeszło?
@Georg: A 154? No i kwestia co z 112, bo propozycji sporo. Chociaż wtedy... z Kaliskiego i Lazurowej zrobiłaby się ,,Marszałkowska".
Jak dla mnie to mogłoby być tak:
523 - Górczewska - Lazurowa - Kaliskiego - SB
154 - Górczewska - PŚ - Radiowa - SB (z wariantami na Fort Radiowo)
320 - kasacja
220 - Groty (...) - Kaliskiego - Radiowa - PŚ - Nowe Bemowo
122 - na starej trasie albo skrócenie do SB.
Reszty linii nie tykam bo nie mieszkam na Bemowie więc nie będę innym zmieniał układu komunikacyjnego (ziom, właśnie to zrobiłeś wyżej...). Tylko ten akademicki
@Georg: A 154? No i kwestia co z 112, bo propozycji sporo. Chociaż wtedy... z Kaliskiego i Lazurowej zrobiłaby się ,,Marszałkowska".
Jak dla mnie to mogłoby być tak:
523 - Górczewska - Lazurowa - Kaliskiego - SB
154 - Górczewska - PŚ - Radiowa - SB (z wariantami na Fort Radiowo)
320 - kasacja
220 - Groty (...) - Kaliskiego - Radiowa - PŚ - Nowe Bemowo
122 - na starej trasie albo skrócenie do SB.
Reszty linii nie tykam bo nie mieszkam na Bemowie więc nie będę innym zmieniał układu komunikacyjnego (ziom, właśnie to zrobiłeś wyżej...). Tylko ten akademicki
Podoba mi się 154 z wybranymi kursami wydłużonymi do Fortu Radiowo. Nie rozumiem sensu skrócenia 122 do SB. Linia 320 musi kursować, bo żądali jej rodzice dla dzieci dojeżdżających z Grot do szkoły podstawowej na Bemowie. Natomiast nie wiem, gdzie jest ta szkoła (przy którym przystanku). 220 na Bemowo to marnotrawstwo brygad. I w końcu na których przystankach miałoby stawać 523 na nowej trasie? Klemensiewicza, Górczewska, WAT, Archimedesa, SB?
No właśnie Georg zamiast 320 z Grot do SB pojechałoby 220. Aktualnie 320 wozi muchy - no, może rano dzieci do szkoły i tyle. Do Fortu zamiast 320 dać 154, a na Groty 220 - rodzice zadowoleni. Dalej, do pomocy 122 dać 220 do Nowego Bemowa.
Skrócenie 122 do Starego to taki luźny pomysł, żeby nie było za dużo wozów na Lazurowej/Kaliskiego jak pojedzie tam 523. Można skrócić 122 do Nowego Bemowa albo Chomiczówki jak pisali poprzednicy, i na wycofanym odcinku dać 220. A z Os.Górczewska do Kocjana będzie 523 i 149. Poza tym Os. Górczewska będzie miało 28 do Radiowej czy dalej.
523 na stałym na pewno Klemensiewicza, Górczewska WAT i Archimedesa, jak napisałeś. Na żądanie można rozważyć Kocjana i Fort Blizne, ewentualnie Archimedesa (zależnie od popytu).
Z 220 pozostaje kwestia brygad i częstotliwości.
Skrócenie 122 do Starego to taki luźny pomysł, żeby nie było za dużo wozów na Lazurowej/Kaliskiego jak pojedzie tam 523. Można skrócić 122 do Nowego Bemowa albo Chomiczówki jak pisali poprzednicy, i na wycofanym odcinku dać 220. A z Os.Górczewska do Kocjana będzie 523 i 149. Poza tym Os. Górczewska będzie miało 28 do Radiowej czy dalej.
523 na stałym na pewno Klemensiewicza, Górczewska WAT i Archimedesa, jak napisałeś. Na żądanie można rozważyć Kocjana i Fort Blizne, ewentualnie Archimedesa (zależnie od popytu).
Z 220 pozostaje kwestia brygad i częstotliwości.
Może zamiast 220 być i 320 (jeżeli potrzebny byłby tylko w DP), byleby jakiś rozsądny rozkład (np. dostosowany do WATu i tej szkoły). Ale wtedy odpada wycofanie 122.
Co do szkoły - najbliżej trasy linii 320 znajduje się jakaś w Boernerowie, bo reszta jest albo w Jelonkach albo w Nowym Bemowie. Ciężko mi jednak stwierdzić po co ta linia jeździ do Fortu Radiowo; być może przegapiłem jakiś post.
A tak poza tym uruchomienie linii tramwajowej nie oznacza od razu masowego przekierowywania autobusów na Kaliskiego i Lazurową...
A tak poza tym uruchomienie linii tramwajowej nie oznacza od razu masowego przekierowywania autobusów na Kaliskiego i Lazurową...
Jeśli chodzi o dojazd na Karolin, to odcinkiem, na którym powinna jeździć linia autobusowa powinien być Karolin-Hala Wola, no najwyżej Bemowo-Ratusz. Pytanie: czy jest możliwość skierowania linii 190 do Karolina w przypadku, gdyby 197 nie dało rady pojechać Strąkową? I druga rzecz: żeby ułatwić dojazd pasażerom z Redutowej może warto pokusić się o jakąś koordynację. 155 co 10/15/15; 129 co 20/30/30; 154 10/15/15. A tak przy okazji: od kiedy ścięto na 129 szczyt poranny? Dawniej w godzinach 6-9 częstotliwość była wzmocniona przez dwa dodatki do 20 minut. Teraz cały dzień 129 jeździ co pół godziny.
Oczywiście, że nie. Trudno sobie wyobrazić, żeby z Powstańców usunąć 167, 171 czy 523. Edward to już sprawa dyskusyjna. Ale od czasu próby likwidacji tej linii, ZTM pewnie boi się jej dotykać, więc E-2 zostanie na starej trasie.myniax 9 pisze:Co do szkoły - najbliżej trasy linii 320 znajduje się jakaś w Boernerowie, bo reszta jest albo w Jelonkach albo w Nowym Bemowie. Ciężko mi jednak stwierdzić po co ta linia jeździ do Fortu Radiowo; być może przegapiłem jakiś post.
No ja też nie myślę, żeby przerzucać cały ruch liniowy na Kaliskiego, tylko wspomniane 523.
Teoretycznie z Radiowej to Ratusza nadal będzie 171 i szczytowy E2 oraz tramwaj (który za ratuszem już się z 523 nie pokryje trasowo). Kwestia tego czy ruszą tą linie.
Teoretycznie z Radiowej to Ratusza nadal będzie 171 i szczytowy E2 oraz tramwaj (który za ratuszem już się z 523 nie pokryje trasowo). Kwestia tego czy ruszą tą linie.
523 raczej nie. E-2 odpada. I 171 pewnie też zostanie. ZTM teraz boi się zmian. Będzie ruszone tylko 112 i 184.
Dużo zależy od tego skąd i dokąd będzie/będą poprowadzona/e nowa/e linia/linie. I gdzie by ruszyć to 112? Może jakoś przez al. AK, a potem al. PT i w Górczewską? Na 184 pomysłu nie mam.
112 nadaje się do skrócenia na wczoraj. Teraz wreszcie będzie do tego okazja. 184 to raczej w całości do kasacji i zastąpienie odcinkowe innymi liniami.
Albo 184 skasować, a 186 skierować mostem Północnym do Młocin, dalej tak jak 184 do Broniewskiego później do al. AK i po stałej trasie. "Resztki" ze 184 tak jak pisałeś zastąpić odcinkowo.
186 też jest nie do ruszenia.