Rozkład jazdy 2017/18 w WWK
Moderator: JacekM
Nawet Impulsom skierniewickim zdarzało się jeździć do Falenicy, a nie kończyć na Wschodnim. 
-
Matt Cubis
SKMka może jeździć przez średnicę, ale już KM nie? Zresztą część KMek przyjeżdża przez średnicę i jedzie dalej. A jakoś nie chce mi się wierzyć, że zaplecze techniczne jest takim problemem. Pociąg ostatnim kursem może jechać tylko do Warszawy.
Albo niech zjeżdża po szczycie. Ale nie, żelazna logika i mityczne zaplecze techniczne na 6 peronie na Wschodnim.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
Ostatnio Flirt co jeździ na R2 był na R1.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Na RK wyczytałem, że ŁKA negocjuje z CUPT zmianę warunków dofinansowania na Flirty tzn. obsługę nowych tras przez nie. Dla chcącego nic trudnego (Naprawdę porobić kursy łączone 45WE Skierniewice-Otwock, czy ER75 Siedlce-Piaseczno nie byłby problem, gdyby chęci były). No niestety, nie zapowiada się nic na zmianę filozofii funkcjonowania firmy, a osoby zarządzające po wyborach niemal się nie zmienili (lub wcale).
To akurat jest zgodne z dofinansowaniem. Każdy typ taboru ma prawo jeździć czy to do Falenicy, czy to do Rembertowa bo... jest w Warszawie. Nawet jakby wyjechał dalej, to UE nie cofnęło by chyba dofinansowania.
Przede wszystkim na początku trzeba połączyć kursy szczytowe - one nie wymagają bazy na każdym końcu, zjadą na nie po szczycie.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Można też przemyśleć czy wszystko musi pchać się na średnicę. Jak Legionowo częściowo może jechać na Gdański to może Sochaczew też da radę. Były takie kursy ale skończyły się z wakacjami. Tylko jak to czasowo i technicznie wygląda po remoncie trasy na Wolę.
Wszystko pięknie, ale Most Gdański i jego okolic do czasu skończenia (i rozpoczęcia zresztą też) modernizacji wymusza ograniczoną przepustowość. Gdyby tak istniała południowa linia obwodowa...
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Jeśli chodzi o nocowanie poza bazą, to pragnę przypomnieć, że... już teraz KM poza bazą nocują! To chociażby Elfy na LK9 (na 3miasto) - każdej nocy stoją stadami w Mławie, Ciechanowie czy Działdowie.
Potwierdzić mogę, że jeszcze niedawno (przed rozpoczęciem remontu stacji) kible stały w Otwocku, stoją też (przez remont nieliczne - ale jednak) w Pilawie.
Więc nie trzeba na noc na bazę zjeżdżać, nawet starszym taborem. Wystarczy logicznie ułożyć obiegi tak, aby co kilka dni w bazie KM się zjawiać
Istnienie łączonych relacji jest możliwe, ułatwiłoby to układanie taktu, uwolniłoby część taboru (i w szczytach szanse na 3xEN57). Da się, pozostaje chcieć.
PS. A tak poza tym to to mój pierwszy post - wszystkim mówię gromkie Dzień dobry!
Potwierdzić mogę, że jeszcze niedawno (przed rozpoczęciem remontu stacji) kible stały w Otwocku, stoją też (przez remont nieliczne - ale jednak) w Pilawie.
Więc nie trzeba na noc na bazę zjeżdżać, nawet starszym taborem. Wystarczy logicznie ułożyć obiegi tak, aby co kilka dni w bazie KM się zjawiać
Istnienie łączonych relacji jest możliwe, ułatwiłoby to układanie taktu, uwolniłoby część taboru (i w szczytach szanse na 3xEN57). Da się, pozostaje chcieć.
PS. A tak poza tym to to mój pierwszy post - wszystkim mówię gromkie Dzień dobry!
Noszzsz to chciałem napisać.
Ale jako laik, aczkolwiek człek podziwiający pojazdy kolejowe oddawna, nie bardzo rozumiem czemu jest tak slaba obsługa kierunków mazowieckich.
Ale jako laik, aczkolwiek człek podziwiający pojazdy kolejowe oddawna, nie bardzo rozumiem czemu jest tak slaba obsługa kierunków mazowieckich.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
A może część kursów kończy na Gdańskim? Mamy tam metro, w miarę sprawnie się można wszędzie dostać.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
W metrze nie ma jakiejś rezerwy podaży, ale bardzo sporo ludzi będzie jechać do nowego mordoru, wg szacunków może tam pracować nawet 200tys osób. Nie wszyscy muszą przez średnicę, obwodem i na Główną powinno być spoko.
ŁK
Ale za to szeroko pojęte Legionowo ma wybór. Może jechać i tu i tam, przez to i przez tamto
A jak jeszcze pasażer nie dokładnie się wczyta o którą Zachodnią chodzi, to i mała niespodzianka go spotka
Ale to nie ten wątek.
Spojrzałem na nowy rozkład KM linii R3 ze Śródmieścia (s-Soch, b-Błonie, ł-Łowicz):
15: 22s; 15:41b; 15:52s; 16:00b, 16:22ł, 17:00s, 17:22ł, 17:41s, 18:19b, 18:22ł, 18:52s, 19:11ł, 20:00s, xx:41.
Tragicznie to nie wygląda. Większość zaczyna na Wschodniej, ciekawostką jest Błonie 3 minuty przed Łowiczem, ale aż z Dęblina, więc szanse na punktualny przyjazd niewielkie.
W przeciwną stronę, z Sochaczewa, totalny brak taktu i regularności. No i kwiatek na koniec. Teraz ostatni pociąg z Sochaczewa do W-wy jest 21:04 a będzie 20:25 (22:56 w [7]).
Spojrzałem na nowy rozkład KM linii R3 ze Śródmieścia (s-Soch, b-Błonie, ł-Łowicz):
15: 22s; 15:41b; 15:52s; 16:00b, 16:22ł, 17:00s, 17:22ł, 17:41s, 18:19b, 18:22ł, 18:52s, 19:11ł, 20:00s, xx:41.
Tragicznie to nie wygląda. Większość zaczyna na Wschodniej, ciekawostką jest Błonie 3 minuty przed Łowiczem, ale aż z Dęblina, więc szanse na punktualny przyjazd niewielkie.
W przeciwną stronę, z Sochaczewa, totalny brak taktu i regularności. No i kwiatek na koniec. Teraz ostatni pociąg z Sochaczewa do W-wy jest 21:04 a będzie 20:25 (22:56 w [7]).