OMGinż. Glonojad pisze:Zeby bylo smieszniej, to remont tramow bedzie rownolegly z remontem srednicy podmiejskiej...
Modernizacja trasy tramwajowej w ciÄ gu Al. Jerozolimskich
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Jak nie skończą do września to dopiero złapiemy się za głowę 
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
- MeWa
- Cukiereczek
Ja mam pytanie do inż. Glonojada: na odcinku Grójeckiej od pl. Narutowicza do ochockiego domu kultury na niektórych słupach trakcyjnych pojawiły się takie metalowe puszki, a słupy połączone zostały dodatkowym kablem (pod tym ozdobnym zwieńczeniem słupa), ponadto wzdłuż linii w pasie pomiędzy jezdniami jakieś rury z kablami są kładzione - czemu to służy?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Eee... taki opis "puszek" niestety niewiele mi mówi, muszę się przejechać i zerknąć...
W pasie między jezdniami prawdopodobnie są po prostu nowe kable zasilające kładzione?
W pasie między jezdniami prawdopodobnie są po prostu nowe kable zasilające kładzione?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Widziałem i nic mi na myśl, oprócz końcówki przewodu zasilającego, na razie nie przychodzi do łba. Ale śledźtwo w toku... 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Dziś zerknąłem na te puszki i jedna rzecz mnie zaciekawiła. Rozmieszczone są one w różnej odległości od sibie i połączone kablem, który jest zawieszony oddzielnie na słupach. Mimo tego że wygląda na izolowany (w koszulce) jest on zawieszony na izolatorach. Wychodzi albo 600V, albo (tu takie gdybanie) jest to część systemu informacji do tablic przystankowych.
- MeWa
- Cukiereczek
no nie wiem, bo ten kabel został przedłużony na Grójecką w stronę Okęcia, a ten odcinek nie jest objęty modernizacją... Przy niektórych puszkach ten kabel jest pozwijany, tak jakby go za dużo tam powiesili i zapomnieli uciąć
A jak daleko w stronę Okęcia.
Pytam się bo wiem, że kable energetyczne na Grójeckiej były wymieniane dużo dalej niż do Banacha. Odcinek ten nie musi być ujęty w modernizacji z dopłatą unijną ale może być ujęty przez TW. Ale to już lepiej będzie wiedział kto inny.
I jeżeli już przy tym jesteśmy to w wakacje będzie remontowany odcinek w al. Krakowskiej między Hynka a Lechicką.
Pytam się bo wiem, że kable energetyczne na Grójeckiej były wymieniane dużo dalej niż do Banacha. Odcinek ten nie musi być ujęty w modernizacji z dopłatą unijną ale może być ujęty przez TW. Ale to już lepiej będzie wiedział kto inny.
I jeżeli już przy tym jesteśmy to w wakacje będzie remontowany odcinek w al. Krakowskiej między Hynka a Lechicką.
- MeWa
- Cukiereczek
no nie wiem, na pewno co najmniej do Korotyńskiego są, choć one to jeszcze dalej się ciągną w kierunku Okęcia. Dalej to nie jeżdżę... Coś tam jeszcze kopali od takiej skrzynki co przy torach stoi w połowie drogi pomiędzy Halą Banacha a Dickensa w stronę Centrum.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Prawdę mówiąc słyszałem, że to telekomunikacja tramwajowa wewnętrzna jakaś.
No i w ten sposób całe to wzbudzanie ch.. strzeli...inż. Glonojad pisze: Z kolei ograniczenie liczby zatrzymań do jednego na raz ogranicza przepustowość ciągu do około 30 tramwajów na godzinę w jednym kierunku ze względu na maksymalną długość fazy (ma to znaczenie głównie w Śródmieściu, gdzie fazy są długie) - po wzbudzeniu dla tramwaju, następne będzie zapewne po przeleceniu całej fazy żeby trochę tego drogowego ruchu przepuścić.
Przecież i tak te tramwaje pojawiają się co chwila, więc w konsekwencji sygnalizacja będzie pracować w cyklu, czyli tak jak obecnie. Najpewniej nikt nie pójdzie na "bezwzględne" wzbudzanie, gdyż ruch drogowy jest jeszcze zbyt duży.