Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Koncepcje przedłużenia I linii metra

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sty 2007, 9:31

MeWa pisze:tutaj decydujący jest fakt połączenia z siecią tramwajową. Nawet gdyby był to niezależny system, to i tak do metra mu daleko. Pod lekką kolej podchodzi np. WKD.
Bzdura. Termin lekka kolej (light rail) obejmuje także tramwaje szybkie, a nawet i klasyczne.

[ Dodano: 2007-01-10, 09:50 ]
Może gwoli uzupełnienia dodam, że granica często bywa płynna.

Mniej elastycznym od ogólnego terminu "lekka kolej" jest LRT, skrót zresztą róznie rozwijany, ale i jego się różnie rozwija; w zależności od źródła, złapałby się w nim projekt tras na Tarchomin, Wilanów, czy zmodernizowanej W-Z, ale i Aleje Jerozolimskie po modernizacji.

Na pewno w przypadku metra - naziemnego czy nie - nie występuje jazda na widoczność oraz torowiska wspólne z jezdnią; co do przejazdów kolejowych, nie byłbym już taki zasadniczy, ale raczej też nie. Różnica w stosunku do lekkich kolei jest także w nacisku na oś - LRT zazwyczaj nie miewa >100kN na oś, metro to 125kN a i więcej się zdarza.

Wszystko to wynika z faktu, że komunikacja szynowa,a w szczególności lekka kolej, jest bardzo elastyczna i w zależności od tego gdzie i jak jest prowadzona może być do różnych warunków dostosowana. Nadmienię tu przy okazji, że potencjał tkwiący w warszawskiej sieci tramwajowej jest na tyle wielki, że możliwe mogłoby byc osiągnięcie na niej parametrów które w innych miastach wymagałyby już budowy tuneli.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 kwie 2007, 1:46

Zapis z czatu na stronie ŻW:
<pretm> W trakcie kampanii Pani Prezydent proponowała przedłużenia pierwszej linii metra na Tarchomin (przez Most Północny). Dlaczego po wyborach zrezygnowano z tego pomysłu?
<Hanna_Gronkiewicz-Waltz> Dlatego, że na Moście Północnym możemy zrobić szybki tramwaj - szybszy niż metro, a tory tak ustawić, żeby potem mogło tam jeździć metro. Mam nadzieję, że most będzie szybciej zbudowany, niż linia metra.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

JaBaal

Post autor: JaBaal » 15 kwie 2007, 19:22

Hanna Gronkiewicz-Waltz pisze:na Moście Północnym możemy zrobić szybki tramwaj - szybszy niż metro
Skoro szybszy, to PO CO potem tam miałoby jeździć wolniejsze metro? Chyba, że sposób przesiadki na Młocinach z metra na tramwaj byłby tak koszmarny (np. kilkadziesiąt metrów po błocie i w deszczu - co nie jest wcale w naszych warunkach niemożliwe) że pasażer zyskałby stracony podczas przejazdu czas na nie przesiadaniu się.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 15 kwie 2007, 19:24

To było zresztą oczywiste. Ta sprawa z torami dla metra na moście to pewnie takie jakieś wytłumaczenie, bo po co będą mieli to robić.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 15 kwie 2007, 19:41

Piotrek pisze:To było zresztą oczywiste.
Znaczy co?
Piotrek pisze:Ta sprawa z torami dla metra na moście to pewnie takie jakieś wytłumaczenie, bo po co będą mieli to robić.
Robienie czego miałeś na myśli? Trochę nie pojąłem Twojego posta...
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 15 kwie 2007, 20:18

Znaczy co?
Że HGW w końcu wycofa się z pomysłu puszczenia metra na Tarchomin :)
JaBaal pisze:Robienie czego miałeś na myśli?
Po co mają "robić" metro, jeśli z powodzeniem może na tym odcinku zastąpić go tramwaj :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 kwie 2007, 20:23

Piotrek pisze:Po co mają "robić" metro, jeśli z powodzeniem może na tym odcinku zastąpić go tramwaj
Pod warunkiem, że jak wreszcie dociągną tą linię do Nowodworów (czego się szybko nie spodziewam) nie puszczą na nią 13N...
Piotrek pisze:Że HGW w końcu wycofa się z pomysłu puszczenia metra na Tarchomin
Metro na Tarchomin to dobry pomysł, ale należy zaznaczyć, że dla IV linii...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 15 kwie 2007, 20:24

Busmann pisze:że dla IV linii...
:D Chyba w Madrycie ;)
Busmann pisze:nie puszczą na nią 13N...
Nie kracz. Mają być nowe wozy [-o<
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 15 kwie 2007, 20:49

No, to wychodzi na to, że 'mapa wyborcza komunikacji' HGW była tylko 'wyborcza' i tyle. Ale mogłaby się jakoś eleganciej z tego wyplątywać, niż mówiąc, że zrobimy tramwaj szybszy niż metro, a potem skasujemy go, dla 'wolniejszego' metra. Nie brzmi to profesjonalnie. No i
Hanna Gronkiweicz-Waltz pisze:Mam nadzieję, że most będzie szybciej zbudowany, niż linia metra.
A jeśli nadzieja nie spełniłaby się, to znaczy, że istnieje możliwość zbudowania metra do Tarchomina (jako cd. 1. linii) bez mostu? Tunelem szybciej? Pani Prezydent chyba tak sobie plotła :neutral: i sprawy komunikacji nie są Jej mocną stroną :^o

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 kwie 2007, 20:54

Piotrek pisze:Chyba w Madrycie
Kto wie, jak będzie za 100 lat...
JaBaal pisze:Pani Prezydent chyba tak sobie plotła
Ja bym to nazwał mrzonkami... Bo cała ta sytuacja z mostem Północnym przypomina jeden wielki cyrk...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 kwie 2007, 21:06

JaBaal pisze:No, to wychodzi na to, że 'mapa wyborcza komunikacji' HGW była tylko 'wyborcza' i tyle.
dokładnie, niestety...
JaBaal pisze: Ale mogłaby się jakoś eleganciej z tego wyplątywać, niż mówiąc, że zrobimy tramwaj szybszy niż metro, a potem skasujemy go, dla 'wolniejszego' metra. Nie brzmi to profesjonalnie.
też się nad tym zastanawiałem i nie wiem, czy nie chodziło, szybszy w sensie szybciej może powstać. Zresztą chyba rozważana była też koncepcja tunelu.
Piotrek pisze:Ta sprawa z torami dla metra na moście to pewnie takie jakieś wytłumaczenie
Jeszcze niedawno mówili, że aby puścić metro mostem, trzeba zmienić projekt, bo most nie przewiduje takich obciążeń. Projekt zmieniony nie został, więc puszczenie metra raczej w grę nie będzie wchodziło.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 15 kwie 2007, 21:13

To w ogóle fatalny pomysł, żeby robić takie uniwersalne torowisko. Jak będą tramwaje to nie przyda się dostosowanie do ciężkiego taboru i większej skrajni, z kolei metru niepotrzebna sieć górna.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

JaBaal

Post autor: JaBaal » 15 kwie 2007, 22:18

Wczytując się po raz n-ty
na Moście Północnym możemy zrobić szybki tramwaj - szybszy niż metro,
myślę, że jednak chodzi o prędkość komunikacyjną a nie prędkość budowy. Wydaje mi się, że jest to technicznie możliwe - większe przyspieszenie lżejszego taboru. Ale w późniejszą przeróbkę na metro zwyczajnie nie wierzę (pomijając kwestię sensowności takiego przedsięwzięcia), a nawet nie wierzę, że Pani Prezydent wierzy. Dlatego zirytowałem się tym bla-bla-blaniem, sam mogę sobie snuć fantazje bardziej lub mniej realne, ale prezydentowi miasta to raczej nie przystoi.

mariow

Post autor: mariow » 16 kwie 2007, 9:54

Pani HGW sie wycofała z tego pomysłu. Czemu mnie to nie dziwi. Pamietam jak w czasie jej kampanii napisałem maila w sprawie ogłoszonego przez nią porgramu odnosnie komunikacji (zawierającego słynną siec SKMek) i wskazywałem ze sa plany przeciez budowy szybkiego tramwaju na tarchomin. ze sztabu wyborczegp dostałem odpowiedz ze metro jest szybsze a tamte okolice sie rozbudowuja bla bla bla

co z tego wynika? ze jak zwykle zycie szybko weryfikuje wszystkie obietnice wyborcze, ktore okazują sie najzwyczajniejszą kiełbasą ....
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 kwie 2007, 10:53

mariow pisze: ktore okazują sie najzwyczajniejszą kiełbasą ....
Najzwyczajniejszym populizmem. Niestety :(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ