Lokalizacje stacji metra
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
W związku z tym, że już są przystanki i skoro (niestety) stacja metra będzie tam gdzie będzie to powinny być one połączone pod ziemią...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
To co prawda nie ma już nic wspólnego z tematem wątku, ale brak bezpośredniego wyjścia na przystanek to jedno, a proponowane rozwiązanie to drugie.
A ma być tak:
1. Schodami ze stacji na poziom górny koło Syrenki.
2. W dół na bulwar, żeby przejść pod mostem.
3. W górę na poziom Kopernika.
4. W dół na przystanek.
A przecież przesiadka z metra mogłaby dać 185 znacznie więcej pasażerów niż wszystkie Koperniki i bufety.
A ma być tak:
4. W dół na przystanek.
A przecież przesiadka z metra mogłaby dać 185 znacznie więcej pasażerów niż wszystkie Koperniki i bufety.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
MichalJ pisze:To co prawda nie ma już nic wspólnego z tematem wątku, ale brak bezpośredniego wyjścia na przystanek to jedno, a proponowane rozwiązanie to drugie.
A ma być tak:
4. W dół na przystanek.
U nas się niestety tak fajnie projektuje... Przy PKP Ursus Płn. jest podobnie. Jak ktoś przyjedzie ze Śródmieścia pociągiem i będzie chciał przejść na nowo budowane osiedle za Nowolazurową będzie musiał zejść z peronu, który jest przecież na nasypie, na poziom ulicy by wdrapać się na kładkę... bo nie można było pociągnąć kładki do peronu
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- MeWa
- Cukiereczek
Liczba osób korzystających (i potencjalnie korzystających) nie uzasadnia takich nakładów finansowych. I to jest podstawowa przeszkoda. Zresztą takie coś należałoby już przewidzieć na etapie budowy tunelu Wisłostrady - już teraz budowa czegokolwiek w tym miejscu jest sporym wyzwaniem inzyieryjnym.Kleszczu pisze:Dodatkowym minusem będzie brak bezpośrednich przejść z przystanków w tunelu na stację. Ot potencjalne przesiadkiMichalJ pisze:Przejeżdżałem tam dzisiaj. Walnęli ten bunkier w bulwar koło Syrenki jak nie wiem co, słów mi brak. Obłęd totalny, od lat mówiłem, że stacja jest ulokowana źle, ale nie wiedziałem, że aż tyle negatywnych konsekwencji będzie to miało.![]()
Stwierdzasz na podstawie tego, że ze stacji metra i tak będzie korzystać kilkaset razy więcej osób niż z tego przystanku autobusowego?Kleszczu pisze:Więcej sensu mają (miały) przystanki w tunelu niż stacja metra w miejscu, w którym powstaje
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
Rozpoczynam dyskusję
http://www.rynek-kolejowy.pl/35194/Metr ... _wyjsc.htm
Stacja Rondo Daszyńskiego powstaje w całości po zachodniej stronie skrzyżowania. W pierwotnym wariancie, choć nie w pierwszym etapie, planowano budowę przejść podziemnych na wszystkie narożniki ronda i przystanki tramwajowe. Z różnych przyczyn z tego zrezygnowano - ponoć nie lubimy przejść podziemnych, są niewygodne dla matek z wózkami, starszych osób itp. Stacja powstaje więc w okrojonym zakresie - sytuacja będzie więc podobna do Świętokrzyskiej, gdzie wyjścia stoją tyłem do skrzyżowania z myślą o docelowym układzie wyjść i przejść.
Czy rezygnacja z budowy przejścia podziemnego to dobra decyzja? I faktycznie przejście po powierzchni podobnego dystansu do wejścia do metra nie będzie stanowiło wielkiej przeszkody? I już nie należy wracać do tematu? Ewentualnie poczekać na zagospodarowanie wszystkich narożników ronda i wtedy zbudować przejście?
http://www.rynek-kolejowy.pl/35194/Metr ... _wyjsc.htm
Stacja Rondo Daszyńskiego powstaje w całości po zachodniej stronie skrzyżowania. W pierwotnym wariancie, choć nie w pierwszym etapie, planowano budowę przejść podziemnych na wszystkie narożniki ronda i przystanki tramwajowe. Z różnych przyczyn z tego zrezygnowano - ponoć nie lubimy przejść podziemnych, są niewygodne dla matek z wózkami, starszych osób itp. Stacja powstaje więc w okrojonym zakresie - sytuacja będzie więc podobna do Świętokrzyskiej, gdzie wyjścia stoją tyłem do skrzyżowania z myślą o docelowym układzie wyjść i przejść.
Czy rezygnacja z budowy przejścia podziemnego to dobra decyzja? I faktycznie przejście po powierzchni podobnego dystansu do wejścia do metra nie będzie stanowiło wielkiej przeszkody? I już nie należy wracać do tematu? Ewentualnie poczekać na zagospodarowanie wszystkich narożników ronda i wtedy zbudować przejście?
Same przejścia nie byłyby niewygodne, gdyby montowano tam prawdziwe windy, a nie podnośniki lub rampy. Jak to jest, że przy takim CH Blue City można było normalną windę zainstalować, a przy Rotundzie już nie. I jak sobie wszedłem w upał, to zanim dojechałem... szkoda w ogóle gadać....MeWa pisze:ponoć nie lubimy przejść podziemnych, są niewygodne dla matek z wózkami, starszych osób itp.
- MeWa
- Cukiereczek
Przecież przy wszystkich budowanych przejściach dla metra buduje się właśnie windy, a nie podnośniki. I windy też byłyby w przypadku Ronda Daszyńskiego. Więc to nie ma znaczenia.fraktal pisze:Same przejścia nie byłyby niewygodne, gdyby montowano tam prawdziwe windy, a nie podnośniki lub rampy. Jak to jest, że przy takim CH Blue City można było normalną windę zainstalować, a przy Rotundzie już nie. I jak sobie wszedłem w upał, to zanim dojechałem... szkoda w ogóle gadać....MeWa pisze:ponoć nie lubimy przejść podziemnych, są niewygodne dla matek z wózkami, starszych osób itp.
- MeWa
- Cukiereczek
Po pierwsze, na Marymoncie mamy przejście, które istniało już wcześniej, więc nie było budowane.fraktal pisze:A przy Metrze Marymont, to jak się wyjeżdża na przystanek tramwajowy?MeWa pisze:Przy wszystkich budowanych przejściach dla metraNo, ok, jeśli byłyby windy, byłoby wygodnie, po prostu robi się "oszczędnie", a potem nagle wszyscy zdziwieni, że niewygodnie....
Po drugie, przejście to należało i należy do ZDM-u.
W związku z tym - to naprawdę nie na temat.
Nie za późno? Przesunięcie stacji Rondo Daszyńskiego pod Prostą to temat z brodą i dyskusja o braku obiecywanych przejść podziemnych już się dawno odbyła. Tak samo jak o przejściach przez Targową na powierzchni przy stacji metra Dw. Wileński (udało się je wybronić) + bezpośrednie przejście podziemne między peronem I i II linii (też na szczęście będzie, a wykonawca nie był swego czasu skory, żeby to wykonać) + niepotrzebna część stacji Stadion z beznadziejnymi przesiadkami na przyszłość (tu, niestety, totalna klapa).MeWa pisze:Rozpoczynam dyskusję![]()
Moim zdaniem najlepiej położoną stacją II linii metra będzie Rondo ONZ - bezpośrednio pod skrzyżowaniem, a jej budowa - o dziwo - nie musi powodować znaczących utrudnień w ruchu. Stosunkowo niezła jest też lokalizacja stacji Świętokrzyska i Dworzec Wileński. Najbardziej beznadziejna - oczywiście Powiśle.
Bo jest tam mnóstwo miejsca na przekładanie ruchu.osa pisze:Moim zdaniem najlepiej położoną stacją II linii metra będzie Rondo ONZ - bezpośrednio pod skrzyżowaniem, a jej budowa - o dziwo - nie musi powodować znaczących utrudnień w ruchu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem