Zakaz palenia na przystankach

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 cze 2008, 19:49

renaitis pisze:Ty też możesz stanąć 10-15 metrów od przystanka :P ...
Zwłaszcza jak leje deszcz. I zwłaszcza, jak chcę sprawdzić rozkład.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 cze 2008, 20:03

renaitis pisze:Ty też możesz stanąć 10-15 metrów od przystanka :P ...
Mam prawo nie musieć tego robić. Jeżeli można zakazać parkowania na przystanku, to można i palenia. Jedno i drugie w interesie oczekujących.

Ja spaliny znoszę, ale na dym papierosowy jestem wyjątkowo wyczulony... :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

radeom

Post autor: radeom » 18 cze 2008, 20:55

renaitis pisze:...ale do niczego nie jesteś zmuszany...Ty też możesz stanąć 10-15 metrów od przystanka :P...
czy ja narzekam na kogoś, kto wchodzi do autobusu np. ze śmierdzącym kebabem, którego woń - chociaż kebab siedzi na końcu - dochodzi nawet na początek autobusu?!?!
Wolę już wąchać kebab, niż dym ze szlugów. Poza tym nie porównuj ilości osób jedzących kebaby w zbiorkomie do ilości osób palących na przystankach. Bo palenie to już plaga.
Bastian pisze: Mam prawo nie musieć tego robić. Jeżeli można zakazać parkowania na przystanku, to można i palenia. Jedno i drugie w interesie oczekujących.

Ja spaliny znoszę, ale na dym papierosowy jestem wyjątkowo wyczulony... :/
Zgadzam się.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 18 cze 2008, 22:39

renaitis pisze:czy ja narzekam na kogoś, kto wchodzi do autobusu np. ze śmierdzącym kebabem, którego woń - chociaż kebab siedzi na końcu - dochodzi nawet na początek autobusu?!?!
Na kebab można narzekac, tylko że od tego nikt nie umarł, a od dymu petowego to i owszem.

renaitis

Post autor: renaitis » 19 cze 2008, 8:46

hmmm...co do kebabów i innych fast food'ów....oglądaliście film "supersize me"?...no to by wyjaśniało moje stanowisko...

a co do dymu od papierosów - nadal obstaję przy tym, że w dzisiejszych czasach wdychamy tyle śmiercionośnych substancji (nawet w jedzeniu), które - nieświadomie przez nas - są jakoś na co dzień akceptowane!!
i tylko dlatego, ze widać, gdy ktoś pali - czyli widać potencjalne "źródło emisji" - czepiacie się właśnie jego!!!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 cze 2008, 9:17

Palacze to doprawdy dziwne towarzystwo. :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 19 cze 2008, 9:24

renaitis pisze:i tylko dlatego, ze widać, gdy ktoś pali - czyli widać potencjalne "źródło emisji" - czepiacie się właśnie jego!!!
że palą to jedno, gorzej że to bydło rzuca pety na chodnik.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 cze 2008, 9:34

Zaraz się dowiemy, że to przecież biodegradowalne :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 19 cze 2008, 9:41

renaitis pisze:hmmm...co do kebabów i innych fast food'ów....oglądaliście film "supersize me"?...no to by wyjaśniało moje stanowisko...
Szukasz usprawiedliwienia dla palenia ? Dym z papierocha jest po stokroć gorszy od zapachu fast-foodu czy nawet spalin samochodowych - w tych nie ma cyjanowodoru (HCN), formaldehydu (HCHO) czy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Dziwię się, że palacze tak walczą o swoje "prawa" - czy palenie jest niezbędne do życia ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 19 cze 2008, 10:35

Paweł_K pisze:czy palenie jest niezbędne do życia ?
Dla mnie - w takim samym stopniu jak picie piwa na przystankach/w autobusach. Nie jest, a przeszkadza innym.

Awatar użytkownika
Gronostaj

Post autor: Gronostaj » 19 cze 2008, 16:44

Palę od dawna. I nie wpadłabym na pomysł, żeby z papierosem sobie stanąć pod wiatą przystankową na przykład. Jeśli palę na przystanku - to za wiatą, a jeśli wiaty brak - odchodzę od pozostałych osób, czekających na autobus na taką odległość, żeby nikomu nie przeszkadzać. Nie mam ani prawa ani najmniejszej ochoty zmuszać kogokolwiek do wdychania "mojego" dymu i tak samo nie lubię, jak ktoś pali i chucha w moją stronę. Tak samo jak nie cierpię jak ktoś je coś śmierdzącego, jadąc autobusem (vide: kebab) albo sadza swojego uroczego, małego pieska na siedzeniu przeznaczonym dla pasażerów - ludzi :/!

renaitis

Post autor: renaitis » 19 cze 2008, 20:57

ooo, no to właśnie o to chodzi...przedmówczyni ładnie powiedziała ;) ...do wielu rzeczy można się przyczepić ale i w każdej sytuacji są dwie strony medalu...
ok, są osoby dymiące w twarz...ale my z koleżanką (z przepięknym gronostajem :) ) do takich nie należymy, z drugiej strony są osoby uciążliwe w samym autobusie...kto kiedykolwiek spotkał bardo stereotypowe babcie narzekające na młodzież? hehe, a taki biedak siedzący akurat na miejscu żądanym przez babcię może akurat ma skręconą kostkę, lub jest po egzaminie itp. rzeczy, o których takiej stereotypowej babcie się nie śniło? a z drugiej strony spotkałam się z życzliwością, kiedy to starszy człowiek zajął się nad wyraz mizernie wyglądającym chłopaczkiem...

...każda moneta ma dwie strony...

kajo

Post autor: kajo » 19 cze 2008, 22:14

A ja dodam, że spaliny są także ograniczane (w cywilizowanych krajach) dzięki zmniejszeniu ruchu samochodu, pozatym każde źrudło chorób powinno się kasować, a nie mówić, że inne jest nadal obecne, więc tego nie zlikwidujemy. W ten sposób powinniśmy od razu z zakazem palenia na przystankach wprowadzić zakaz jazdy samochodom, a wszystki autobusy wymienić na napędzane bioetanolem. Poza tym może słyszałeś o chorobie barmanów?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 23 cze 2008, 4:29

gronostaj pisze:Palę od dawna. I nie wpadłabym na pomysł, żeby z papierosem sobie stanąć pod wiatą przystankową na przykład.
Bo masz coś takiego jak kultura osobista O-) .

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 23 cze 2008, 12:33

kajo pisze:Poza tym może słyszałeś o chorobie barmanów?
Ja chętnie się dowiem...?
14.07.2008 - i starczy...

Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)

ODPOWIEDZ